Sada je: 13 srp 2026, 14:55.

Folna i folatna kiselina - ista stvar ili ?!

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Folna i folatna kiselina - ista stvar ili ?!

PostPostao/la Misericordia » 02 lis 2011, 13:12

Doktorica mi je na zadnjem pregledu napisala recept za tabletice Folacin. Sastav - folatna kiselina. Indikacija : u trudnoći se preporuča uzimati 5mg dnevno tijekom prva 3 mjeseca trudnoće radi prevencije defekta neuralne cijevi u novorođenčeta. Bila sam joj rekla da uzimam Centravit Prenatal, u kojem ima i folne kiseline, al to nije ništa komentirala (nije rekla ništa u smislu - to je ista stvar) već je samo rekla da ona svojim trudnicama uvijek prepisuje Folacin. Kada na netu utipkam folatna kiselina, izbaci mi sve rezultate za folnu kiselinu. Dakle - jedna te ista stvar ? Ako to jest isto, jel smijem istovremeno piti i Folacin i Prenatal? Ne želim prekoračiti preporučenu dnevnu količinu...Hvala svima :)
Misericordia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: Folna i folatna kiselina - ista stvar ili ?!

PostPostao/la tamara1981 » 02 lis 2011, 14:31

0v0 sam našla na netu,nadam se da će p0m0ći:
– Folati i folna kiselina dva su oblika vitamina B. Folati se nalaze u hrani biljnog i životinjskog porekla, dok folne kiseline nema u namirnicama. Ona se dobija sintetski u laboratoriji, a možete je pronaći u obliku tableta ili dodatka kojim se obogaćuju neke namirnice.

http://www.google.hr/url?sa=t&source=we ... oQ&cad=rja
D-2008.
˝Nikad nisi prestar da sebi postaviš jos jedan cilj ili da sanjaš još jedan san˝
International Asherman´s association
tamara1981
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nevenera » 02 lis 2011, 14:32

mislim da je isto i da se pije ili jedno ili drugo
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la mt_marina » 02 lis 2011, 14:48

i meni je gine dala tu "drugu vrstu" folne kiseline, nije sintetska, već ona što se nalazi u hrani i stoga lako apsorbljiva, a prije toga sam pila folnu, rekla mi je da prestanem s njom i samo ovo uzimam. no u biti to je isto, jedno je prirodno a drugo sintetsko, stoga je vjerojatno zajedno u kombinaciji previše.
no ovo je mišljenje laika ;)
30.12.11. mamin cvrcak
mt_marina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Misericordia » 02 lis 2011, 16:34

OK, znači pijem samo Folacin 3 mjeseca ? Uf, kad se sjetim da mi u prvoj trudnoći nitko nije ništa slično prepisao (2002.) !
Provjerit ću sutra u ljekarni za svaki slučaj. Mrzim kad na pregledu dobijem neke polu-informacije pa se moram informirati na netu :baba
Bit će mi žao ako se budem morala ostaviti Prenatala, ipak tamo ima svega, i cinka, i vitamina, i Omega 3 ... I folne kiseline naravno !
Hvala :mah
Misericordia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la aniram 103 » 02 lis 2011, 17:23

I naravno u prenatalu ima puno konzervansa menji je moja ginekologica
izbacila prenatal radi toga i dala samo folacin jer kasnije dijete može bit
alergično na sve proizvode koje imaju konzervans u sebi..
slikaslika
aniram 103
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tamara1981 » 02 lis 2011, 17:32

Ja sam mjesec dana prije trudn0će p0čela piti f0lnu kiselinu,a tek kad sam p0pila te tablete d0 kraja prešla sam na vitamine za trudnice.M0ja ginička mi je prep0ručila New life,tak0 da sam umjest0 prenatala pila t0.
D-2008.
˝Nikad nisi prestar da sebi postaviš jos jedan cilj ili da sanjaš još jedan san˝
International Asherman´s association
tamara1981
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Madir » 02 lis 2011, 17:42

U prenetalu nema ni umjetnih boja, ni konzervansa, ni sladila.
„Sve, dakle, što želite da vam ljudi čine, činite i vi njima.“ (Mt 7,12a)
Madir
Carica od jaslica

PostPostao/la Madir » 02 lis 2011, 17:44

tamara1981 je napisao/la:Ja sam mjesec dana prije trudn0će p0čela piti f0lnu kiselinu,a tek kad sam p0pila te tablete d0 kraja prešla sam na vitamine za trudnice.M0ja ginička mi je prep0ručila New life,tak0 da sam umjest0 prenatala pila t0.

a ja sam folacin pila jedno 5-g god. svaki dan :ajme
„Sve, dakle, što želite da vam ljudi čine, činite i vi njima.“ (Mt 7,12a)
Madir
Carica od jaslica

PostPostao/la thinkPINK » 02 lis 2011, 19:44

Na početku i prije trudnoće obično savjetuju folacin (folnu), a kasnije Prenatal i slično. Iako, to ne znači da ne možeš piti odmah Prenatal. Ja osobno jedino ne bi pila oboje istovremeno.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Kaya071 » 03 lis 2011, 08:32

Moze oboje istovremeno, sve zavisi od slucaja do slucaja i koliko kojem organizmu treba folne kiseline. Ja sam i u prvoj trudnoci pila, a i sada pijem i folacin (cijelu trudnocu) i pregnacare (sto je u principu prenatal).

Meni dr daje folacin cijelu trudnocu jer uzimam antiepileptike, ali isto tako daje i ostalim pacijenticama koje ne piju antiepileptike iz razloga sto u danasnje doba jako puno djevojaka/zena provodi ishranu bez ili sa jaaako smanjenim ugljikohidratima, pa organizmu u startu nedostaje B vitamin.

Uglavnom, nece ti nista biti, niti ce bebi skoditi, ako pijes i jedno i drugo istovremeno.
Mr Ostrozubic 17/02/2010

Mr Loptic i Zujalica 08/03/2012
Kaya071
Sveta krava

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.