Sada je: 27 srp 2026, 00:58.

princip izbora razrednika u predmetnoj nastavi? (OŠ)

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

princip izbora razrednika u predmetnoj nastavi? (OŠ)

PostPostao/la mazilica » 03 lip 2012, 12:37

kako to funkcionira u praksi? može li se utjecati na izbor? imaju li roditelji pravo pobuniti se ili je to nametnuto i imamo bit kuš?

naime, slijedeće godine nas čeka 5. razred i mene, a i većinu drugih roditelja jako muči taj odabir razrednika. inform,acija koju smo dobili iz provjerenih i upučenih izvora je da će oni za razrednicu dobiti profesoricu njemačkog, budući ona ispraća osmaše ove godine, a njemački razred ide njoj. barem zadnjih nekoliko generacija.
razlog iz kojeg nismo baš sretni takvim razvojem situacije, osim što smatram da apsolutno nikakve koristi od tih njenih predmeta (predaje NJJ i EJ) jer nisu obradili ništa i naučili ništa (moj odlikaš koji iz oba jezika ima sve do zadnje petice svojom razinom znanja ne bi imao 2 u nekom ozbiljnijem programu, a tako ni ostatak razreda), nje vrlo često - nema na dulje razdoblje.

razlozi njezinog odsutstva me ne zanimaju i ne tiču me se, ali ne želim da ovom šarolikom društvu većinom muškog razreda u predpubertetu i pubertetu razrednik i odgovorna osoba bude netko tko nije tu i nije u mogućnosti pratiti što se s njima zbiva (što god mi mislili o tome, u dio koji se tiče škole i oko nje, profesori/razrednici imaju ipak bolji uvid od roditelja). kako uopće očekivati neku suradnju na relaciji roditelj-škola u takvom slučaju?

stanje je trenutno takvo da 4 osma razreda odlaze, dva peta dolaze. dodjeljuje li se razredništvo po defaultu tim profesorima koji ispraćaju generaciju ili bilo kojem? po kojim kriterijima? hvala na odgovorima
03.08.2001 kroz život hrabro , dalje udvoje
19.09.2006 stigao sa prvom jesenskom kišom
25.08.2012 kad je već nestala nada, došao kao najljepše iznenađenje
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: princip izbora razrednika u predmetnoj nastavi? (OŠ)

PostPostao/la skorpionka » 03 lip 2012, 13:13

Ako cetiri raxrwdnika ostaju bez razreda a dva razreda dolaze, logicno bi bilo da im se za razrednika dodijele profesori koji ce ih susretati vise sati tjedno. U tom slucaju ne mora niti biti da ce bas njoj biti dodijeljeno razrednistvo ako ce ih dvoje od cetvero ostati bez, mozda to bude bas ta. Iz tog razloga u nekim skolama nastavnici izbornih predmeta nisu razrednici. S druge strane sam cula da se ne gleda sto je bolje za djecu nego se npr dodijeljivanjem razrednistva nadomjesti manjak satnice koju netko ima.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la mazilica » 03 lip 2012, 13:31

e to sam i ja čula. ona ih ove godine ima 4 sata tjedno NJ2 i E2. ostali profesori su mat, fiz/teh i vjer. s tim da će ova iz matematike, koju si djeca jako žele, dobiti ovaj drugi, veći razred.

meni je stvarno, stvarno muka od ovog.
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la tratinčica1711 » 03 lip 2012, 14:09

Ide po principu - kome fali satnice i tko ispraca osmase. Vi imate svoje razloge i mozete se obratiti ravnatelju da ne zelite tu nastavnicu, ali mislim da necete puno postici. Razlozi koje si navela nisu dovoljni da ju maknu. A uostalom, satnica se nekako popuniti mora i to nije stvar roditelja. Druga stvar da nast npr. Vrijeda djecu, dijeli jedinice bez osnove... Onda imate dobar i opravdan razlog.
F- 2009. :belji
L- 2012. :mali
tratinčica1711
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la skorpionka » 03 lip 2012, 14:50

