Sada je: 10 ruj 2026, 01:02.
Moderator/ica: nadicab

. Eto, što reći!? Kako god sam mislila da sam se pripremila na to, svejedno me speklo oko srca. Valjda su to one situacije kad je to jednostavno neizbježno. Sorry kaj sam se ubacila u malo tugaljivom tonu, al došlo mi...

.. stisni srce ... sigurno neće pući.. samo će ojačati.. ( a da peče - peče)

,
m 
nadicab je napisao/la:Daisy, dragam
Nego, da pita školarce s asistentima; gdje vaša djeca pišu pismene provjere?
Denis piše u hodniku

, kako ih onda učiteljica "nadgleda"?
nadicab je napisao/la:pa, hodnikom stalno netko prolazi i to ga dekoncentrira, naravno ...
Ako Denis dobro napiše test, tada učiteljica sumnja na preveliku pomoć asistentice. AKo lošije napiše test, tad ne sumnja

nadicab je napisao/la:Danas pisao hrvatski ... velikodušno mu je dala 2 školska sata (druga djeca su imala po 1) iako već 4 godine objašnjavam da se njemu ne daju više vremena za rješavanje, nego manje zadataka ... nije bez vraga zašto se pismeni pišu samo 1 školski sat, pogotovo u nižim razredima ... pad koncentracije i tako to ... a pogotovo na hodniku.

, da je na hodniku onda bi mu mirisalo iz kuhinje pa bi jaukao da je gladan, da krulji u trbuhu
... i nema nam kraja...)

flipper je napisao/la:nadicab je napisao/la:Danas pisao hrvatski ... velikodušno mu je dala 2 školska sata (druga djeca su imala po 1) iako već 4 godine objašnjavam da se njemu ne daju više vremena za rješavanje, nego manje zadataka ... nije bez vraga zašto se pismeni pišu samo 1 školski sat, pogotovo u nižim razredima ... pad koncentracije i tako to ... a pogotovo na hodniku.
Ja sam isto tako na početku pokušavala ovako nešto sa provjerom znanja (manje, pojednostavljeno) a da se dobije povratna informacija koliko Luka zna ali kaže učiteljica ako je pristup individualizirani onda sve treba biti potpuno isto kao i testovi za ostalu djecu eventualno uvećati font slova, podebljati, veći razmak među riječima i sl. a da ovako nešto več prelazi u prilagođeni program...

ajući na umu otežano samostalno čitanje učiteljica je Denisu dala isti test kao i ostalim učenicma pod predpostavkom da se individualizacija u ovom slučaju odnosi na to da asistentica čita pitanja i zapisuje odgovore. Prema riječima učiteljice u ovom tipu rješavanja zadataka nema vremenskog ograničenja.
Navedeni pristup podrazumijeva visoku razinu angažiranosti asistenta te od učenika iziskuje pojačan napor budući da se svi misaoni procesi izvode bez mogućnosti vizualne podrške u vidu slike, ilustracije ili ključnog pojma.
Ukoliko kod učenika želimo povećati razinu samostalnosti prilikom rješavanja zadataka,isti moraju biti tekstualno prilagođeni te popraćeni odgovarajućim ilustaracijama, grafovima, prikazima procesa i sl.
U tom slučaju učenik pokazuje svoje znanje tako na zadatak odgovara ključnim pojmom, zaokruživanjem odgovora ili kratkom rečenicom.
U Denisovom slučaju navedeni postupci spadaju pod individualizirani pristup u radu jer dječak zbog primarne dijagnoze treba uložiti izrazito velik napor kako bi izgovorio rečenicu ili opisao proces.
Smatram da treba kombinirati način rješavanja zadataka ovisno o nastavnoj situaciji,u većoj mjeri primjenjivati zadatke koji sadrže vizualnu podršku te su prilagođeni veličinim tiska,a u manjem postotku koristiti zadatke koji podrazumijevaju maksimalan angažman pomoćnika.

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.