Sada je: 24 lip 2026, 18:24.

ideje i savjeti za ukrasavanje slastica

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Re: ideje i savjeti za ukrasavanje slastica

PostPostao/la orchid » 18 vel 2011, 23:45

Eh odlučila sam se i ja da se upustim u zahvat zvan ticino masa - naime bebi je rođendan za 15 dana, odlučila sam praviti torte sama - biće to čak tri torte za jedan mali rođendan, no nema veze, unaprijed se veselim pravljenju. Moja osnovna ideja je napraviti torte, ukrasiti sa kremom, poravnati vrh i na njega staviti figurice od ticina - lav u prvom planu i možda neka palma ili slično, koji cvjetić itd. Eh sad, imam masu pitanja, pa se nadam odgovorima :D
Broj 1 - koliko dugo mogu stajati figurice od ticino mase? Mislila sam ih napraviti ovaj vikend jer neću kasnije imati toliko vremena, a rođendan je tek 3.3. - mogu li stajati 15 dana i da li će biti jestive nakon toga?
Broj 2 - Kako čuvati figurice a kako sam ticino? Ne u frižider, to sam shvatila ali gdje? Na balkon? u smočnicu? Treba li figurice umotavati u vrećice?
Broj 3 - hoće li figurice biti postojane na podlozi od kreme za tortu (biće to domaća krema od jaja i oraha), da li će se istopiti? Da li da stavljam figurice neposredno prije iznošenja torte ili mogu ipak biti na torti nekoliko sati u frižideru?
Broj 4 - kako dobiti bež boju - nisam uspjela naći u prodavnicama, samo žutu i narančastu i crnu? Može li se boja pomješati? Imam tečne boje jel to ok, nisam uspjela naći one u gelu?
Cure, hvala vam unaprijed :kiss ako budem imala još pitanja, sigurno ću vas ponovo ispeglati ;)
03.03.2010 Moja mala ljubav
orchid
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Orca » 19 vel 2011, 09:55

1. figurice mogu stajat doživotno :D mislim da se u njima nema šta pokvariti ipak je to čisti šečer....moje su stajale 15 dana ali ja nisam dala da se jedu jer sam ih htjela sačuvat, a i ipak su se prašile na zraku 15 dana pa zato nisam htjela da jedu

2. figurice čuvaš na zraku, nezatvorene, nezamotane....tako se najbolje posuše....tisico u vrečici u plastičnoj posudi, ja ga držim u kuhinjskom ormariću

3. neće ništa biti figuricama na kremi...pusti prvo kremu nek se dobro stisne i onda stavi figurice

4. hmmmm za bež nisam sigurna...isprobavaj. boje u gelu su bolje jer ne razvodne toliko ticino kao vodene boje

sretno i stavi slikice kad ćeš biti gotova
;)
:mala 19.01.2010.

slika
Orca
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la orchid » 19 vel 2011, 13:08

Hvala Orca :D a slikice cu svakako staviti.
orchid
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la luda klompa » 21 vel 2011, 22:56

Cure pozdrav. Imam pitanje...kako nanosite sedef na ticino, jel ga stavljate u ticino ili kistom na ticino???
Puno vam hvala...stavit cu neke svoje torticre koje sam pravila :)
Katja i Jan 01.02.2006.
+Una 01.02.2006.
luda klompa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la orchid » 03 ožu 2011, 22:58

Moram se požaliti, baš sam sad isfrustrirana, nije mi uspjelo prekrivanje torte ticinom :angry Figurice su ispale super, ali prekrivanje je bilo užas. Prvo mi je ostalo malo mase, pa sam je obojila u 2 boje jer sam ih mislila mješati, sve sam zamislila. Kad sam počela valjati, počelo je pucati, pa sam dodala malo vode, pa sam super razvaljala međutim ispalo je tanko, i kad sam stavila na tortu, počela raditi stranice sav je ticino popucao, tu sam se naljutila i sve ogulila sa torte i bacila. :ajme I sad idem plakat jer imam nezavršenu tortu, nemam više kreme da je bar završim a i prenervozna sam bojim se ako ponovo počnem da gledam tortu da će mi ispasti na pod ili slično. Nemam više ni ticina, sutra ću valjda uspjeti spasiti ovu dekoraciju. :whew Najgore od svega što sam se razočarala, jer sam htjela nešto specijalno, a i htjela sam pokazati prijateljicama da se i kod kuće može napraviti isto lijepa torta kao iz fancy slastičarni koje su u modi sad u Sarajevu, al nisam uspjela. :place Eto, ako spasim nešto makar ću postaviti slikice figurica, one su super ispale.
orchid
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Orca » 04 ožu 2011, 00:01

