Sada je: 27 srp 2026, 00:26.

traže se roditelji čija djeca ne pohađaju vjeronauk!

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: traže se roditelji čija djeca ne pohađaju vjeronauk!

PostPostao/la mamainana » 16 ožu 2012, 09:07

krumpirić po tome ne bi ni lektiru raditi u školi i ocijenjivati, pa zašto tjerati djecu da čitaju :dunno
ja se slažem da moraju znati kojih su 10 božjih zapovjedi, a kako će ih naučiti, ako ne sjednu i ne nabubaju, pa i za to budu nagrađeni ocijenom
Ako ništa drugo to je stvar opće kulture, a današnju djecu je teško drugačije stimulirati.

Isto tako zašto ne bi olakšali većini roditelja i uklopili vjeronauk u škole s obzirom da je nažalost takvo vrijeme da roditelji i tako zbog posla premalo vremena provode s djecom i uz hrpu učenja, obaveza i inih stvari ovo bar malo olakša život.
Više nema baka i djeda koje mudrost prenose djeci, osuđeni smo sami na sebe, a dan nam ima premalo sati.
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 09:14

vidim da se ne razumijemo, duhovnost i vjera i učenje o vjeri nemaju veze s ostalim znanjima, bilo kojeg tipa-to je moj stav i nema mi pomoći :hahaha

Božje zapovijedi će naučiti tako da im ni mater i ćaća ne kradu i ne ubijaju i uče ih da to nije ispravno ponašanje, i oni i svećenik/časna sestra, netko treći.
To jeli poštuj oca i majku 3,4. ili 5. je irelevantno. Važno je da poštujem oca i mater. :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la mamainana » 16 ožu 2012, 09:15

nevenevera
kod nas na jednog vjeroučitelja spada 16 razreda
od 1 do 3 boravkaši imaju usred nastave
što znači da 10 razreda u dvije smjene imaju vjeronauk
i vjeronauk zna biti 1 i 2 sat u jutarnjoj nastavi, a tako zna biti i popodne. Djeca koja ne idu na vjeronauk imaju super vrijeme za spavanje.

Znam da je to sve teško porediti (pogotovo, ako su vjeroučitelji složeni po određenoj skupini razreda), ali sigurno u 80% slučajeva, ako ne i više dosta napraviti. I da znam da je to jako teško i dobrom satničaru treba puno vremena da napravi da ni djeca, niti učitelji nemaju pauze.
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la sany » 16 ožu 2012, 09:16

mamainana je napisao/la:Isto tako zašto ne bi olakšali većini roditelja i uklopili vjeronauk u škole s obzirom da je nažalost takvo vrijeme da roditelji i tako zbog posla premalo vremena provode s djecom i uz hrpu učenja, obaveza i inih stvari ovo bar malo olakša život.

a zasto onda roditeljima ne olaksati do kraja, pa za dobivanje svete pricesti ne uvjetovati odlazak na zupni vjeronauk, ukoliko ga pohadja u skoli? :dunno

nikako ne bi rekla da je djecu jedino moguce stimulirati za rad ocjenom, ali to je za neku drugu temu..
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la mamainana » 16 ožu 2012, 09:17

Krumpirić je napisao/la:vidim da se ne razumijemo, duhovnost i vjera i učenje o vjeri nemaju veze s ostalim znanjima, bilo kojeg tipa-to je moj stav i nema mi pomoći :hahaha

Božje zapovijedi će naučiti tako da im ni mater i ćaća ne kradu i ne ubijaju i uče ih da to nije ispravno ponašanje, i oni i svećenik/časna sestra, netko treći.
To jeli poštuj oca i majku 3,4. ili 5. je irelevantno. Važno je da poštujem oca i mater. :dunno

ispravno ponašanje se uči od roditelja

znanje 10 božjih zapovjedi kako glase i kojim redom idu je stvar kulture i buba se napamet
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 09:18

sany je napisao/la:
mamainana je napisao/la:Isto tako zašto ne bi olakšali većini roditelja i uklopili vjeronauk u škole s obzirom da je nažalost takvo vrijeme da roditelji i tako zbog posla premalo vremena provode s djecom i uz hrpu učenja, obaveza i inih stvari ovo bar malo olakša život.

a zasto onda roditeljima ne olaksati do kraja, pa za dobivanje svete pricesti ne uvjetovati odlazak na zupni vjeronauk, ukoliko ga pohadja u skoli? :dunno

nikako ne bi rekla da je djecu jedino moguce stimulirati za rad ocjenom, ali to je za neku drugu temu..

naprotiv. stimulacija ocjenom je potpuno pogrešna. pogotovo kad se o ovakvom znanju radi. :dunno

mamainana, malo je i uvredljivo reći da je to stvar kulture. znanje 10 Božjih zapovijedi.
Jedino ako se usporedno uči i o drugim kulturama i religijama.

