Sada je: 26 svi 2026, 06:23.

Povrce na 100 nacina (II. dio)

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Re: Povrce na 100 nacina (II. dio)

PostPostao/la MALENA MAMA » 17 sij 2003, 19:14

Evo,danas sam po milijunti put uzivala u svekrvinoj odlicnoj kuhinji,pa eto da podijelim "tajnu njezinog umijeca" s vama. Dakle,radi se o krumpiru pripremljenom na francuski nacin.Jelo se zove kartoffel gratin.Treba vam: krumpir(prethodno skuhan),
okula(takoder prethodno skuhana),2-3 case tucenog slatkog vrhnja,papar,sol,vegeta,slatka crvena paprika.Nacin pripreme:Krumpir,koji ste prethodno skuhali,ogulite i narezite na ploske.Brokulu isto tako.U vatrostalnu zdjelu rasporedite pola kolicine krumpira,na to poslazite
okulu,pa sve zalijete sa umakom koji se pripremi tako da se u vrhnje umijesaju zacini(gore navedeni),zatim na to poslazite ostatak krumpira,zalijete s ostatkom umaka,i na kraju parmezan rasporedite po vasem ukusu.Stavite na pola sata u pecnicu zagrijanu na 200 stupnjeva.Kad se sir rastopi i poprimi zlacanu boju,jelo je gotovo! Jelo je za prste polizat! Voljela bih,da probate i da mi javite svoj komentar! Dobar tek! <i></i>
Mamina ljubav 27. 02. 2006

Malo srce ispod moga srca 27. 11. 2008
MALENA MAMA
Samo sam naišla
Samo sam naišla

paprike sa bijelim lukom

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 22 sij 2003, 20:06

Crvene paprike sa bijelim lukom<
><
>Potrebno: 4 do 6 paprika (zavisi od velicine), dvije glavice luka, jedan bijeli luk, dva meksa pradajza, malo
asna, kasika paradajz pirea, sol, biber, crvena paprika, zlica vegete.<
>Vrijeme pripreme: 25 min( pecnica) i 35 na elektircnom kolu.<
><
>Ispecite crvene paprike u rerni....stavite da se ohlade (prekrijte vlaznom krpom) a nakon toga ih pazljivo ocistie i izrezite na komadice srednje velicine.<
>U serpi isprizite crveni i bijelog luka na puteru, posoljene paprike sastavite sa lukom, smanjite vatru i nakon 10 min. dodajte vodu. Poslije 10. minuta procijedite saft (dvije trecine safta treba da ostanu sa povrcem) u kojem se razmuti malo
asna, izrendaju dva paradajza, doda jedna manja kasika paradajza iz tube, jednu zlicu Vegete, aleve paprike (crvene paprika u prahu), bibera i sve to sastavite sa paprikama. Ostavite tako da se krcka na tihoj vatri nekih 10 do 15 minuta (ako je potrebno doliti malo vode) a zatim na samom kraju dodati sitno isjeckani bijeli luk i tada mozete iskljuciti pec ali ostavite jelo da se dovrsi na toplom kolu.<
>Odlicno ide uz krompir ali i pavlaku bilo kao glavno jelo ili salata.... u svim kombinacijama je super!<
>Mozda ovako "konfuzno" napisano recept izgleda komplikovan ali vjerujte uopce nije. Kad jednom napravite crvene paprike sa bijelim lukom, pravicete ih uvijek!!! <
><
><
><
><
> <i></i>
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.

-Novi dan, nova nafaka-
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi

Lokacija: Zlatna dolina smjestena u srcu "Zemlje u obliku srca"

Re: Krumpir na francuski

PostPostao/la Rony » 13 vel 2003, 12:34

Malena Mama, probali recept, super je! Hvala! <
>Umjesto slatkog vrhnja stavila vrhnje za kuhanje i na kraju ribanog sira za pizzu. Stvarno je odlično! <i></i>
Rony
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re:nešto na brzinu

