Sada je: 09 ruj 2026, 19:09.
Moderator/ica: nadicab

bosancero je napisao/la:Mi smo ove godine proslavili dosta radno. Odrzali smo tribinu (hvala dinka jos jednom) i danas smo bili kod gradonacelnika na razgovoru. Ove smo godine postavili temu ukljucivanje djece s down syndromom u redovno skolstvo.

- Oni nisu mongoloidi, nisu downovci, nisu svi isti, nisu zauvijek djeca, ne pate niti boluju od Downovog sindroma, niti pak mogu prenijeti svoje sindrome nekome. Oni nisu neka druga kategorija, nego osobe koje nam više sliče negoli se razlikuju od svih nas ostalih - poručili su iz Udruge za sindrom Down Međimurske županije povodom Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom. Službeni podaci govore da se jedno od 650 novorođene djece rađa s ovim sindromom. Prema izvješću o osobama s invaliditetom u RH, u Međimurskoj županiji živi 50 osoba s Downovim sindromom, a u Varaždinskoj 67.
- Downov sindrom pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života. Ovaj kromosomski poremećaj sprečava normalan fizički i mentalni razvoj, no osobe s Downovim sindromom svakodnevno pokušavaju postići iste one ciljeve kao i svaka druga osoba. Djeca s Downovim sindromom izrazito su emotivno topla, gotovo uvijek unose vedrinu u sredinu u kojoj se nađu, vrlo su tolerantna, blage naravi i potiču izrazitu naklonost u svima koji s njima dolaze u kontakt – navedeno je na web stranicama Hrvatske zajednice za Down sindrom http://www.zajednica-down.hr.
Arabela Novak-Đura ističe da djeci višak genetske mase stvara dovoljno teškoća i barijera u svakodnevnom življenju i to ne možemo promijeniti. - Barijere koje im stvara društvo uvjetovane su neznanjem i njih možemo promijeniti – zaključila je.

Cijelo jutro gledam hrpu slicica na FB, i placem kao kisna godina, sta cu kad sam sva neka cmoljava juce i danas
I kod nas je bilo fino, radno, veselo i slatko...Upoznale smo hrpu novih drugara, malih velikih, mi smo bile najmanje
Pjevali, plesali, radili svasta nesto korisno i lijepo. Upoznale smo divnu tetu koja je defektolog, zakazale susret za narednu sedmicu. Ovih dana ce biti prodajna izlozba u Mercatoru, mislim, nisam sigurnna...Zalosno je sto su mediji bojkotovali dogadjaj, niko se nije pojavio. Mislim, meni je i drago sto nisu bili, jer ne volim te ustogljene stvarcice, ali je tuzno sto niko ne registruje ovakva desavanja, a na naslovnicama Seka Aleksic

martina mama je napisao/la:Potaknuta poznanstvima s vama i vasom djecom, prvi dan proljeca smo odavno pretvorili u Dan osoba s Ds. Nisam jucer stigla cestitati jer smo u razredu imali proslavu i prezentaciju o razlicitima. Uciteljica i ja smo spremale svaka svoj dio. Vas sam dobila ja. Nisam djeci puno trubila o medicini i tome sto ne mozete, nego sam izdvojila meni najdraze momente s ovog topica koji govore upravo o tome koliko smo slicni. Najvise smo pricali o biserima, svi skupa se smijali. Bilo je lijepo zahvaljujuci upravo vama. Hvala vam svakoj osobno.
Na kraju, u zakasnjenju vam zelimo puno zdravlja, dobrog vjetra u ledja i snage da od djece napravite ljude.
tebi martinamama... 

Evo, ja se prijavljujem za jedan primjerak prirucnika 

Ona ga nekako presavije, pa jos uvuce usnu donju i cucla. Rekla mi dr da to ne smije raditi, jer moze jezik progutati i ugusiti se. Ja stalno pokusavam vaditi ga, ali ona to radi i nocu doka spava i stalno po danu. Vise joj ne mou ni stalno gurati ruke u usta da to rijesim, a nemam pojma sta da radim. Dudu nece. 

svimaIRENA je napisao/la:" bilo mi žao što se seka rastužila!"
A rasplakala se i moja teta Be dok mi je pričala...![]()
Da li vam se desavalo da vam klinci sisaju svoj jezik Ona ga nekako presavije, pa jos uvuce usnu donju i cucla. Rekla mi dr da to ne smije raditi, jer moze jezik progutati i ugusiti se.
kada je jako umoran, kada ga je strah ili kada je u stresnoj situaciji. nije nikada koristio dudu varalicu i za to mu je sluzio jezik.

A strah me kad spava, svakih pola sata skacem da joj vadim jezik vani, i nakon pet min. opet isto. Kao kad cucla dudu, samo sto je jezik veliki, pa ga presavije, i dudu ne moze progutati, a jezik bi mogla

Prekrasno dijete.Stvarno je slatka, samo za ljubiti i maziti. 

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.