Sada je: 08 kol 2026, 14:03.

ZUBI, ORTODONT

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: ZUBI, ORTODONT

PostPostao/la Dobri andjeo » 27 sij 2011, 08:32

ma ne radi se o visegodisnjem cekanju ko cekanju, nego se ceka da izrastu pravi zubi, jer se nemoze na djecje stavljat, i onda ovisno o stanju u ustima netko ceka par godina netko nista. tmamakim jel ste kod nekog odredjenog isli ili kud ste dopali , mi idemo u 3 mj u perkovcevu , ne znam dal se jos uvijek ne nearucuje za prvi pregled ?
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Mala Bornica » 27 sij 2011, 13:14

koliko sam ja shvatila radi se bas o cekanju aparatica, kako je TmamaKiN2 napisala. imaju mjesecnu kvotu aparatica koja je daleko od potrebe za istima, pa se ceka. zato je dobro ici ranije, pa cekati ne samo aparatic nego i da izrastu zubi :).
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la Dobri andjeo » 27 sij 2011, 18:10

pa da, ali kako objasniti da onda netko dobije odmah a netko za dvije godine ?? nama su rekli da dok ne izrastu zubi nema sanse da dobijemo, gore imamo samo jedinice.
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la folne » 27 sij 2011, 20:32

nije ista cijena mobilnih i fiksnih aparatića, niti je isti broj odobreno za napraviti u jednom mjesecu. mobilni aparatić se puno brže dobije.
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la Mala Bornica » 27 sij 2011, 22:26

da, da, i ja pricam o fiksnom aparaticu. mobilni se dobije brzo.
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la Dobri andjeo » 28 sij 2011, 08:36

mene muci kako vjerovati ortodontu socijalnom koji ce reci koji aparatic ti treba kada samo na jedan imas pravo besplatno ?ja sam cak razmisljala o varijanti da sama platim mobilni jer je jeftiniji a da si ne ispucam pravo za fiksni za kasnije jer fiksni ide kasnije , tek kad svi zubi narastu...
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Bubidea » 28 sij 2011, 09:32

DA, ako sam te dobro shvatila, ti mislis da ako uzmes/dobijes mobilni, nemas pravo na fiksni?

nije tako, mi imamo aparatic za sirenje celjusti, pa cemo onda dobiti fiksni, pa onda mobilni.
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Dobri andjeo » 28 sij 2011, 16:44

pa po novom pravilniku tako ispada. a tako mi je i rekla nasa ortodontica.
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Bubidea » 28 sij 2011, 17:40

a onda ne znam, znam kako je nama receno, on je taj za sirenje celjusti dobio prije nepunih godinu dana, mozda tada jos nije bio na snazi taj novi pravilnik, pa smo mi upali u sustav prema starom :dunno
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la sanjas36 » 28 sij 2011, 21:59

moj je prvo nosio mobilni i sad ima fiksni, no to je velika zafrkancija, stalno se odljepljuju bravice jer naravno ne reže hranu na komadiće nego trga, stvarno treba oko toga disciplina. Ispada da smo dobili besplatno, a kad tamo svaka odljepljena bravica je 50 kn. Mislim da ćemo se vratiti na mobilni :(
sanjas36
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Bubidea » 29 sij 2011, 00:52

ne znam jel se vi mozete vracati na mobilni kak vam padne na pamet, mislim da se s razlogom nosi mobilni ili fiskni, svaki u odredjeno doba
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Bubidea » 29 sij 2011, 00:55

kako trga hranu, s prstima? to se ne smije kod fisknog?

moj kod ovog svog aparatica ne smije trgati zubima, recimo ne gristi jabuku, sendvic, nego narezati ili otrgnuti komadic, pa u usta.
iako, sad nesto i lagano otrgne prednjim zubima, nauci se to, s vremenom, sto mozes , koliko i kako

da, to je zafrkancija, ali tako to mora biti, puno toga je zafrkancija u zivotu, ali ne dao bog veceg zla, lako za rezanje hrane

ako se ti tako postavis, nemoj niti od njega ocekivati nesto drugo, i moj bi najradje da to uopce nema u ustima i moj je kukao i zapomagao, ali nema mrdanja
to se mora i tocka.
i naucio se.
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Adorabla » 30 sij 2011, 18:39

Dobri andjeo je napisao/la:pa da, ali kako objasniti da onda netko dobije odmah a netko za dvije godine ?? nama su rekli da dok ne izrastu zubi nema sanse da dobijemo, gore imamo samo jedinice.

