Sada je: 09 lip 2026, 14:51.

Što školarci čitaju a da nije lektira?

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Što školarci čitaju a da nije lektira?

PostPostao/la medo14 » 29 ožu 2012, 08:49

Bilo bi zgodno da na jednom mjestu imamo preporuke knjiga za školarce, što čitaju (ako čitaju :D ), za koju je dob klinca i neki kratki opis knjige.
Ja naravno nemam baš neku preporuku, moji su uglavnom na lektiri, ali bih voljela da ih animiram da se malo pokrenu.
:mah
medo14
kraljica tablica

Re: Što školarci čitaju a da nije lektira?

PostPostao/la † Volvo » 29 ožu 2012, 09:02

Groznog Grgu, Gregove dnevnike, Kako izdresirati zmaja? (2. razred) kao što se vidi po naslovima, sve ozbiljna literatura :lol - teme - vragolasti vršnjaci u interakciji s roditeljima i braćom (a ovo sa zmajem je bila ideja za crtić, jako dobar)
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la TmamaKiN2 » 29 ožu 2012, 09:04

čarobne kućice (1-2 razred)
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la viki » 29 ožu 2012, 09:14

- moj si je sam izabrao knjige koje je čitao preko ljeta, prema naslovima sa zadnje stranice neke svoje lektire, npr. Trojica u Trnju, Filip, dječak bez imena, Pas zvan gospodin Bozzi... (mada su to sve isto lektire)
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la saptacica » 29 ožu 2012, 09:17

Ovako kao sto Volvo piše - ta tematika je omiljena. Bum Tomice, Kekeca obožava kolikogod je jezik malo starinski, Sanju Polak, Sanju Pilic, Kusana, Kastnera...

Čita samo ono sto je obvezno za lektiru, ostale ne, i uglavnom ja pitam tetu knjiznicarku za preporuku. Tako smo shvatili da puno vise voli ove "životne" od recimo detektivskih :) .
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la Tinica » 29 ožu 2012, 09:28

Meni sve neugodno pisati jer moj pod milim bogom niš ne čita :ajme Ok, Duricu je doslovce progutao ali na tome je ostalo... :ajme
Pod zimskim praznicima je zadnje pročitao sva tri djela Gregorovog dnevnika i Groznog Grgu no od tada knjigu primi u ruke samo ukoliko mu je bezgranično dosadno i to je onda samo i isključivo Guinnessova knjiga rekorda jer je fasciniran kad je nešto NAJ - pa makar se radilo i o najdužim noktima na svijetu :ajme ili enciklopedija o sportu. ;) Eh da...neki dan je dobio ovu knjigu http://metro-portal.hr/knjiga-dana-100- ... jiva/16619 pa onda ponekad izvali neku pametnu :lol A
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la ivana7997 » 29 ožu 2012, 09:32

ovisi o dobi.
stariji cita vise i raznolikije. najvise voli dnevnike svojih vrsnjaka (adrian mole, balada o buginim gacicama, gregov dnevnik, i sl), ali i humoreske za odrasle. procitao je i prvi dio larssona na moru, nesto agathe christie... ima strpljenja za citanje i onoga sto mu se ne svidi na prvu loptu ako ga uvjerim da pokusa.

mladji vise voli stripove - garfielda, asterixa, borovnicu, duricu, lucky luke... ali i on je procitao gregov dnevnik, groznog grgu, nikicu, jezeka, eko eko.

