Sada je: 31 srp 2026, 23:28.

kako naučiti pisati sastavke

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: kako naučiti pisati sastavke

PostPostao/la beammama » 08 stu 2011, 15:42

swenki, aleluja!
beammama
burek pod bor

PostPostao/la Tinica » 08 stu 2011, 15:50

Ja mislim da bi trebali nauciti iz razloga da nauce formu pisanja sastavka, price te usvoje gramaticke zakone i zakone fabule. Tocka. Pritom ce netko napisati izrazito lijepu pricu, mastovitu, imat ce mozda i neku poruku.... A netko... tocno 20 maksimalnih recenica. Tocka. Ovisno o ocjenjivacu radovi ce biti vrednovani. Iako su oba rada zadovoljila trazeno - gramatku i fabulu - u najcescem broju slucajeva bit ce ocijenjeni razlicito. Ovisno o osobnoj prosudbi ocjenjivaca. I njegovim sklonostima lijepom. Preosobno
Slažem se :up
A ako ga nema, onda ga treba nauciti osnovnim pravilima pisanja, i prepustiti ga da otkrije talent negdje drugdje.
:klanja Upravo tako :up
Curke gušt vas je čitati ;)
Ali nikako se ne mogu složiti sa ovim.
Jer ne vidim nikakve koristi od toga da pisu: Probudio sam se u devet, mama je napravila palacinke. Odjenuli smo se i krenuli prema Jarunu. Bilo je hladno. Jesen je. Lisce je na tlu, grane otuzno vise. Trcao sam pola sata, a zatim smo otisli na caj. Krenuli smo prema kuci i mama je spremila rucak. Poslije podne dosao je moj prijatelj Danijel i igrali smo se prvo lego- kockama, a onda na kompjutoru. Nakon vecere bilo je vrijeme za kupanje i spavanje. veselim se sutrasnjem danu, mama je obecala da cemo ici u pravi dvorac i da cemo raditi kekse. Laku noc.

Klincima koji su tek naučili pisati pisana slova koji imaju 8 godina koji naravno da ne barataju sa stilskim i nim figurama ovo može bit odlična poticajna vježba za urednost i pravopis a nije zanemariva ni brzina. :up Za početak najednostavnije rečenice ;) Znaš i sama da u 2. razredu sad posebnu pažnju daju na te interpunkcijske znakove te ije i je... ;)
Srećom ja imam susjedu koja je profesorica hrvatskog jezika i knjižvenosti pa sve vježbice dolaze kod nje na provjeru. :dada A kad vidim koje greške klinci rade u 5. razredu postavlja se pitanje gdje su roditelji bili prva četiri razreda kad se učilo veliko i malo slovo ili meko i tvrdo c :roll
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la teutonija » 08 stu 2011, 15:52

swen. :klanja

Otvorila si mi oči.
Jednostavno se ,iako ja sama nemam problema u pisanju i često sam dobivala i školske nagrade za pisanje i iako je sve to bilo napisano jer se eto pisalo i nije mi to baš gušt, nisam sjetila na taj način prenijeti joj bit sastavka ,pokazati joj koliko se tu emocionalno mora osloboditi.

I tek sad primjećujem da ona i u prepričavanju neke priče ne koristi tu emocionalnu komponentu već prepričava događaje. Npr kad priča Crvenkapicu neće nikada reći Crvenkapica se jako uplašila kad je vidjela vuka. Nego će reći da je Crvenkapica srela vuka. A da ne govorim da joj neće pasti napamet sebe staviti u ulogu Crvenkapice.
Nije ni meni palo na pamet potaknuti ju. :ajme
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la sandram » 08 stu 2011, 15:54

Teutonija, nabavi Pricosvijet.
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la teutonija » 08 stu 2011, 15:59

Sandram koja knjiga je bolja biti prva?
Na koji je način koncipirana?
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la swenova mama » 08 stu 2011, 16:10