Ovisi o stanju u ustima. Moja mladja je recimo prioritetan slucaj iako ima samo 9 godina, a starija ide normalnom procedurom a ima 13 i sve trajne zube. Maloj ne dozvoljavaju vadjenje jednog zuba kojemu su izavdili i zivac jer je totalno propao, samo radi toga da joj sestica ne izgura trajni zub odnosno da joj ta petica ne bi rasla paralelno sa sesticom.
A to izgleda tako da mala ima obje dvojke iza jedinica i polurotirane sestice jer ih sada sedmice guraju. Kaos u ustima. Uzasno mala vilica a veliki zubi.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Adorabla » 30 sij 2011, 19:31

Bubidea je napisao/la:DA, ako sam te dobro shvatila, ti mislis da ako uzmes/dobijes mobilni, nemas pravo na fiksni?

nije tako, mi imamo aparatic za sirenje celjusti, pa cemo onda dobiti fiksni, pa onda mobilni.

aj mi malo pricaj o njemu pa me utjesi. Imam toliki strah od njega a mala mora ultra hitno po njega. Odnosno to mi govore vec godinu i pol da moram po aparatic za sirenje celjusti a ja se bojim. Pretpostavljam da je fiksni, da boli za poludit :/ aj nesto lijepo mi reci molim te :mrgreen
Ja sam isto nosila aparatic, ali obican, mobilni i super su mi se ispravili zubi. Ali kod djece se uzasavam.
I maldjoj i starijoj je zubarica kompletno pecatirala zube, sredila sve karijese i rekla da sad kad ih je tako dotjerala da moraju po aparatic.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Bubidea » 30 sij 2011, 19:46

adorabla, u pocetku smeta, dosta smeta. nekih tjedan dana.
dva-tri dana moj nije nista posteno jeo, jedva da je nesto u usta stavio, tesko je pricao, frfljao je, stalno, stalno ga je smetao. tesko je i navecer zaspao, bolilo ga je. pa mu je onda slina curila i to je stalno uvlacio. mislim da ga je smetalo i gutanje sline, pa je i to odgadjao, dok se usta ne bi napunila istom.

ali nakon nekih tjedan dana, na sve se naucio. misim, ne do kraja, rado bi on da izvadi to cudo iz usta, ali majka ne da, naravno.
aparatic ima skoro godinu dana, u tih godinu dana jedno dva puta ga je bolio jezik, eto tako, iz cista mira, ne bih to cak niti povezala s aktivacijom aparatica( to je kad ti izvadi aparatic iz usta, poslozi ga drugacije, stegne nesto i ponovo ga zagipsa...njemu to radi svakih tri mjeseca, otprilike)

nakon aktivacije hoce malo smetati, njega nikada nije, nije osjecao taj prijelaz u drugu fazu terapije.

ne znam koliko boli i smeta fiskni, ali meni se cini da je ovaj za sirenje gora stvar, barem mi zastrasujuce izgleda.

ne smije jesti neke stvari...kokice recimo(sto je jednom jeo, dok nismo znali, ili nam nisu spomenuli ili smo zaboravili :dunno ...pa mu je ljuskica od kokice zapela, aparatic pukao i morala je sve skidati, ponovo stavljati gumice i pnovo smo cekali -desestak dana-novi aparatic )
ne smije jesti kikiriki, orahe, ljesnjake...tak te stvari
ne smije odgrizati sendvic recimo, meso...bilo sto sto bi mehanicki moglo strgati taj gips
i na to ne naviknuo, cak nesto i grize, ali o tome sam vec pisala.

