Sada je: 22 srp 2026, 11:10.

Mrvice i Mrcine - 2. dio

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Re: Mrvice i Mrcine - 2. dio

PostPostao/la kandy » 29 lis 2011, 07:58

Jabuka dode i ode. ;)

Zee, kako si danas? Kakav je bio jucerasnji dan u vrticu?
mama mia, kako ste mi vi?
Boysice, jesu svi zdravi?

D. jos spava. Pustit cu ga da spava malo duze danas jer je bio jako umoran. Nikako nece spavati u vrticu. Cak ni sa omiljenim plisancem iako kuci odmah zaspe sa njim. Ne znam vise sta da radim osim da si en razbijam glavu s tim i da ga stavim navecer najkasnije u 8 spavat. :dunno
A jel normalno da u ovim godinama pocinju vec odbijat spavanje?

Ja sam u laganoj komi. Vec deset dana me bole leda i glava. To je valjda stres od posla. Barem glavobolja. Kradu mi prekovremene kao u prici. Naime, u mojoj firmi prekovremeni se ne placaju onaj mjesec kad ih odradis pa tek u 12. mjesecu tako da sam ja skupila negdje oko 130 sati prekovremenog u zadnja tri mjeseca. Placaju samo 50 na kraju godine tako da bih ja trebala ostat kuci ove ostale sate. medutim, i kad ostanem kuci ko sto sam napravila ovaj mjesec, opet sam ih nadoknadila tako da nikad necu na zelenu granu. I to me muci. Jako jako.
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Mama Mia28 » 29 lis 2011, 10:43

Mi smo dobro, mislim dobro :roll A. kašlje već 2 tjedna. Nit curi nos, nit ima šlajma, ma niš samo glupi dosadni kašalj.
Danas smo spavali do 9 svi :lol , ovako dugo nisam spavala pa valjda od trudnoće.Inače se A. budi u pola 7-7 i nas probudi tada naravno.

U srijedu mi je krepala vešmašina tako da je maloprije muž otišao sam po novu. Ovi bi nam je dostavili tek u ponedeljak ili srijedu,a to mi je predugo čekati jer imam tonu robe za pranje.Ručno pranje mi baš ne pada na pamet.

Kandy a zašto nešto ne kažeš šefici? Nisam baš shvatila kako to funkcionira s prekovremenima.
Imam i ja prekovremenih, al to mi ne plaćaju, nit dobijem slobodne dane.
ako mi se desi da koji tjedan ne sakupim 40 sati nego npr. 37 e to je već problem.
2008.slikaslika
Mama Mia28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la kandy » 30 lis 2011, 10:44

Vjerujem ti da ne razumijes ono sto sam napisala o prekovremenim satima. Ni ja ne razumijem sta sam napisala. Da pojasnim.
Ja imam ugovor part time, 18 sati tjedno (tri dana), 78 sati mjesecno. I to mi se plati svaki mjesec.
Ako ja odradim vise sati (recimo, ovaj mjesec je to bilo 30 sati vise), meni to ne plate na kraju mjeseca vec ide u banku sati koja se skuplja tijekom cijele godine i onda se u 12. mjesecu radi obracun koliko imas u banci sati, pa gledaju koliko praznika si radila (placaju se duplo) i tako to. Medutim, ako imas vise od 50 sati prekovremenih, ostavljaju te kuci tih nekoliko dana koliko imas vise. Politika firme je da, ako ikako mogu, izbjegnu placanje vise od 50 sati. Nekako su stavili tih 50 sati kao maksimum.
Ja imam na kraju ovog mjeseca 94 sata u toj banci. I moja direktorica sada mora naci nacin da me ostavi kuci 11. mjesec sta vise dana moze. Ja bih prakticki trebala ostati kuci najmanje 2 tjedna, a to je nemoguce jer onda moje kolegice nemaju ni dana odmora. Raditi dva tjedna bez odmora je zakonom zabranjeno. Pa se tako vrtimo u krug. Ja nikako ne mogu ne imati prekovremene bas zbog toga jer moje kolegice moraju imati minimalno jedan dan odmora na tjedan.
E sad, moj strah je da li ce mi platiti prekovremene ako ih imam vise od 50 sati. Razumijes sada?

Jeste vi sta pripremile za Halloween? Mi nikad do sada nismo radili nista, al prosli tjedan su imali brdo aktivnosti vezanih za Halloween u vrticu tako da me mali natjerao da kupimo bundevu pa smo je jucer izdubili i stavili na prozor. kako je bio sretan!!

Mama mia, dajes sta A. za kasalj? I D. kaslje. Ne jako, ne stalno, al zna se desiti da se po noci probudi i 15 minuta kaslje na ancin da mislim da ce se ispovracati.
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Mama Mia28 » 30 lis 2011, 20:24

sad mi je jasnije :dada ma što te onda ne prijavi na više sati i uredno ti plate. ma, ni kod mene nije ništa bolje, da poslodavci poštuju zakon bilo bi nam prelijepo :roll

Za kašalj A. trenutno ne dajem ništa, osim čaja od slijeza.Danas se kašalj smirio, sad rijetko zakašlja i to onako produktivno, ali nema nešto puno šlajma. Noću uopće ne kašlje. Pratim...
2008.slikaslika
Mama Mia28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la kandy » 31 lis 2011, 09:23

E mama mia, ne moze ona mene prijaviti na vise sati jer zajedno sa dvije druge kolegice trebamo imati oko 370 sati na mjesec. One imaju svaka po 147, a meni sto ostane. To je politika firme. Ja sam zapravo cep koji cepi dane kad one imaju slobodan dan (jedan po glavi i svaki drugi vikend). E sad, zasto ja imam toliko puno prekovremenih? Zato jer najmlada kolegice se ulizuje direktorici i to ulizivanje joj nosi svaki drugi mjesec 6 dana extra slobodnih da moze ici kuci u Napulj. Eto, zato ja sad razbijam glavu kako mi nece platiti sve prekovremene. Al ajmo mi na ljepse teme....

