Sada je: 29 srp 2026, 00:21.

Upisi u osnovnu školu 2011./2012.

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: Upisi u osnovnu školu 2011./2012.

PostPostao/la melita » 23 svi 2011, 12:50

Klarita, nemoj se uzrujavati, mislim da sve ovo što si navela o svojoj djevojčici (a što je hvale vrijedno) nije kriterija za upis u prvi razred. Moje dijete ne zna čitati, ne piše zadaće, a bogami ni složene rečenice, ne zna razliku između parnih i neparnih brojeva, a ne zna ni zbrajati preko deset ali svejedno kreće u školu ove godine. Ja sam bila za odgodu ali sam poslije saznala da će se u vrtiću dogoditi gadne pretumbacije i da se uopće ne zna niti u kojoj će grupi niti s kojim tetama završiti pa sam odlučila ako već mora sve mijenjati neka onda ide u prvi razred i gotovo. Međutim, da su mi liječnica ili školski psiholog rekli da dijete nije zrelo za školu i da je bolje pričekati poslušala bih njihov savjet, za godinu dana čuda se dogode u razvoju djeteta.
Nego, baš me zanima za ovu djecu o kojoj govoriš da idu u školu, a nisu dovoljno zrela. Kako se ona snalaze, mogu li uhvatiti korak s ostatkom razreda?
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la klarita2 » 23 svi 2011, 15:24

melitagle, u mene je situacija da joj se grupa u vrtiću raspada.tete idu u jaslice a ostaje 5 djece od 4 god.Ona je prošla cijeli predškolski program. Definitivno ne odustajem samo zbog grafomotorike koja se može itekako poboljšati preko ljeta.Radit ću s njom uz igru i vježbe.
A imala sam dječaka koji je na upisu imao lošu grafomot i bio na najnižem pragu pa sada ne odskače od druge djece ništa posebno. Sva djeca pohvataju polako, s nekima roditelj više radi s nekima ne.I to dođe na svoje.Mislim da svaki roditelj najbolje poznaje svoje dijete.
02.04.2005. KlaraMoj ponos
20.05.2010.MarijaAnđeo najdraži!
20.06.2012. Naš Božji dar Ivana
slika
klarita2
Ne želi biti borg iz zvjezdanih staza

PostPostao/la klarita2 » 23 svi 2011, 15:27

ivanane razumjem, što ne vjeruješ...?

Odvest ću je sutra kod logopeda u jednu udrugu i testirat će je sve(govor i grafomot) po najnovijem testu koji će od slijedeće godine biti po školama. Kad mi logoped napiše mišljenje onda to nosim u šk.Inače dogovorila sam opet satanak s njima u sri pop.
slika
klarita2

PostPostao/la kalea » 23 svi 2011, 18:47

melita je napisao/la:Klarita, nemoj se uzrujavati, mislim da sve ovo što si navela o svojoj djevojčici (a što je hvale vrijedno) nije kriterij za upis u prvi razred.

X
Moja je intelektualno bila super spremna, ali svejedno smo se dvoumili, jer su svi naglašavali da je puno važnija emocionalna zrelost i socijalne vještine. No, krenula je i sve je super ispalo. Na tu odluku stvarno utječe x faktora, a vjerujem da ti kao učiteljica možeš dobro procijeniti jel ti dijete spremno.
kalea
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ronin » 23 svi 2011, 20:22

mislim da svatko-kad se o vlastitom djetetu radi -u određenom trenutku prestaje biti kompetentna stručna osoba -a ostaje jednostavno subjektivni roditelj

meni je u svemu ovome u neku ruku žao djeteta.
svi mi želimo nekako za našu djecu da im ovi dani na poseban način prođu lijepo,da se toga rado sjećamo...ne kreće se po prvi put u školu nego jednom u životu!kako je sad ovo pretumbavanje,dokazivanje,te ovi nalazi,te oni nalazi-djelovalo sad na to dijete?

mislim,zbilja joj možda ne bi bilo od zgorega da ste pričekale redovnu školsku obvezu.
školske komisije obično imaju point kad procjene da bi za određeno dijete bilo bolje da pričeka.

i slažem se s melitom u onome što je rekla da sve ono što je nabrojano nisu kriteriji za upis u školu.

kad se sjetim svog Roka prije godinu dana...čitao je s lakoćom,računao,vokabular samo takav,a slova su mu bila takva da je izgledalo kao da s lopatom piše,a ne olovkom.

u godinu dana to se utoliko promijenilo da ne vjerujem da se radi o istom djetetu.mali ima krasopis.

kako curice obično prednjače od dečkiju po rukpisu,tako možda i ne bi bilo uputno da malena zbog lošije grafomotorike bude isticana kao neuredna,možda se to odrazi na njeno samopouzdanje,pogotovo ako je malo osjetljivija...ma,ne bih rekla da ne znaju ovi u školama što rade.

jedino što je nama roditeljima malo ponekad teško odustati od vlastitih ambicija i zbilja realno vidjeti što bi ZAISTA bilo najbolje za naše dijete.
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004
little miss Croatia 29 8 2008
the Miracle of Life 5 3 2013

Ima li očaj bilo gdje? Daj da nadu nosim tu!.
ronin
Zaželjeli ste - poslušajte!