Klincima koji su tek naučili pisati pisana slova koji imaju 8 godina koji naravno da ne barataju sa stilskim i nim figurama ovo može bit odlična poticajna vježba za urednost i pravopis a nije zanemariva ni brzina. :up Za početak najednostavnije rečenice ;) Znaš i sama da u 2. razredu sad posebnu pažnju daju na te interpunkcijske znakove te ije i je... ;)

ok.
a tema je pisanje sastava, a ne ucenje gramatike i pravopisa. Ili?

kad vidim koje greške klinci rade u 5. razredu postavlja se pitanje gdje su roditelji bili prva četiri razreda kad se učilo veliko i malo slovo ili meko i tvrdo c

Ne kuzim kakvo je to pitanje. Foneticari, recimo, nekoliko posljednjih godina raspravljaju i traze od jezikoslovaca da se ć i č izbace i postavi jedan znak (slovo) jer vecina ljudi ne cuje razliku izmedju ta dva slova. ne vidim razlog da prosjecni roditelji znaju tocno pravila, gramatiku i pravopis i tu ne postavljam pitanje gdje su bili roditelji, vec gdje je bila uciteljica. Ona ista koja bi djetetu trebala objasniti razliku izmedju dnevnickih zapisa i sastava.
Kao sto sam vidjela na naslovu topica, rijec je o ucenju pisanja sastava, stilski, a ne o ucenju gramatike i pravopisa. Gramatika i pravopis su stvar vjezbe, citanja i biflanja. Ili sam pogrijesila?
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la swenova mama » 08 stu 2011, 16:13

teutonija, ne treba ti ta knjiga. ve o cemu ona govori jest ono sti ti ionako znas, samo trebas osvijestiti. ne trebaju ti magicne kartice za putovanje u masti jer su i one zadane- tko kaze da umjesto gusarskog broda ti s djetetom ne mozes izmisliti balon u obliku krokodila i njime putovati? Svijet maste je prelijep upravo zato jer nema granica i zadanoga. A onda zadajes elemente unutar toga. Kao sto ste nekada dopunjavali crte u pricama, u slikopricama.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la beammama » 08 stu 2011, 16:25

vec gdje je bila uciteljica. Ona ista koja bi djetetu trebala objasniti razliku izmedju dnevnickih zapisa i sastava.

Kod učiteljica razredne nastave se točno vidi njihove preferencije određenim predmetima i načinima rada. Nevjerojatno je koliko drugačije pristupaju istom gradivu.

teutonija, dovoljno ti je da izvučeš par natuknica iz swenkinih postova. Mislim da više od toga za njihove zadaće i zadaćnice ni nema potrebe, jer dalje će, ako imaju talenta sami proširiti, a ako nemaju ni svo drilanje ovog svijeta im neće pomoći da postanu "vrhunski sastavljači".
beammama
burek pod bor

PostPostao/la swenova mama » 08 stu 2011, 16:33

kako mu ispravljaš č i ć, ije i je ?

nadice, č i ć su stvar sluha, čitanja i učenja. Ije i je moze biti predmet zahebancije iz srpskog- kad čuješ dugo onda je ije, kad je kratko onda je je tipa Srbi kazu deete i deca. (Dijete i djeca), probaj, cujes koliko je u dete duze e.
Tako je meni moj otac rekao da si pomognem kad nisam sigurna.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Tinica » 08 stu 2011, 16:37

tu ne postavljam pitanje gdje su bili roditelji, vec gdje je bila uciteljica.