U subotu navecer smo izrezali bundevu i sada po cijele noci svijetli na prozoru. Kako je Domi bio odusevljen. Jucer smo pak imali popodne puno aktivnost. Ovdje se jednom godisnje odrzava veliki sajam tako da smo proveli popodne tamo. Bilo je jako puno aktivnosti za djecu, predstave, bojanje lica, mini luna park i tako. Super smo se zabavili. Najdraza mu je bila predstava u kojoj su puhali balone od sapunice pa je cak i zavrsio u jednom ogromnom balonu (tip ga je napravio oko njega). ;)

Kako ste vi proveli vikend?
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Mama Mia28 » 31 lis 2011, 10:08

Nadam se da ćete naći neko riješenje za te prekovremene :hug

Mi nismo dubili bundevu, ja nisam to nikad radila, zapravo nisam ni sigurna kad je taj halloween, jel noć prije Svih svetih ili iza :ajme
Jučer smo obišli sva groblja, zapalili svijeće...A. je bio prilično zbunjen grobljem. Nije mu bilo jasno gdje smo mi to, i kakve su to velike kocke i zašto je sve puno cvijeća.
Jel imaju svi rođendan kad palimo svijeće?
Istina, nikad nisam pričala s njim o tome pa nisam ni znala kako da mu objasnim.
Kako objasniti?
2008.slikaslika
Mama Mia28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la kandy » 31 lis 2011, 11:54

Ne znam draga moja, kako bi mogla dijetetu od tri godine objasniti sta je groblje. Ja svoga nisam nikada vodila. Ustvari, moj tata je vodio, al bilo je ljeto pa valjda nije bio onaj sumorni ugodaj kao za Sve Svete tako da ga nije tragicno dozivio. Pod tragicno mislim mjesto gdje je sve puno svijeca, tmuran dan i tako to. Koliko ja znam nije postavljao pitanja. Osim toga, mi smo o smrti pricali, ali samo kao o odlasku dusa na nebo. Zapravo ne znam kako bih mu objasnila da tijelo ostaje, a dusa odlazi.
Vidis, to je zanimljivo pitanje.
Kako trogodisnjaku objasniti pojam smrti.
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Mama Mia28 » 31 lis 2011, 12:12

kandy je napisao/la:Kako trogodisnjaku objasniti pojam smrti.
e to, dobro ako ne to bar da mu znam objasniti što je groblje :dunno
Jučer ovo nije on doživio kao nešto tragično, nego je samo bio zbunjen jer tamo još nije nikad bio.
Nadam se da nisam pogriješila što sam ga vodila na groblje :/
2008.slikaslika
Mama Mia28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la boysmama » 31 lis 2011, 13:18

MamaMia, L. isto dosad nije išao s nama na groblje, ali sasvim slučajno... mislim da ti nema što biti bed što si ga vodila... ja ga planiram ove godine voditi za sisvete jer je ovdje običaj otići na večernju misu i onda na groblje po noći sa upaljenim lampionima... meni to uopće nije sumorno ni morbidno, baš je onako svečano i dostojanstveno... na tisuće svjetlećih točkica po cijelom groblju, mir, tišina i molitva... ali, ja sam vjernica pa je kod nas pojam smrti nešto sasvim drugo... probat ću mu to ove godine malo približiti, iako ne zna tj. ne sjeća se nijednog našeg pokojnog (hvala bogu) pa će to ići malo teže...

mi smo nešto desetkovani ovaj mjesec, nikako da boleštine odu od nas :baba kad su klinci ozdravili, mi smo se stariji porazboljevali pa je mene ovih dana mučio jedan zub i tako do u nedogled, nikako doći sve na svoje... kućanskih poslova preko glave... ali dobro, nadam se da je to sad to za neko vrijeme :znoj

L. je prvi put sinoć prespavao van kuće (osim kod babe u Dalmaciji) i to na zajedničkom spavanju kod bratića, bilo ih je desetak dječice... jako sam bila ponosna na njega jer nije radio probleme, iako je zadnji zaspao i tek nakon šogorovog malo oštrijeg tona :lol eto, raste moje malo/veliko, počeo je i prespavljivati sa ekipom :ljubav

pitale ste o R. vrtiću i tetama... da, nezadovoljna sam s tim vrtićem, sa organizacijom, prehranom, sa svime, a posebno sa tetama... to su dvije mlađe žene (jedna je čak cura bez djece) koje nemaju radnog iskustva i došle su kao nove tete u novi vrtić i to se jako dobro kuži... kasne sa obavijestima za roditelje, bahate su, posebno prema tatama (mm već ludi), kao ono, u smislu da tate nemaju pojma o svojoj djeci, što u našoj obitelji uopće nije slučaj... i što je najgore, djeca ih baš i ne vole... a kako bi ih i volila kad im se svako jutro na facama vidi da im je puna kapa te dječice i svaki put kad odvedemo R. nakon neke pauze, maltene okrenu očima što se opet vratio (jer ja ne radim)... a on je emotivac i sve mu to teško pada... treba pažnju i ljubav, možda i više od druge djece jer je takav, a one mu to ne znaju (ili ne mogu, ne žele) dati... a najnovija obavijest je da ne smijemo djecu odvikavati od pelena dok ne nauče sama skidati hlače i gaće jer one za to nemaju vremena, a imaju samo 12 djece u grupi :roll jedva čekam dogodine da opet probamo ubaciti R. u vrtić gdje ide L. jer tamo je potpuno druga priča, jako mi se sviđa taj vrtić i kažu da je među najboljima u Zg :dada
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Mama Mia28 » 02 stu 2011, 23:03

boysmama nije mi meni to morbidno, samo eto, nisam znala kako odgovoriti na njegova pitanja, a da on to shvati.
Pričali smo poslje, rekla sam mu da sve ljude jednog dana Bog pozove gore k sebi na nebo i tada oni moraju otići na put, da su gore svi sretni,veseli, da nas gledaju i paze na nas.To su naši anđeli, oni koje svaku večer spominjemo (inače svaku večer molimo Anđele čuvaru mili...)
Kada odu gore dobe jedno mjesto tu (na groblju) gdje mi odlazimo da bi molili zajedno s njima,a cvijeće im nosimo da ukrasimo to njihovo mjesto.
Kako ovo zvuči?

