Sada je: 26 srp 2026, 20:26.

traže se roditelji čija djeca ne pohađaju vjeronauk!

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: traže se roditelji čija djeca ne pohađaju vjeronauk!

PostPostao/la mamainana » 16 ožu 2012, 12:56

Buhtlica je napisao/la:
mamainana je napisao/la:
Buhtlica je napisao/la:i da, zaboravih. država treba raditi na dobrobit SVIH građana, a ne samo na dobrobit većine.
ali trla baba lan...

ali dobrobit svih građana nije izbacivanje vjeronauka, nego pronalaženje adekvatno sata za vrijeme vjeronauka :dunno

ili sam možda potpuno u krivu

možda bi država trebala gledati samo ugrožene skupine, a sve ostale zanemariti :dunno

kako ti znaš da je za dobrobit svih građana pronalaženje adekvatnog predmeta/aktivnosti za vrijeme sata vjeronauka?
to što se 80% građana izjasnilo vjernicima, ne znači da je svih 80% za vjeronauk u školi, niti da je vjeronauk u školi na dobrobit svima njima.

a kako ti možeš znati da nije tako za natpolovičnu većinu :dunno
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Beppa Joseph » 16 ožu 2012, 12:57

Barbi, bilo je života i prije komunizma, vjeronauk je prije dvadeset godina VRAĆEN u škole.
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 12:57

Beppa Joseph je napisao/la:Adorabla, u redu, i ja sam na poslu :roll

Barbi je napisao/la:Beppa, otkad je traženje prava manjine ignoriranje većine? :conf

Otkako se ne želi urediti stvar na taj način da manjini bude jednako kvalitetna nastava (bez pauza i bez npr. blagoslivljanja sve djece) nego se tražu ukidanje za sve.

di pak bi trebala ići i što raditi PO SVOJEM ODABIRU manjina dok se većina vjeronauči i blagosivlja
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Buhtlica » 16 ožu 2012, 12:58

mene nije briga gdje i kad će se održavati vjeronauk. u školi, u crkvi, na poljima... u 6 ujutro, u podne ili u 10 navečer.
samo želim da djeca koja ga ne pohađaju, u školi u to vrijeme budu adekvatno zbrinuta.
i želim da se prestanu nametati vjerske teme u svim ostalim predmetima. da se prestanu pjevati božićne pjesmice u školi, da se prestanu pisati sastavci o vjerskim blagdanima, da se prestane blagoslivljati u školi...
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ronin » 16 ožu 2012, 12:59

Barbi je napisao/la:Moji prijatelji koji su u dobi kad smo mi bili djeca, dakle u crvenom komunizmu, pohađali crkveni vjeronauk u svojim župama kao i različite aktivnosti tamo organizirane, od stolnog tenisa do kartanja bele i remija, išli na vjerska hodčašća, slavili vjerske blagdane.

ovo ti se sve i dalje radi.
nadodaj malo da je bilo sve usporenije,da je bilo drugačije vrijeme,da su djeca imala puno manje obaveza,zatim tu igra i naša nostalgičnost po kojoj idealiziramo doba svog djetinjstva. :)

s tim da želim istaknuti da vjeronauk u škole nije zalutao.on je u hrvatskom školstvu ODUVIJEK,s iznimkom vremena od (mislim 1952?)do 1989.
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004
little miss Croatia 29 8 2008
the Miracle of Life 5 3 2013

Ima li očaj bilo gdje? Daj da nadu nosim tu!.
ronin
Zaželjeli ste - poslušajte!

PostPostao/la Buhtlica » 16 ožu 2012, 13:00

mamainana - pa ja to nisam ni tvrdila. ti si ta koja je iznijela tvrdnju o tome da je za dobrobit SVIH GRAĐANA pronalaženje adekvatnog sata za vrijeme sata vjeronauka.
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Beppa Joseph » 16 ožu 2012, 13:00

e pa to je drugi problem, traži li se da se nešto uvede za manjinu?

Ne, traži se da se vjeronauk izbaci iz škole.

