Sada je: 01 kol 2026, 00:38.

za početak školske godine

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

za početak školske godine

PostPostao/la nadicab » 07 ruj 2011, 08:44

da se malo zamislimo i da ne reagiramo burnije no što je potrebno ...
Škola u godinama 1981. i 2011.

Situacija 1: Petar i Marko su se potukli u školi.

1981: Okruže ih druga djeca. Petar pobjedi. Jedan drugom stisnu ruke i postanu najbolji prijatelji.

2011: Direktor škole pozove policiju koja sasluša oba dječaka i njihove roditelje. Obojica, zajedno sa roditeljima, moraju cijelu godinu posjećivati program za sprečavanje nasilja.

Situacija 2: Roman je nemiran u razredu i ometa druge učenike.

1981: Učiteljica ga pošalje kod direktora i taj mu zaljepi nekoliko odgojnih. Roman se nakon toga vrati u razred gdje je miran najmanje sedam dana i ne ometa nastavu. Nakon toga se lekcija ponavlja. Kroz nekoliko godina postane pametniji, umiri se i postane dobar kuhar.

2011: Romana pošalju kod školskog psihologa koji ga uputi dalje kod psihijatra koji mu prepiše tablete koje su moćni sedativi. Romanovi roditelji počnu dobivati dodatak za dijete sa posebnim potrebama. Roman dobije potvrdu da je dijete sa posebnim potrebama. Uđe u ulogu bolesnika tako da godinama posjećuje psihijatrijske ustanove.

Situacija 3: Tvrtka boli glava i ponese nekoliko aspirina u školu.

1981: Od učiteljice dobije čašu vode da može popiti tablete.

2011: Učiteljica izvjesti školskog psihologa da Tvrtko uzima nekakve tablete, ovaj izvjesti direktora koji pozove policiju. Ova sasluša Tvrtka zbog mogućeg posjedovanja ilegalnih droga. Kod njega kući naprave raciju. Nakon toga se još dugo govori da se Tvrtko "sigurno drogira" i da je "narkoman".

Situacija 4: Neoprezno se igrajući sa loptom mali Ivan razbije susjedima prozor. Zbog toga ga njegov otac presavije preko koljena i remenom
mu "nacrta" nekoliko kobasica po goloj guzici.

1981: Ivan postane pažljiviji u igri. Izraste u normalnog dečka, završi školu i postane uspješan poduzetnik.

2011: Ivanovog oca zatvore zbog zlostavljanja djeteta. Ivana daju u hraniteljsku obitelj, a tijekom vremena postane član lokalne bande maloljetnih kriminalaca. Psiholog uvjeri Ivanovu sestru da je i ona morala biti zlostavljana, tako da njihov otac tri godine provede u zatvoru.

Situacija 5: Hrvoje napuni konzervu sa barutom koji je izvadio iz
nekoliko petardi i sa tom napravom raznese mravinjak.

1981: Mravi izgrade novi mravinjak.

2011: Zbog eksplozije pozovu policiju, vojsku i specijalne jedinice.
Hrvoja osumnjiče za teroristički akt. Obavještajna služba se pridruži istrazi i počne detaljno istraživati njegove roditelje, zaplijene im kompjutere, a ostalu djecu privremeno stave u sigurne kuće. Hrvojev otac bude stavljen na listu državnih neprijatelja i dobije trajnu zabranu zapošljavanja u državnoj službi.

Situacija 6: Tijekom igre Ana padne i odere koljena. Dok plače priđe joj učitelj, zagrli je i pomiluje ju kako bi je utešio.

1981: Ani je odmah bolje i ubrzo nastavi sa igrom.

2011: Učitelja optuže za nepoštovanje djetetovog prava na tjelesni integritet i neprimjereno dodirivanje maloljetnog djeteta. Pojavi se sumnja da je pedofil. Saslušavaju se druga djeca kako bi se ustanovilo da li je i njih neprimjereno dodirivao. Privremeno ga suspendiraju do okončanja istrage. Nakon višegodišnjeg procesa ga osude uvjetno. Nakon neuspješnih pritužbi, slučaj završi na Europskom sudu. Ani kao žrtvi zlostavljanja predlože da redovito posjećuje psihoterapeuta.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

Re: za početak školske godine

PostPostao/la Hajdi » 07 ruj 2011, 09:10

Nadice genijano genijalno di si ovo dobila :klanja :klanja
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la iris » 07 ruj 2011, 09:11

nadice, nije mi ovo baš dobro napisano.

