Sada je: 27 kol 2026, 14:30.

svako malo - bukne u plikovima

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

svako malo - bukne u plikovima

PostPostao/la korny » 27 vel 2011, 13:47

M mi je sklon alergijama i svako malo se probudi usred noći sav u plikovima. Evo i preksinoć je u 2 sata ujutro dobio injekciju na Hitnoj, pa se jučer povuklo, a jutros se opet osip vratio (doduse u manjoj mjeri).
Alergološki testovi koje smo prije par godina radili u Zadru nisu pokazali nista osobito, a problem traje. Zanima me zna li tko od forumaša jesu li testovi na Srebrnjaku nešto opsežniji od ovih dolje ili je to sve isto?
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: svako malo - bukne u plikovima

PostPostao/la mrcinela » 27 vel 2011, 15:26

a jeste testirali krv na alergije? mi smo kod nas u brodu radili ona pikanja a krv su slali za osijek na analizu...
i koliko vidim to se testira na neke određene tvari njih nekoliko, koje su najuobičajenije, a sigurno postoji još milijun tvari na koje čovjek može biti alergičan....
i da li vam je IGE povišen stalno???
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la korny » 28 vel 2011, 20:45

Prije par godina IGe-eovi su bili ok, a testovi su pokazali alergiju na plijesan i prašinu, ali ništa alarmantno. Međutim, ova urtikarija me počela brinuti. Evo, danas je 3. dan, držim ga na dijeti bez bjelančevina, ali svejedno, čim prestane djelovanje Claritina, plikovi opet rastu. :(
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la titirlica » 28 vel 2011, 22:56

Koliko je bio star kad ste radili alergotestove i koliko je sad star. Inače alergo testovi su najpouzdaniji kad se rade oko treće godine!
Na srebrenjaku su i stručni i divni ..znam za nevjerovati al eto tako je :roll
titirlica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la korny » 01 ožu 2011, 10:47

Oko 4. godine. Zabrinjava me jer mi se čini da se s godinama stvar pogoršava. U zadnju godinu dana imali smo otprilike 3 ovakve situacije. Znate li koliko se čeka na Srebrnjaku?
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la korny » 01 ožu 2011, 10:47

Sad mu je 8 godina.
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Hajdi » 01 ožu 2011, 11:05

Korny da li ste poduzeli doma sve moguće da smanjite izloženost alergenima?

Omekšivač se ne smije koristiti. Deterdžent promijeni (meni su dermatolozi savjetovali tekući Dash). Posteljina mora biti samo pamučna (ili svilena), nikakve vune, perja, sintetike. Madrac mora biti antialergeni ili stavi na njega onu posebnu presvlaku koja zaustavlja prašinu i grinje. Dječja odjeća samo pamučna, po mogućnosti dvaput ispirati prilikom pranja. Makni zavjese i tepihe iz cijelog stana. Makni što je više moguće plišaste igračke (pusti jednu koju se može prati). Operi jastuk i poplun na 65 ili zamrzni u zamrzivaču (protiv grinja). Smanji vlagu u stanu na 50 - 55 posto (veća vlaga odgovara grinjama). Kauč redovno usisavati, najbolji je kožni ili mikrofibra. Maknuti iz kuće domaće životinje - mačke, pse. Pregledati obavezno iza ormara i drugih elemenata i po kutovima (i u ormarima) ima li plijesni i premazati sredstvima protiv plijesni. Usisavati usisavačem s vodenim filtriranjem ili s hepa filterima. Prati pod nakon usisavanja. Prašinu brisati krpama ili četkama koje privlače prašinu na sebe ili usisavati. Knjige, ukrase zatvoriti u zatvorene ormare. Redovno prozračuj prostore.

Što se tiče prehrane, zapisuj sve što je pojeo i popio. Ovako na pamet ti ne mogu savjetovati što mu smeta, ali po mojem iskustvu prehranski alergeni se mogu manifestirati i drugačije - osipom oko usta, plikovima i pečenjem u predjelu usta, povraćanjem, bolovima u želucu i trbuhu, proljevom.

Testirati ga treba hitno i što opsežnije, prick testovima (kožnim) i krvnim.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Hajdi » 03 ožu 2011, 10:16

Korny, kako je sad malome?
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la titirlica » 03 ožu 2011, 10:45

Ja bi njemu 2x dnevno dala malu žlicu ulja CRNOG KIMA :dada
titirlica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la korny » 03 ožu 2011, 20:48

Evo da se javim kako ide. Bio je 3 dana na dijeti i plikovi se povukli. Skinula ga s Claritina i 1 dan (bez dijete i Claritina) je bilo ok. Kad noćas govori M da mu opet počinju. I stvarno, na nogama i rukama ponovno je krenulo, pa sam mu sinoć dala opet Claritine i danas je opet na dijeti. Šizim. :bidan

Hajdi, puno ti hvala na ovim dobrim savjetima. :mah Neke stvari već primjenjujem, a ovo za zamrzivač nisam znala. Mislim da je dijelom problem u tome što on spava u donjem dijelu kreveta na kat i što je ta soba okrenuta na sjevernu stranu i ondje mi se dosta kondenzira vlaga (npr. kad kuham, ako ne zatvorim vrata te sobe, sva para se skupi na zidovima - to smo skužili tek prošle godine kad je došla plijesan :roll ).

