Sada je: 13 srp 2026, 13:46.

vadjenje zuba u trudnoci-VADIM ZUB DEFINITIVNO

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

vadjenje zuba u trudnoci-VADIM ZUB DEFINITIVNO

PostPostao/la Jullishka » 16 lip 2011, 23:08

iskustva molim.
ispade da nisu desni nego da je 8ca, koju sam trebala vaditi jos prosle godine, iako je bila zdrava...sada vise nije. stavio je lek da umrtvi zivac, kaze da nema logike to leciti, ali posto sam trudna, ne mozemo nista sada. odnosno,, do ulaska u 9 mesec nije preporucljivo.
e sada...ja bi to odmah vadila kad udjem u 9 ako moze, posto se tada moze primiti anestezija sa adrenalinom koliko znam. a ne znam ni sta mi je pametno. mozda od kad rodim, al onda cu primati ATB...ma svakako cu ih primati. a hocu da dojim. da se izdojim ja posteno, boze zdravlja, pa da vadim zub posle porodjaja ili kako?
jel ima ko iskustva sa ovom situacijom? mojoj su mami kad je mene rodila vadili 8cu isto, bez anestezije (zbog dojenja i antibiotika), kaze da ne zeli ni da pomisli na tu agoniju kroz koju je prolazila, al kontam, to je bilo davno davno...
:ajme
Zadnja izmjena: Jullishka; 27 lip 2011, 12:42; ukupno mijenjano 1 put/a.
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

Re: vadjenje zuba u trudnoci

PostPostao/la Stefanova_mama » 17 lip 2011, 08:32

Mani ti logiku, nek on to izleci (ako moze cim zbog trudnoce) i zatvori plombom.

Ja sam izvadila 3 osmice. Jednu pod procesom (koji nije bio na zubu, vec prislonjen na zub, zub je bio bez tackice i druga dva kao preventivno.

Komplikacije koje sam imala su uzasne. Oba puta (vadila sam ih 1+2) mi se zablokirao zglob na vilicama i mogla sam na slamku piti samo i jedino 3 nedelje (razmak izmedju zuba nepokretan je bio par milimetara, vilicu ne mozes da pomeras ni jednu ni drugu).

Kod drugog preventivnog vadjenja zdravih zuba (lupam sebe u glavu kud se na to nagovorih), sam dobila krvarenje (unutrasnje) i vrat mi je otekao od hematoma kao u slona, glavna opasnost je bila sto se to moglo spustiti na srce.

Nek leci i nek peva.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Bellatrix » 17 lip 2011, 09:05

Ma šta ne možete ništa sada?
Ne kužim?
Kužim das e ne možr liječiti ako se ne može do njega zbog položaja, ali zbog trudnoće mu ne drži vodu.
Može se i nakon prva 3 mj dobiti lokalna anestezija bez ikakvih problema ako si dosada kojiput dobila injekciju i nemaš alergijskih reakcija.
Može se i vditi ako se predviđa normalno vađenje a ne alveotomia (mini operacija).
Antibiotik također masu puta nije neophodan ali ga doktori vole preventivno prepisivati od čega se meni diže kosa na glavi.
Samo neka on tebe pošalje nekom specijalisti da pogleda i procjeni.
I neka ti obavezno izvadi otrov iz zuba nako 2-3tjedna.
"Boji se manje, nadaj se više, jedi manje, žvači više, tuži se manje, diši više, govori manje, reci više, voli više, i sve će dobre stvari biti tvoje." slika
stara Švedska poslovica
Bellatrix
Crveni lav s krilima

PostPostao/la LucyInTheSky » 17 lip 2011, 09:18

Evo ja sam izvadila 2 zuba u 2. i 3. mjesecu sadasnje trudnoce, s anestezijom bez adrenalina. Zubarica me uvjeravala da moze. Jos sam i pila antibiotik (amoxicilin) jer je doslo do upale sinusa zbog jednog od ta dva zuba.
slika
LucyInTheSky
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la cleonikky » 17 lip 2011, 11:39