PostPostao/la klarita2 » 23 svi 2011, 20:31

ona je i emocionalno zrela. Tete u vrtiću i učiteljica iz eng to ističu. A što se tiče neurednosti sumnjam, to ovisi o učiteljici,ja djetetu nikad ne bih rekla da je neuredan,Kaže se: možeš bolje, bit će bolje, potrudite se...a ona učiteljica koja kaže da je dijete neuredno nema pedagogije u sebi.Moje dijete je čak izjavilo da više ne želi u vrtić, cijela joj generacija Iizlazi.A ove procjene kod logopeda izvodi moja prijateljica kroz igru , malena je totalno opuštena.zaita nemam namjeru svom dijeteu učiniti nažao.Imam dječaka u razredu rođenog u 5.mj pa je odličan učenik i u ničemu ne posustaje od drugih.
slika
klarita2

PostPostao/la ronin » 23 svi 2011, 21:29

moje je mišljenje(a i iza mene je 11 god rada u školi) da u takvim li la situacijama uvijek moramo gledati što dijete može izgubiti,a što dobiti.

da krene sada u školu-može biti sve dobro,a može imati i problema s pisanjem.i emotivnom nezrelošću,ali ne iz vizure mame nego iz vizure djeteta u totalno novom,školskom okružju

da ostane u vrtiću-gubi što?prijatelje?ma djeca se puno lakše prilagođavaju novoj djeci u vrtiću no što mi mislimo.kad mi je najstariji sin bio predškolac,preselili smo se iz zg-a na more,dakle totalno nova sredina,mentalitet,čak mu je i govor stršao...za dva mjeseca bio je dio klape kao da je tamo oduvijek.i prestao je kajkat. :mrgreen

ne znam,da sam ja na tvom mjestu ne bih forsirala.
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la supermama » 24 svi 2011, 10:27

ja moram stati na stranu klarite...sigurna sam da je ona najbolje procjenila i stvarno mislim da treba ustrajati...
nasa se isto vrticka grupa rastaje, to je i kod nas bio jedna od stvari koja je na vagi prevagnula ...to je za djete isto opterecenje da su svi otisli a ono ostaje s nekim bebacima....
i jos jednom napominjem da sam sigurna u ono sto sam napisala vezano za to testiranje za skolu.....
dakle klarita ja stvarno mislim da ti najbolje mozes procjeniti svoju curicu
supermama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la klarita2 » 25 svi 2011, 14:41

imam i ja iskustva u školi doduše ne 11 godina ali imam 9 s malom djecom a svoje dijete iapk poznajem.tako da ostajem pri svome, idem danas pop do psihologa i na tome ostajem.
I jučer je bila na procijeni kod logopeda (sve i gharfomotoriku) i rekla mi je da je definitivno zrela. A naspram svega; jučer je defektologinja iz šk rekla mojoj kumi koja tamo radi da je rođena 30.03 da bi je odmah uvrstili...sve zbog broja djece kojeg imaju (za 5.razreda a žele ostvariti 4) Pa su mene našli z........! :angry
slika
klarita2

PostPostao/la † Volvo » 25 svi 2011, 15:48

Vidi, ti se tako žestiš tu (ok, možeš si dati oduška na forumu) da ti sve slova skaču jedno preko drugog (otuda moguće čuđenje na učiteljsko zvanje, za očekivati bi bilo visoko inzistiranje na pravilno napisanim riječima, rečenicama, radi se o osobama koje djecu opismenjuju ;) ) a boriš se gdje se možda ne bi trebalo boriti. Da ti je dijete rođeno 30.3. išla bi po redovnoj proceduri, ovako tražiš iznimku. Postoji više razloga za iznimku: to da je dijete po tvojem viđenju spremno (a po našem sa strane gledano ti više nas kaže da neće prestati biti spremno ako pričeka svoju generaciju) i važniji, to da smatraš kako ostatak vrtićke priče nije obećavajući i poticajan. Više bi možda na tome trebalo inzistirati ako pod svaku cijenu misliš da treba ove jeseni krenuti. S druge strane, kamo se treba žuriti, jednom kad počne ozbiljno učenje unutar sustava, zapravo ono do mirovine ne prestaje, treba li se zaista žuriti? Inače slažem se da datum rođenja nije pokazatelj zrelosti, ali jasno mi je i da su negdje granicu morali staviti, radi općenito jednostavnosti :dunno. Ne zanemari ni informaciju da eventualno žele manji broj razreda upisati, je li dobro biti u nekom nagruvanom razredu s previše učenika?
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la Mrđi » 25 svi 2011, 16:27