Za blagoslivljanje nisam,

no vraćam se na pitanje državnih paznika na vjerske blagdane, zašto je pobuna na svijeće za Svisvete, a nije za neradni dan?
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 13:01

ronin je u pravu, i beppa
još davne 1935 je vjeroučitelj redovno mlatio moju babu šibom po rukama i tjerao da mu donosi višnje :lol
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la boysmama » 16 ožu 2012, 13:02

Adorabla je napisao/la:Ateisti žele zapravo da se vjeronauk izbaci iz liste obaveznih predmeta odnosno da se stvarno stavi na razinu izbornog predmeta

Vjeronauk JEST izborni predmet, on je obvezatan samo za one koji ga izaberu, a to što ga je netko izabrao protiv svog uvjerenja da mu dijete ne bi imalo rupu u satnici, to je problem MZOS-a i stoji kao realan problem, u tome su se svi ovdje već složili (i ateisti i vjernici), može se čak i nazvati diskriminacijom, ali to ne znači da se ona može ispraviti uvođenjem druge diskriminacije, ovaj put puno brojnije :dunno problem se bezbolno može bilo kroz uvođenje drugih izbornih predmeta (koji se ocjenjuju) krenuvši od ostalih jezika (npr. ruski, to bi vam se sigurno svidjelo :lol ) ili etike, domaćinstva, obrane i zaštite, čega god bi htjeli jugo-nostalgičari da im djeca pohađaju...

ne vjerujem da bi ijedan vjernik imao što protiv toga... ili dapače, učenje nekih saznanja o svim ostalim zastupljenim religijama na ovom području... pa bi onda bilo nešto i za malog Savu i Muju

vuk sit, a koza cijela... ali ne, meni se čini da ni to ne bi bilo dovoljno jer bi vjernici dobili u školama to što žele, svoj vjeronauk i bez obzira što se to ne bi ticalo nikog drugog osim njih samih, vama bi i dalje to bio problem, zar ne?

potpis na ronin, vjeronauka u školama nije bilo svega 37 (meni mučnih) godina komunizma, a sad se odjednom povlači to vraćanje vjeronauka u škole kao nešto novo i ishitreno :dunno
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Beppa Joseph » 16 ožu 2012, 13:03

Krumpirić je napisao/la:ronin je u pravu, i beppa
još davne 1935 je vjeroučitelj redovno mlatio moju babu šibom po rukama i tjerao da mu donosi višnje :lol

i ne samo on, nego i učitelj i roditelji, a bome su i žandari mogli lupati kako su htjeli.

Super su mi takve usporedbe.
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 13:03

Beppa Joseph je napisao/la:e pa to je drugi problem, traži li se da se nešto uvede za manjinu?

Ne, traži se da se vjeronauk izbaci iz škole.

Za blagoslivljanje nisam,

no vraćam se na pitanje državnih paznika na vjerske blagdane, zašto je pobuna na svijeće za Svisvete, a nije za neradni dan?

pa Beppa, majketi nemoj zajebavat s time.
pa nismo mi švicarci :lol

ja nemam ništa protiv toga da je dan mrtvih (dan sjećanja na mrtve) praznik mjesto 1.11. i slično
bilo je i u komunizmu praznika štatije
a uostalom, NEVJERNICI PLAĆAJU SVE TO :) isto ko i vjernici, šta ne, nemoj u to ulazit, zeznut ćeš se

Beppa, ti oćeš reć da moja baba laže, već 30 godina me laže :lol
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la ronin » 16 ožu 2012, 13:04

Beppa Joseph je napisao/la:

a ako biste vi bili voljni raditi na Sisvete,dajte onda budite malo glasniji. :mrgreen
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la mama courage » 16 ožu 2012, 13:05

Ja smatram da djeca nisu diskriminirana vjeronaukom, nego lošom satnicom.

ja smatram da crnci nisu diskriminirani time što moraju sjediti ozada u autobusu, nego lošim presvlakama na sjedalima - reče bijelac. zanemarujući uopće cijeli društveni kontekst koji je doveo do toga da se crnca posadi na zadnje sjedište autobusa. eto, tako je i sa pričom o vjeronauku - oni koji imaju tu privilegiju da pripadaju većini ne mogu (a ovaj topic je pokazao i da ne žele) vidjeti diskriminaciju. i ne moraju.

nije da me donekle ne žalosti ova rasprava, jer da - priznajem, naivno sam očekivala trunku empatije i solidarnosti barem od osoba s kojima djelim virtualni prostor već dosta dugo. ali sad barem znamo na čemu smo i što možemo jedni od drugih očekivati.

boysmama, vjeronauk nije izborni. jer ateisti/agnostici sigurno nisu izabrali da njihova djeca za vrijeme škole sijede u hodniku/knjižnici itd.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Beppa Joseph » 16 ožu 2012, 13:05

boys, ne sviđa mi se što si počela s ruskim i jugonostalgičarima, jer to nije istina da su oni koj su protiv ili za drugačili oblik vjeronauka jugonostalgičari. Takav govor nas nikamo ne vodi.
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la ronin » 16 ožu 2012, 13:05

ne laže tvoja baba

radili su to složno u kompi i vjeroučitelj i UČITELJ.