Juls, zasto ne moze sad vaditi? Ne kuzim. Lokalnu mozes dobiti u trudnoci, a to je sve sto ti treba za vadjenje 8ice. Rjesi to sada. Bolje sada nego da ti kasnije stvara probleme.
Tamariki slika Zvijezdicaslika

The mind, even while looking,sees nothing.
The heart, even without looking,sees everything.
cleonikky
volim zeleno

PostPostao/la MamaIwana » 17 lip 2011, 14:20

Hi,

takodjer imam nekih problema s zubima i zanima me da li lokalna anastezija steti plodu (trudna sam tek 5 tjedana)??
MamaIwana
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Jullishka » 17 lip 2011, 17:21

Bellatrix je napisao/la:Ma šta ne možete ništa sada?
Ne kužim?
Kužim das e ne možr liječiti ako se ne može do njega zbog položaja, ali zbog trudnoće mu ne drži vodu.
Može se i nakon prva 3 mj dobiti lokalna anestezija bez ikakvih problema ako si dosada kojiput dobila injekciju i nemaš alergijskih reakcija.
Može se i vditi ako se predviđa normalno vađenje a ne alveotomia (mini operacija).
Antibiotik također masu puta nije neophodan ali ga doktori vole preventivno prepisivati od čega se meni diže kosa na glavi.
Samo neka on tebe pošalje nekom specijalisti da pogleda i procjeni.
I neka ti obavezno izvadi otrov iz zuba nako 2-3tjedna.

polozaj je uzasan, da se razumemo. iz tog razloga ih vadila ja, samo mi je jos ova 8 ostala.
juce dobila taj lek, a odlazim iz skoplja uskoro. nastavljam u novom sadu. pa da prodju tri nedelje, kontam da se moze vaditi. ostale sam vadila operativno, i ovaj bih tako (bas zbog polozaja).
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la pinky » 17 lip 2011, 19:39

MamaIwana je napisao/la:Hi,

takodjer imam nekih problema s zubima i zanima me da li lokalna anastezija steti plodu (trudna sam tek 5 tjedana)??

možeš primit anesteziju, ali bez adrenalina.

jull, baš mi je žao što te tako rastura :(
dvije ICSI divote...
slika
pinky
rodila 6.5kg i metar djece

PostPostao/la Bellatrix » 18 lip 2011, 08:13

A joj Jullis, baš se mučiš s time.
Da sam ja na tvom mjestu otišla bih izvaditi to smeće ali vrlo vjerojatno (99% sam sigurna) da bih odbila antibiotik.
Ti si već prošla davno kritično razdoblje i ne može ti ovo malo adrenalina škoditi.
Što se tiće antibiotika, rane od takvih osmica se mogu lječiti i bet njega ali malo(nekad i dosta) duže traje.
Treba češće dolaziti na kontrolu rane , ponekad čišćenje i sl.
Nekad i svaki drugi dan par tjedana za redom.
Ponavljam, tak bih ja napravila . Ti napravi po svom instinktu.
"Boji se manje, nadaj se više, jedi manje, žvači više, tuži se manje, diši više, govori manje, reci više, voli više, i sve će dobre stvari biti tvoje." slika
stara Švedska poslovica
Bellatrix
Crveni lav s krilima

PostPostao/la Jullishka » 18 lip 2011, 11:11

Bella, ja ne znam sto bih napravila, iskreno. Kad budem otisla u NS, pricacu i sa ginekologom i sa zubarom pa da kazu svoje misljenje. Ja se uopste ne brinem oko tog antibiotika, ne brinem se ni oko krvarenja ili sta vec, nego mi je zapelo za oko to so anestezijom...
Na kraju, prosle godine sam 2 odjednom vadila i pila ATB, i neke za bolove.
Meni je pametnije da ga izvadim dok sam trudna, nego kad se budem porodila i kad budem dojila (zbog tog antibiotika, ako vec ga moram, jel).. ne znam!
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la majab » 18 lip 2011, 14:01