Uglavno, sada selimo u novi stan i njegovu sobu namjeravam urediti totalno antialergijski, pa su mi svi ovi savjeti dobrodošli. Neće biti više gornjeg kreveta (s kojeg pada prašina).

Ovakvu urtikariju još nismo imali, ali kad nazovem doktoricu, med. sestra reagira u stilu - normalno je da to traje nekoliko dana i - ćao društvo. :/ Ni spomena testova. Za to se moram sama izboriti.

Rade li se testovi negdje privatno i jesu li skupi? U Zd se jako dugo čeka.
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la korny » 03 ožu 2011, 20:49

Titirlice, kakav je to napitak i reci mi nesto poblize o tome. :mah
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la korny » 03 ožu 2011, 20:51

Frka me da ovo ne bi značilo put u kroničnu urtikariju. :ajme
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la titirlica » 03 ožu 2011, 23:18

evo korni http://www.etericnaulja.net/aromakozmet ... kceme.html
problem definitivno moraš rješiti iznutra , claritin mu neće dugoročno pomoći on će samo trenutno smiriti stanje , a ni kremice neće pomoći kao što rekoh problem treba rješiti iznutra !
Probaj sa noćurkom , neće ti biti žao, nije skupo , a ni ništa nemožeš izgubiti samo dobiti...drito iz prirode ;)
titirlica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Hajdi » 04 ožu 2011, 12:45

Korny super za novi stan, preporučujem da cijeli stan uredite tako da čim više smanjite prisutnost alergena, ne samo njegovu sobu.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la korny » 05 ožu 2011, 12:24

titirlica je napisao/la:evo korni http://www.etericnaulja.net/aromakozmet ... kceme.html
problem definitivno moraš rješiti iznutra , claritin mu neće dugoročno pomoći on će samo trenutno smiriti stanje , a ni kremice neće pomoći kao što rekoh problem treba rješiti iznutra !
Probaj sa noćurkom , neće ti biti žao, nije skupo , a ni ništa nemožeš izgubiti samo dobiti...drito iz prirode ;)

Istina je ovo s Claritinom, to ne liječi uzrok. Baš ću pokušati ovo s biljem, ali moram sve prethodno dobro proučiti.

Stan će biti puno prozračniji (i veći), M će moći imati svoju sobu, kuhinja će biti odvojena vratima od ostatka prostorija i imat će prozor (a i bit će na donjem katu, a sobe na gornjem) pa mi kondenzacija neće stvarati vlagu po zidovima (a time i plijesni), tako da se nadam smanjivanju alergena.

Ali, vidjet ćemo. Nikad se ne zna što može biti u okolišu, a s tom alergičnom djecom nikad se ne zna :loce

Kod M-a je još mila majka kako je meni znalo biti u djetinjstvu. Samo što mene nisu pucali plikovi, nego oticanje očiju, nosne sluznice, bronhića i slično...
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Hajdi » 05 ožu 2011, 15:29

da li je moguće da ga već sad makneš iz te sobe? i čim prije na testiranje :jadnimi
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la korny » 05 ožu 2011, 20:51

Trenutno nije moguće. Ali baš smo u fazi selidbe. Ako sve bude po planu, oko 1. 4. smo u novom stanu.
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la korny » 13 ožu 2011, 13:37

Razmaknula ja krevet od radnog stola - kad ono, iza se nakupilo plijesni :shock (jer je koncepcija te dječje sobe da se sve naslanja i spaja jedno s drugim i kad to jednom sastaviš, nemoguće je redovito održavati ono iza.... Sreća da selimo. :ajme

(Apropo takvog tipa dječje sobe: I reče gavran: Nikad više....)
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Stefanova_mama » 13 ožu 2011, 16:33

Korny to je uzrok.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la swenova mama » 13 ožu 2011, 23:05

ou, ro moze biti prilicno opasno, ta plijesan
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Kris2 » 13 ožu 2011, 23:11

baš sam htjela reči da provjerite plijesan u toj sobi, to stvarno može biti prilično opasno. Ja bi ga maknulča spavati bilo gdje da ne bude u tome. Provjeri i madrac ...
Držim fige da se što prije preselite.
Kris2
Danadadila

PostPostao/la Hajdi » 14 ožu 2011, 09:54

da, plijesan je vrlo jak alergen
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la korny » 14 ožu 2011, 13:20

Madrac izvana izgleda čist, dakle ne vide se gljivice. Ali ne biste vjerovali gdje se prašina uvukla :roll Na sve moguće letvice tog kreveta (znači li to da bismo jednom godišnje trebali cijeli krevet razmontirati radi čišćenja...) :dunno
U novoj sobi sve je odvojeono jedno od drugog i od zida, zrak slobodno cirkulira i zidovi su izolirani nečim tako da na dodir nisu hladni (ovi u starom stanu su bili).
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.