enciklopedije i guinessove knjige ne racunam pod citanje
ivana7997
Abundija

PostPostao/la medo14 » 29 ožu 2012, 09:37

enciklopedije i guinessove knjige ne racunam pod citanje

moj isto voli enciklopoedije čitati, listati i ja sam presretna kad i to uzme, naravno da bi bilo bolje da uzme pravu knjigu, ali bolje i tako nego nikako
i to je čitanje, zar mora biti samo književno djelo?
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la mazilica » 29 ožu 2012, 09:37

a moj više voli detektivske.
od Kovačevića Tajna... svega i svačega , ima nekoliko knjiga, neke su na popisu lektire, a on je odlučio pročiztati sve do kojih dođe.
percy jackson i olimpijci - kradljivac gromova i More čudovišta, te dvije su prevedene na hrvatski - on voli grčku mitologiju
serija Vremeplov - knjige koje se čitaju po nekom ključu, bira se na kraju stranice opcija a ili b i onda te vodi na slijedeću stranicu (a jesam objasnila :roll )
pet prijatelja
gregov dnevnik
sve dječje/teen romane od Gavrana
enciklopedije, pogotovo vjerovali ili ne!
sve što ima veze sa antikom , srednjim vijekom, čarobnjacima,
miki maus stripove guta, ima kolekciju sve brojeve unazad 5 godina i stalno im se vraća
otkrio je alana forda
.....
03.08.2001 kroz život hrabro , dalje udvoje
19.09.2006 stigao sa prvom jesenskom kišom
25.08.2012 kad je već nestala nada, došao kao najljepše iznenađenje
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MalaSirena » 29 ožu 2012, 09:40

Isprintali smo popis lektire pa čita s tog popisa + Grozni Grga, stripovi, slikovnice i knjige koje mu padnu pod ruku (ali ne sa previše teksta), knjige s nekakvim čudnim naj- podacima (ne mogu se sjetiti kako se zove, ali izgleda kao Planetopijine knjige). Nikicu obožava (a bome i ja pa se smijemo ko blesavi). Trenutno nam je prelijepo vrijeme i sporo nam ide čitanje :roll .
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca

PostPostao/la mazilica » 29 ožu 2012, 09:42

i enciklopedije su čitanje.
čak dapače, njegovo čitanje je odatle i krenulo, tematske enciklopedije su mu otvorile apetite.
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Tinica » 29 ožu 2012, 09:46

moj isto voli enciklopoedije čitati, listati i ja sam presretna kad i to uzme,
;) Tak i ja...nek čita ono što ga zanima... :dada
E da... još mu je super ova knjigica http://www.mozaik-knjiga.hr/knjige/zagonetke i nju nosi u školu pa onda svaki dan po dva tri pitanja pročitaju na boravku ;)
No knjiga je baš onak velika i debela i doma je nije čitao no za školu mu je super ;)
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la olja » 29 ožu 2012, 10:03

Djevojcica, I razred:
- serijal "Korak po korak" za pocetno citanje, knjige su podijeljene u 3 koraka i svaki je kompleksniji sto se tice teme, teksta, izraza i sl.
Nije procitala sve ali je procitala velik broj i za sada su joj omiljene "Kraljevic i prosjak", "Robinzon Kruso" i "Odisejeve cudesne pustolovine".

- uvijek aktualni Geronimo Stilton

- Misterije Ginkove ulice - ovu cita polaaaaako, kaze da uziva i ne bi da je tako brzo procita - knjiga je puna pricica, zadataka, mozgalica i "misterija" koje treba rijesiti, a rjesenja su napisana na kraju knjige ali zrcalno ;)

- ove dvije knjige o Otolini je vec dvaput procitala. Citam ih i ja jer su pune crteza s bezbroj sicusnih detalja :up
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la teutonija » 29 ožu 2012, 10:30

Moja ne čita ništa osim lektire i tu i tam pokoji strip. :ajme
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la lara72 » 29 ožu 2012, 11:25

Moj osmogodišnjak trenutno čita Harry Pottera (mislim treći dio) i Kronike iz Narnije (drugi dio). Paralelno. :D
Inače prošlo ljeto je krenuo sa Groznim Grgom, pa prešao na Gregorove dnevnike. Osim Durice dječji stripovi mu se nisu svidjeli. :mah
lara72
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la patkica » 29 ožu 2012, 12:17

Moj (4. razred) dosta čita i voli čitati.
Prošao je Nikice, TOmice, Grge, Gregove... Narnyu kompletnu (skidam mu kapu, meni su Narnye priznajem dosadne, čitala sam uz njega i odustala nakon drugog nastavka, on je svih sedam pročitao), Pet prijatelja je počeo negdje u drugom razredu, dugo je trajalo jer je redom sve čitao a ima ih mislim 23 ili 24 komada...