Po meni ste se trebali vise pobuniti ove 4 godine ako ste skuzili da ne obradjuje iz ej ono sto bi trebala! To mi je vaznije od razrednistva!
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la mazilica » 03 lip 2012, 15:05

ej su dobili ove godine, kao izborni. NJj je prvi jezik i koma je sve 4 godine. do sad sam se bunila samo ja, ali slabe vajde od toga.
sad sam se čula s jednom mamom, u vezi zadaće - dobili su riješiti radnu sve što su radili iz NJ i lekciju iza,. kad su se bunila djeca da to nisu učili, rekla im je nek se snađu. WTF?!
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la skorpionka » 03 lip 2012, 15:36

Shvatila sam da u njj dobili kasnije, ali nebitno koji je u pitanju, jer ako ne odrađuje ono što treba na kraju osnovne imate jaaako loše znanje iz oba jezika.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la mazilica » 03 lip 2012, 22:59

skorpionka je napisao/la:Shvatila sam da u njj dobili kasnije, ali nebitno koji je u pitanju, jer ako ne odrađuje ono što treba na kraju osnovne imate jaaako loše znanje iz oba jezika.

Taj dio mi je prvi i osnovni problem. Ali tome cu doskociti nekako. Ako nikako drugacije, skolom stranih jezika. Ali ovo mi je aktualno sada s razrednistvom, jer dozivljavam to kao malo gecu stvar od popunjavanja necije satnice. Ta osoba je prva odgovorna za moje dijete i sve istale u razredu qko se neeto, bulo sto, dobro ili lose desi i sasvim mi je suludo da se pod normalno uzima da se roditelja ne tice tko ce to biti.
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la tratinčica1711 » 03 lip 2012, 23:15

po toj logici bi mogli micati sve nastavnike kad nekom pade na pamet.. sorry, ali ne slažem se s tobom. Takve stvari odlučuje ravnatelj u dogovoru s nastavničkim vijećem. Druga stvar je opet što svaki nastavnik treba to shvatiti kao veliku odgovornost i dati max od sebe. Istina je da se puno toga odvija u školi, izlaze na vidjelo različiti načini ponašanja i da razrednik treba tu odigrati veliku ulogu. Ali ali, ako je dijete krajnje neodgojeno, bezbrazno i zapušteno, nastavnik tu ne može puno učiniti. Pogriješili su roditelji u prvim koracima. Razrednik/nastavnik je tu da savjetuje, dijeli pohvale/kazne, bori se za svoj razred.. davno su prošla vremena kad su učitelji bili uzori i modeli ponašanja. Danas djeca imaju puno veća prava od učitelja. Nažalost.
tratinčica1711
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tratinčica1711 » 03 lip 2012, 23:20

no, da na kraju skratim priču, možete se skupiti vas par pa otići kod ravnatelja i reći svoje..Lijepo izneseš čovjeku svoje razmišljanje, pa možda nešto i postignete. Sretno :mah
tratinčica1711
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mazilica » 03 lip 2012, 23:24

Da, ali kljucno je da je profesor TU da bi mogao kao razrednik sve to sto si ti nabrojala. Ona to nije vrlo cesto. I to je glavni argument zasto mi kao roditelji nismo sretni s takvim izborom razrednika.. od njih 15 nitko nije neodgojen, bezobrazan ni zapusten,ali. Kako smo, pobogu, dosli do toga da su djeca raspustana i povlastena, a profesori (opet) jadni i potlaceni!?
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la tratinčica1711 » 03 lip 2012, 23:28

zato sam nabrzinu i zaključila stvar da se ne bi rasprava odvela u krivom smjeru. Nisu nastavnici jadni, nećemo pretjerivati. Niti su sva djeca bezobrazna, ima predivne djece. I većina je dobro odgojena, ali uvijek mali postotak kvari razred. To o prisutnosti nastavnika u školi se slažem s tobom. Opet ponavljam, iznesite to kao argument i gotovo. :mah
tratinčica1711
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la viki » 04 lip 2012, 08:55

- ja sam čula da su u našoj školi roditelji potpisali peticiju za jednu prof. da je ne žele za razrednika i ravnatelj im je to odobrio...
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la skorpionka » 04 lip 2012, 08:58