1935.
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la Buhtlica » 16 ožu 2012, 13:06

boysmama je napisao/la:
Adorabla je napisao/la:Ateisti žele zapravo da se vjeronauk izbaci iz liste obaveznih predmeta odnosno da se stvarno stavi na razinu izbornog predmeta

Vjeronauk JEST izborni predmet, on je obvezatan samo za one koji ga izaberu, a to što ga je netko izabrao protiv svog uvjerenja da mu dijete ne bi imalo rupu u satnici, to je problem MZOS-a i stoji kao realan problem, u tome su se svi ovdje već složili (i ateisti i vjernici), može se čak i nazvati diskriminacijom, ali to ne znači da se ona može ispraviti uvođenjem druge diskriminacije, ovaj put puno brojnije :dunno problem se bezbolno može bilo kroz uvođenje drugih izbornih predmeta (koji se ocjenjuju) krenuvši od ostalih jezika (npr. ruski, to bi vam se sigurno svidjelo :lol ) ili etike, domaćinstva, obrane i zaštite, čega god bi htjeli jugo-nostalgičari da im djeca pohađaju...

ne vjerujem da bi ijedan vjernik imao što protiv toga... ili dapače, učenje nekih saznanja o svim ostalim zastupljenim religijama na ovom području... pa bi onda bilo nešto i za malog Savu i Muju

vuk sit, a koza cijela... ali ne, meni se čini da ni to ne bi bilo dovoljno jer bi vjernici dobili u školama to što žele, svoj vjeronauk i bez obzira što se to ne bi ticalo nikog drugog osim njih samih, vama bi i dalje to bio problem, zar ne?

potpis na ronin, vjeronauka u školama nije bilo svega 37 (meni mučnih) godina komunizma, a sad se odjednom povlači to vraćanje vjeronauka u škole kao nešto novo i ishitreno :dunno

za boga miloga! sad smo svi koji ne dijelimo tvoje mišljenje jugonostalgičari. e stvarno si pretjerala.
što fali ruskom? pa bolje da mi dijete zna više stranih jezika nego da sluša bajke.
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Beppa Joseph » 16 ožu 2012, 13:07

emso, kako očekuješ empatiju i solidarnost kad ne želiš borbu da se vjeronauk premjesti nego ukine?

Imat ćeš i moj otpis ako je riječ samo o premještanju satnice.
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la Buhtlica » 16 ožu 2012, 13:08

joj, nemojte sad o plaćanju.
tko je vjernik, nek si plaća crkvu, svećenstvo, gradnju palača...
ja ne želim!!! ali moram. jbg. i opet sam diskriminirana.
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 13:10

mmar je napisao/la:
Krumpirić je napisao/la:NEVJERNICI PLAĆAJU SVE TO isto ko i vjernici

Samo bih htjela nadodat da nevjernici plaćaju i pomoć židovskoj vjeri, islamu, pravoslavnoj, svima koje jesu u državi, svi oni imaju u nekakvom postotku prema broju vjernika lovu od države. I to sve plaćaju i nevjernici, kao i vjernici.

ajajaja to je ko kada nekom roditelj kupi stan
a nekom šalje kukumare
pa im jednako pomaže roditelj
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la boysmama » 16 ožu 2012, 13:10

pardon, nisam rekla da su svi koji se bore protiv vjeronauka u školama jugonostalgičari (iako mislim da ih je velik broj), već samo ni koji su ta prijašnja vremena doveli u kontekst usporedbe ovdje na temi... moj lapsus... uostalom, ne vidim zašto bi to bila uvreda ili nekakvo prozivanje :dunno

ni ja ne vidim ništa loše u ruskom, zato sam ga i navela kao alternativu :dunno
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la ronin » 16 ožu 2012, 13:10

mama courage je napisao/la:
nije da me donekle ne žalosti ova rasprava, jer da - priznajem, naivno sam očekivala trunku empatije i solidarnosti barem od osoba s kojima djelim virtualni prostor već dosta dugo. ali sad barem znamo na čemu smo i što možemo jedni od drugih očekivati.