Neznam dal se secas da sam imala slicnih problema sa osmicom na pocetkom trudnoce (5 mjesec) Doktor odnosno hirurg mi je rekao da nema nikakvih problema u vezi anestezije nakon 3 meseca trudnoce. Kaze on meni da je vadio zub svojoj zeni i u 9 mjesecu trudnoce.
Isto i ja mislim da ako je bol neizdrziva a veruj mi znam kako boli zub, da je mozda bolje da ga izvadis sada nego nakon porodjaja jer stvarno neznam kako deluje anestezija na laktaciju.
Andrej 2004
Eva 2011
majab
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: vadjenje zuba u trudnoci-VADIM ZUB DEFINITIVNO

PostPostao/la Jullishka » 27 lip 2011, 12:47

ja sam resila da izvadim zub definitivno, samo se pitam dali odmah danas/sutra da obavim to, ili da cekam da udjem u 9 mesec trudnoce. ovaj lek koji imam u zubu radi svoje, ali na trenutke me zaboli jako, pa me to optereti dodatno. sledece nedelje, t.j. 5 jula branim diplomski rad, a 8 jula dr ide na GO, i kontam da je bolje da izvadim sada, ovih dana, nego da cekam onu nedelju. a da cekam da se on vrati sa GO, onda se mislim da ce mi biti vec i kasno za sve to.
ja se ne bojim vadjenja kad je operativno u pitanju, imam jako lepog iskustva kod tog doktora, stvarno. i po svemu sto sam procitala do sada, nema razloga da ne primim ni anesteziju, niti razloga da ostavim otrov u usta. ATB smem, ako se mora, tu sam se konsultovala sa mojom ginekologinjom, samo mi je upitno dal odma to na primer prekosutra odradim (sutra imam brdo sastanaka ovde) i onda sve bude gotovo za nedelju dana,ili da cekam da zadjem u duboki 9 mesec trudnoce (sto mislim da je riskantnije).
u misa mu, dje mi se sada ovo desava :whew
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la jelenaa » 06 srp 2011, 15:00

Drage trudnice slobodno popravite u trudnoci sto vise mozete zuba ,zato sto takoreci nista ne boli,tada je bol blokiran .
Ja sam popravila u trudnoci 7 zuba,naglo su mi propali,bez ijedne injekcije ,bol je toliko mali da prosto ne poverujete,u jednom danu sam popravila 3 zuba ,a imam izuzetno osetljive zube i kada se kvare kvare se do korena.Slobodno idite ,jer posle porodjaja bol se udvostrucuje.I perite dva puta dnevno zube min i koristim Paradent pastu jer sam jos uvek u trudnoci.
jelenaa
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la LucyInTheSky » 06 srp 2011, 18:46

hm...tolerancija boli zaista ovisi od osobe do osobe, a iz vlastitog iskustva mogu reci da jednako boli kao i inace.
Inace, odakle ti informacija da je u trudnoci bol blokirana? :conf
slika
LucyInTheSky
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la jelenaa » 07 srp 2011, 11:07

Informaciju sam dobila od zubarke iz Doma zdravlja.Rekla mi je da u trudnoci svaki zub manje boli kada se popravlja,ja stvarno nista posebno nisam osetila ,sasvim nesto malo.Pozdrav :bab
jelenaa
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Jullishka » 07 srp 2011, 12:33

jelenaa, to je individualno. bol je individualna. mene je recimo popravka jako bolela. tako da, zubarka u DZ moze da kaze stagod, ali stvarno,kao sto je svaka trudnoca razlicita i kod iste osobe, tako je i ovo :dada
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la jelenaa » 07 srp 2011, 14:55

Sve je moguce,najbitnije je da imamo zdrave zube ,pa sada dal bolela popravka ili ne -nebitno je. :mah
jelenaa
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 34 gostiju.