PostPostao/la Daphne » 04 ožu 2003, 17:59

evo i novog recepta<
>umak od graška i mrkvice<
>2 limenke graška(može i svježi ali se duže kuha)<
>2-3 mrkvice<
><
><
>priprema<
>na malo maslaca se prodinsta mrkvica izrezana na kolutiće ili kockice i na to ubaci ocijeđeni grašak iz limenke.nakon par minuta to se zalije sa tekućinom iz limenki, doda se malo peršina i češnjaka fino kosanog, jedna mala žličica senfa, sol, vegeta (papar, ko ga voli) i malo pirea od rajčice. sve se fino izmiješa i pusti da se prokuha još jedno 15 minuta.dođe dosta gusto i bez
ašna a odlično je. uz to možete poslužiti bilo šta (tjesteninu, krumpir, rižu.....)<
> <i>Edited by: Daphne at: 3/4/03 9:12:39 pm<
></i>
Daphne

Re:

PostPostao/la Nađa » 04 ožu 2003, 20:44

Ovo je jedan bućkuriš:<
>Izdinstati luk, celer, korjen peršuna (celer i peršun izrendan) i na kolutiće isječenu mrkvu na malo ulja, pa dodati: krompir isječen na kocke, prokelj, grašak, kukuruz, paradajz (svježi ili malo koncentrovanog). Pri kraju dodati tikvice isječena na kocke. Začiniti začinima koje uobičajeno koristite i naravno, bijeli luk. Naliti sa malo vode a kasnije vodu dodavati po potrebi. Ako se sjetite još nekog povrća slobodno ga dodajte. <
> <i></i>
Nađa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: blitva

PostPostao/la Rony » 05 ožu 2003, 10:11

Drage moje kuharice! <
>Kako sve mozemo blitvu pripremiti, ovako:<
>stavimo par mladih krumpira oguljenih kuhati, kad su napola skuhani, dodamo listove blitve,to skuhamo i onda na tavi preprzimo 1/2 crvenog luka i malo cesnjaka i onda dodamo blitvu i krumpir na tavu, vodu u kojoj se blitva kuhala, ne baciti nego podlijevati blitvu, ja krumpir malo promeckam, naravno vegete, papra i to bi bilo to, za one koje vole blitvu! Veronika(28.03.2000)<
><i></i>
Rony
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Many » 01 tra 2003, 10:44

Rižoto od graška (rizi-bizi)<
><
>najbolji kao dodatak pečenjima.... <
>u šerpu od litre staviti 100 gr. maslaca,malo sitno sjeckanog crvenog luka i 2 žlice za bjelu kavu riže.Kad se riža malo propržila,naliti je s 4 šalice juhe,posoliti prema ukusu,poklopiti i pola sata kuhati.Gotovoj riži primješati 1/4 kilograma kuhanog mladog graška,malo sitnog peršinovog lista i vrlo malo ribanog sira,a po potrebi još malo maslaca ili masti.<
>u slast.... Jasmina 22.01.1994<
>Dino 15.01.1995 <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Many » 01 tra 2003, 10:45

predjelo od gljiva<
><
>dvije kifle isjeći na kolutove i potopit u mljeko,ali paziti da ne izgube oblik.Tvrdo skuhati 6 jaja i isjeći ih na komadiće.Staviti u šerpu masti ,dodati sitno isjeckanog luka jednu glavicu i kad se luk upola upržio staviti 600 grama isječenih gljiva,pržiti ih s lukom,pa dodati malo peršinovog lista i sve skupa pirjati dok ne nestane sok koji će gljive pustiti.Uzeti kalup namazati ga maslacem i slagati redom rvo kifle,jaja,pa gljive i malo soli,najzad kiselo vrhnje.Tako sve redom dok se kalup ne napuni.Treba paziti da u kalupu kifle dođu u zadnji red na vrh.Sve to preliti kiselim vrhnjem.Peći u umjereno toploj pećnici da lijepo porumeni i poslužiti toplo. Jasmina 22.01.1994<
>Dino 15.01.1995 <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Many » 01 tra 2003, 10:46

Gljive u umaku!<
><
>Na maslacu napraviti bešamel umak.U ukuhan umak dodati jedan dio 1/2 kg. svježih ,skuhanih gljiva.Kuhati ih na jakoj vatri mješajući drvenom žlicom.Pred posluživanje u umak dodati 2 žumanjka i ostatak od 1/2 kg. očišćenih i sitno iskosanih gljiva.Kad su gotove sipati ih u zdjelu i ukrasiti s par cjelih gljiva... Jasmina 22.01.1994<
>Dino 15.01.1995 <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Mirci » 02 tra 2003, 13:07