Svaka čast učiteljicama koje si daju truda ali puno njih očekuju da djeca dođu spremna u školu. A tu opet dolazimo do roditelja jer ipak još dok su ovako mali mislim da roditelji imaju primarnu ulogu u tome pa makar otišli samo do nje i prihvatili to kao problem i zamolili da se nađe neko adekvatno riješenje. ;) Može ona njega naučiti slova ali ako ga ti doma ne posjedneš i ne provedeš malo sa njim i sa knjigom teško da će ona sa njih 30 u razredu od njega napraviti čitaća. ;) Tako je barem bilo kod nas. Da je do njegove učiteljice vjerojatno još ne bi znao čitati ;)
I da... ja nisam nju krivila što on nezna čitati niti sam je krivila što si nije dala više truda oko njega na samom početku kad je imao te poteškoće već sam sebi predbacivala što ga nisam ranije poticala prema tome. Isto tako da se sada pojavi neki problem u učenju sigurno bi dala sve od sebe i na sve načine mu pomogla ili ga barem usmjerila kako dalje. Ja sam od tih ajmo reći prosječnih roditelja koji one sinteze analize i ine inačice zbilja ne kužim ali se ne libim potražiti pomoć od nekoga tko je stručan u tom dijelu i koji se kuži više od mene.
a tema je pisanje sastava, a ne ucenje gramatike i pravopisa. Ili?
Ma meni je to sve (barem za sada) povezano.. jer ako 5 puta napiše cvjet ili mljeko 6. put kad skuži da mu je sa crvenom olovkom ispravljeno i dodano slovo i. A što više piše sastavaka ujedno vježba i pravopis :dada
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la swenova mama » 08 stu 2011, 16:57

Može ona njega naučiti slova ali ako ga ti doma ne posjedneš i ne provedeš malo sa njim i sa knjigom teško da će ona sa njih 30 u razredu od njega napraviti čitaća.

ne znam kako ti to gledaš, ali čitača će napraviti učiteljica. Jer joj je to posao. Domaća zadaća je nešto što ću ja proraditi, odraditi i protumačiti, ali čitanje i pisanje, gramatička pravila itd. itd. su njen posao. Bilo ih u razredu 5 ili 35.
meni je to sve (barem za sada) povezano.. jer ako 5 puta napiše cvjet ili mljeko 6. put kad skuži da mu je sa crvenom olovkom ispravljeno i dodano slovo i. A što više piše sastavaka ujedno vježba i pravopis

vrtimo se u krug? Pisanje dnevnika nije sastav. Vježbaš li, na taj način, s djetetom pravopis i primarni ti je cilj pravopis, u redu, široka ti cesta. Ali to je bitno drukčije od sastava i pitanja kojeg je ciara postavila u prvom postu.
Na stranu to da, osobno, nikad nisam i ne bih dijete tjerala na pisanje kako bi izvježbalo bilo što. To je najbolji put ka tome da iskreno i nepatvoreno zamrzi sve što je povezano s hrvatskim jezikom, a zasigurno ga neće naučiti stilu, poetici, a vjerojatno ne ni pravopisu i gramatici. Ali to je tvoje dijete, pa...
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la ZacKa » 08 stu 2011, 17:29

Swenki, užitak te čitati !
Ja imam maštu i moja kćer ju ima al mm i sin,
nula bodova.
Njima je to glupo, ono realno i to je to. :mrgreen
Imaš pravo i naši pišu sastavke tipa: zamisli da si lastavica, sretneš hrčka :hahaha i ispričaš mu kakav je svijet.
I moj naravno ne zna ni započet, ja krenem s pričom da se kao lastavica nalazimo u Africi, pustinji i što je tamo mogao vidjeti a kaže on meni baš ljutito
mama, lastavice ne idu tamo :roll i ono baš mora bit istinito, kratko i jasno.
Mašti nema mjesta. Kako si Swenki ono rekla da potaknemo maštu :mrgreen
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la sigureca » 08 stu 2011, 17:42

