Sada je: 27 srp 2026, 11:13.
Moderator/ica: medo14
patkica je napisao/la:Emso, oces ti il cu ja prebrojavat broj postova: "ja ne bih al upisat cu da ne bude samo dijete na hodniku u mraku i hladnoci"
bolje reći... i had a dream 

Žele fokus staviti na roditelje čija su djeca diskriminirana, kao i roditelje koji su aktivni po tom planu i žele nešto promjeniti.
Adorabla je napisao/la:Isto tako malo mi je upitno vlastitu djecu koristiti za nekakve anti filmice, odnosno ja kao roditelj to dozivljavam iz svog kuta, djeca vjerojatno iz svog.

Mada i danas prepričavamo kako mi se dijete na početku "igralo sa svojim prstima" dok nisu znali šta će s njom a mi se ne sjetili da joj stavljamo knjige i časopise.

jednostavno mi nije to osobno toliki big deal iako se slažem da je problem.
Svi ovi razlozi koje Teutonija navodi za mene nisu razlozi da pustim da dijete uči o vjeri iz pozicije crkve čiji nisam član.
a klinci koji su ga imali su zavidjeli ovoj osmorki.
. potpisujem i barbi, i nasa K jedina nije isla na vjeronauk pa je bio problem, na kraju ona ostane na tom satu, radi nesto svoje, sad u 4.razredu napise svu zadacu koju ima
nazalost, niti jednom taj vjeronauk nije prvi ili zadnji sat pa da moze doma. mi smo s njom razgovarali oko toga i mislim da se ne osjeca diskriminirano, dapace, mislim da joj druga djeca ponekad zavide sto nema jos i tu "obavezu". uvijek stigne sve to napravit kasnije ako bi jednog dana htjela
a opet, smatram da svaki roditelj IMA mogucnost izbora, samo sto dosta njih ide linijom manjeg otpora. ne mislim da je sjedenje na satu vjeronauka idealno rjesenje, no mi u tom trenutku nismo imali boljeg.
Moj bi tada slušao što se na vjeronaku priča pa bi mi o tome kasnije doma raspravljali

prave komplikaciju tamo gdje nema potrebe.

sven12 je napisao/la:Argument koji se ovdje povlači, da djeci ne smeta je pogrešan. Djeci puno toga ne smeta, to ne znači da je to dobro za njih. To što su djeca u knjižnici i zabavljaju se, ne znači da je to dobro za njih.

i zato je mislim sve veći interes vjeroučitelja da djeca koja ne pohađaju vjeronauk niti ne budu na satu.
Barbi je napisao/la:Djeca koja ne idu na vjeronauk imaju taj povlašteni status nezavisnog promatrača

Anajecestoime je napisao/la:sven12 je napisao/la:Argument koji se ovdje povlači, da djeci ne smeta je pogrešan. Djeci puno toga ne smeta, to ne znači da je to dobro za njih. To što su djeca u knjižnici i zabavljaju se, ne znači da je to dobro za njih.
Ali nije niti loše. Ako prisustvuje satu, čuje i neke stvari koje spadaju u područje opće kulture i dobro je da ih zna. Zbog toga joj nisam branila niti da čita dječju bibliju koju joj je jedna naša prijateljica posudila.
Ako u knjižnici čita/piše lektiru ili nešto drugo, to pogotovo nije izgubljeno vrijeme.
Ne smatram da svom djetetu moram ja ili škola organizirati svaki trenutak njenog života.
Dapače, hvata me užas od takve ideje.

Barbi je napisao/la:Slažem se s Anom potpuno.
Religija svakako spada u područje opće kulture i nemam ništa protiv da moja djeca slušaju i čitaju o svim svjetskim religijama, božanstvima, vjerovanjima... Ja sam gutala grčku i rimsku mitologiju i Religije svijeta kao mala jer mi je to bilo strašno zanimljivo ali ne sa aspekta mene kao vjernika i sudionika već kao nezavisnog promatrača.
Djeca koja ne idu na vjeronauk imaju taj povlašteni status nezavisnog promatrača, pa i kad su na satu prisutni, jer mogu slušati i ne moraju, mogu imati svoje mišljenje i reći ga, to i čine.
Postavljaju koje pitanje previšei zato je mislim sve veći interes vjeroučitelja da djeca koja ne pohađaju vjeronauk niti ne budu na satu.