Život po Božjim zapovijedima uči se od roditelja. A poanta zapovijedi NIJE da ih naučiš, nego valjda da živiš po njima :)
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Buhtlica » 16 ožu 2012, 09:21

mamainana je napisao/la:
Buhtlica je napisao/la:
ronin je napisao/la:I što je onda rješenje?Izbaciti vjeronauk a ne školama narediti da to riješe kako god znaju i umiju?
Pa nije problem jednog predmeta što neke škole ne znaju organizirati satnicu-odnosno mogle bi ali se nisu dovoljno potrudile.
Jel sad onda problem rupa ili sekularna država? :mrgreen

ako jedna škola ima 3 vjeroučitelja i 8 generacija učenika, po svakoj generaciji 4-5 razreda. kako da onda svi vjeronauk imaju prvi ili zadnji sat?
čista matematika...

kad smo kod matematike
u specificiranoj školi na jednog vjeroučitelja dolazi cca 12 razreda što je cca 24 sata koja nisu u istoj smjeni i ne moraju imati u isto vrijeme kraj nastave, a niti početak
u jutarnjoj smjeni jedan dan može jednom razredu završiti nastava nakon 4 sata drugom nakon šestog sata da nam bude lakše i tu spada cca 6 razreda koje bi teoretski s dva sata jedan iza drugog mogao odraditi u 3 dana, a popodnevna smjena je još lakša :dunno

mislim samo sam malo matematički zaključivala

edit:
znam da bi tu upao 8 sat, ali zato ima još dva dana za prebaciti ih tamo, ovo je samo matematike radi

ma nema šanse da bi ovako bilo.
primjer - moja je kći 3. razred. svi 3. razredi imaju nastavu jedan tjedan ujutro, jedan popodne. ista vjeroučiteljica predaje svima. i svi imaju isti dan vjeronauk jer druge dane u tjednu imaju drugi razredi (4.,5.6...) nastavu iz vjeronauka. kako da u istom danu svim 3. razredima (a ima ih 4) bude vjeronauk prvi ili zadnji sat?

edit: aha, ako je nastava ujutro, neki bi mogli imati vjeronauk nulti sat. ne bi li se roditelji te djece bunili?
da ne pričam o uklapanju drugih predmeta (recimo stranog jezika) koji isto svim 3. razredima predaje ista učiteljica. i imaju ga svi isti dan.
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la viki » 16 ožu 2012, 09:25

- s obzirom na naslov topica, već duže vrijeme se mislim dal da pišem ili ne... moje dijete ide na vjeronauk u C. i u školi, i da, smeta me vjeronauk u školi i da, smeta me ocjenjivanje vjeronauka, i da, smeta me jer je u našoj župi praksa da ide 2.g. na vjeronauk u C. prije pričesti, dok svuda drugdje idu 1.g., navodno postoji C. gdje priznaju samo vjeronauk u školi za dobivanje sakramenata, to sam čula neki dan :dunno
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Buhtlica » 16 ožu 2012, 09:26

mamainana je napisao/la:
Krumpirić je napisao/la:vidim da se ne razumijemo, duhovnost i vjera i učenje o vjeri nemaju veze s ostalim znanjima, bilo kojeg tipa-to je moj stav i nema mi pomoći :hahaha

ispravno ponašanje se uči od roditelja

znanje 10 božjih zapovjedi kako glase i kojim redom idu je stvar kulture i buba se napamet

uf. :roll znanje 10 božjih zapovijedi je stvar kulture, a znanje npr. osnova budizma nije?
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Nana1971 » 16 ožu 2012, 09:34

u prvom srednje uči se o drugim religijama te o filozofskim pravcima, dosta detaljno:
Odgovor na pitanje smisla traži se u vjeri, u religiji, u iskustvu koje nadilazi ovaj prolazni život. Uz kršćanstvo tražitelji smisla susreću i druge religije. Upoznaju sličnosti i razlike među religijama. Traže odgovor na pitanje o podrijetlu ovog svijeta. Pitaju se, kako je nastao ovaj svijet – evolucijom ili stvaranjem. Proučavaju svijet prirodnih znanosti i svijet vjere.