Možda mogu dat pokoji savjet. Prvo u vezi ije i je, swenova mama je spominjala korištenje srpskog jezika. Isto tako možete koristit i ikavicu. U ričima di vam je dugo i npr. bila boja tu je ije, snig- snijeg, rika-rijeka, smišno-smiješno itd.
Sastavljanje sastava se može polako i bez velikih problema naučit. Ako je određena tema jabuka ili sl. prvo neka dijete samo napiše sve čega se može sjetit u vezi jabuke pa sve i zapiše(mislim na pridjeve). Nakon toga od tih riči neka pomalo, kao slagalicu, sastavlja rečenice. Mada svi pokušavaju skratiti rečenicu uvik ih potaknite da ne stavljaju točku već upotrebom Iprošire rečenicu. Jabuka je crvena, sočna i mirišljava.... Uvik ih potaknite pitanjima kao : probaj na dva načina opisat npr. bubamaru. U mom slučaju je to pomoglo i moja curica sada nema problema s opisivanjem, pisanjem sastava itd. Uvik mogu proširit rečenicu s vašim poticajem npr: ma ima još nešto što bi mogla nadodat toj rečenici, malo se prisjeti što bi još mogla/mogao dodati. Joj :ajme , što sam sve ovo spetljala, virujte mi ovo puno bolje izgleda u stvarnosti nego ovako napisano :ajme .
M.2000, K.2002, N.2003
sigureca
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ciara » 08 stu 2011, 18:02

evo završila je Bijelog jelena dok sam ja radila i već sat vremena priča kak je to super knjiga i da je ide opet čitat
sad ću je pitatai dal mi može ispričati je ja " nisam " čitala ;)
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ronin » 08 stu 2011, 18:12

moj je zasuzio na kraju te priče :)
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004
little miss Croatia 29 8 2008
the Miracle of Life 5 3 2013

Ima li očaj bilo gdje? Daj da nadu nosim tu!.
ronin
Zaželjeli ste - poslušajte!

PostPostao/la Neda3kids » 08 stu 2011, 18:54

Tinica je napisao/la:Svaka čast učiteljicama koje si daju truda ali puno njih očekuju da djeca dođu spremna u školu.

E mislim da su po ovom pitanju roditelji itekako krivi.
Djeca idu u školu da nauče. Učiteljice i profesori su u školi zato da im tumače, zainteresiraju ih za gradivo i da ih nauče. Roditelji mogu dat potporu doma. Ali nikako se ne vidim u ulozi učitelja ili profesora.
Daleko od toga da ja ne pogledam sto uce, kako uce i koliko trebaju znat.
Ali sam daleko od misljenja da dijete treba doc u 1. razred i znat citat i pisat. Ako to savlada prije, to treba biti iskljucivo zato sto je za isto pokazalo interes.
Prema tome, kod mene ne fercera uciteljica koja "si daje truda ali ocekuje da djeca budu spremna za njeno tumacenje gradiva".
Heeeeeeeeeeelooooooooouuuuuuuuuuuu!
"I had found my true place in the world, the place I fit, the place I shined." slika
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la sigureca » 08 stu 2011, 19:00

Dok sam nešto tražila za svoju petašicu, naišla sam na ovo http://www.medioteka.hr/portal/sadrzaj/ ... benica.pdf
M.2000, K.2002, N.2003
sigureca
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ciara » 08 stu 2011, 19:13

sigureca ovo je prekrasno

hvala ti puno

ne ide nam prepričavanje bijelog jelena
evo mama da ti opišem Anku i otvori knjigu i pročita mi :ajme

pitala sam ja učiteljicu u čemu je točno problem al ne kužim je točno
nije problem u pridjevima, oni ih još ni nemoraju koristiti :dunno
i da se to ne očekuje od djece te dobi ali točno što se očekuje nisam čula.

neda to je istina ali ne u ovom dobu, njih je u razredu 24 od toga ima 20 odlikaša
tempo i konkurencija su prejaki ali nisu učitelji krivi tome
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ronin » 08 stu 2011, 19:52

da,kao preporuka je da prvaši ne trebaju znati ni čitati ni pisati...no ja svaki dan sama sebi čestitam što smo sintezu svladali u predškolskoj dobi

ja jednostavno ne znam kako bi se snašao da nije znao čitati!

evo primjer diktata mog prvašića od prije nekoliko dana,dakle ni dva mjeseca od početka ,sa svladanih 10 malih tiskanih slova

DIKTAT

EVA,MAMA,JELEN,IVO,VANI,VUNA,SELO,
MLIN,SLON,VAL,OVAN

Emina mama je Nina.
Neven nema novi avion.
Ja ne volim vino.
Moja ujna je Maja.

dvije greškice-ravnodušni smajlić

i kako sad da dijete koje je u prvi razred krenulo kao nečitač ovo napravi?
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004
little miss Croatia 29 8 2008
the Miracle of Life 5 3 2013

Ima li očaj bilo gdje? Daj da nadu nosim tu!.
ronin
Zaželjeli ste - poslušajte!