Konkretno čega se sad mogu sjetiti za preporuku, je Michael Ende - prevedeni su Momo, Jim Gumb i strojovođa Lukas, Beskrajna priča, jako lijepo, zatim E.B.White - Šarlotina mreža, Pustolovine Stewarta Malog (oba su ekranizirana), Labudova truba,
uvijek rado preporučujem sve od Ane Đokić Pongrašić, ima za manje pričice i male romane, a ima i konkretnije romane za djecu - Zoe, djevojčica s vrha nebodera i Zoe, siđi dolje!, to je jako volio čitati.
Zatim - Jeremy Strong: Lik, to je varijanta predtineđerskih gluposti također.
Trenutno je na Warriors Cats, prvu (U divljini) je progutao u dva dana, sad čita drugu, to izlazi na Tisku, al nikako da izađe treći dio.

Zatim Angie Sage - ciklus o Septimusu Heapu, pročitao je Magiku, prevedena su još dva nastavka, za one koji vole čarobnjake je zgodno, mada meni osobno nije ni blizu Harry Pottera (al tu nisam objektivna valjda, njega ja jako volim ;) )
Dalje - Obitelj Penderwick, Brojko vragolko, Klorofila iz vedra neba, Obitelj Quigley... ima zaista krasnih romana za taj uzrastnižih razreda osnovne škole, sad sam nabrojala iz glave onog što se sjećam da je bio baš oduševljen, kako će dalje ne znam :lol
patkica
svizac

PostPostao/la mazilica » 29 ožu 2012, 12:30

i mom su se magika i Fizik jako svidjeli, trećeg nije još čitao.
potter meni ide na nerve, pa ga ni on ne šmeka, jer je čuo moje komentare.
kronike iz spoderwicka mu se jedine valjda nisu svidsjele
narniju obožava, kako knjige, tako i filmove, a i to je pokupio od mene
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Buhtlica » 29 ožu 2012, 13:21

Z čita sve što joj padne pod ruku (s tim da naravno ne damo da čita nešto neprimjereno uzrastu) - dosad je pročitala sanju pilić, sanju polak, kušana, harryja pottera, čita i raznorazne enciklopedije...
J najviše voli enciklopedije i alana forda. knjige ne voli. pročita samo ono što mora za lektiru.
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Adorabla » 30 ožu 2012, 10:13

moje se preporuke svode na ove Patkine plus ono sto dosada nitko nije spomenuo, odlična, prekrasna knjiga za djevojčice dobi od 8 do 13 godina Obitelj Penderwick.
Adorabla
Medena

PostPostao/la † Volvo » 30 ožu 2012, 10:26

Izvrsnih preporuka sam tu našla :dada (za odnedavno voljnog čitača, hvala Lara ;) ) - Beskrajna priča Endeova je meni nekad davno bila jako draga, dobro se podsjetiti, a i ovi "neki novi klinci" imaju što za reći, sjetila sam se još jako zgodne "Pingvini gospodina Poppera" Richard i Florence Atwater

Adorabla, je li jako curska, mislim ako je odlična prekrasna, bi li se dopala i dječaku ;) ? Edit - sad sam vidjela da je i Patkica to ubrojila u omiljene, dakle, i dječačka može :)

Evo me još s pitanjem, što čitaju 14-godišnjaci?
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la tanjabb » 30 ožu 2012, 15:38

Evo me još s pitanjem, što čitaju 14-godišnjaci?