nije lako, ali se prezivi, bitno je da kod tebe ne osjeti neodlucnost, da si ti postojana u svojoj odluci da se to mora nositi.
danas ga vise nista ne boli, normalno zivi s tim cudom u ustima, tu i tamo si ga ocisti od nekih ostataka hrane koji se zapetljaju, ali lako za to, najgore je proslo, a najgore je samo prvih tjedan dana
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Bubidea » 30 sij 2011, 19:52

nikada ne znas koliko ces ga nositi, nama je receno, godinu, dvije, tri :roll
racunam jos jednu godinu, tak se tjesim, za sada smo dobili 1/3 mjesta potrebnog za zube.
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Adorabla » 30 sij 2011, 19:52

da si ti postojana u svojoj odluci da se to mora nositi

e jesme nasla nakon ovog gornjeg posta :lol
Ne znam stvarno ne znam kako da se natjeram na postojanost. Meni je to cudo grozno i znam koliko boli i koliko smeta a ona sada navaljuje. Samo ona navaljuje dok ga nema u ustima :ne Jao, jao, jao :loce :loce :loce
Adorabla
Medena

PostPostao/la Bubidea » 30 sij 2011, 19:57

da, tesko da ce navaljivati kad ga dobije, ali tako i tako vas nitko ne pita, mora se to nositi, sto prije to bolje.

ne znam sto da ti kazem, i meni ga je bilo zao, ali znala sam da ce se naviknuti, nije mi bilo bas lijepo gledati ga kada je plakao od boli, davala sam mu lupocet, to mu je pomagalo i izgurali smo.

alternativa nam je bila vaditi cetiri zuba i nositi fiksni, sto isto ne bi bilo cvijece. i fiskni smeta, sigurno. a cetiri zuba nisam dala :mrgreen
i jos, k tome, nama nitko ne garantira da ce to s tim cudom uspjeti, mozda ce ga bezveze nositi, mozda ce ipak morati na vadjenje zuba :dunno
ali vrijedi pokusati, treba se boriti za svaki zub, znas i sama koliko to znaci u starosti.
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Adorabla » 30 sij 2011, 21:40

znas i sama koliko to znaci u starosti

:lol :lol :lol
Adorabla
Medena

PostPostao/la Bubidea » 30 sij 2011, 23:56

znam i ja :loce
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la mamaX3 » 02 vel 2011, 20:29

Bubidea je napisao/la:DA, ako sam te dobro shvatila, ti mislis da ako uzmes/dobijes mobilni, nemas pravo na fiksni?

Bubidea, od koga ste dobili aparatic za sirenje celjusti? Kako je star tvoj sin? Mojoj kceri je 14 godina i sad nam je receno da mora vaditi 4 zuba. U dvije godine koliko cekamo red na aparatic (a jos ne znamo kada bi smo mogli doci na red) situacija se drasticno promjenila, svi su se zubi nakosili i guraju jedni drugi.
mamaX3
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Bubidea » 02 vel 2011, 20:39

dobili smo ga u perkovcevoj, dobio ga je s punih 11 godina, cim smo dosli (prije toga smo izgubili dvije godine kod jedne dr. ortodontice, ali to je druga i duga prica :whew )
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la silki » 08 vel 2011, 11:35

kako saznati kod kojeg zubara mi djete ima karton? :ajme
zapravo ne sjećam se da smo ga ikad otvorili.
do sad smo sve rješavali privat.
trebam uputnicu za perkovčevu, za pregled kod otorinca.
u perkovčevoj predpostavljam nema biranja već ostaviš uputnicu pa tko te dopadne?
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la mamainana » 08 vel 2011, 12:26

perkovčeva prvi pregled smo dolazili nenajavljeno i staviš u pretinac kod doktora kojeg želiš i ostaneš tamo, ako se ja dobro sjećam

pojma nemam kako doznati gdje ti je dok
ali sad su ti promjene pa izaberi doktora i napravi karton gdje hoćeš, on će riješiti ostatak :mrgreen
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Nana1971 » 08 vel 2011, 12:28

silki, nazovi hzzo i daj podatke, oni ce ti reci kojoj ordinaciji pripada.
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la silki » 08 vel 2011, 13:53

saznah da nema izabranog, znaći možemo kam hoćemo.
sad u potragu :znoj
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la Dobri andjeo » 10 vel 2011, 22:02

ima netko preporuku nekog dobrog u perkovcevoj ?
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Dobri andjeo » 25 vel 2011, 17:23

bubidea kod kog idete u perkovcevu ?
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Bubidea » 25 vel 2011, 20:18

mataković