joooj baš mi je žao....znam kako ti je :(
i meni je popucao dok sam ga stavljala preko torte, pa sam onda sve rupe zakamuflirala sa cvijetićima
napravi obićnu kremu, čokoladnu ili već nešto i samo na nju stavi figurice
tako sam ja napravila sa drugom rođendanskom tortom....nakon prvog fijaksa nisam se htjela opet mučiti i sa drugom tortom pa sam na drugu koja je imala čokoladnu kremu samo poslagala figurice i isto je bila super

sretno ;)

slika
Orca
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Orca » 04 ožu 2011, 00:02

luda klompa je napisao/la:Cure pozdrav. Imam pitanje...kako nanosite sedef na ticino, jel ga stavljate u ticino ili kistom na ticino???
Puno vam hvala...stavit cu neke svoje torticre koje sam pravila :)

nisam nikad stavljala sedef, ali mislim da je sa kistom najjednostavnije

slika
Orca
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Madir » 04 ožu 2011, 00:10

orchid, držim fige da uspiješ spasit torticu.

luda klompa, kistom ti ispadne najefektije.
„Sve, dakle, što želite da vam ljudi čine, činite i vi njima.“ (Mt 7,12a)
Madir
Carica od jaslica

PostPostao/la boysmama » 04 ožu 2011, 10:26

orchid je napisao/la:Kad sam počela valjati, počelo je pucati, pa sam dodala malo vode, pa sam super razvaljala međutim ispalo je tanko, i kad sam stavila na tortu, počela raditi stranice sav je ticino popucao, tu sam se naljutila i sve ogulila sa torte i bacila. :ajme I sad idem plakat jer imam nezavršenu tortu, nemam više kreme da je bar završim a i prenervozna sam bojim se ako ponovo počnem da gledam tortu da će mi ispasti na pod ili slično. Nemam više ni ticina, sutra ću valjda uspjeti spasiti ovu dekoraciju.

joj, držim ti fige da ti torta na kraju ispadne super, orca ti je dala super prijedlog, na običnu kremu možeš poslagati figurice i bit će jednako efektno... meni se to isto jednom desilo da mi je ticino bio pretanak pa je popucao, a i počeo mi se topiti od viška vlage jer ako išta ne volim, to su suhe torte... a ne valja ni kad je predebeo jer onda je jako težak i može se dogoditi da pod težinom ticina i njegovim navlačenjem po torti iscuri krema sastrane pa se izgubi savršeni oblik...

ja sam trenutno u planovima za jednu rođendansku tortu za dragu moju medicinsku sestru koja mi je bila samnom na svim porodima... treba mi ideja za realizaciju, pucajte... teta je u 40-ima i prilično je "hot", crnka sa punim usnama i super figurom... mislila sam sami pokrov napraviti u onoj smb zelenoj boji iz bolnica sa velikim crvenim križem, a nju kao figuricu postaviti sjedeći u kuti prekriženih nogu na nekom stolcu, možda i bebicu u rukama onako umotanu u jastuk, a? što kažete? još neki detalj?
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la olja » 05 ožu 2011, 19:17

Dragoj prijateljici za rodjendan:
slika
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la boysmama » 05 ožu 2011, 19:49

olja, preslatko :srca

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la olja » 05 ožu 2011, 20:01

olja

PostPostao/la boysmama » 05 ožu 2011, 21:13

ajme, olja, divno nešto :srca tu je baš jako puno truda uloženo, uf...