Udruga građana za zaštitu ljudskih prava 'David' i Građanska inicijativa 'Nisam vjernik' organiziraju tribinu o problemu diskriminacije djece, roditelja i nastavnika pod nazivom 'Trebamo li šutjeti?' s temom: 'Vjeronauk u školama: diskriminacija djece, roditelja, nastavnika i sustava školstva'.
Niz predavanja održat će teolog i novinar Anto Mikić, njegov kolega s istim zanimanjem Drago Pilsel te Neven Barković iz Inicijative 'Nisam vjernik' i Boris Stanojević iz Udruge 'David' u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Preradovićevoj 5 u Zagrebu 9. ožujka u 18 sati.
Prema rezultatima analize Foruma za slobodu odgoja, ta se diskriminacija uglavnom očituje kroz nametanje stava većine kao normalnog te kroz omalovažavanje, odnosno stvaranje osjećaja manje vrijednosti neistomišljenika. U Forumu su upozorili da vjeronauk nije samo jedan školski predmet, jer je izbor vjeronauka – za razliku od izbora informatike – vrlo često i izbor identiteta. Koliko je jak taj pritisak, zorno pokazuje statistika prema kojoj u osnovnim školama vjeronauk pohađa čak 90,57 posto učenika.
Unatoč tome svaka inicijativa da se učenicima omogući izbor između vjeronauka i nekog drugog predmeta poput etike ili građanskog odgoja nailazi na snažan otpor u crkvenim krugovima.
U Forumu smatraju da je nereligioznim roditeljima potrebno pomoći, da im treba osigurati mogućnost žalbe, zahtjeva za inspekcijom, pa čak i tužbe u slučaju zlostavljanja ili diskriminacije njih ili njihove djece u školi.

Ja sam isto čitao sve moguće mitologije, kršćansku, židovsku, grčki i tako daljue. Ali vjeronauk ne bi trebao biti mitologija, to je nešto ipak povezanije s društvom, s realnim.
Sve što čuje u školi od drugih učenika, od ljudi s kojima se družimo a vjernici su, na tv-u i u udžbenicima vezano uz katoličke blagdane - o svemu tome mi doma pričamo i oblikujemo.

Barbi je napisao/la:Ja sam isto čitao sve moguće mitologije, kršćansku, židovsku, grčki i tako daljue. Ali vjeronauk ne bi trebao biti mitologija, to je nešto ipak povezanije s društvom, s realnim.
Meni, ateistici i majci čije dijete ne ide na vjeronauk, kršćanstvo je u rangu starogrčkog višeboštva.Sve što čuje u školi od drugih učenika, od ljudi s kojima se družimo a vjernici su, na tv-u i u udžbenicima vezano uz katoličke blagdane - o svemu tome mi doma pričamo i oblikujemo.
![]()
Kršćanstvo je cijeli moj život tu negdje oko mene pa ga ja ipak ne povezujem sa svojim realnim životom. I nikad nisam.

sven12 je napisao/la:Ali problem vjeronauk je što je on isključivo iz perspeektive katoličke re ligije i makar to spada u opću kulturu, ne može se nazvati općom kulturom. Pitajte djecu koja pohađaju vjerobnauk da vam kažu dvije suvisle o islamu i pravoslavlju, ili ateizmu?
Ja sam isto čitao sve moguće mitologije, kršćansku, židovsku, grčki i tako daljue. Ali vjeronauk ne bi trebao biti mitologija, to je nešto ipak povezanije s društvom, s realnim.

jevrem je napisao/la:sven12 je napisao/la:Ali problem vjeronauk je što je on isključivo iz perspeektive katoličke re ligije i makar to spada u opću kulturu, ne može se nazvati općom kulturom. Pitajte djecu koja pohađaju vjerobnauk da vam kažu dvije suvisle o islamu i pravoslavlju, ili ateizmu?
nije isključivo iz perpektive katoličke vjere jer
postoji vjeronauk i drugih religija koji se predaje u školama. na katoličkom vjeronauku, se, da govori iz perspektive katoličke crkve, jer to je katolički vjeronauk. sumnjam da na islamskom vjeronauku govore katolički nauk.
u republici hrvatskoj je najveći broj katolika, (onih koji žele pohađati katolički vjeronauk, da se ispravim) stoga se smatra da je on jedini vjeronauk u školi, što nije.
možemo mi djeci postavljati svakakva pitanja, teoreme i razne stvari i iz drugih predmeta pa neće, čast iznimkama, reći dvije suvisle o tome.
ne znači da je program loš ili da nije obrađeno to pitanje ili da je profesor loš.
o drugim religijama, konkretno u katoličkom vjeronauku se ozbiljno govori u 7. razredu
za druge vjeronauke ne znam, jel proučavaju druge religije, možda bi i to trebao netko ovdje proučiti.
i koji je to uopće plan i program drugih vjeronauka.

Natrag na Školarci (i studenti)
Trenutno korisnika/ca: / i 31 gostiju.