Kako je kod vas prošlo? Jel bilo pitanja?Kako si mu objasnila?

Bravo za L. i spavanje s ekipom :srca ali desetak dječice :znoj Nije šogorima bilo lako :lol

Ovo za vrtić, neznam što reći.
Ako su i drugi roditelji nezadovoljni, možda da se svi skupa požalite psihologu, ravnatelju...ipak nebi se baš tako smjele ponašati.
Osim ako je takva praksa u svim grupama, odnosno ako je takva "politika" vrtića (vezano uz ovo o pelenama), a nekako sumnjam.
Naše tete su same rekle neka donesem brdo robe i da će nam pomoći u odvikavanju.Stvarno su si dale truda,presvlačile,ispitivale "trebaš piškiti..."
Imali smo i mi nekih problema s jednom tetom(u vezi nečeg drugog) došlo je do žestokog verbalnog okršaja.Na kraju smo joj rekli da ćemo tražiti sastanak kod ravnateljice i psihologa (ja,mm i teta) pa da riješimo problem. No sve se smirilo, i sad smo zadovoljni.
Teta se neko vrijeme ljutila što smo joj rekli sve u lice, al ebi ga, riječ je o našem djetetu.
2008.slikaslika
Mama Mia28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la kandy » 04 stu 2011, 11:29

Boysmama- meni je nevjerojatno citati ovo sta pises o vrticu. Bahatost skresi na pocetku. Pogotovo ako su mlade i nemaju iskustva. Umjesto da imaju dobre odnose sa roditeljima koji im mogu uvelike olaksati ostanak djece u vrticu, one se tako ponasaju. Ja bih takve srezala odmah. Vidi se da ne znaju kako se ponasaju djeca u grupi. Mislim to sa pelenom je tako glup zahtjev. Ako jedno dijete vidi da se drugo skida i da piski i sam ce to prije ili kasnije probati napraviti. Naravno, mozda nece odmah uspjeti skinuti i popiskit ce se po hlacama, ali nakon dva tri dana ce uspjeti. Ako mu tete to dopuste i pomognu mu lijepim rijecima, a ne vikanjem. Ja bih trazila sastanak sa njima, individualni, i lijepo im objasnila u cemu je moj problem, bez vikanja, bez zivciranja. Ako vidis da stvari ostaju na istom ili su se pogorsale idi dalje.
Tako sam i ja napravila. Meni se ne svida nacin njihovog komuniciranja medusobno (teta sa tetom). Recimo, prosle srijede je D. bio kod dermatologa i zato ga nisam vodila u vrtic. U utorak sam rekla teti da nece doci. U cetvrtak me druga pita zasto D. nije bio u vrticu. I to nije prvi put da se tako nesto desilo, da ne razgovaraju medusobno. Za spavanje mi jedna kaze da ga ne stavljaju spavat jer on pocne plakat pa ne pusti druge da spavaju. Jucer cujem drugu tetu kako kaze tati jednog D. prijatelja kako ga mogu staviti spavat ako oni to zele, plakat ce nekoliko dana pa ce se nauciti. Ko je tu lud, pitam se ja. Uglavnom, slijedeci tjedan mozemo traziti individualni sastanak sa tetama nakon vrtica i onda cu im postaviti nekoliko pitanja koja su mi na srcu. Ako ni to ne bude pomoglo, ici cu dalje, al cu ih upozoriti na lijepi nacin.

Mi imamo strasnih problema sa piskenjem od kad je krenuo u vrtic. U mjesec dana koliko je tamo, 6 puta sam ga nasla popisanog, da se nitko nije ni potrudio promjeniti ga. Prva 4 puta nisam im nista rekla jer mu se i doma ponekad desi da se zaigra i ne sjeti se da treba piskiti. Al zadnja dva sam ih zamolila da ga promjenim tamo u wcu i kad sam im rekla zasto, pale su sa kruske. Naravno, kazu da nisu primjetile. :dunno
Uh, jos mi je jucer dosao i sa razbijenom usnicom doma, a uopce mi nisu rekle da se nesto desilo. Nisam odmah skuzila, samo mi je imao cudnu facu. Skuzila sam tek kad je poceo jesti mandarinu i plakat da ga pece. Pogledam mu usnicu, a ono na pola. On mi ne zeli reci sta se desilo.
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la kandy » 13 stu 2011, 21:53

boysmama-jesi uspjela sta rijesiti po pitanju ponasanja teta u vrticu?
Znas da stalno mislim na tebe.
Ja sam imala informacije u proslu srijedu i rijesile smo sve sta se mogloo rijesiti. Stvarno sam zadovoljna tetama i kako su dobro prihvatile kritike i sugestije sa moje strane. Smirile su me sta se Domija tice. Nemaju s njim nikakvih problema, osim tog spavanja i piskenja svako toliko u gace. Ipak, moram se pohvaliti da je u srijedu spavao i da se prosli tjedan nije uopce popiskio u gace!

Gdje ste mi, drage moje prijateljice?? Nijedna se vise ne javlja! :(
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Mama Mia28 » 13 stu 2011, 22:43

Kako nijedna? evo me :D :kiss

Drago mi je da si uspjela s tetama riješiti probleme, da su te saslušale i prihvatile kritike i sugestije. Samo neka i dalje ostane tako, bez problema.
I mene zanima jel Boysmama što uspjela riješiti...i zee...

