Sada je: 10 lip 2026, 21:10.

Matične stanice

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Re: Matične stanice

PostPostao/la Trabakulica » 07 lip 2012, 09:24

Bas sam se razocarala! A kad dan prvi put pitala, kad smo platili 400kn, jer je i dragi bio na porodu, onda su nam se smjeskali i govorili " na naravno, nema problema, samo recite kad vas prime u rodiliste..." :whew
Trabakulica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MON » 07 lip 2012, 09:29

ne bi ja baš tako drvljem i kamenjem. kada je besplatna pohrana, dakle za Zakladu, onda to i jest stvar Zaklade koja bi trebala osigurati djelatnike za 24 satno dežurstvo. To je puno novaca godišnje i ja vjerujem da je upravo u osiguravanju tih sredstava problem. :dunno
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la Trabakulica » 07 lip 2012, 10:50

Istina, ali zašto onda govore da svi mogu pohranit. Neka budu realni i iskreni sa ljudima i kažu kako stvari stoje. Znaci: " vrlo rado ćemo primiti vase stanicee ako budemo u mogućnosti "
Bez nekih lažnih obećanja.
Trabakulica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la silki » 07 lip 2012, 11:06

MON je napisao/la:ne bi ja baš tako drvljem i kamenjem. kada je besplatna pohrana, dakle za Zakladu, onda to i jest stvar Zaklade koja bi trebala osigurati djelatnike za 24 satno dežurstvo. To je puno novaca godišnje i ja vjerujem da je upravo u osiguravanju tih sredstava problem. :dunno

mon, al' djelatnici kako god okreneš moraju biti osigurani jer imaš rodilje koje pohranjuju u privatne svrhe kuiš ;)
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la MON » 07 lip 2012, 12:45

da, ali se onda to iz drugog fonda i plaća. ti djelatnici nisu zaposlenici zaklade, koliko ja to razumijem, a možda ne razumijem.

koliko sam shvatila i banka i zaklada su pod istim krovom, ali se financiraju iz različitih izvora, odnosno imaju odvojene budžete.
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la silki » 07 lip 2012, 14:38

ti plaćaš bolnici 1000 kn vađenje, ne zakladi.
ako plaćaš bolnici, možeš rodit u bilo koje doba dana/noći, moraju ti osigurat osobu koja će to napravit.
zato ne kužim kakva je fama oko vađenja, s obzirom na vrijeme poroda, bilo u prv. svrhe il' donaciju :dunno
za dostavu mi je jasno.
mi pohranjujemo privatno i dužni smo u roku 24h po porodu kit dostaviti u banku.
silki

PostPostao/la MON » 07 lip 2012, 15:09

onda se vraćam na onu prethodnu konstataciju :mrgreen

MON je napisao/la:a možda ne razumijem.
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la rusulica » 07 lip 2012, 15:11

Meni je smiješan ton kojim me sestra obavijestila da ne rade to po noći: "sad ste se sjetili donirati stanice". kao da ona meni čini uslugu ili mi nešto poklanja. ideš učinit dobro djelo i ispadneš p****
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la MON » 07 lip 2012, 15:21

krivo sam posložila kockice. mislila sam da je problem sama pohrana, a ne uzimanje stanica. ovo fakat ne kužim
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la silki » 07 lip 2012, 15:47

ako doniraš i rodiš u uredovno radno vrijeme (8-16) sestre koja to radi - možeš donirati matične i sam riješavaš transport do banke. ako rađaš u gluvo doba noći i želiš donirati - ne možeš.
s druge strane zanimljivo je to da ako plaćaš naći će se netko tko će to odradit umjesto te sestre, u bilo koje doba, još kako ;)
silki

PostPostao/la MON » 07 lip 2012, 15:57

ali ja nisam niš transportirala. samo sam predala papire i oni su sve drugo napravili sami. jest da sam rodila u uredovno vrijeme.
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la silki » 07 lip 2012, 16:25

za zagreb i donaciju - da.
silki

PostPostao/la sretna22 » 08 lip 2012, 21:41

Ja sam spremila u privatne svrhe, nije bilo nikakvih problema :hahaha naravno, nismo ih ni ocekivali :hahaha
MAMIN HAHAR 14.05.2012.
sretna22
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Iva15 » 09 lip 2012, 06:05

silki je napisao/la:ti plaćaš bolnici 1000 kn vađenje, ne zakladi.

