Sada je: 06 lip 2026, 01:20.

Poremećaji spavanja

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Poremećaji spavanja

PostPostao/la Mama i Dominik » 23 pro 2011, 11:05

Pozdrav svima!
Imam sina Dominika (3godine) i imamo jedan veeliki problem..
Već par tjedana ne spava normalno po noći, prvo bi se budio jednom tjedno pa je postalo sve češće i češće, ovaj tjedan svaki dan..
Počinje plačem i to jakim, ne mogu ga smiriti, baca se po krevetu, što se ja više njemu približim i počnem ga smirivati on je gori..to traje par minuta i sam se smiri i zaspe..ali to ne traje dugo za kojih 20min - 30min opet ista stvar.. i tako po pet puta u jednoj noći! ja sam več luda..
kad je to počelo mislila sam da ga nešto boli pa se budi i plače al kad ga pitam veli da ga ne boli pa sljedeči put kad se probudi veli da ga boli zub da mu dam ljekić i ja mu dam na žlićici vode (jer mi se već par puta dogodilo da laže) popije i veli da ga više ne boli.. ne znam..
čitam na netu o tome i nočnim morama i svašta pišu i navode kao razlog al nikakvo riješenje..
molim vas dajte mi neki savjet ili prijedlog šta da napravim..
Mama i Dominik
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Poremećaji spavanja

PostPostao/la olja » 23 pro 2011, 13:17

Hm, i meni su prvo na pamet pali ružni snovi i noćni strahovi.

Je li mu se štogod novog izdogađalo u posljednje vrijeme?
Možda burno proživljava tijekom noći razne događaje koje proživi tijekom dana :dunno

Ima li možda novu sobu, novi krevet? Spava li uopće sam u sobi?

Možda da mu ostaviš neko noćno svjetlo uključeno tijekom noći - to ako su strahovi i bujna mašta u pitanju?
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Mama i Dominik » 23 pro 2011, 13:39

Nije se ništa novo izdogađalo u zadnje vrijeme..
Nema novu sobu ni novi krevet spava sam u svojoj sobi i svojem krevetu već otprilike godinu dana..
A što se tiče proživljavanja događaja hm.. ne znam kaj bi toliko moglo utjecat na njega..možda da mu maknem crtiće tipa ben 10-na jer zna oponašat likove iz crtića pa možda to sanja..
a što se tiče svjetla, moram ti reči da sam i ja pomislila na to kao moguče rješenje..budem probala nočas pa čemo vidjet..
i da..ne želi ić spavat u normalno vrijeme tamo oko 20- 21h nego zaspi oko ponoći ako ne i kasnije.. stavim ga u krevet oko 21h i on stalno silazi i dolazi k nama..
Probala sam ga ne stavljat spavat popodne i ništa, pa sam ga budila rano ujutro( nejde u vrtić) pa je bio previše umoran i sam mi zaspao popodne i opet ništa..probala sam da i mi legnemo kad i on i ugasimo svjetlo i opet ništa..
Mama i Dominik
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ciccobella » 23 pro 2011, 15:05

Moja cura isto tako spava.
Ona je malokrvna i meni su rekli da to može biti uzrok tako nemirnom snu. :dunno
Sad ne znam jel to može biti istina, a nikako da popravimo željezo pa da vidim hoće li bolje spavati.
Ali baš ista stvar kao i kod vas, budi se vrišti, plače, a neda da joj se približim ili nedaj bože da je dodirnem :ne
ciccobella
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Mama i Dominik » 23 pro 2011, 17:05

Koliko je stara tvoja curka? sad kad si već spomenula malokrvnost i moj ima taj problem, samo ne vidim povezanost sa spavanjem.. jesu ti kaj više rekli u vezi toga? kako to utječe na spavanje...moj ima s željezom problema od rođenja a sa spavanjem odnedavno..koliko se vi dugo borite sa spavanjem? To vam je pedijatrica navela kao razlog ili ste bili kod kakvog specijaliste?
Mama i Dominik
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ciccobella » 27 pro 2011, 10:37

Moja curka je 2,4 godine, a malokrvnost joj je ustanovljena sa 7 mjeseci.
Nije uvijek tako nemirno spavala .. I sada ima faza da spava ok., a onda se zareda mjesec dana da svako malo vrišti u snu :ajme
Pedijatar nam je rekao da je nemiran san, pa čak i hodanje u snu, često povezano sa nedostatkom željeza :dunno
ciccobella
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la thalia » 27 pro 2011, 12:27

i da..ne želi ić spavat u normalno vrijeme tamo oko 20- 21h nego zaspi oko ponoći ako ne i kasnije.. stavim ga u krevet oko 21h i on stalno silazi i dolazi k nama..

ja pretpostavljam da je u ovome problem.
budu preumorni, a kad su preumorni, ne mogu normalno i mirno spavati.
nemoj mu izbacivati dnevno spavanje, bit će samo iritiran umorom, možda da ne spava svaki treći ili četvrti dan da se "resetira" :dunno

jel ide u vrtić?
ako ne, jel možete držati neki ritam buđenja, spavanja, buđenja, spavanja.
recimo da se svako jutro diže u 7 i ide spavati u 12 ili 13 pa spava sat vremena i onda navečer ne kasnije od 22 h?

nekakav raspored i ritam klincima uvelike pomažu.
ja stvarno nisam čula za slabokrvnost i loše spavanje :dunno , mislim da ima veze sa sazrijevanjem limbičkog sustava, ali sve sam pozaboravljala :ajme pa da ne lupetam, ali ritam i red će sigurno pomoći.

dakle, probajte se ustajati i lijegati popodne i navečer istim ritmom, prije spavanja neka ne jede previše (a ni premalo) i izbjegavaj neke "jake" okuse i jela.
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la ciccobella » 27 pro 2011, 12:35

Slažem se da je uspostavljanje ritma jako bitno.
Ni moja curka ne bi željela rano na spavanje, al ja sam tu tvrda.
U 21 sat ide u krevet htela, ne htjela ;) Najduže što je pustim navečer je 21 i 30 i kapak :nokti
Ujutro se ustaje za vrtić uvijek oko 7, a po danu ide na spavanje u 12 i 30.
Do toga baš držim, tako da ne mislim da je kod nje u tome problem. :dunno
Za malokrvnost i loše spavanje mi je rekao pedijatar. Ne mogu ni ja tvrditi da je to 100% točno :dunno al on mi je rekao da to njeno vrištanje u snu je povezano s malokrvnošću :dunno
A možda su to sve neke faze koje će proći :conf
ciccobella
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la thalia » 27 pro 2011, 12:39

ma vjerujem da je faza koja će proći. kažem, koliko se sjećam, limbički sazori pa se stvari smire, a moj stariji je isto tako od 2. do 3. godine ustajao usred noći i morali smo ići "tamom, tamom" (u boravak) i igrali smo se ili smo gledali crtiće jer bi inače urlao.
prošlo je kako je i počelo :dunno
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.