Ozaljski rezanci<
>Na ugrijanom ulju (može maslinovo) popržiti luk i sitno nasjeckane bukovače (400g), dodati origano i žlicu vegete. Zaliti bijelim vinom (1dl) i pirjati dok gljive ne omekšaju. Dodajte češnjak i popaprite. Može se dodati i pilećeg filea narezanog na kockice (oko 200g) ako kao MM ne možete ništa jesti bez mesa.<
>Reznace (500g) skuhajte al dente i ocijedite.<
>U širu posudu stavite 3g maslaca, tjesteninu, 15dag kravljeg sira, 2dl vrhnja za kuhanje, 1 žumanjak i pripremljene gljive. Sve lagano promiješati i zagrijati, te posuti peršinom ili vlascem. <i>Edited by: IvanaFM at: 4/26/03 9:17:51 am<
></i>
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la Jacabp » 02 tra 2003, 23:26

<b>PUNJENE PAPRIKE SA SIROM-jednostavno,
zo i ukusno<
>by Sanela</b><
>Potrebno..<
>10 manjih paprika<
>300 gr mladog ovcjeg sira<
>2-3 jaja<
>malo ulja, soli<
><
>Paprike oprati i ocistiti od sjemena..<
>Sir se viljuskom izmrvi i u njega staviti jaja, so i sve do
o izmjesati..<
>Ovom smjesom napuniti paprilke i stavljati ih u tepsiju u kojoj s eulje do
o zagrijalo...<
>Peci na umjerenoj tempraturi...vrlo kratko, tj dok paprike ne omeksaju i ne dobiju smeddu boju!<
>Toplo se srvira <
><
>Taj recept je iz kuhara i jednostavan je, samo sto mene nervira jer djeluje sirotinjski na tanjiru, i ja se d toga ne mogu najesti <
><
> <i>Edited by: Jacabp at: 4/2/03 10:30:40 pm<
></i>
Jacabp
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Jacabp » 02 tra 2003, 23:28

<b>Punjene pohovane paprike-puno posla,ali veoma ukusno</b><
><b>by Sanela</b><
>Potrebno za 2 osobe:<
>10 paprika velikih dugih oprati i u nepouljenu tepsiju staviti da se pece par minuta na jakoj tempraturi.<
>Kada su pecene,staviti ih u najlon vrecicu par minuta, i kas se ohlade oguliti ih,(u najlon vrecicu ide da bi ih lakse gulili)ocistiti od sjemena i filovati sljedecim filom..<
>Fil:<
>2 pakovanja feta sira, pola pavlake izmejsati i do
o izgnjeciti viljuskom..<
>Tim filom filovati paprike..i redati ih na jedan tanjir da vam je lakse..<
>Nafilovane valjati prvo u
asno, pa u 3 izmucena jaja i na kraju u prezlu..<
>Na zagrijanom ulju prziti ih dok ne prime blago smeddu boju.Gotove stavljati na kuhinjski papri da "izbace" masnocu..<
>Servirati-tople!<
><
>Ovaj recept je odlican, moj muz ih obozava a i ja...Od tih 10 paprika mi se prejedemo.. <
><
> <i>Edited by: Jacabp at: 4/2/03 10:29:50 pm<
></i>
Jacabp
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Jacabp » 02 tra 2003, 23:37