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la orchid » 06 ožu 2011, 11:54

Eh mislim da sam uspjela spasiti tortu sa kremom, evo idu sličice :) (ako uspijem da ih postavim)

slika

ova je da se vide figurice, a mislim da je izgledalo super kad smo iznijeli tortu:

slika

i jedan presjek da vidite kako je izgledala iznutra ;)

slika

malo su mi se razlila slova, znam, al to je jer sam njih stavila na tortu i držala u frižideru, znaću za sljedeći put :kiss
orchid
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la boysmama » 06 ožu 2011, 12:29

orchid, torta ti je na kraju super ispala s tom kremom :5 a figurice su divne, sve do jedne, vidi se da si jako puno truda uložila u njih, svaka čast :stara

a torta iznutra mi se čini jako sočna i ukusna, to je ipak najbitnije kad prvi dojam splasne... daj mi reci, kako si dobila ove uzdužne pruge kreme i kore, to si rezala kore na trakice? super je efektno, mogla bi i recept podijeliti ;)

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la † nina i nika » 06 ožu 2011, 12:35

orhid torta ti je super! Pogotovo sto si "spasavala stvar". Izgleda kao da si ju tako i zamislila :5.
† nina i nika
bosoglava karmelićanka

PostPostao/la orchid » 06 ožu 2011, 12:55

Hvala cure! Torta je bila porilično zahjevna za napraviti ali je i bila super ukusna! Da li da pišem recept ovde ili ima neki drugi topic za recepte? Uglavnom, mama mi kaže (pošto je to njen recept) da se ova torta nekada služila u starom hotelu Evropa u Sarajevu, i da se zvala Mocart, baš zbog trakica, a ona je odnekud dobila recept, modificirala ga malo i nastala je Rođendanska torta :D
Prave se tri kore, dvije okrugle (donja i gornja) i jedna velika četvrtasta (ja koristim lim koji sam dobila uz pećnicu). Tu četvrtastu koru isječete na trake od otprilike 5 cm, dobro ih namažete kremom i onda motate kao spiralu jednu na drugu trakicu po okrugloj kori uzdužno, i pokrijete drugom okruglom korom.
orchid
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la orchid » 06 ožu 2011, 13:24

Ne mogu naći temu pa ću recept postaviti ovde, a moderatorice naka prebace gdje treba ;)

ROĐENDANSKA TORTA

Okrugla kora 1:
5 bjelanjaka
150 grama mljevenih oraha
50 grama sjeckanih oraha
100 grama sjeckanih suhih smokvi
100 grama grožđica
1 kašika brašna
5 kašika šećera

Okrugla kora 2:
3 jajeta
4 kašike brašna
4 kašike šećera
Pola praška za pecivo

Četvrtasta kora:
6 jaja
125 grama šećera
125 grama brašna
1 vanilin šećer
2 kašike kakaa
Pola praška za pecivo

Fil/krema:
5 žumanjaca
5 kašika šećera
200 grama oraha
80 ml mlijeka
100 grama čokolade
Pola litre mlijeka
4 kašike gustina
300 grama putera
300 grama šećera u prahu

Preljev za četvrtastu koru:
1 šolja šećera
1 šolja vode
Ekstrakt vanilije

Kore se prave klasično slijedeći sva pravila za biskvite (jaja se mute odvojeno, peče se oko 25 minuta na 180 stepeni celzijusa i ostalo). Krema se pravi iz dva dijela – prvi dio kreme: Na pari mutiti žumanjke sa šećerom (5 kašika), dodati čokoladu i orahe koji su predhodno skuhani u 80 ml mlijeka. Smjesu dobro ohladiti. Za drugi dio kreme skuhati pola litre mlijeka sa 4 kašike gustina i ohladiti. Puter umutiti sa šećerom u prahu, dodati skuhani gustin te prvi dio kreme i sve sjediniti. Kada se ispeče četvrtasta kora, dobro je zaliti sa preljevom dok je još vruća, te rezati na trake od otprilike 5 cm, i premazati ih kremom. Te trake treba slagati uspravno u spiralu na prvoj okrugloj kori koja je predhodno namazana kremom. Spiralu premazati kremom i na nju staviti drugu okruglu koru. Tortu uktasiti, dobro ohladiti i servirati. Prijatno! Naravno možete praviti varijacije sa bijelim i smeđim tijestom, samo stavite kakao u druge kore.
orchid
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Orca » 06 ožu 2011, 13:50