Moram se pohvaliti da mi uopće nemamo problema s pišanjem, A. sve obavlja tamo kamo treba, svega se jednom-dvaput popiškio za vrijeme spavanja i to na početku odvikavanja.Neka tako ostane (kuc-kuc).
Jučer ujutro upalio mu se pišonja, izlazio je neki žučkasti gnoj pa smo na oblozima, danas je malčice bolje.

Bila je neki dan vrtićka logopedica/defektologica u grupi, zvala me na sastanak i po njenom morat ćemo na dijagnostiku u Suvag, a u četvrtak će ona uz moju prisutnost testirati njegovo razumijevanje.
Kaže da joj se čini da A. ne razumije neka jednostavna pitanja, ne shvaća što se od njega traži.
Sva ta pitanja na koja on nije reagirao kad ga je pitala, ja znam da razumije i da nije htio surađivati s njom. Ne poznaje ju i takav je prema svim nepoznatim osobama, ali ona "nije da mi ne vjeruje" ali mora se uvjeriti da on stvarno razumije.

Npr. pitala ga je kako mu se zove i preziva mama a on se ponašao kao da nije ni čuo što ga pita. Naravno on zna kako se zovem i prezivam i našu adresu, zna kako mu se zovu i prezivaju prijatelji iz vrtića, čak i koji znak imaju na ormarićima, a nekima zna i adrese.
Razumije kad mu kažem: "pomogni mi pospremiti igračke i dobiti ćeš nagradu"- pomaže, posprema i na kraju pita "a di je sad nagrada?"

Bila je malo začuđena kad sam joj to rekla, ali čini mi se da mi ipak ne vjeruje tako da u četvrtak idemo na to testiranje.
Rekla je da će mu dati par igračaka životinja i tražiti da određenu životinju stavi pored druge određene životine. Doma on to radi kad ga ja tražim ali ne vjerujem da će htjeti to raditi kod nje, iako bih tamo to ja trebala tražiti od njega a ona bi promatrala.
2008.slikaslika
Mama Mia28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la kandy » 13 stu 2011, 23:15

Mama mia,kao da pricas o mom Dominiku! Tako isto i on. Kad ga nepoznata osoba pita one najosnovnije stvari, on se pravi da ne cuje. Al bas ono, vidis na njemu da ignorira pitanje.
Nadam se da ce A. u cetvrtak razvaliti testiranje i pokazat joj da je on malo inteligentno bice!!!! :kiss
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la boysmama » 14 stu 2011, 11:06

evo i mene, cure... nešto sam u gužvi bila ovih dana... konačno smo proslavili taj dugo odgađani ročkas od R. pa sam imala pune ruke posla, a i tortica je nova nikla... i otišla za pola sata u nepovrat malih želudaca :lol a barem je bilo veselo...

nismo još ništa rješili s tetama u R. vrtiću, iako planiramo :dada samo se trebamo dobro organizirati i skupiti hrabrosti da otvoreno popričamo... mislim da je dio problema i u tome što ja imam slabu komunikaciju s njima jer puno rjeđe idem po djecu otkako je mm preuzeo auto i prevažanje (gledaju me kao da sam nemajka, ružan osjećaj), a s mm-om izgleda imaju neku zakočku u komunikaciji... nije im sjeo, on misli da je to zato što dolazi i odlazi u radnom odijelu, a dosta roditelja u našoj grupi su čista šminka i kremica... a ne znam, moguće da je to, danas je sve po tom pitanju ionako naopako... drugi dio problema je taj što mislim da smo među rijetkim roditeljima koji ne podupiru politiku vrtića vezano uz pelene i posebno prehranu (pa tu ne bi sugerirala na odluku većine, nažalost) jer sam na jednom sastanku shvatila da su upravo roditelji ti koji potenciraju da se u vrtić nose smokići (s kikirikijem), svakakvi industrijski keksi i bomboni jer im djeca ostaju gladna nakon zdravih povrtnih ručkova, a ne vole ni suho voće ni voće općenito... pa normalno da ne vole kad im je ponuđena ta slađa alternativa :roll jedna mama me je čak prozvala da bezveze dramim kad sam to spomenula na sastanku, a R. je bivši neurodermitičar i ta djeca imaju tek 2 godine :whew a teta je mm-u rekla da ne donosimo više suho voće, grancereale kekse i čipseve od jabuke jer to nitko osim R. ne jede, a mi onda ne donosimo ni smokiće :dunno

kandy, drago mi je da ste vi uspjeli rješiti problem u vrtiću i da su vam tete bile tako susretljive :yess

prošli tjedan smo imali sastanak u L. vrtiću, još jednom su me tete oduševile i pokazale svoju zrelost i iskustvo... između ostalog, primjetile su isto što i mi roditelji, oni su očito svi (ili većina) ušli u onu razbijačku fazu, puno više se tuku i stalno izmišljaju neke neprijatelje koji su kao zločesti, a oni su dobri i samoprozvani da spase svijet od nasilja, a odgovaraju isto tako nasiljem, nažalost :/ ukazale su nam da pokušamo izbaciti "herojske" crtiće iz upotrebe jer se međusobno hvale tko ima bolje akcijske igračke, robote, bakugane, gormite, kojekakve menove (i cure i dečki :shock ) ili da se probamo s tim junacima igrati na nenasilan način (da idu u dućan, park, a ne da se samo tuku)... L. ne kupujemo takve figure i doma ne gleda takve crtiće (automatski se mijenja program na pojavu istih), ali vidim da ga zanimaju jer je neki dan tražio da pokaže svojim prijateljima u vrtiću robota koji mu je teta kupila, a i braco mu svako malo dobije šakom jer je on X-men (kojeg je ubrao kod bake na MaxTV-u)...

kako su vaši klinci po tom pitanju? mislim da L. baš ima tu predispoziciju da bude izbavitelj jer je oduvijek malo žešćeg karaktera :lol

MamaMia, želim vam svu sreću na tom testu razumijevanja, da se A. odluči surađivati i da se otklone svake sumnje u njegov intelekt jer očito im nema mjesta... moj L. ne zna našu adresu jer ga nismo još ni učili :oops: ali isto tako pamti sva prezimena klinaca u vrtiću... a to da ne žele pričati s nepoznatima, mislim da je to sasvim normalno u njihovoj dobi i nije to uopće loše... uostalom, zašto bi imao povjerenja u svakog tko mu se obrati?