PostPostao/la Bubidea » 08 stu 2011, 20:01

kako? s vremenom.
moj nije znao niti citati niti pisati.
imao je sve petice, jer je uciteljica nagradjivala trud. a vidjelo se da se trudi i da je iz mjeseca u mjesec sve bolji.
ne mozda toliko dobar ko oni koji su dosli ko citaci, ali bolji u odnosu na samog sebe prije mjesec ili dva.

nakon prvog razreda, svi se vise manje izjednace.
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Ciara » 08 stu 2011, 20:14

misliš da se svi izjednače !?

vidi se da ti je dijete u boravku jer ja od 4 sata kad sam došla doma radim i radim s njom sve usput
čita lektiru, i prirodu, radi 3 strane zadaće iz matematike, dvije strane iz hrvatskog i rješava listić iz njemačkog
usput razmišlja o plakatu za vjeronauk koji rade u grupama
i nije mi žao, lijpo je da stekne radne navike
ali nakon takvog tjedna provest će subotu u društvu cura iz razreda i raditi plakat

nemoj me krivo svatiti ne kažem ja da ti npr. s njim nemaš brige
kao ni da ja neznam kud bi od brige al meni je nekako ljepše da sam upućena, sad smo prošle sve bilježnice da vidim što je radila u školi
po 5 puta rekli kako se piše Ivanšćica itd.

I podjelila mi je Bijelog jelena na glavne događaje i usput mi opisala jezero, šumu i dvorac Trakošćan
sve kroz igru i njezino pjevušenje školske himne
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Bubidea » 08 stu 2011, 20:32

ciara
vise manje se svi izjednace, ne svi, ali se priblize, ako ne i izjednace

moj je sada 7. razred, pisem kako je bilo kod nas, ne kako je sada.
i cini mi se da negdje rasplinjujete vrijeme, cim od cetiri do sada pisete zadacu 3. razreda. u boravku su za to imali sat i pol i moj puz je to uspio u tih sat i pol napraviti. a nije da nisu imali zahtjevnu uciteljicu.

nemoj me krivo svatiti ne kažem ja da ti npr. s njim nemaš brige
kao ni da ja neznam kud bi od brige al meni je nekako ljepše da sam upućena, sad smo prošle sve bilježnice da vidim što je radila u školi
po 5 puta rekli kako se piše Ivanšćica itd.

uopce te ne shvacam krivo, znam sto hoces reci, i sama sam bila takva, ali ponekad ih treba malo i same pustiti, ne stajati stalno nad njima...pisem ti iz iskustva

mmar
Evo mi baš s malim sve intenzivnije učimo slova, a ima 5 i pol godina. Dobro, u njegovom slučaju je i kao vježba za oči, a njemu je taman postalo zanimljivo "pisati zadaću" sa starijom sestrom.
Hoću reći, nema šanse da bih si dopustila da mi krene u prvi razred ne poznavajući slova, a bilo bi još bolje da barem djelomično savladamo i čitanje

ovo nema sanse...nikad ne reci nikad, ja sam svojem znala tu i tamo, prije nego je krenuo u skolu, pokazati koje je koje slovo.
npr. kazem mu -ovo je slovo M
isti cas ga pitam-koje je to slovo?
H, L, B...bezveze je nabadao

vise sam puta tako pokusavala, kroz recimo dvije godine, nikada nikakav interes nije pokazivao...i da ga onda i dalje mucim s tim? nema sanse.

tako da ti bas ne stoji ono tvoje da nema sanse da bi ga pustila u prvi razred bez da zna slova.

vecina djece koja prije skole znaju citati i pisati, djelomicno ili u potpunosti,to nauce jer su sama tako htjela, jer ih je to zanimalo, jer su ispitivali koje je koje slovo, jer su se svojevoljno trudili nauciti.