bravo, odlično ti je ispala :5

slika
Orca
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la boysmama » 08 ožu 2011, 10:55

orchid, hvala za recept :kiss ovako na prvu mi se čini dosta zasitan, ali uz dobro namočene kore mora biti jako fin... budem probala pa ti javim rezultat s nepca...

ono što mene već neko vrijeme muči je to što se fine sočne voćne torte u pravilu ne miluju sa ticinom, ta voćna krema mora biti jako tvrda da bi torta zadržala svoj prvotni oblik i ne smije u sebi imati šlaga... probala sam jednom ticino tortu raditi sa jogobella kremom na bazi vrhnja i voćnih jogurta (ona od irene11), ali mi se, unatoč mom trudu da zakamufliram tu kremu čokoladnom glazurom, ticino počeo topiti u frižideru... pa vidi se malo na slici, to je ona za krštenje od R, sa vagom...

imam i jednu narančinu kremu sa margarinom i jajima, ona je dosta tvrda, ali je i zasitna i ne ulazi mi u kategoriju laganih voćnih nadjeva...

pitanje je, dakle, ima li tko iskustva s voćem i ticinom u kombinaciji?

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la † nina i nika » 08 ožu 2011, 12:53

Radila sam svarcvaldicu i voce s bijelom kremom i oblagala. Obicno nasaftam kore i okolo uvijek stavljam buttercream prije ticina. Ne stavljam ticino direktno na kremu. Tako radim od pocetka kad sam krenula s ticinom oblagat torte i navikla se. Buttercream stavljam sa strane po bridovima torte i to nesto deblje, a na sam biskvit u jako tankom sloju. Buttercream se stisne u frizideru i onda stvori cvrstu oblogu i torta bude jos tvrdja. Ticino onda stavljam tanje. A zgodno je tako jer ako netko zeli maknuti ticino (ne zeli ga jesti) jako se lagano odlijepi zajedno s buttercreamom.
† nina i nika
bosoglava karmelićanka

PostPostao/la boysmama » 08 ožu 2011, 13:04

nika i nina, probala sam jednom i taj buttercream, ali mi je ispao sirast i dodatno raskeljio tortu, sve je klizilo s njega :dunno očito nije bio dobar recept, iako tu nema puno mudrosti: šećer u prahu i maslac, mislim i malo mlijeka, jel' je?

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la olja » 08 ožu 2011, 13:17

Ja sam (mislim da sam pisala to tu negdje) tortu koja se sastoji samo od šlaga (tzv. sladoled torta, ima je na Sortiranim) obložila smjesom od maslaca, malo šećera u prahu i mljevenog keksa. Tako je torta bila prilično čvrsta i ništa se nije razljevalo.
olja

PostPostao/la † nina i nika » 08 ožu 2011, 13:23

nekad sam radila tu verziju s maslacom i secerom u prahu. Mlijeka je zanemarivo obzirom na kolicinu. Ne znam kako ti nije uspjelo. Sad radim buttercream s bjelancima, margarinom i biljnom masti. Taj je puno "meksi" i lakse je raditi s njim. Mislim da sam recept vec jednom pisala na forumu. Mozda ovo sto olja kaze bi bilo jednostavnije. Sve je stvar navike.
† nina i nika
bosoglava karmelićanka

PostPostao/la boysmama » 08 ožu 2011, 15:17

nina i nika je napisao/la:Sad radim buttercream s bjelancima, margarinom i biljnom masti. Taj je puno "meksi" i lakse je raditi s njim. Mislim da sam recept vec jednom pisala na forumu.
ajde, potražit ću, hvala ti puno, zvuči mi bolje i svakako ukusnije od tog standardnog buttercreama...