Nisam znala da moraš platit još ekstra 1000 kn bolnici da bi ti napravili uslugu vađenja?
P 07/2012 S 05/2015
Iva15
volim biti organizirana

PostPostao/la silki » 09 lip 2012, 07:44

ako pohranjuješ privatno da. vodi računa da to riješiš prije poroda jer ti neće htjet izvaditi ako nemaš potvrdu o uplati.
bar je na sv. duhu tako.
silki

PostPostao/la Ana2010 » 09 lip 2012, 09:17

tako je i u Rijeci za pohranjivanje u privatne svrhe - platiš još 1000 kn bolnici i sam voziš to u Zg.
za donacije se ne plaća tih 1000 kn, ali ne znam da li uzimaju krv iz pupkovine za donaciju 24 sata na dan ili ne :dunno.
J. 2009.
D. 2012.
J. 2015.
Ana2010
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Iva15 » 09 lip 2012, 11:56

Prva je opcija bila da ćemo donirat, ali nakon svih ovih pročitanih priča ispada da ih to najčešće "nije volja radit" :angry
Tako da smo se odlučili u privatne svrhe. Ja planiram rodit u Puli, nema puno njih koji pišu iskustva sa tim rodilištem pa neznam kakva je tu procedura. Iskreno malo mi baš smeta da ću u trudovima najviše razbijat glavu da im stalno ponavljam da želim pohranit matične stanice, sad moram brinut i da MM ima 1000 kn u novčaniku :ajme
aj, aj, život u Hrvatskoj... :whew
P 07/2012 S 05/2015
Iva15
volim biti organizirana

PostPostao/la silki » 14 lip 2012, 06:33

iva, nazovi rodilište ili trudničku ambulantu u puli i raspitaj se što sve treba. obično, osim tih 1000 kn za vađenje, imaš još nekih formulara koje trebaš ispuniti i ovjeriti kod gina.
pitaj je l' nužno tu uplatu riješit ranije, prije rođenja, jer je praksa na sv. duhu da ako nemaš potvrdu o plaćenju nema šanse da ih izvade.
silki

PostPostao/la Iva15 » 15 lip 2012, 15:11

Zvala sam rodilište, kažu da samo dođem sa papirima i paketom šta mi pošalju iz Zagreba.
Poslje mi je palo na pamet da je možda sa zagrebačkim rodilištima dogovoreno da u biti tek tamo preuzimaš ovaj paket za uzimanje matičnih stanica pa ga platiš 1000 kn i potpisuješ ugovor. a nama koji nismo iz zagreba šalju poštom. I ja ću to platit po predračunu.
P 07/2012 S 05/2015
Iva15
volim biti organizirana

PostPostao/la silki » 15 lip 2012, 15:20

ne, cijena kita je uključena u ukupnu cijenu. znam po predračunu. to nema nikakve veze s 1000kn koje plaćaš bolnici za vađenje. to bolnica naplaćuje svoju uslugu.
silki

PostPostao/la Ana2010 » 15 lip 2012, 16:48

silki je napisao/la:ne, cijena kita je uključena u ukupnu cijenu. znam po predračunu. to nema nikakve veze s 1000kn koje plaćaš bolnici za vađenje. to bolnica naplaćuje svoju uslugu.
:dada I ja sam platila za 1. dijete po predračunu i poslali su mi poštom kit, a u riječkoj bolnici sam platila još 1000 kn - za bolnicu. To sam platila isti dan kad sam došla roditi, skupa s nekih 400 kn za prisustvovanje oca porodu.
J. 2009.
D. 2012.
J. 2015.
Ana2010
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ana2010 » 26 lip 2012, 09:23

Ana2010 je napisao/la:tako je i u Rijeci za pohranjivanje u privatne svrhe - platiš još 1000 kn bolnici i sam voziš to u Zg.
za donacije se ne plaća tih 1000 kn, ali ne znam da li uzimaju krv iz pupkovine za donaciju 24 sata na dan ili ne :dunno.

ispravak: nije 1000 kn nego 1437,50 (s PDV-om)!