Napomenut ću samo da ni mm ni ja nismo nešto nabrijani da nam djeca moraju biti najbolja u svemu, jednostavno onoliko koliko koji može, ali prepustiti ih samo školi mi ne dolazi u obzir, u školi se traži puno više nego što se daje

djeci mozes pomagati, ali nema potrebe stajati nad njima.
kako mislis da se vise trazi nego sto se daje?

program je takav kakav je, obrade ga u skoli, u nizim razredima bas i ne moraju puno uciti doma, ev. prirodu i strani jezik, samo ako slusaju na satu i pisu zadace znat ce za pet. event. maaaalo ponoviti pred test. ali to malo je stvarno malo, pola sata recimo-najvise.

visi razredi su druga prica, naravno da se tu uci doma, nekada vise, nekada manje. ali u visim razredima, s obzirom na obim gradiva, ne mozes niti ocekivati da je dovoljno samo slusati, biti aktivan i pisati zadace.

pa tako je bilo i u nase vrijeme.
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Neda3kids » 08 stu 2011, 20:38

U školi se radi ono sto zadaje kurikulum. Uci se gradivo. Pisati citati racunati..
Apsolutno dizem ruku za pomaganje djetetu kod kuce da savlade dijelove gradiva koji su mu nejasni, ili nedovoljno objasnjeni. Ali sam apsolutno protiv toga da ja ili MM ili bilo tko od ukucana obavlja posao ucitelja ili profesora. Moze, ali onda prosim i novce za taj dio. Mozda je ovakva postavka stvari pregruba, ali mene na mom poslu uce da moram obaviti svoj posao na vrijeme, koordinirati sa svima, provjeriti, pruziti dodatno objasnjenje ako netko nije shvatio zadacu, moram biti proaktivna odnosno znati analiticki pristupiti problematici koju rjesavam i pokusati unaprijed odrediti slabe tocke, i tocke na kojima ce se morati donijeti nova odluka....
I uopce ne mislim da su takvi zahtjevi nesto posebni.
Ja smatram da je biti ucitelj ili profesor izuzetno odgovoran posao, i zvanje koje zasluzuje izuzetno postivanje. Jer ucitelj nije samo poducavatelj (sto je na zalost vecina danasnjim ucitelja) vec i odgajatelj. A biti ucitelj - eh, za to treba truda
S druge strane eto nas roditelja. Mi bismo da nasa djeca ODMAH savladaju pisanje, da ne zaostaju s citanjem, da racunaju kao od sale. A nekima treba malo vise, a nekima malo manje. Onda MI roditelji ne prihvacamo da su nasa djeca mozda samo prosjecna, jer svako dijete je svom djetetu nadprosjecno i poseban dar - vec samim tim sto mu je dijete. Pa onda MI roditelji cinimo svasta da nasa djeca dosegnu ostale u razredu, ucimo s njima, radimo dodatne zadatke, vjezbamo, izradjujemo plakate, nosimo doma cuda, listica, printamo, citamo knjige pisane za ucitelje... Pa onda NASA djeca nakon pola godine do godinu dana gornjeg tretmana NE ZNAJU kako ce uciti sama, cekaju da mi dodjemo, da im objasnimo... jer uciteljica ionako nije.

Smatram da je ucitelj POZIV. I da mu se treba posvetiti vrlo ozbiljno.