<b>MUSAKA OD FRANCUSKOG HLJEBA I SAMPINJONA</b><
><b>by Sanela</b><
>Kad kazem francuski hljeb mislim na onaj dugacki(baget)..ili kifli..<
><
>Jedan poveci taj hljeb isjeci na snite i polovinu poredati u vatrostalnu zdjelu..koju nismo uljili..<
><
>Na drugu stranu na ulju prodisnstati jednu vecu glavicu luka,pa u to dodati isjeckane sampinjone(1/2 kg)..<
>Proprziti zajedno, dodati zacine(biber,so,vegeta)i ostaviti na vatri uz lagano mjesanje sve dok gljive ne omeksaju..<
>Tome na kraju dodati jednu pavlaku, izmjesati i preliti preko "onog" hljeba.pa opet preko gljiva naslagati ostatak hljeba,tj, onu drugu polovinu..<
>Sve to zaliti sa jajima i mlijekom(ja stavim nekad 2, nekad 3 jaja-a mlijeka od "oka")<
>Peci na 200°C ,kratko vrijeme, tj dok se ne zapece..<
>Sluziti uz przeno,ili peceno meso..i uz to oabevzno servirati pavlaku!<
><
> <i></i>
Jacabp
Samo sam naišla
Samo sam naišla

za sanelu--gljive!!

PostPostao/la Daphne » 03 tra 2003, 09:58

Palenta s gljivama<
><
>4 žlice maslinovog ulja<
>1 fino nasjeckani crveni luk<
>65 dag gljiva<
>2 režnja fino sjeckanog češnjaka<
>3 žlice fino sjeckanog peršina<
>3 oguljene i nasjeckane rajčice<
>1 žlica pirea od rajčice<
>lovor, majčina dušica ili začin po želji<
>palenta, sol i papar<
><
><
>priprema: u tavi zagrij ulje i poprži luk na laganoj vatri dok ne požuti. Gljive nareži na kriške i dodaj u tavu. Miješaj na umjerenoj vatri dok gljive ne ispuste svoj sok. Dodaj češnjak peršin i izrezanu rajčicu. Neka kuha oko 10 minuta. Dodaj pire od rajčice i začinske trave u tavu posoli i popapri. Smanji vatru i kuhaj još 15-20 minuta.<
>Palentu skuhaj prema uputi na vrećici i još vruću posluži s umakom od gljiva.<
><
><
><
><
><
>Gljive na bolonjski<
><
>45 dag gljiva<
>1 žlica maslinovog ulja<
>1 crveni luk, nasjeckan<
>1 režanj češnjaka<
>1 žlica pirea od rajčice<
>40 dag nasjeckanih svježih rajčica<
>3 žlice svježeg origana ili 1,5 žlice suhog<
>45 dag tjestenine<
>sol, papar<
><
><
>priprema:gljive očisti i nareži na krupnije komade. U posudi zagrij ulje i crveni i bijeli luk i pirjaj 2-3 minute.dodaj gljive i lagano promješaj. Kuhaj oko 5 minuta uz miješanje. Dodaj pire od rajčica, svježe rajčice i origano.smanji vatru i kuhaj oko 10 minuta. Skuhaj tjesteninu ocijedi i prelij umakom koji si začinio po želji (sol, papar, vegeta).<
><
><
>isprobaj gljivomanko!!!!!!! <
>MORANA-31.01.1995<
>IVA-30.01.1997<
>MATIJA-18.06.2000<i></i>
Daphne

PostPostao/la natasha » 03 tra 2003, 14:42

Evo da i ja dodam koji recept...<
><b>Punjeni patlidžani</b><
>12 dag tjestenine<
>70 dag patlidžana<
>24 dag rajčica<
>2 dag naribanog sira<
>4 dag mozzarelle<
>8 dag svježeg kravljeg sira<
>bosiljak, muškatni oraščić, sol, papar<
><
>Patlidžane oprati, prerezati uzdužno na pola, posoliti, popapriti i staviti peći 15 minuta u pećnicu na 200 oC. Izdubite patlidžane. Izdubljeni dio zajedno s nasjeckanim rajčicama pirjati na laganoj vatri da se dobije umak, posoliti i popapriti. Vilicom smrviti kravlji sir, dodati naribani sir, muškatni oraščić i 2 žlice vode u kojoj se kuhala tjestenina, pomiješati to sa polovicom umaka i time začiniti tjesteninu, te tom smjesom napuniti patlidžane. Posložite patlidžane u posudu u kojoj je ostatak umaka, poslažite na njih usitnjenu mozzarellu i pospite bosiljkom. Peći na 180 oC dok se mozzarella ne otopi. Luka (08.09.2002.)<i></i>
natasha
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la natasha » 03 tra 2003, 14:51