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Mama Mia28 » 14 stu 2011, 13:06

Hvala cure na vibricama :kiss nadam se da ćemo razvaliti test, moram donjeti i "mito", neke bombone i sl. pa da ga na taj način pridobijem na suradnju :ajme
Doduše ima klinaca u A. grupi koji mi ispričaju čim uđem kroz vrata gdje su sve bili, što su radili, tko je napravio kakvu glupost bez da ih itko išta pita :lol ali A. nije takav.

Boys baš mi je :roll ovo odlasku tate u vrtić u radnom i što ga zato tetama "nije sjeo", moguće je i to. MM ne želi odlaziti po malog u radnom upravo iz tog razloga-znam zvuči glupo. Jednom je išao i kaže da je imao osjećaj da svi zure u njega, ono odmjeravaju ga od glave do pete,i kod nas sve neki fensi šmensi roditelji,mame u štiklama od 10cm,tate u kravatama, ne sve ali većina.
Mene su također gledale onako "čudno" ispočetka, jer sam stalno dolazila u trenirkama i tenisicama, sportskim majcama, kose uvijek svezane u rep... nakon nekog vremena teta me pitala onako u jednom razgovoru gdje radim (vjerojatno su mislile da ne radim)
Kad sam joj rekla, nakon nekog vremena stekla sam dojam da me više ne gledaju "onako". Eto, tako da ipak čini se odijelo čini čovjeka :dunno i to je žalosno.

Što se tiče ovih bakugana, gormita i sličnih stvorova, ja njemu to nedam gledati, niti mu kupujem te figurice. Kod nas nema mjesta za mačeve i pištolje, ali vidim da u vrtiću klinci to gledaju, svašta on pokupi od njih pa mi doma pokazuje karate, nišani me u glavu i viče "tuf,tuf sad ću te ubiti" :shock :strah
Spominje i imena tih nekih čudovišta, a znam da to doma nije naučio jer ne gleda takve crtiće.
Ti crtići po meni nisu ni za odrasle a kamoli djecu.To je prepuno nasilja,smrti, krvi i onda se ljudi čude otkud toliko nasilja među djecom.

Crtići za djevojčice isto tako, sve neke nakinđurene prenašminkane heroine u minjacima i štiklama od 12cm.Grozno.

Crtići koje smo mi gledali kad smo bili mali, e to su crtići a ne ovo danas :ne
2008.slikaslika
Mama Mia28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la boysmama » 14 stu 2011, 14:37

Mama Mia28 je napisao/la:MM ne želi odlaziti po malog u radnom upravo iz tog razloga-znam zvuči glupo. Jednom je išao i kaže da je imao osjećaj da svi zure u njega, ono odmjeravaju ga od glave do pete

ma, moga ti to ne dira, on se baš ponosi svojim poslom (i voli ga), a i sam kaže da to što ga netko poprijeko gleda u radnom odijelu puno više govori o toj osobi nego o njemu, i u pravu je! ali kužim i tvoga m-a jer danas nije popularno zasukati rukave za svoje kune :lol

Mama Mia28 je napisao/la:Crtići koje smo mi gledali kad smo bili mali, e to su crtići a ne ovo danas :ne

kad pogledaš, i Tom i jerry su bili nasilni, ali na neki svoj simpatičan način, svi su se međusobno tukli i lovili, ali nitko nije umirao i nije bilo krvi, samo čvoruga na glavi :dunno

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la kandy » 15 stu 2011, 10:16

Ja se sada moram sramiti jer moj Domi pogleda svako toliko Ben Tena. Voli I Spidermana pogledati. I "baca" Paucinu ko i Spiderman. Ali nikada, bas nikada nije digao ruku na nas ili na drugu djecu. Ima prijatelja koji ga grebe, tuce kad nesto nije po njegovome i koliko puta mu je mama od tog malog rekla da mu vrati, ali on uporno odbija vratiti mu istom mjerom. I ja sam mu jedno dva puta rekla da ga opali ( :oops: ) jer me stvarno smetalo sto taj mali (dobrih 15 cm manji od D. i 7 kila laksi) ostavlja tragove na mome sinu, ali onda mi je D. ocitao takvu lekciju koju cu pamtiti do kraja zivota. Rekao mi je da on ne zeli dati tresku drugom dijetetu jer on nije takav. I stvarno je to istina. Nikada na nasilje ne odgovara nasiljem vec ili digne glas ili se okrene i ode.
I ima mini kolekciju likova iz Bena koji se ponekad i bore medusobno, ali vecinom vremena sjede kraj njega dok crta, pise, igra se sa svojim prijateljima kad dodu ovdje, odjelo Spidermana u koje se obuce pa crta (umjesto da se penje po zidovima :hahaha ). Najzesci mi je kad glumi da su bolesni ti likovi pa ih poslaze po kaucu i brine se o njima ko da su u bolnici. Tako da ne znam da li poticu nasilje ako netko nije karakter da bude nasilan. Pojima nemam. Vracam se na Domijevog prijatelja, ovog koji grebe i tuce. On uopce ne gleda crtane filmove, stalno je vani, al opet je jako nasilan. Njegova mama je postala moja najbolja prijateljica i meni je grozno vidjeti kako joj je neugodno kako on mlati drugu djecu, a ne znam kako joj pomoci.
Ipak, moram priznati da su nam u zadnje vrijeme postali omiljeni crtani poput Kralja lavova, Nemo, Segrt Hlapic. Jednom, dvaput na tjedan sjednemo pred tv svi troje zajedno i pogledamo crtani.