http://www.vjeroznanci.com/content/cate ... ,hrvatski/
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la lastavica » 16 ožu 2012, 09:39

ja kad gledam vjeronauk u crkvi i onaj u školskom sustavu (ne mislim na mjesto odvijanja ) vidim da je crkveni onaj koji je zapravo povezan s crkvom, ovaj u školskom sustavu nije i da je postojala mogućnost da mi dijete ide samo na crkveni, na školski ne bi išla.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la mamainana » 16 ožu 2012, 09:44

Katolički vjeronauk dijeli se na školski (izborni predmet u školama) i župni, a na njemu se stječu znanja o vjerskim istinama Katoličke crkve. Na vjeronauku u školi obrađuju se svi sadržaji prema planu i programu HNOS-a, dok je župni vjeronauk ili župna kateheza usmjerena na stjecanje iskustva života u vjeri u dotičnoj župnoj zajednici. Na župnom vjeronauku priprema se za sakramente.

Župni vjeronauk zamišljen je kao odgoj u vjeri gdje se vjernicima svih uzrasta (predškolska djeca, osnovnoškolci, srednjoškolci, studenti, odrasli, starije osobe) pruža živo iskustvo vjere.

edit:
osnovna razlika
zapravo sam svjesna toga da bi bilo bolje da idu samo na župni, ali neka osnovna znanja o katoličkoj kulturi moraju imati (prije sam se krivo izrazila, ne stvar opće kulture za sve ljude, nego bi ljudi koji se nazivaju katolici trebali znati osnovne stvari o katoličkoj crkvi)
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la micika » 16 ožu 2012, 09:47

Vatikan, država,politika, i sve ostalo nalažu da vjeronauk mora biti u školi i druge nema. To nam je tako.

Tko je vjernik i hoće da njegovo dijete ide na vjeronauk, da ga se za to ocjenjuje..neka ide. Zašto ne? Svi kažu vjeronauk je izborni predmet i može se birati. OK, slažem se. Ali pod kojim uvjetom? Da mi dijete čubi na hodniku sat vremena dva puta tjedno cijelih 8 godina????

Ako je strani jezik i sve osatalo što se zove izborni predmet u suprotnoj smjeni, pa ljudi zašto je problem da to ne bude i vjeronauk? :conf
Jeli pošteno je da sva djeca koja pohađaju i koja ne pohađaju vjeronauk budu izjednačena i nemaju rupu u satnici?

btw. Krumpi sve što si rekla potpisujem
micika
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Buhtlica » 16 ožu 2012, 09:50

i opet isto pitanje. zašto se sva ta znanja ne bi stjecala u crkvi? :conf
i zašto se vjerske stvari guraju u sve moguće ostale školske predmete? :whew
e pa naslikaj nešto za uskrs, pa nešto za božić, pa sv. nikolu... e pa u prirodi i društvu vječito spominji sve blagdane, e pa u hrvatskom piši sastavak o tome kako slavite ovaj ili onaj vjerski blagdan, e pa na glazbenom pjevaj božićne pjesmice... :roll
indoktrinacija samo takva.
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Buhtlica » 16 ožu 2012, 09:52

mamainana je napisao/la:edit:
osnovna razlika
zapravo sam svjesna toga da bi bilo bolje da idu samo na župni, ali neka osnovna znanja o katoličkoj kulturi moraju imati (prije sam se krivo izrazila, ne stvar opće kulture za sve ljude, nego bi ljudi koji se nazivaju katolici trebali znati osnovne stvari o katoličkoj crkvi)

pa nek imaju osnovna znanja o katoličkoj kulturi. tko im brani? ali neka ih stječu u CRKVI.
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 09:54

Religijska kultura je ok predmet, za teiste. :)
doduše, i za ateiste ako se predaje u nekakvom kontekstu povijesti i tradicije, bez prevelikog promoviranja opcija.
al katolička kultura je opet-ili ukorijenjena ili nije.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la sany » 16 ožu 2012, 09:56

mamainana je napisao/la:
Katolički vjeronauk dijeli se na školski (izborni predmet u školama) i župni, a na njemu se stječu znanja o vjerskim istinama Katoličke crkve. Na vjeronauku u školi obrađuju se svi sadržaji prema planu i programu HNOS-a, dok je župni vjeronauk ili župna kateheza usmjerena na stjecanje iskustva života u vjeri u dotičnoj župnoj zajednici. Na župnom vjeronauku priprema se za sakramente.