Evo kad mi ide da dodam još jedan recept..<
><b>Njoke u umaku od špinata i gorgonzole</b><
><
>Špinat se skuha, usitni i stavi nazad na vatru zajedno s vrhnjem za kuhanje i gorgonzolom. Dotjera se okus s soli i muškatnim oraščićem. Kad je umak gotov dodaju se u njega skuhane njoke. 2-3 minute se krčka na vatri.<
><
>Vrlo jednostavno jelo za skuhati a vrlo ukusno (moje omiljeno). Luka (08.09.2002.)<i></i>
natasha
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Many » 04 tra 2003, 20:31

Pljeskavice od tikvica <
>sastojci: <
> <
> <
>• Tikvice<
>• sol<
>• papar<
>• jaja<
>•
ašno<
>• tvrdi sir<
><
>priprava:<
><
>Velike tikvice očistite, te naribajte. Kada ispuste sok dodajte začine po želji, jaja,
ašno, naribani sir. Sve izmješajte da dobijete smjesu kako bi oblikovali pljeskavice koje ispecite nekoliko minuta svake strane. Ako niste vegetarijanac dodajte šunku,slaninu ili po želji...<
> <
><
> <
> Jasmina 22.01.1994<
>Dino 15.01.1995 <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Many » 04 tra 2003, 20:34

Zapečene bukovače sa sirom <
> <
> <
>• 50 dag bukovača<
>• 4 tvrdo kuhana jaja<
>• 1 jaje<
>• 1 glavica luka<
>• 1 paprika babura<
>• 2 dl kiselog vrhnja<
>• 20 dag naribane gaude<
>• sol, papar<
><
><
>Bukovače očistite i narežite na listiće.<
>Na zagrijanoj masnoći kratko popržite nasjeckani luk, dodajte papriku narezanu na kockice i gljive. Pirjajte da povrće omekani i da sva tekućina ispari. Začinite prema ukusu.<
>Vatrostalnu posudu namažite maslacem, na dno složite kuhana jaja narezana na kolutiće i posipajte ih polovicom sira.<
>Na sir istresite gljive i posipajte ostatkom sira. Prelijte kiselim vrhnjem u kojem ste razmutili jaje. <
>Pecite u zagrijanoj pećnici da se zapeče <
> Jasmina 22.01.1994<
>Dino 15.01.1995 <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Many » 04 tra 2003, 20:36

Zeleni pire <
> <
>• 1 kg krumpira<
>• 1/2 dl mlijeka<
>• 2 žlice parmezana<
>• 5 grančica peršinovog lista<
><
><
>Krumpir ogulite i narežite na kocke. Kuhajte u slanoj vodi, ocijedite i izmrvite mikserom. Dodajte vruće mlijeko i malo maslaca. Primješajte parmezan i nasjeckani peršin i do
o izmješajte.<
> <
><
><
><
><
> <
> Jasmina 22.01.1994<
>Dino 15.01.1995 <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Many » 04 tra 2003, 20:38

Jela od povrća - Šareni pire <
> <
> <
> <
>Šareni pire <
> <
> <
>• 1 kg krumpira<
>• 10 dag kuhanog graška<
>• 1 kuhana mrkva<
>• 10 dag naribane gaude<
>• 10 dag kuhane šunke<
>• 1 dl mlijeka<
>• 1 grančica peršinovog lista<
>• sol<
><
><
>Krumpir ogulite, narežite na kocke i kuhajte u slanoj vodi. Kad je kuhan ocijedite i dodajte sve ostale sastojke. Do
o izmrvite mikserom i poslužite <
> <
><
><
> Jasmina 22.01.1994<
>Dino 15.01.1995 <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

Re: a šta da radim s karfiolom (cvjetačom)?