Bez obzira što mi živimo u nerealnom forumskom okruženju generalno privilegirane djece i često pomislimo da su granice i pravila prelabavi, ne mogu ni u šali pomisliti da bi napredak u zaštiti djece i njihovih prava, senzibilitet prema poremećajima u ponašanju (kad to zaista i jesu) ili posebnim potrebama korak unazad.

kužim poantu i karikaturu ali primjeri su nerealni, amerikanizirani i previše u duhu onog - pa šta smo mi preživjeli i vidi nas sad.
moji su roditelji otišli od kuće na daljnje školovanje u petom razredu osnovne, živjeli po podstanarstvima i viđali roditelje par puta godišnje od tad pa do kraja života.
završili fakultete, imali dobar poslovni i obiteljski život.
pa jel bi zato trebali i mi svoje 11 godišnjake slati tako ?

ili da ih odmah nalupamo da postanu uspješni poduzetnici ? :p :lol
L. Jesenarka 2002.
V. Zmajica 2004.
iris
slavonska gazela

PostPostao/la olja » 07 ruj 2011, 09:14

I meni je tekst malo.... :/
Dalo bi se dosta raspravljati o koječemu :dada

Ali priznajem da sam odvalila od smjeha na 5. situaciju i:
:lol
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la mamashnita od noje » 07 ruj 2011, 09:14

Bez obzira što mi živimo u nerealnom forumskom okruženju generalno privilegirane djece i često pomislimo da su granice i pravila prelabavi, ne mogu ni u šali pomisliti da bi napredak u zaštiti djece i njihovih prava, senzibilitet prema poremećajima u ponašanju (kad to zaista i jesu) ili posebnim potrebama korak unazad.

xxxxxx
ma na cijeli irisin post - xxxxxxxxx.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la beammama » 07 ruj 2011, 09:20

:1
iris, poanta ovog teksta je da se u nekim situacijama odlazi u ekstreme i od ne muhe, već jedne amebe napravi slona.
Svaka čast na napretku u senzibilizaciji na poremećaje u ponašanju i napretku u zaštiti prava djece, ali u svemu tome se često događa da u vrtićima i školama više uče djecu o njihovim pravima nego o obavezama i onda djeca misle da treba biti sve po njihovom i oni "ne moraju ništa".
Mi smo prije koju godinu u školi imali slučaj jednog dečka koji je zašlatario neku curicu i to su digli do ranga pokušaja silovanja :strah tako da ne smatram da su primjeri amerikanizirani. Problem je da se učitelji i odgajatelji premalo obrazuju u tom dijelu da bi znali prepoznati određena ponašanja i adekvatno na njih reagirati.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la Hajdi » 07 ruj 2011, 09:22

Ajme šta ste preozbiljne, pa ja sam shvatila to kao štos :whew
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la saptacica » 07 ruj 2011, 09:22

beammama je napisao/la::1
iris, poanta ovog teksta je da se u nekim situacijama odlazi u ekstreme i od ne muhe, već jedne amebe napravi slona.
Svaka čast na napretku u senzibilizaciji na poremećaje u ponašanju i napretku u zaštiti prava djece, ali u svemu tome se često događa da u vrtićima i školama više uče djecu o njihovim pravima nego o obavezama i onda djeca misle da treba biti sve po njihovom i oni "ne moraju ništa".
Mi smo prije koju godinu u školi imali slučaj jednog dečka koji je zašlatario neku curicu i to su digli do ranga pokušaja silovanja :strah tako da ne smatram da su primjeri amerikanizirani. Problem je da se učitelji i odgajatelji premalo obrazuju u tom dijelu da bi znali prepoznati određena ponašanja i adekvatno na njih reagirati.

X
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la Hajdi » 07 ruj 2011, 09:25

Mi smo imali primjer u našoj školi da je učiteljica na tečaju plivanja djevojčici zavezala kupaći kostim koji se odvezao i onda su je njene kolegice optužile za spolno zlostavljanje djeteta :strah
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la palunkica » 07 ruj 2011, 09:29

Poanta priče je da je batina izašla iz raja :lol

Što si nekad i ja pomislim :p :lol Ali ne primjenjujem, naravno

A zapravo potpisujem beu
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la mamashnita od noje » 07 ruj 2011, 09:29

to sve stoji, ovi primjeri koje navodite.
ali tekst koji je nadica stavila, bez obzira sto mu je namjera zabava ;) , ipak banalizira moguce i nerijetke stvarne probleme djece, odnosno njihovih prava.
malo mi se cini poput odmahivanja rukom uz komentar - ma kakav problem, treba mu isprasit tur pa ce se smiriti. :/
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la beammama » 07 ruj 2011, 09:31

Hajdi je napisao/la:Ajme šta ste preozbiljne, pa ja sam shvatila to kao štos :whew

Hajdi je najbolje shvatila poantu teksta. :mah
beammama
burek pod bor

PostPostao/la olja » 07 ruj 2011, 09:32

Također, iako smo sve to valjda shvatile kao štos i razumijele da je tekst napisan kako bi zabavio, sigurno će se naći xy onih koji će reći "da, da, upravo tako, batina je iz raja izašla, šta je nama falilo"
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Potica » 07 ruj 2011, 09:39

beammama je napisao/la::1

X
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la Hajdi » 07 ruj 2011, 09:39

Kao što svaki roditelj s malo iskustva zna, treba i u najgorim situacijama sačuvati zdravu pamet a ne ići u ekstreme za svaku sitnicu. Tako ja razumijem ovaj tekst. A ne kao poticaj da treba djecu mlatiti jer se tako radilo nekad.

