meni je ovo Tinice sto ti radis prestrasno, oprosti na napadu i brutalnosti
Prvo to mi je totalno ubijanje djetetove kreativnosti. Jel mozete vi pisati po narudzbi?
Ciara, tvoje dijete crta lijepe stripove i radi lijepe slike. Zasto forsirati da radi nesto sto joj ne lezi? Pa nije svako dijete jednako rjecito. To mi je na razini toga da isforsiram dijete da nauci sve rijeci kako se rimuju da bi moglo napisati pjesmicu.
Ja se uopce oko toga ne bih zabrinjavala.
Ako dijete dobiva lose ocjene u skoli iz sastavaka npr onda bih ju samo poticala u smisllu da ju pitam da li ona misli da bi joj lakse bilo pisati ko novinaru, ko pjesniku, ko pisac ili komentator.
treba ju samo potaknuti da primijeti razlike u stilovima pisanja i nadje svoj stil. Mozda joj treba i malo teorije u smislu da novinar mora napisati tko,što,zašto,gdje i kako. Da komentator pise svoje vidjenje stvari, da pisac pise nesto iz maste.
Reci joj da za pocetak sastavak mora imati cca 10 recenica (to mi se cini ok u trecem razredu). Objasniti joj da je to prepricavanje na papiru.
Sto se tice prepricavanja to mislim da treba jako puno vjezbati. U smislu da preprica ono sto joj je bilo najbolje u tom danu, sto joj se svidja kod prijateljice pa onda sto joj se svidja u knjizi. Kada prepricava ne treba ju ispravljati nego poticati podpitanjima.
rat
Ja mislim da bih ja ovako radila. Kazem nikada ne bih forsirala jer nije svakome lako se izraziti na papiru. Medjutim naravno da forma mora biti zadovoljena da bi dijete uspjelo kakvu takvu ocjenu iz hrvatskog dobiti a osim toga do kraja osnovne skole mora nauciti pisati smislene eseje. I radi hrvatskog i radi seminara.