PostPostao/la Solea » 09 tra 2003, 09:22

Eki, spohaj ga! <
>Znači - napol skuhan karfiol (razdijeljen u cvijetiće) stavljaš u jaja pa u mrvice i prčeš na tavici obje strane...... mmmmm jako fino <
>Vigor (27.04.1998.) <i></i>
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Rony » 10 tra 2003, 12:12

a Eki i moj ti je takav, jede Karfiol ako je kakva sniclica ili kobasice, ali ja sam ga vec do
o naucila na povrce.<
>Najcesce jedemo na salatu karfiol, skuham, posolim, papar, cesnjaka usitnim i pouljim, mozda kap octa, a moze se i zapeci to cu pisati na povrce, duzna sam nekim curama recepte pa nikako da ih napisem. Veronika(28.03.2000)<
><i></i>
Rony
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IvanaFM » 12 tra 2003, 00:59

Juha od cvjetace<
><
>Sastojci:<
>cvjetaca<
>1-2 krumpira<
>1-2 mrkve<
>malo maslinovog ulja<
>1 manji luk<
>zlicica vegete<
>zlicica koncentrata rajcice<
>zlicica griza<
><
>Priprema:<
>Na malo maslinovog ulja prodinstajte na sitno nasjeckan luk. Dodajte krumpir narezan na sitne kockice, mrkvu na kockice ili kolutice narezanu, dodajte malo vegete i dinstajte dok krumpir ne bude gotovo kuhan. Ako treba dodajte sasvim malo vode.<
><
>U medjuvremenu u drugoj teci u slanoj vodi kuhajte cvjetacu (usitnite je tako sto odvojite cvjetove). Kad je cvjetaca skoro gotova ubacite je u tecu u kojoj se kuhaju krumpir i mrkva i dolijte vode u kojoj se kuhala cvjetaca. Dodajte zlicicu koncentrata od rajcica, i zlicicu-dvije griza (ako necete ne motare stavljati griz). <
>Prokuhajte jos malo da se prozmu okusi, samo pazite da ne pretjerate s kuhanjem jer ce se onda cvjetaca raspasti. Probajte, pa ako treba dodajte jos malo vegete, soli, papra... <
><
>Meni je ovo odlicna juha od povrca. <
>MM isto nije ljubitelj povrca, cvjetacu prije nije htio ni primirisati, a sad kaze da mu je ovako spremljena bas super. <
>Bruno 10.10.2002.<i></i>
Bruno, 10.10.2002.
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la anurkan » 25 tra 2003, 08:16

Evo jedan super recept kako da pripremite rizu sa povrcem.<
><
>Isjeckate 2-3 mlada luka, zajedno sa zelenim dijelom, malo proprzite na ulju, dodati 2 tikvice isjeckane na kockice i jos malo dinstati, dodati vegetu, kasiku putera, so, zatim dodati rizu, opet sve malo dinstati i nakraju zaliti sa toplom vodom (omjer koji ja koristim je jedna casa rize, onda dvije takve case vode), Dinstati na laganoj vatri u polupoklopljenoj serpi. Pred kraj dodati sitno isjeckanog persuna. Jelo je zaista ukusno i vrlo lijepo izgleda. Od kada sam otkrila taj recept rizu samo pripremam na taj nacin.<
><
>Prijatno <
>Kan i Anur (25.09.02)<i></i>
anurkan
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la IvanaFM » 27 tra 2003, 18:26

Daphne<
>Hocu sina, kako ?<
>Posts: 499<
>(4/26/03 9:31:45 pm)<
>Reply | Edit | Del <
> Re: Sto s mladim bobom?<
>--------------------------------------------------------------------------------<
><
>MLADI BOB SA ŠPINATOM<
>500 g mladog boba<
>500 g špinata<
>6 žlica maslinovog ulja<
>3 žlice bijelog vinskog octa<
>malo sjeckanih trava poput mažurana, bosiljka, peršina, sol i papar<
><
>priprema:<
>mladi bob oljušti, prelij kipućom vodom i pusti da se malo ohladi. trljajući među rukama skini kožicu. skuhaj ga u slanoj vodi dok ne omekša, ocijedi i stavi na stranu.za to vrijeme priredi marinadu od trava ulja, octa soli, papra i 2 češnja češnjaka.<
>špinat očisti operi i blanširaj u kipućoj vodi.<
>ocijedi ga i u njega istresi marinadu s bobom. promješaj i dobar tek.<
><
><
>DALMATINSKA JUHA S BOBOM<
><
>300 g tjestenine <
>400 g boba<
>1 glavica luka<
>2 česnja češnjaka<
>1 celerov korijen<
>1 vezica peršina<
>2 žlice pirea od rajčice<
>maslinovo ulje<
>sol papar ribani sir<
><
><
>bob namoči preko noći.Sitno nasjeckajte luk, češnjak,naribaj celer pa sve zajedno pirjaj na tihoj vatri na maslinovom ulju sa žlicom vode.<
>dodaj bob zalij vodom i kuhaj dok ne omekša. kad omekša dodaj tjesteninu pa kad zakuha umješaj pire od rajčice i dalje kuhaj na tihoj vatri.kad je tjestenina, izlij juhu u posudu za posluživanje, pospi sjeckanim peršinom i ribanim sirom...<
>posluži vruće....<
> <
Bruno, 10.10.2002.
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IvanaFM » 27 tra 2003, 18:38