boysmama je napisao/la:ma, moga ti to ne dira, on se baš ponosi svojim poslom (i voli ga), a i sam kaže da to što ga netko poprijeko gleda u radnom odijelu puno više govori o toj osobi nego o njemu, i u pravu je! ali kužim i tvoga m-a jer danas nije popularno zasukati rukave za svoje kune

O kako se mogu sloziti sa svime gore napisanim! Al kao sta kaze mama mia, danas, nazalost se gleda odijelo koje cini covjeka, a ne kakav je covjek zapravo. Ruzno mi je to i napisati. Al opet, ja nekako mislim da smo mi roditelji ti koji nasu djecu uce kako se ponasati prema drugima. Mi u vrticu imamo jako puno stranaca, afrikanaca, kineza, europljana iz Ukrajine, Rusije, Domi iz Hrvatske tako da mogu slobodno reci da u njegovom vrticu se i ne vidi toliko ta podjela. Cak su tete odlucile da ce jednom na mjesec do kraja skolske godine doci jedan od roditelja (stranac) i pricati o svojoj zemlji, tradiciji. Odusevila sam se time!!!
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la zeezee » 15 stu 2011, 11:06

MM28, nemoj dat da te netko uvjeri da s njim nešto nije jako u redu. vole oni to. u redu je da se brinu za djecu (malo za promjenu), ali se postavljati prema roditelju da mu , kao vjeruješ, a daješ mu do znanja da misliš da laže, je zločesto i van svih granica njene profesije. znam da je lako pričati kao što ja sad to činim, a teško kad si u toj situaciji. kužim jer i sama prolazim kroz mali milijun dilema.
moje nezadovoljstvo vrtićem svaki dan raste, lai ne poduzimam još ništa (nego kuham iznutra; jebate, , kad odlučim progovorit, bit će eksplozija) - nemam podršku muževu da išta tamo govorim, on stalno govori da će se to onda na malom prelomit. M svaki dan sve više cendra ujutro da mu je u vrtiću ružno, da ne želi ići...počeo je njima tamo stvarati probleme oko svojih stvari. stalno se boji za svoju odjeću, da će ju netko odnijeti dok spava, pa je jučer dramio da je neki mali uzeo njegovu kapu, a ispostavilo se da imaju istu; drami čak i oko jastučnice koju bi najradije nosio svaki dan doma. neki dan mu se zaflekala, pa je urlao dok mu je teta nije dala da si je spremi u ormar i nosi poslije doma. ne znam, te nejgove stvari mu dođu kao neka spona s kućom, sa mnom...ja mu ne dam nositi nikakve igračke, da se tamo ne bi svađali, ali on stalno govori da X ima svoje bakugane, Y svoj mobitel.....pa danas pitam tetu mogu li mu dati da si nešto ponese, na što ona odmah drekne da njoj ne pada na pamet paziti na njihove igračke, d ašto će mu kad nitko ne nosi- pa sam joj navela jendo 6-7 imena djece koja nose po dvije tri igračke na što je samo rekla 'kako hoćete, baš me briga'. i ona, a pogotovo druga teta (koja na radnom mjestu čita knjigu!) su toliko hladne i odbojne osobe da se iskreno i ne čudim da on ne želi k njima. kad se sjetim mog iznenađenja na početku- nova prostorija, nove tete, a moj M s veseljem svako jutro pakira stvari, s ulaza viče 'dobar jutar' i uživa. kratko je trajalo.... sad stalno govori da mu djeca u vrtiću nisu prijatelji, da se ne želi družiti, da su tete zločeste...a van vrtića ima prijatelje s kojima se prekrasno igra, bilo vani, bilo kod nas ili njih doma...

što se crtića tiče, on ne gleda te nasilne osim u vrtiću. nema bakugana i sl, ali gledaju pink panthera, gdje svako malo netko završi pod autobusom, nakovnjem i sl. spidermana nije gledao, a znao je za lik, svidio mu se, pa smo mu pustili par epizoda. nit on to što kuži, nit ga zanima, zanima ga samo da skače i glumi, baca mrežu i to.
on nas već neko vrijeme tuče, čak i mene (prije je mene štedio), ali nikad se ne tuče s drugom djecom. općenito je zadnjih mjesec dana postao ekstra zeznutog ponašanja, ima iznenadne napade bijesa prema nama, govori nam ružne stvari (rekao je da je njemu teta rekla da je 'budala'; moram li napomenuti da je ta riječ postala stalni dio njegovog riječnika :/
inače, taj televizor u vrtiću, konstatno upaljen, me toliko živcira da vam ne mogu opisati. nisma to primjetila niti u jednoj drugoj grupi, niti sve ove godine što u svom poslu surađujem s vrtićima. u principu , ne znam što njih troje odgajatelja uopće rade, osim što se žale da im je jako teško jer je djece puno. ne animiraju ih, ne vode ih svaki dan van jer im se ne da (a imaju i terasu, ne moraju na dvorište), djecu koja idu na neke aktivnosti ne bude na vrijeme, ne pomažu im da se obuku... djecu koja ne žele nšto pojesti ne potiču da ručaju, nego odmah maknu tanjur od njih i daju im kekse; do sada su dva puta stavili neke njihove radove vani, tipa ocrtavanje vlastite ruke i bojanje i štambiljanje s nekim likovima, podučili su klince da se u wc-u ne pušta voda,ali su u tome toliko kruti i zapovjedni, da djeca sad ni doma ne puštaju vodu od straha (M doslovno urla da mu je striček vikao da se ne smije) itd....