facebook :roll

Lukas je procitao sve knjige s popisa lektire (obavezne i neobavezne), Gregove dnevnike (i duboko zali sto nisu ostali jos prevedeni), sve Gacese, sad cita Groznog Grgu. Preko ljeta cu mu uzeti ove sto je Patkica navela.
Osim vec spomenute Guinnessove knjige rekorda obozava knjige Vjerovali ili ne sa svakakvim trivijalnostima unutra.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Krumpirić » 30 ožu 2012, 19:11

znači moram kupit guinessa, majkomoja, kakve gluposti, najmršavija baba i to :ajme
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Ciara » 30 ožu 2012, 19:19

enciklopedije, leksikone, dječji zabavnik pod obavezno,obožava stripove, duricu crta svoju
sve što je napisala Sanja Polak (priznajem i ja je sve više volim)
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mazilica » 30 ožu 2012, 20:03

Krumpirić je napisao/la:znači moram kupit guinessa, majkomoja, kakve gluposti, najmršavija baba i to :ajme

ma kupi ripleya, vjerovali ili ne, to je još luđe. ili došetaj do mene, pa ćemo vam ih posudit
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la TanjaMT » 30 ožu 2012, 22:05

moj 10 godisnjak cita mahom ovo iz patkinog posta, samo mu je warrior cats nije sjela.
voli i povijesne krimice, nekakva serija knjiga koje za podlogu imaju povijesne dogadjaje. plus nekoliko austrijsko.njemackih autora za djecu. sad otkriva klasike, tipa otok s blagom.
cura 8g, voli uglavnom carobnicu lilli :mrgreen

ja se uvijek patim sa izborom knjiga na hrv, kako da ih animiram za citanje na materinjem jeziku. gregovi dnevnici su bili dobra motivacija, HP pokusaj je propao :/
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la Novamama » 30 ožu 2012, 22:10

moj uskoro 10godisnjak cita svasta ali najvise voli krimice.
procitao je sve '7 tajanstvenih', '5 prijatelja', bum tomice, od hrvoja kovacevica sve, zlatko krilic, ivan kusan.

pisem si ove patkicine preporuke.
Novamama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mama courage » 31 ožu 2012, 00:16

E.B.White - Šarlotina mreža

ovo je moja osmogodišnjakinja prošlog mjeseca pročitala. nabavila sam joj spisak lektire iz engleske, za 1. i 2. razred i među njima je bila i ova knjiga. u biti sam samo kopipejstala spisak na list i dala joj u ruke :ajme nisam ni pogledala što se sve nalazi i rekla joj da u njihovoj knjižnici izabere nešto sa spiska i ona se vratila s ovom knjigom (na engl.) i mic po mic pročitala. predivna priča, sjećam je se iz svog djetinjstva. onda smo pogledali i film. predivno.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 31 ožu 2012, 00:33

Tintin avanture u stripu (pet knjiga) na bosanskom davno procitao (2012)

a trenutno cita Tintin knjigu na engleskom. :ajme
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.

-Novi dan, nova nafaka-
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi

Lokacija: Zlatna dolina smjestena u srcu "Zemlje u obliku srca"

PostPostao/la Bubidea » 31 ožu 2012, 00:40

mora ili zeli?
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la corazon » 31 ožu 2012, 08:34

ja i dalje na razne načine pokušavam motivirati S na čitanje (4 r.). uglavnom čita lektiru i ako joj uspijem nešto podvaliti... a to nešto je (kad vidim što čitaju vaši :ajme ) na nivou 1, 2 r... voli kratke knjige, sa velikim fontom i slikama :D i to pročita za 5 minuta
mlađa sestra vrlo slična, ali pokazuje mrvu više zanimanja za knjige... posudila je tu Duricu i to je rado čitala (a starija bome još rađe)
jel postoji samo jedna knjiga te Durice? meni je taj strip tako smješan :lol pa ta mala samo mlati dečke

e da, nekako mi se čini (bar sudeći po ovom topiku) da dečki više vole čitati :kima
corazon
ledena kraljica

Sljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.