Tjestenina s mladim bobom i graskom<
><
>150 g mladog boba<
>150 g graska <
>2 zlice maslinovog ulja<
>1 cesanj cesnjaka<
>200 ml vrhnja za kuhanje<
>malo metvice<
>tjestenina<
>parmezan (stavila sam jednu vrecicu)<
><
>Priprema:<
>Bob ocistite i kuhajte dok ne omeksa, grasak isto.<
>Kad su bob i grasak kuhani, pola boba i pola graska izgnjecite ili sameljite u multipraktiku, ne treba biti jednolicna smjesa.<
><
>Na maslinovom ulju prodinstajte cesnjak, dodajte zgnjeceni bob i grasak, prodinstajte jos minutu, pa dodajte vrhnje za kuhanje i ostatak boba i graska, parmezan i metvicu (metvicu nisam imala, pa je nisam ni stavila) i kuhajte jos malo. Ja sam dodala i zlicicu vegete.<
><
>U medjuvremenu skuhajte tjesteninu.<
>Kad je umak gotov pomijesajte ga s tjesteninom i posluzite posuto s parmezanom.<
><
><
>Ovo je recept Golog kuhara. Svidjelo se i meni i muzu. Jos je bolje bilo kad je malo odstajalo. <
Bruno, 10.10.2002.
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Prženi celer, rolada od patlidžana, tikvice

PostPostao/la mala plava » 21 svi 2003, 12:35

CELER PRŽEN S PARMEZANOM<
><
> Sastojci:<
>•2 celerova korijena<
>•sok od limuna <
>•4 žumanjka <
>•2,5 dl manje masnog slatkog vrhnja (za kuhanje) <
>•400 gr naribanog parmezana <
>•maslinovo ulje, sol, papar, muškatni oraščić<
><
>Oguliti celer i narezati na deblje ploške. <
>Ploške blanširati 5 minuta u slanoj vodi s malo limunovog soka. Blanširane ploške ocijediti i staviti na papirni u
us.<
><
>Malo istući žumanjak i primiješati slatko vrhnje, posoliti, popapriti i dodati malo naribanog muškatnog oraščića. <
><
>Ploške celera umakati u smjesu žumanjka i vrhnja, utapkati u parmezan i pržiti na maslinovom ulju da porumene. <
><
>Ispržene ploške staviti na papirni u
us da upiju suvišnu masnoću.<
>Poslužiti ih vruće uz ribu ili meso i salatu.<
>-----------------------<
>ROLADA OD PATLIDŽANA<
>Sastojci: <
>•400 gr rajčice iz limenke (pelat) <
>•1 luk<
>•4 patlidžana <
>•8 šnita kuhane šunke <
>•300 gr Mozzarella sira <
>•50 gr parmezana ili edemera <
>•maslinovo ulje, sol, papar<
><
>Napraviti umak od rajčice: sitno nasjeći luk i pirjati na maslinovom ulju, začiniti i dodati rajčicu pa sve zajedno kuhati.<
><
>Patlidžan narezati na kriške debljine 1 do 2 cm i na ulju ispržiti sa svake strane po 2 minute. Ostaviti na papirnom u
usu da se ocijedi. <
><
>Dvije kriške patlidžana čvrsto položiti jednu do druge i na obe staviti jednu šnitu šunke i Mozzarella sira, te posoliti i popapriti. <
><
>Zarolati i položiti u namašćeni lim. Umak od rajčica rasporediti okolo i djelimično po patlidžanima.<
><
>Pećnicu zagrijati na 250 °C. <
>Posuti parmezanom ili naribanim edamerom i peći u pećnici 15-20 minuta.<
>-----------------------<
>SLOŽENAC OD TIKVICA I ŠUNKE<
><
>•0,5 kg tikvica <
>•150 gr kuhane šunke <
>•100 gr naribanog sira <
>•sol, papar<
><
>Narezati tikvice uzdužno na što tanje ploškice. Spustiti ih u kipuću slanu vodu na nekoliko minuta. Izvaditi ih i o
isati Staviti lijepe ploškice na stranu, a druge sitno narezati sa šunkom, te posoliti i popaprati. <
><
>Nauljiti okruglu vatrostalnu posudu i usuti smjesu šunke i tikvica. Na vrh poslagati ploškice, te posuti sirom. <
><
>Peći 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C.<
>Poslužiti toplo ili hladno uz zelenu salatu.<
> <i></i>
mala plava
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mala plava » 21 svi 2003, 12:40