i na koncu svega, moje dijete grize nokte, sumanuto.....
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la boysmama » 15 stu 2011, 11:27

zee, ovo je jako loše što si upravo napisala :ne teško mi je uopće bilo čitati kako jadnik pati i kako je sve krivo posloženo u tom vašem vrtiću :hug

L. svaki dan ide van, osim onih dana kad su u dvorani na vježbanju :dada tako su ih fino naučili da se sami skidaju u pidžame da L. nas doma samo pita na koju stranu da okrene majicu, a sve ostalo potpuno samostalno izvede, uključujući i obuvanje čarapica... ni nama ne daju (tj. ne preporučaju) nošenje svojih igrački jer ne mogu paziti i na njih (to bi bilo onda na našu odgovornost), ali oni ti te igrače samo pokažu frendovima ujutro u garderobi i vrate ih u ormarić... za TV u grupi prvi put čujem, nikad nisam vidjela takvo nešto :shock oni imaju radio/CD pa slušaju dječje pjesmice, a TV imaju u jednoj zajedničkoj prostoriji za gledanje edukativnih programa, ali mislim da je to više za predškolarce... kod nas u grupi tete obavezno idu skupa s djetetom u wc kad mu se piški čisto da imaju kontrolu što oni tamo rade i one puštaju vodu i brišu im guze kod velike nužde, a nekima pomognu i dignuti gaće/hlače... što se ručanja tiče, politika vrtića im je takva da se dijete ne sili na jelo, već samo potiče ukoliko se ulijenilo (to L. uvijek treba, nažalost), ali zato svi moraju sjediti za stolom dok ručak ne završi pa tako i oni što slabije jedu, u društvu ipak nešto pojedu, i one uvijek u zadnje vrijeme znaju tko im je problematičan u jelu i svaki put nam naglase ako taj dan nije jeo (jer su navikle da pitamo), a keksi ne dolaze u obzir jer je L. vrtić strog po pitanju zdrave hrane, ponekad im daju što je ostalo od rođendana, ali tad isključivo traže da se donese suho voće, eventualno čokoladice životinjsko carstvo i sl. (bez punjenja)... tako da imaš puno pravo biti nezadovoljna i očito kod vas nešto debelo ne štima :dada

a što se tiče nevoljkog odlaska u vrtić i panike oko svojih stvari, to ti je samo još jedan dokaz da je tamo nesretan :/ nadam se da ćete se ti ti tm ipak dogovoriti oko suočavanja s tetama i jednog konstruktivnog razgovora pa da ćete mu koliko-toliko pomoći razgovorom da se tamo osjeća ugodnije :/ nismo ni mi daleko, ali s R. (kako sam već i pisala)

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la zeezee » 15 stu 2011, 11:43

tako je bilo dok smo bili u jaslicama- tete su znale ako neko dijete nije htjelo ništa jesti, pa bi nam to i rekle. ovdje pitam svaki dan, i svaki dan kažu da je valjda nešto pojeo. mislila sam da će ih moje svakodnevno raspitivanje potaknuti da malo obrate pažnju, ali ništa...keksi su petit beurre, to daju šaku keksa onima koji doslovno gurnu tanjur od sebe (kao M jučer, pa je onda skužila da nije ništa jeo), da ne budu gladni (umjesto da im taj keks ponudi kao desert AKO nešto pojedu). pred kraj prošle godine došla je direktiva od one njihove zdravstvene savjetnice da djeca nose piđame.i nosili, tete im pomagale. ove tete ne govore ništa da ih donesemo. pa sam ih ja pitala jel treba, odgovor je 'kak hoćete, ali mi nikome ne pomažemo da se obuče i skine'. M se oblači sam, ali naravno da to ne čini ekstra brzo kao ni većina djece, pa one te piđame roditeljima ni ne spominju. ima u grupi klinaca i dosta mlađih i nespretnijih, vidim da ih mame još skidaju i oblače u papuče, vjerojatno je to tetama koma.
a M ne ide kakati u vrtiću nikad, ali nikad, jer jednom kad je išao, nitko ga nije obrisao! to sam čula od još jedne mame, da je mala doma išla pokakanih gaća, ma koma. znam klince vidjeti kako izlaze iz zahoda, onak skakučući, gaće i hlače oko gležnjeva, i tako goli se sami vraćaju u grupu da ih netko zakopča, ako ne znaju sami. Fala svetoj kravi pa M to obavlja sam već godinu dana i sluša me kad mu govorim da piški stojećki (instrukcija teta je da moraju sjest, valjda neki klinci zapišavaju okolo, al nema šanse da mu to dozvolim, wc je odvratan, smrdljiv, voda se ne pušta cijeli dan i tak)

on je postao prilično zahtjevan u zadnje vrijeme,a to mu kod njih ionako nezainteresiranih radi još veće probleme. srijedom imaju neke kao informacije (kažu drugi roditelji da se to svodi na dvije minute razgovora u stilu 'sve je ok, tuče se /ne tuče se' i tome slično) - planiram se najaviti, samo ne znam tko od odgajatelja će biti tamo. tata mata je najstarija teta, ona sve diktira, ova nešto mlađa je tako bezlično i distancirano stvorenje da ne znam što s njom pričati, a treći je striček koji je mlad i radi kak mu ove dvije kažu...
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la kandy » 15 stu 2011, 11:58