olja je napisao/la:Ja sam (mislim da sam pisala to tu negdje) tortu koja se sastoji samo od šlaga (tzv. sladoled torta, ima je na Sortiranim) obložila smjesom od maslaca, malo šećera u prahu i mljevenog keksa. Tako je torta bila prilično čvrsta i ništa se nije razljevalo.

e, i ja bih takve torte radila, samo me frka da to sve ne potone pod težinom ticina... a ovo sa keksima je isto dobra fora :up

muka me uhvati kad vidim one "američke" suhe torte sa samo malo ljepljive kreme, nije ni čudo da im ticino tako dobro stoji... a sad kreće toplije vrijeme i torte bi trebale biti osvježavajuće...

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la AA » 08 ožu 2011, 15:36

boysmama je napisao/la: nina i nika wrote:Sad radim buttercream s bjelancima, margarinom i biljnom masti. Taj je puno "meksi" i lakse je raditi s njim. Mislim da sam recept vec jednom pisala na forumu.

ajde, potražit ću, hvala ti puno, zvuči mi bolje i svakako ukusnije od tog standardnog buttercreama...

to su "ziva" bjelanca?

meni je najlakse zagrijati pekmez/dzem, procijediti i premazati takve torte... em je fini ukus, em se ticino odlicno zalijepi
It’s all mind over matter. If I don’t mind, it doesn’t matter
AA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la † nina i nika » 08 ožu 2011, 16:22

Sirova? Jel' to znaci ziva? Bjelanca su sirova. Radi se kao saum role i dodaje se margarin i biljna mast. S pekmezom se moze zalijepiti ticino, ali se ne mogu prekriti neravnine i krema ako je sa strane izletila van. Ili se varam. :dunno Ne znam kako bi prekrila kremu za koju znam da ce mi otopiti ticino osim buttercreamom. Njega mogu staviti i debeli sloj ako zelim. Ne znam stvarno kako drugacije. Navikla sam tako raditi i dobro mi je pa ne eksperimentiram previse.
† nina i nika
bosoglava karmelićanka

PostPostao/la AA » 08 ožu 2011, 16:46

:ajme jeste, mislila sam svjeza :lol
ponadala sam se da je rcp sa obradjenim bjelancem ja sam malo fobicna na svjeze :)

u pravu si da pekmez ne moze prekriti neravnine :dada
It’s all mind over matter. If I don’t mind, it doesn’t matter
AA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la † nina i nika » 08 ožu 2011, 17:00

:lol Meni ne smetaju bjelanca kad su sirova (ne mrtva :lol) jer mi se nekako cini da su puuuuno opasnija zutanjca. Bjelanca mi znaju stajat i po mjesec dana u fridju pa ih onda iskoristim za neki kolac, ako ne smrde, naravno. I napravi se saum bez problema. Doduse, ja i sa vrhnjem za slag kojemu je istekao rok trajanja prije mjesec dana radim slag. I za nevjerovat je da se ulupa i bude super tvrdi slag. Prvi put sam eksperimentirala jer nisam imala alternativu. Sad se vise niti ne brinem jer znam da ce se ulupati.

I da, ostatak buttercreama zaledim pa i to "recikliram". :mrgreen
† nina i nika
bosoglava karmelićanka

PostPostao/la fancy » 13 ožu 2011, 18:51

Curke, hrpa pitanja na pomolu :ajme Sta je ticino, tj. da li se to pravi, ili kupuje :conf I moze li na bilo koju tortu, ili samo na neke :conf Cime ga oblikujete, ima li neki poseban pribor, ili... :conf Kako se farba :conf
Gledam, super vam torte ispadnu, a ja ga nikad nisam koristila. Inace, napravim super tortu, ali je nikad ne znam ukrasiti, uvijek rezem u kuhinji, jer sam presmotana da cak i slag razmazem kako treba :ajme Uskoro pravim jednu posebnu torticu, pa pomazite ;) ;)
I won't put my hands up and surrender...
There will be no white flag above my door...
fancy
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PrethodnaSljedeća

Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.