Mislim da vi možete probati tražiti da vam ona ne bude razrednik, ali ostaje pitanje tko će vam biti. Ako je iz matke već razrednik paralelnom razredu, onda vam ostaju na raspolaganju teh/fiz i vjeronauk. Po meni nije primjereno da se da prednost nastavniku izbornog predmeta jer ne pohađaju sva djeca vjeronauk. Ostaje vam onda ovaj iz teh/fiz. E sad, tko je tu bolji, ne znam, to valjda vi znate. Koliko ih sati tjedno viđa nastavnik iz tehničkog?
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la mazilica » 04 lip 2012, 09:05

Svi idu na vjeronauk. Dva sata ce imati jedan i drugi, s tim da ovaj iz teh dobije fiziku u 7. Pa ce imat 4 sata tjedno s njima. Prof iz vj ih poznaje, predavao im je u 1 i 2 razredu.ovaj drugi je jos meni predavao fiziku i slovi i je kao odlucan profesor i divan razrednik.

Viki , hvala
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la skorpionka » 04 lip 2012, 09:10

Pa ako vam je svejedno koga od preostalih dvoje onda možete probati tražiti, možda vam izađu u susret. :dunno Jedino ako im je satnica važna, pogotovo u svjetlu činjenice da su vam trenutno samo dva odijeljenja u generaciji, onda će vj satnici dati prednost.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la nadicab » 04 lip 2012, 10:20

Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la IINA » 04 lip 2012, 11:14

Princip izbora je stvar kolektiva, a ne roditelja.
I mislim da tako treba ostati.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la mazilica » 04 lip 2012, 12:22

mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la tratinčica1711 » 04 lip 2012, 13:08

ne, ali vidiš da postoji i druga strana medalje koju većina roditelja ne želi priznati.
tratinčica1711
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Adorabla » 04 lip 2012, 13:31

Kod nas je bila slicna situacija. Mi smo kao roditelji nastupili prema skoli i molili da razrednistvo ne dobije profa na zamjeni. Odnosno klinci su u petom razredu dobili zamjenu za razrednicu jer je njihova razrednica bila na porodiljnom. Meni je to koma jer se ponavlja isti scenarij kao i sa starijim djetetom da ce u petom razredu imati jednog razrednika, u sestom drugog pa onda u 7. i 8. treceg.
Nismo nista napravili. Prvo zato sto i profesori uvjetno receno biraju svoje razrede a nas razred nije bio na dobrom glasu (iako mi uopce nije jasno zasto jer su djeca odlicna) i drugo jer je profa na zamjeni preuzela zamjenu cjelokupne satnice dakle i razrednistva.
Osim toga ako necete vi tog razrednika, nece ni neki drugi razred, najcesce. Pa se tako prica vrti u krug.

Cijelim ovim traktatom :mrgreen zelim reci da:
1. vi kao roditelji nemate prava birati razrednika kao sto nemate pravo birati profu iz njemackog
2. ako je razrednik na bolovanju uvijek ima svoju zamjenu i zamjena jednako nastupa prema ucenicima kao i razrednik (mozda ti je to i olakotna okolsnost ako ti se zamjena sviđa ;) )
Adorabla
Medena

PostPostao/la Berta » 17 lip 2012, 18:47

ma ja mislim da kad bi tako krenuli birati nikad nitko ne bi bio razrednik jer uvijek nekome ne bi odgovarao. sorry, ali zar nije tako? druga je stvar kad su ekstremni slucajevi u pitanju, ali kod tebe ja ne vidim baš takav (naravno, nemam uvid u cijelu situaciju). Meni se cini da vi za razrednicu dobijate uciteljicu koja ih a) pozna, b) s njima provodi 4 sata tjedno dakle dovoljno je cesto s njima i bit ce upucena u zbivanja. Što je po meni sigurno bolje nego da je razrednih prof npr glazbenog koji ih vidi 1x tjedno i do kraja prvog polugodišta im neće popamtiti niti imena, a kamoli da vam na informacijama zna nešto reći o djetetu.
Berta
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mazilica » 17 lip 2012, 21:52

stvar je riješene, ona je razrednik sviđalo se to nama ili ne, ali barem smo dobili korisne savjete od učiteljice koja s njom ima ranijih, nebajnih , iskustava, pa ćemo vidjeti kako će to hodati. dat ćemo joj priliku, a ako to ne bude na ništa ličilo, ko ove 4 godine, sigurna sam da postoji način da za svoju djecu nađemo i dobijemo bolje.
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 24 gostiju.