Evo, još jedan <
><
><
>TJESTENINA S MIJEŠANIM POVRĆEM<
><
> Sastojci:<
>•400 gr cjelovite tjestenine <
>•2 glavice luka <
>•2 zelene paprike <
>•1 patlidžan <
>•1 mlada tikvica <
>•2 rajčice <
>•1 češanj češnjaka <
>•50 gr naribanog sira Ementalera <
>•ulje, Vegeta, papar, sol<
><
>Na zagrijanom ulju popržiti kosani luk i češnjak, a zatim dodati očišćene i na rezance narezane paprike, oguljenu tikvicu, rajčice i patlidžan narezane na kockice. Pirjati da tekućina iz povrća ispari. Posoliti, popaprati i posuti Vegetom. <
><
>U međuvremenu tjesteninu skuhati (10 min.) u dosta kipuće vode i ocijediti. Tjesteninu zatim istresti na zagrijano ulje i promiješati da se ravnomjerno naulji. <
><
>Potom sjediniti pirjano povrće i kuhanu tjesteninu te lagano na vatri izmješati. Usuti u posudu za posluživanje i posuti naribanim Ementalerom <
> <i></i>
mala plava
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la VIPmama » 23 srp 2003, 07:45

popečki od krumpira (by Daphne)<
><
>sastojci:2-3 krumpira srednje veličine<
>sol<
>vegeta<
>papar<
>malo vode<
>
ašno <
>2 jaja<
>crveni luk<
><
>priprema: krumpir oguli operi i naribaj na najveće rupe na ribežu.crveni luk isto tako ili ga sameljite u multipraktiku. dodaj malo vode(da pokrije krumpir) jaja, sol, vegetu, papar i
ašno da bude malo gušće nego za palačinke.pržite u ulju s obje strane dok ne postanu zlatnožute. mljac! FRAN 05.04.2000<
><
>ANDEO<i></i>
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la Many » 25 kol 2003, 01:12

qwerty ja tek sad. <
>tek smo se vratili s mora pa evo čitam,čitam,čitam....i tek sad vidim da nisam recept napisala <
><
>dakle....<
><
>patlidjani se operu i ogule "šareno"...znači red s kožicom,red bez kožice.<
>Onda ih se stavi desetak minuta u hladnu vodu.Nakon toga se ocjede i stave na ulje da se sa svih strana proprže.<
>u drugoj šerpi stavim mljeveno meso,luk crveni,malo češnjaka,jedan paradajz narežem i dodam sve moguće začine.<
>patlidjani se vade u tepsiju i žlicom se naprave udubljenja i onda ih puniš tom smjesom.Kad su svi napunjeni stavim preko paradajz sosa i malo vegete i malo maslinovog ulja i u pećnicu jedno pola sata....bude jako do
o i ukusno....nadam se da slika funkcionira i da možeš vidjeti kako izgleda...<
>ako nešto nisam objasnila kako treba (vidi koliko je sati )ti samo pitaj..<
><
>sorry na čekanju s odgovorom... Jasmina 22.01.1994<
>Dino 15.01.1995 <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

Sljedeća

Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.