Isla sam i ja u skolu. Bila sam odlican djak. Moja mama je isla redovito na informacije i nikad nikad preda mnom nije rekla ni jednu ruznu rijec o uciteljici ili profesorici. Kada sam dobila slabu ocjenu otisla je pitati sto je tome uzrok, i uglavnom sam dobila mandat da istu popravim. Obzirom da su moji roditelji smatrali da mogu postizati odlicne rezultate to se podrazumijevalo. Nikad se nisu radili pritisci nikad nisu sa mnom ucili... A nisam bila nista posebno inteligentna, pametna ili vrijedna. Prosjecna cura.

ja svojim kazem da sam ja svoje skole zavrsila. Da sad oni idu u skolu i da su oni odgovorni za ucenje i ocjene. I da imaju moju apsolutnu podrsku kod ucenja da pitaju da traze - ali uciti moraju sami.
"I had found my true place in the world, the place I fit, the place I shined." slika
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Ciara » 08 stu 2011, 20:42

kako se ne mora učiti doma
i nedavno sam bila pozvana na razgovor da moram stajati nad njom
jer joj je 3. minus iz ne imanja zadaće donio čistu i lijepu jedinicu na kraju godine i napomenuto mi je da je to čisto moj propust

iz hrvatskog je dobila trojku prošli tjedan jer je odgovarala čistu gramatiku, same definicije, naravno da nije učila

no dobro nećemo o tome, nije tema
nisu sva djeca a bome ni svi učitelji
a svi mi roditelji kolko god govorili da nam djeca ne moraju biti savršeni želimo da budu dobri i zadovoljni i nakraju krajeva pohvaljeni za svoj trud i rad
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Bubidea » 08 stu 2011, 20:46

jer joj je 3. minus iz ne imanja zadaće donio čistu i lijepu jedinicu na kraju godine i napomenuto mi je da je to čisto moj propust

iz hrvatskog je dobila trojku prošli tjedan jer je odgovarala čistu gramatiku, same definicije, naravno da nije učila

tvoj propust? :lol
a smijesna neka uciteljica?
nisam znala da ti ides u 3. razred.

definicije koje je ona morala nauciti za test/odgovaranje, ulaze u tih pola sata ucenja, koje sam spominjala. ma i manje, jer ih sigruno nije prvi puta cula,vjerujem da su ih puno puta ponovili na satu, mozda ne bas definiciju ko definiciju, ali znacenje joj je bilo jasno, ako je slusala
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Bubidea » 08 stu 2011, 20:48

ja bih sad tu postavila pitanje, njoj, kako joj se dogodila da tri puta ne napise zadacu? zaboravila je?
mi smo imali pravilo, koje postuje i dan danas, da se uvijek zapisuje sto se ima za zadacu, sto se mora nauciti, kada je test..
ja sam se, kada sam mu to rekla, ravnala prema sebi , prelijena sam da pamtim takve stvari, a nije tesko zaokruziti zadatak za zadacu i mozak na pasu.
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Krumpirić » 08 stu 2011, 20:57

swenova mama je napisao/la:. Vježbaš li, na taj način, s djetetom pravopis i primarni ti je cilj pravopis, u redu, široka ti cesta. Ali to je bitno drukčije od sastava i pitanja kojeg je ciara postavila u prvom postu.
Na stranu to da, osobno, nikad nisam i ne bih dijete tjerala na pisanje kako bi izvježbalo bilo što. To je najbolji put ka tome da iskreno i nepatvoreno zamrzi sve što je povezano s hrvatskim jezikom, a zasigurno ga neće naučiti stilu, poetici, a vjerojatno ne ni pravopisu i gramatici. Ali to je tvoje dijete, pa...

amen to that
ne mogu vjerovati da netko tjera osmogodišnje dijete da svaki vikend i čitavo ljeto piše sastave sa zadanom (istom) temom.
To je apsolutno neprirodan put učenja.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Bubidea » 08 stu 2011, 21:04

mmar, vrlo si realna, bravo :zivili
jako je dobro i za vas i za vase dijete sto usvajate dobronamjerne savjet prijatelja koji imaju stariju djecu. stvarno vam dobro govore. nema zajednickog pisanja zadace, nema zajednickog ucenja.