Jučer je naša ravnateljica iznijela primjer učitelja koji je učeniku u razredu oduzeo mobitel (koji je btw zabranjen po školskom pravilniku i tamo točno piše da će mobitel biti oduzet dok po njega ne dođe roditelj), a razbješnjeli otac tog istog djeteta je išao na policiju prijaviti krađu mobitela i za krađu optužio učitelja.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la iris » 07 ruj 2011, 09:41

pa bio bi dobar štos da je bolje napisano - ovako mi nije dovoljno smiješno da sakrije neke poruke koje su mi jednostavno neprihvatljive :dunno

beamamama, jel tebe u školi neko zašlatario protiv tvoje volje ?
mene recimo je u osnovnoj školi, ne bi rekla da je bio pokušaj silovanja no zlostavljanje svakako i evo mi u ovom trenutku osjećaja gađenja i srama u ustima.
naravno nisam imala hrabrosti nekome reći, ni roditeljima ni učiteljici jer to tad nije bilo "moderno" kao sad.

kakav dobar štos :/

Valjda svatko i sudi iz svojih cipela - ja se dosad još nisam susrela sa prenapuhanim slučajem zaštite dosad a mogu vam iz šuba nabrojati x primjera iz 1981. gdje su djeca patila a čak i ja sa 10 godina sam bila svjesna da je to nepravda i rješavanje po kratkom postupku. :gace
L. Jesenarka 2002.
V. Zmajica 2004.
iris
slavonska gazela

PostPostao/la Hajdi » 07 ruj 2011, 09:46

Iris i kod nas je bilo šlatarenja, nitko to nije rješavao i to nije bilo u redu, tako da imam i ja osobno loše iskustvo iz "starog" sistema. Unatoč tome razliku između šlatanja i pokušaja silovanja ja se nadam da još uvijek možemo prepoznati?

Dodajem još: iz malih stvari mogu nastati veliki problemi, dakle iz šlatanja potencijalno može se razviti nešto puno zloćudnije, zato je važno da zaustavimo na primjeren način nepoželjno ponašanje odmah na početku. Pod primjerenim načinom mislim da ne idemo odmah u krajnosti i ne optužujemo odmah za silovanje - nadam se da razumijete što hoću reći?

Mi smo u školi imali primjer nasilja, napada grupe dječaka na djevojčicu na putu iz škole. Škola je reagirala odlično, presjekla odmah u korijenu a da nije stigmatizirala nikoga i to se više nikad nije ponovilo.
Zadnja izmjena: Hajdi; 07 ruj 2011, 09:53; ukupno mijenjano 1 put/a.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Nana1971 » 07 ruj 2011, 09:48

pravi je put, kao i inace, u sredini između ova dva ekstrema koja su pokusali humoristicno opisati, al vidim da nije svima smijesno. A definitivno je ekstremno kad se ne usudis svoje dijete na plazi fotografirati da ti slucajno ne bi tuđe dijete bez kupacih gaca uletjelo u kadar pa da ispadnes pedofil, kao sto je bilo ekstremno i ignorirati sve i svasta u doba naseg djetinjstva, a bilo je puno toga na sto je trebalo reagirati. Cum grano salis...
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la beammama » 07 ruj 2011, 09:49

Hajdi je napisao/la:Kao što svaki roditelj s malo iskustva zna, treba i u najgorim situacijama sačuvati zdravu pamet a ne ići u ekstreme za svaku sitnicu. Tako ja razumijem ovaj tekst. A ne kao poticaj da treba djecu mlatiti jer se tako radilo nekad.

XXXX
beammama
burek pod bor

PostPostao/la iris » 07 ruj 2011, 09:53

Ma ne da mi se secirati primjer po primjer ali evo -

1981: Okruže ih druga djeca. Petar pobjedi. Jedan drugom stisnu ruke i postanu najbolji prijatelji.