Župni vjeronauk zamišljen je kao odgoj u vjeri gdje se vjernicima svih uzrasta (predškolska djeca, osnovnoškolci, srednjoškolci, studenti, odrasli, starije osobe) pruža živo iskustvo vjere.

edit:
osnovna razlika

ovo je razlika u teoriji
u praksi nije bas tako
djeca sama govore kako su istu stvar ucili i na zupnom i u skoli :dunno
sany

PostPostao/la ronin » 16 ožu 2012, 10:02

Buhtlica je napisao/la:indoktrinacija samo takva.

ove se izjave ne bi posramio ni nekadašnji zapisnik Centralnog komiteta SKJ iz ´65. :mrgreen

ma najbolje da se odreknemo cijele svoje povijesti,svojih korijena,svoje tradicije.

ovo što si nabrojala spada u hrvatsku tradiciju.jadan li je narod koji ne drži do svoje povijesti i do onog što je našim precima bila svetinja.daleko bi nas to odvelo.začas.

u modernu Europu se NEĆEMO uklopiti potiranjem svega onoga što smo bili i što nam je svojstveno,to je sigurno.
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004
little miss Croatia 29 8 2008
the Miracle of Life 5 3 2013

Ima li očaj bilo gdje? Daj da nadu nosim tu!.
ronin
Zaželjeli ste - poslušajte!

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 10:06

morate vi sad nisko :lol

i drug Tito je naša tradicija, pa se ne uči ljubičica bijela na glazbenom, a obilježava većinu života roditelja djece koja sada idu u školu
:mrgreen
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la ronin » 16 ožu 2012, 10:08

a malo sam se šalila :mrgreen .nisam mogla odoljeti,povukla me riječ za jezik :mrgreen

al krumpi ne pjeva se ljubičice bijela,al se uči ,i to dosta o Titu na povijesti

ovo što se tiče župnog vjeronauka,dosta se razlikuje od školskog.

dok na školskom prolaze gradivo iz udžbenika,rješavaju radnu bilježnicu,razgovaraju,igraju kvizove,gledaju biblijske crtiće,

na župnom je orijentacija baš na pripadnost toj određenoj župnoj zajednici,živi susret,radost okupljanja,pogleda izbliza kako izgleda takva zajednica i kako je biti njen član.uče se pjesmice koje će se pjevati na dječjoj misi...

dakle-teorija i praksa,ne u sukobu,već u upotpunjavanju
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la sany » 16 ožu 2012, 10:12

ronin je napisao/la:dakle-teorija i praksa,ne u sukobu,već u upotpunjavanju

i na jednom mjestu :dada
sany

PostPostao/la lastavica » 16 ožu 2012, 10:14

ronin je napisao/la:ovo što se tiče župnog vjeronauka,dosta se razlikuje od školskog.

dok na školskom prolaze gradivo iz udžbenika,rješavaju radnu bilježnicu,razgovaraju,igraju kvizove,gledaju biblijske crtiće,

na župnom je orijentacija baš na pripadnost toj određenoj župnoj zajednici,živi susret,radost okupljanja,pogleda izbliza kako izgleda takva zajednica i kako je biti njen član.uče se pjesmice koje će se pjevati na dječjoj misi...

dakle-teorija i praksa,ne u sukobu,već u upotpunjavanju

kod nas se i na župnom radi sve ovo što si napisala za školski
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 10:16

pa i na župnom se uči napamet, još te prije krizme dođe biskup ispitivat, onako da se malo streseš :mrgreen

a s druge strane, odeš se ženit, pa te usput i krste i pričeste i krizmaju, kakav vjeronauk i bakrači :lol
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la ronin » 16 ožu 2012, 10:16

sany je napisao/la:

i na dva super funkcionira :dada

@ lastavica-naravno da se radi,da ne ispadne sad da se samo zezaju.ali župni ima i još jednu dodatnu notu koji školski nema.

apropos Tita,se sjećate kako je imao dobru ocjenu iz vjeronauka?bolju nego iz hrvatskog.E moj Josipe... :mrgreen
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la sany » 16 ožu 2012, 10:20

ronin je napisao/la:
sany je napisao/la:

i na dva super funkcionira :dada

zasto mora biti na dva da bi super funkcioniralo?
sany

PostPostao/la Adorabla » 16 ožu 2012, 10:25

Nana1971 je napisao/la:Drzava jest sekularna, ali drzava je organizacija koja sluzi svojim građanima, a preko 80 posto građana se izjasnilo da su vjernici. Ako je vjeronauk u skoli okej u Njemačkoj, Austriji, Španjolskoj, Norveškoj... cijeloj Europi osim Francuske, zasto mi uvijek izmisljamo toplu vodu!?