JA cu se malo ubacit na temu. Mi smo prosli testiranej neki dan. Na sto to testiranje izgleda - to je strasno. I sad ce oni kroz jedan "stres test" odlucit i vidit kakvo je moje dijete. ma nemoj me....
moje dijete je primejr mirne i povucene osobe, koja vjesto usvaja znanja i barata s datim cinjenicama.
Kad je psihologinja pokazala prvih 10 min sto ce radit ona se prepala i nije se odlijepila od sjedalice. Sad bi dijagnoza bila da ona nije emovionalno zrela za skolu. a posto je rodjena u sijecnju onda kao ide u skolu. I imat ce vise problema nego netko s losijom grafomotorikom. Jer tesko da ce s eu skoli naci osoba koja ce raditi na njenom samopouzdanju.
Ja sam ogorcena opcenito sa skolskim sustavom, jer su im neke druge strani puno vaznije od djece.
Samo se srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo. (Mali Princ)
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la kalea » 25 svi 2011, 21:30

A ja isto mislim da su negdje morali povući granicu. I da ne bi trebao biti problem dobiti odgodu za dijete rođeno 2005.g. (za ovu šk. god.) ako za to postoji neki razlog. Doduše, ja sudim po našoj školskoj pedagogici i školskoj liječnici koje su uvažavale i mišljenja roditelja o spremnosti njihovog djeteta za školu (i previše).
I normalno mi je da ima djece rođene u travnju koja su spremna, isto kao i one koja su rođena koji mjesec ranije i nisu spremna, zato i je ta granica 31.3. fleksibilna. Druga je stvar što u stvarnosti danas ima više odgoda, nego prijevremenih upisa.
kalea
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ronin » 25 svi 2011, 21:47

uvijek je bolje odgoditi nego se zaletjeti s djetetom,

uzevši u obzir preopterećenost današnjih prvašića,za razliku od npr naše generacije koja nije učila engleski i imala lektiru u prvom
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la babalu » 25 svi 2011, 21:57

S druge strane, kamo se treba žuriti, jednom kad počne ozbiljno učenje unutar sustava, zapravo ono do mirovine ne prestaje, treba li se zaista žuriti?

veliki potpis na ovo! :dada
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivanche4 » 26 svi 2011, 11:09

babalu je napisao/la:
S druge strane, kamo se treba žuriti, jednom kad počne ozbiljno učenje unutar sustava, zapravo ono do mirovine ne prestaje, treba li se zaista žuriti?

veliki potpis na ovo! :dada

Ovo je i meni važno, kad jednom uđe u sustav, nema van. Više nema takve slobode, sve se mora. Zašto ne bi dijete godinu više provelo u igri kad će ionako morati raditi do smrti.
Jedino ako se roditelj želi godinu dana ranije riješiti obveze brige o djetetu pa sad već vodi brigu o tome.
Znanje koje dijete donosi u školu je manje važno od emocionalnog stanja u kojem se nalazi.
'04 '06 '08 '11 '16
ivanche4
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Mrđi » 26 svi 2011, 12:35

Jedino ako se roditelj želi godinu dana ranije riješiti obveze brige o djetetu pa sad već vodi brigu o tome.

omg :roll
Samo se srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo. (Mali Princ)
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la ivanche4 » 26 svi 2011, 12:41

Upoznala sam takvu mamu, ja sam isto mislila da to ne postoji dok nisam razgovarala s njom. A po onom što sam prije toga komunicirala s njom nikad ne bih rekla da je takva. Takve stvari se obično ne vide na roditelju nego na djetetu, kao posljedica odnosa.
'04 '06 '08 '11 '16
ivanche4
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la klarita2 » 26 svi 2011, 17:11

Vau što ste se raspisale!
Danas je malena prošla sistematski i sve ok, dr oduševljena, čak i s grafomotorikom, a psihologinja kaže da se ona npr. na testiranju super snalazila, sve sama radila samostalno , nije joj trebalo ponavljati upute, kad je završila, predala zahvalila i izašla.
A to što mi slova lete, to je od brzine...ne brinite moja djeca nauče pismenost...ja za svoje dijete ne brinem kako će se snać...uopće ne sumnjam da će bit dobra...a ako i nešto zapne ima mene i učiteljicu.
Priča završena!Ipak je bolje biti na zatvorenom forumu čini mi se... :(
slika
klarita2

Prethodna

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.