( mislim ovo s najboljim prijateljima :lol: to ima samo na planeti Xanadu pa čak i 1981. U stvarnosti Petar pobijedi i kinji Marka do kraja školske godine a Marko mu se sklanja s puta. Što je OK I guess ako su drugi osnovne i valjali su se po podu. Ako je Petar drugi srednje i slomi Marku čeljust onda mi ni primjer iz 2011, bez obzira što teži da bude karikaturalan nije neprihvatljiv. Bar za Petra i njegove. :D

hajdi, ne govorim o zavlačenju ruke ispod majice, ruci na dupetu ili aluzijama, govorim o nečem dugotrajnijem i ozbiljnijem. no neću više o tome.
nisam uspješna poduzetnica ali sam ipak dobro ispala. :mrgreen
L. Jesenarka 2002.
V. Zmajica 2004.
iris
slavonska gazela

PostPostao/la marsovka » 07 ruj 2011, 09:54

I ja sam odvalila na ovo i to mi je nabolji dio teksta:
:hahaha

Ostalo je malo pretjerano :dunno
marsovka
celebrity

PostPostao/la iris » 07 ruj 2011, 09:59

i da naravno, ne trebamo ići u ekstreme i trebamo imati neku perspektivu u glavi i ne vikati odmah iz sveg glasa

ono što je meni najveća razlika iz starog sistema je taj neki front - s jedne strane djeca - s druge odgajatelji - roditelji i škola
danas su definitivno djeca i roditelji na jednoj strani a škola na drugoj i to mi se nikako ne čini dobro
L. Jesenarka 2002.
V. Zmajica 2004.
iris
slavonska gazela

PostPostao/la mamashnita od noje » 07 ruj 2011, 10:06

da, ne trebamo ici u ekstreme, ali meni se ovaj cijeli zabavn ;) tekst takodjer cini ekstremom na jednu stranu. i zato mi je neprihvatljiv.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la nadicab » 07 ruj 2011, 10:52

iris je napisao/la:i da naravno, ne trebamo ići u ekstreme i trebamo imati neku perspektivu u glavi i ne vikati odmah iz sveg glasa

ono što je meni najveća razlika iz starog sistema je taj neki front - s jedne strane djeca - s druge odgajatelji - roditelji i škola
danas su definitivno djeca i roditelji na jednoj strani a škola na drugoj i to mi se nikako ne čini dobro

upravo to :dada
danas je nekako postalo normalno na prvu loptu napadati školu i njihove djelatnike i nastavnom osoblju ne dati niti prostora da izgrade autoritete i da djecu i odgajaju. Stoga me ne čudi što su nama u školi rekli da škola nije više odgojna ustanova nego samo obrazovna.
Pa je svima onda u školama lakše ne petljati se i okrenuti glavu na drugu stranu jer bi ih se moglo optužiti i preko medija i preko ministarstava i preko inspekcija ...
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la beammama » 09 ruj 2011, 10:07

mamashnita od noje je napisao/la:da, ne trebamo ici u ekstreme, ali meni se ovaj cijeli zabavn ;) tekst takodjer cini ekstremom na jednu stranu. i zato mi je neprihvatljiv.

Pa karikiranje i je dovođenje neke situacije do ekstrema da joj se nasmiješ :dunno
beammama
burek pod bor

PostPostao/la mamashnita od noje » 09 ruj 2011, 10:10

istina.
ali vidim da pisete kako treba naci mjeru u svemu i ne ici u ekstreme. a po meni ovaj tekst i je uporavo to - ekstrem.
okej, nekoga je nasmijao. mene nije. vise mi je malo digao tlak :mrgreen
ali ja sam cangrizava baba koju uz sve to jos peru hormoni. :nokti
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Adorabla » 14 ruj 2011, 10:15

iris je napisao/la:Ma ne da mi se secirati primjer po primjer ali evo -

( mislim ovo s najboljim prijateljima :lol: to ima samo na planeti Xanadu pa čak i 1981. U stvarnosti Petar pobijedi i kinji Marka do kraja školske godine a Marko mu se sklanja s puta. Što je OK I guess ako su drugi osnovne i valjali su se po podu. Ako je Petar drugi srednje i slomi Marku čeljust onda mi ni primjer iz 2011, bez obzira što teži da bude karikaturalan nije neprihvatljiv. Bar za Petra i njegove. :D

hajdi, ne govorim o zavlačenju ruke ispod majice, ruci na dupetu ili aluzijama, govorim o nečem dugotrajnijem i ozbiljnijem. no neću više o tome.
nisam uspješna poduzetnica ali sam ipak dobro ispala. :mrgreen

Iris nekada se djeca tuku bez potrebe da se kinje i maltretiraju cijelu godinu. Iz osobnog iskustva, nakon sto sam par puta reagirala na tucnjave kao ti, sam skuzila da i danas vecina mlataranja na kraju zavrsi kao ovaj prvi primjer.
Nitko ovdje nije govorio o bullingu, dugotrajnom zlostavljanju i slicno nego o jednoj tucnjavi. Nakon jedne tucnjave ne moze se donijeti zakljucak da je Petar buller koji ce Marka kinjiti do kraja osmog razreda jer je Marko sitan, sramezljiv i plav djecak, njezne duse :p
Adorabla
Medena

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 18 gostiju.