Zee, molim te, rijesi situaciju u vrticu sta prije. To nije normalna situacija i da se meni desi, ja bih vec odavno pricala i sa tetama i sa ravnateljem. I moj D. ponekad ujutro ima izljeve histericnog ponasanja kad ne zeli ici u vrtic, ali ga prode cim dodemo tamo. I popodne kad dodem po njega, nadem ga mirnog i zadovoljnog. Stalno mi prica o tetama, o prijateljima i to sve u superlativima. Cak i preko vikenda prica o tetama. Zato ti kazem da doma imati nervozno dijete cak i kad se vrati iz vrtica i igra sa vama, nije normalno. I niti malo mi se ne svida to ponasanje vasih teta, to "mene nije briga". Ako nije njihova briga, cija je?
Mi smo isto uzimali igracke u vrtic, ali onda nas je teta zamolila da to vise ne radimo jer se samo svadaju. Dominik donese (ili bilo koje drugo dijete), ostali bi htjeli vidjeti, dirati, on ne da i tu nastane problem. I imaju pravo. Al to pravilo vrijedi za svih. Rucak im ne daju tete vec svaki dan cetvero djece izigravaju konobare i nose rucak na stol ostalima. To je izvrstan nacin komuniciranja medu djecom, tako ih se "tjera" da suraduju medusobno i rucak im postaje ekstra zabavan. I djeca se ne dizu dok nije proslo 45 minuta predvidenih za rucak. I oni najtvrdi pojedu barem jednu zlicu.

Razumijem i tvog muza. I moj razmislja na taj nacin, lomit ce se nase gundanje na dijetetu. U mom slucaju ima i pravo, ali u tvom slucaju se ne slazem sa tvojim muzem. Nije normalno da dijete od tri i pol godine sumanuto grize nokte. To je znak velike nervoze i treba se napraviti sve da bi se tome stalo na kraj.

Ne znam, meni ej doslo za plakati dok sam citala tvoj post.
Ovo me posebno sokiralo :
zeezee je napisao/la:podučili su klince da se u wc-u ne pušta voda,ali su u tome toliko kruti i zapovjedni, da djeca sad ni doma ne puštaju vodu od straha (M doslovno urla da mu je striček vikao da se ne smije) itd....

Pa sta oni uce djecu?? Kako uspjesno maltretirati? Koji je razlog da ne pustaju vodu????

Zee, grlim vas jako i nadam se da cete dignuti glas protiv ovakvog maltretiranja. Zbog Marina! Jadno malo sunasce. :hug
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la kandy » 15 stu 2011, 12:00

Zee, postale smo u isto vrijeme.

Obavezno se najavi za informacije. I rijesi to prvo razgovorm, ja se nadam da ce pomoci. Ako ne, idi do ravnatelja. Ovo sta rade nije normalno.
Mislim, prljavi zahod moze biti izvor zaraza. Ako im netko posalje kontrolu, zatvorit ce vrtic. jesu oni svjesni toga???

Radi se o djeci, zaboga!!!!!

U cemu je M. postao zahtjevniji u zadnje vrijeme?
U tome sto fanaticno brani svoje stvari?
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Mama Mia28 » 15 stu 2011, 15:59

Ja sam bez riječi :ne Zee odi,popričaj prvo s tetama, onda reci da ideš kod ravnatelja ako razgovor ne donese pomake.
Pa ne može to tako, ovo nije normalno, nije.
Ovo o ne puštanju vode :ne vjerojatno ni ručice ne peru poslje wc-a.
Čudi me da netko od ostalih roditelja nije već nešto poduzeo. Zna se što stoji u opisu posla jedne odgojiteljice, a ovo nije ni blizu tome.
Vjerujem da bi se malo drugačije ponašale da im roditelji "pokažu zube".

Ne razumijem tm, što bi se prelamalo preko M.leđa? Zar se već ne prelama? Dijete je očito nesretno i to morate riješiti.
Postoji li opcija da M. prebaciš u drugu grupu?

Inače A. grize nokte već cca 5 mjeseci :ajme nikako ne mogu otkriti razlog tome, u vrtiću je sve ok, voli ići tamo, ima prijatelje, tete voli... počeo je i kopati nos :ajme

zeezee je napisao/la:MM28, nemoj dat da te netko uvjeri da s njim nešto nije jako u redu. vole oni to. u redu je da se brinu za djecu (malo za promjenu), ali se postavljati prema roditelju da mu , kao vjeruješ, a daješ mu do znanja da misliš da laže, je zločesto i van svih granica njene profesije. znam da je lako pričati kao što ja sad to činim, a teško kad si u toj situaciji. kužim jer i sama prolazim kroz mali milijun dilema.

Vidjet ću što će nam reći u četvrtak kad idemo k njoj na to testiranje razumjevanja. Svjesna sam ja da se A. nezna izraziti u nekim situacijama,nema još tako širok riječnik, no to mi je normalno jer je dosta kasno progovorio i nebih ga htjela sad mučiti s odlascima psihologu, defektologu i neznam što sve nije nabrojala gdje će ga daviti pitanjima i dijagnozama.
2008.slikaslika
Mama Mia28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la kandy » 17 stu 2011, 10:31

Mama mia, sretno danas! Javi sta su vam rekli! :kiss

Zee, kako ste?
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la titirlica » 17 stu 2011, 11:11

jel me primate :D i ja imam jednu mrvicu od upravo navršenih 4 godine
titirlica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la kandy » 17 stu 2011, 11:30

Ma naravno, Titi, da te primamo!
Sto vise to bolje! ;) :kiss
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la titirlica » 17 stu 2011, 12:04

:kiss ooo kandy šta ima kod vas ? Ja opet ko stara baba, kišem, kašljem, šmrcam ..probudila se jutros bolesna...al svejedno sam na poslu :/
titirlica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la boysmama » 17 stu 2011, 12:10

titirlice, dobro nam došla i još bolje ostala! :zivili :nana

MamaMia, vibramo za malca da ga ne izmaltretiraju previše i da im se otvori i pokaže što zapravo i je... pravi frajer! :dada

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la titirlica » 17 stu 2011, 12:11

boysice hvala na dobrodošlici :zivili nebute me se tak lako rješile :mrgreen
titirlica
Ovisna sam
Ovisna sam

PrethodnaSljedeća

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.