možda da argumentirano raspravljamo?ti znaš da ja uvažavam tvoje mišljenje,nisam ti to jednom rekla, no zašto zaključiti da time što se osobno zalažem da vjeronauk ostane u školi nisam empatična prema tebi/tvojim sumišljenicima?zar to zaista jedno isključuje drugo?

ja sam svim srcem da se pronađe rješenje,adekvatno i prihvatljivo,za manjinu za čija se prava svim srcem boriš. :)
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la micika » 16 ožu 2012, 13:11

ronin je napisao/la:diskriminacija prema onima ,kojih je velik broj,kojima jednostavno odogovara da djecu ne trebaju dva puta tjedno u njihovo slobodno vrijeme angažirati dodatnim obavezama,već jednom tjedno taj teorijski dio imaju pokriven u školi,a u župi su umjesto tri puta tjedno jedanput.dat ću ti svoj vlastiti primjer.meni Josip mora do crkve proći jednu baš prometnu cestu i to ne može sam,kao što ne može sam na trening.ja onda moram navlačiti dijete,stavljati je u sjedalicu,voziti ga,za sat vremena opet malu u auto i po njega.i tako tri puta tjedno?

vremena su takva da ljudi rade od jutra do sutra,nemamo vremena za ništa,djeca su nam opterećena i smatram ovo rješenje dobrim.a vjerojatno se vodilo računa o onih 80 % koji su se izjasnili vjernicima. :dunno

Ronin, ovo što si opisala je opravdana briga majke za svoje dijete. Da ne prelazi cestu, da si olakša jer su vremena drugačija.... Eto tako i mi majke čija djeca imaju 'rupu' u satnici brinemo da li su na cesti, gdje su, sami na hodniku....
micika
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 13:12

ronin je napisao/la:

ne laže tvoja baba

radili su to složno u kompi i vjeroučitelj i UČITELJ.

1935.

ma dašta su, ja se malo zezam
to su naime njena sjećanja vezana uz školu i vjeronauk

tako da naravno da je bilo vjeronauka

boys, ja sam za japanski, to je isto opasna želja :mrgreen
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la thinkPINK » 16 ožu 2012, 13:15

ja sam svim srcem da se pronađe rješenje,adekvatno i prihvatljivo,za manjinu za čija se prava svim srcem boriš. :)

ronin malo je to tesko ako je argument koji se ponavlja - pravo vecine.
edit: jer onda to pravo nije vise pravo nego privilegija.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ronin » 16 ožu 2012, 13:16

thinkPINK je napisao/la:

ronin malo je to tesko ako je argument koji se ponavlja - pravo vecine.
edit: jer onda to pravo nije vise pravo nego privilegija.

to nikako nije jedini argument,nikako.
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la thinkPINK » 16 ožu 2012, 13:18

To ne bi uopce trebao biti argument.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ronin » 16 ožu 2012, 13:19

Krumpirić je napisao/la:

uzmi bolje kineski,to ti je jezik budućnosti :mrgreen
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 13:19

e, kad smo kod rvata vjernika tradicionalno i 80 posto i nasljeđe i to, palo mi nešto na pamet

stavit ću ja tu sliku sa krizme moga starog, šezdesete
ne da se falim kako smo mi vjernici jerbo imamo mi svega

nego da vidimo svi
nema komunističke represije, fini su i u odelima ko futoške tortice, nisu se sakrili iza crkve, slika pred vratima

3 razreda zajedno, jer malo bilo u jednom

sada se slika na istim škalama u 17 tura, ima ih nekoliko stotina, samo drugaši :mrgreen

ja bi rado da se radi o prirodnom prirastu ili doseljavanju u moju omiljenu općinu
ali nije :lol

dodajem da je u međuvremenu izniklo još 2 župe di se dio istih razdijelio, dakle ima ih još vala :yess
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 13:20

ronin je napisao/la:
Krumpirić je napisao/la:

uzmi bolje kineski,to ti je jezik budućnosti :mrgreen

a i to ti je :mrgreen
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Barbi » 16 ožu 2012, 13:22

ronin je napisao/la:ovo ti se sve i dalje radi.

Moguće, ali ne znam ni za jedno dijete koje ide na bilo kakvu aktivnost u crkvi, čak ni na zbor. A uzmite u obzir da su većina ti koji pohađaju vjeronauk, da sam ja jako društvena i da poznajem i kontaktiram sa užasno puno ljudi.

Ovo inzistiranje na pravu većine mi se ne sviđa nikako. :/
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 23 gostiju.