ne nego mi vječito točimo mlaku vodu. Ako nismo u stanju organizirati nastavu za djecu koja ne idu na vjeronauk onda kako možeš uopće uvoditi nešto a odmah ti je rupa u početku? Kod nas je stalno ista situacija - vidla žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu

Ti možeš odabrati,kao što i odabireš ,da ti dijete ne ide.Jer predmet je izborni.

ajmo okrenuti naopačke - ja imam izbor da mogu izabrati da li hoću da mi dijete ima rupu u nastavi ili ne. A to baš i nije neki kvalitetan izbor

Inače se slažem s tobom da po meni, trenutna situacija jedino što nam dozvoljava je pritisak na ministarstvo da uvedu alternativu za takvu djecu, međutim čak i da uvedu (recimo građanski odgoj za djecu koja ne idu na vjeronauk) opet nismo isti jer vjernik vjeronauk izabire iz uvjerenja a moje dijete građanski dobiva jer mora jer ne ide na vjeronauk.
Adorabla
Medena

PostPostao/la ronin » 16 ožu 2012, 10:27

sany je napisao/la:zasto mora biti na dva da bi super funkcioniralo?

zato što u župu dolaze,u trećem razredu već pomalo i potkovani teorijskim znanjem,upravo zbog tog nadopunjavanja o kojem sam pisala.uostalom,tolike druge zemlje prakticiraju upotpunu župnog i školskog vjeronauka,nismo izmislili toplu vodu da se sad svi čudimo oko toga.
to funkcionira.
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la ronin » 16 ožu 2012, 10:30

Adorabla je napisao/la:
Inače se slažem s tobom da po meni, trenutna situacija jedino što nam dozvoljava je pritisak na ministarstvo da uvedu alternativu za takvu djecu, međutim čak i da uvedu (recimo građanski odgoj za djecu koja ne idu na vjeronauk) opet nismo isti jer vjernik vjeronauk izabire iz uvjerenja a moje dijete građanski dobiva jer mora jer ne ide na vjeronauk.

pa što se ne zalažete za tu opciju?meni to zvuči odlično.
samo kažem,onda se borite za rješavanje problema da vaša djeca dobiju adekvatnu mogućnost izbora,a ne da se izbaci ono što druga djeca odaberu.

kažem jednostavno mi bolje zvuči logika da se ide za tim da sva djeca imaju izbor,a ne da izbor oduzmemo svima
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la micika » 16 ožu 2012, 10:38

Ronin, slažem se za tu alternativu, ali uvijek tu ostaje još jedan dio koji smo već spominjali. Ja sam na ovom topiku to navela kao važan razlog zašto vjeronauk treba izdvojiti od škole. Postoje vjerski blagdani koji se u školi na veliko obilježavaju. Župnik dolazi i blagoslovi SVU djecu, svi su dovedeni u neku dvoranu i mrmljaju mole sa župnikom. ... Znaš nije to baš ugodno.

Vjeronauk se ne zadžava samo na satu vjeronauka već ide malo dalje.
micika
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Adorabla » 16 ožu 2012, 10:45

samo kažem,onda se borite za rješavanje problema da vaša djeca dobiju adekvatnu mogućnost izbora,a ne da se izbaci ono što druga djeca odaberu.

nisi čitala - moje dijete nikada neće dobiti adekvatnu mogućnost izbora. Štogod kao predmet uveli jer za ateiste nema predmeta niti ga treba biti ateisti ili za agnostike agnostički odgoj :mrgreen
Kažem da mogu uvesti nekakav građanski odgoj koji bi recimo promicao nekakvu međusobnu empatiju i razumijevanje i učio recimo o različitim tradicijama pa čak i vjerama.
Samo ok, idem se ja sad buniti i pisati ministarstvu ali ostaje pitanje - tko bi predavao takav predmet, tko bi napisao program za taj predmet i u konačnici koliko vremena bi trebalo da se to uopće organizira u školi.

Odnosno da li je bilo fer i pošteno uvoditi vjeronauk kao obavezni predmet (jer on je obavezni predmet za onu djecu koja ga izaberu) a da se nema alternative za djecu koja ne izaberu vjerrnauk, odnosno kakva je to sekularna država u kojoj se samo za onu djecu koja izabiru vjeronauk može složiti odgovarajuća satnica?
Adorabla
Medena

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.