ispitivanje je nesto drugo,evo, ja njega i dan danas znam ispitati, kada to trazi, zeli se jednostvno provjeriti.
pomaganje je isto tako nesto drugo . objasnjavanje,priblizavanje gradiva. to moze i to je cak i pozeljno. odlicno je kad mu znas pojasniti, a i to zna postati problem roditeljima u visim razredima, recimo s matkom, jednostavno vise ne znaju.

jedino mi se kazna cini malo prestroga :p
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la palunkica » 08 stu 2011, 21:27

Moj je isto treći razred, ide u boravak i izvan boravka mi niti ne otvorimo knjige. Osim prije nekog testa, i to uglavnom ako traži. Ili mu prije testa dam listić.

Nije znao niti pisati niti čitati u 1. razredu, nije znao dobro ni u 2. Ljeto prije trećeg je uhvatio Alan Forda i počeo čitati, s guštom. I sad čita odlično, učiteljica mi je rekla da je na prvom satu učenja mislila da je naučio napamet.

Sastavci mu ne idu, ali zato ima širok fond riječi, lijepo crta, kreativan je. I ne radim sastavke s njim, naučit će ih kad tad.

S obzirom da on sam nikad ništa ne želi uhvatiti u ruku i ponavljati, zaredale su nam se četvorke. Živcira se zbog toga, svi su mu drugi krivi. Ja mu uvijek kažem da smo ja i njegov tata završili puno škola, a da je njegova škola njegova briga. I koliko uči takvu ocjenu ima.

No, trebalo mi je neko vrijeme da dođem do tog stava :lol
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la teutonija » 09 stu 2011, 09:24

Ja mu uvijek kažem da smo ja i njegov tata završili puno škola, a da je njegova škola njegova briga. I koliko uči takvu ocjenu ima.
x
Kod nas je tak od prvog dana ,zadaća je njezina briga ,napiše ju dok mene nema doma ,(nismo boravak)kad dodjem uvijek pregledam knjige i bilježnice, opomenem ak je nešto pogrešno ,ako neće ispraviti :whew ostavimo tak ,nek joj ispravi učiteljica. Sad uvijek popravi. :mrgreen

Zadaću NIKAD nije zaboravila napisati ,uvijek zaokruži ,zapiši ili zapamti , s tim nema problema.

Pokušavam ju sad pomalo osvjestiti da se nešto mora i naučiti da nije dosta napisati ,ide nam al polako .No napokon je prihvatila da se njemački UČI i to klapa, ovo drugo još nije. Prirodu npr.
Pokušala sam s njom ponoviti sad za vikend jer pišu test ,izvodila je svakakva čuda, dubila na glavi ,odgovarala gluposti pa sam zatvorila knjigu i opet smo završili na quotanoj rečenici. :cool

U petak piše matematiku ,ona ne ja ,ako želi da joj nešto objasnim objasnit ću ,to napravim i ak zapne u zadaći . Do sad su sve petice i vidim da kuži, čemu ju dodatno forsirati.

Što se tiče hr. tu nema problema, čitanje s razumijevanjem joj ide ,sastavke velim nisu pisali pa ne znam kak bu to išlo i zato su mi toliko važni SW savjeti.

Mašte ima ,ma imaju obje stalno su u nekim svojim maštarijama, glumama ,al velim nije nužno da će to znati i prenijeti na papir.

Mala ima 5 g pojma nema o slovima i brojevima, zna se potpisati :mrgreen ostalo je ne zanima i iako bi ja radije da krene u školu, a da zna slova i polako čitati tu sam nemoćna ,niti mogu niti ide na silu. Ak pokaže interes ok ,ak ne :dunno naučit će u školi.

K je naučila sama ,pojma nemam ni gdje ni kad, ja ju nisam učila. Nadam se da će tak i mala. :kino :lol

Edit hrpa tipfelera :ajme
Zadnja izmjena: teutonija; 09 stu 2011, 09:36; ukupno mijenjano 4 put/a.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 17 gostiju.