Saznala sam još da za donacije postoji besplatna dostava u Zg, ali samo radnim danom. AKo se rodi za vikend/praznik, sami nosite set u Zg. Ako se pohranjuje u privatne svrhe, roditelji isto sami nose set u Zg, bez obzira na to koji je dan.

Mislim da krv iz pupkovine za donaciju uzimaju u bilo koje doba dana.
J. 2009.
D. 2012.
J. 2015.
Ana2010
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la pika26 » 19 ruj 2012, 12:20

I mi smo odlučili darivati matične stanice, naravno ako ne rodim za vikend onda ništa od toga :( , bezveze,al ajd...

Uglavnom rodit ću u Osijeku, i kod nas se ništa ne plaća vađenje, samo isprintaš one formulare i to poneseš sa sobom kad ideš roditi...sve ostalo oni obavljaju, jedino je problem što nema dostave u Zg.vikendom,pa se onda to ne obavlja,osim ako imaš vlastiti prijevoz..

eto to su najfriškije informacije od prije tjedan dana

:mah svima!

e da i još me zaprepastilo koliko ima sebičnih ljudi,nekoliko njih je na tečaju pitalo kakve oni imaju koristi ako daruju te stanice :nesvist :gaah , šta misle da će dobiti besplatno ljetovanje ili ne znam šta...uopće mi to nije jasno!!! Ima nas svakakvih!
pika26
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Liv Tyler » 19 ruj 2012, 16:00

Imaju koristi, mogu imati prednost u slučaju da im zatrebaju. A čak ako se njihova donacija nije potrošila onda i mogućnost korištenja vlastitog uzorka. ;)
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la viki » 14 lis 2012, 12:02

tratinčica1711 je napisao/la:trabo samo im sto puta na porodu spomeni za doniranje. Ja sam donijela sve papire potpisane i dokumente u rodilište

- tak sam i ja, i opet su skoro zaboravili, rodila sam navečer u Zg-u i to vrijeme im nije bilo problem za donaciju... :mah
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Iva15 » 19 lis 2012, 00:26

Iva15 je napisao/la: Iskreno malo mi baš smeta da ću u trudovima najviše razbijat glavu da im stalno ponavljam da želim pohranit matične stanice, sad moram brinut i da MM ima 1000 kn u novčaniku :ajme
aj, aj, život u Hrvatskoj... :whew

Evo da napišem da se u Pulskom rodilištu ne plaća nikakva naknada za uslugu pohrane matičnih stanica u privatne svrhe :yess I stvarno sam im između trudova napominjala da ja pohranjujem matične stanice, da nebi bilo da nismo znali :mrgreen
Sve je prošlo OK, matične stanice pohranjene :yess
P 07/2012 S 05/2015
Iva15
volim biti organizirana

PostPostao/la Lela32 » 20 lis 2012, 18:52

jel zate mozda dali se u zakladu Ana Rukavina maticne stanice mogu dati ako nosim blizance?Ja popunila papire koje su mi dali kad sam bila u bolnici prije mj dana ali mi sada vecina kaze da posto nosim blizance ne mogu davati maticne stanice :shock
slika
slika
Lela32
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la jorukavi » 03 stu 2012, 20:50

Pozdrav cure, :)

Vidim da na forumu (muškaraca) Mame i Bebe ima jako malo pa ću i ja probati ću biti kratak po ovoj temi i možda prenijeti nekome svoje iskustvo (pohrane matičnih stanica za osobne potrebe). Obzirom da sam dobio ovlasti od žene da se bavim ovim pitanjem, evo što sam saznao po ovoj temi.

Postoje 3 firme koje se bave pohranom na ovom području. (možda i više ali ja sam pronašao ove)

1. Cryo-Save (nemaju predstavnika u RH, imaju predstavnika u Banja Luci tvrtku Family-Plus d.o.o)
2. Krio Institute - mađarska tvrtka (osim broja telefona 099 7 942 542 koji se ne nalazi niti u jednoj bazi i jednog e-maila sa hrvatskom domenom nema hrvatskih kontakata, ali ima lijepo izrađena web stranica)
3. KBC Zagreb

Prve sam odmah eliminirao jer nemam namjeru poslovati sa tvrtkom u Banja Luci. Ovo nema veze sa nacionalnošću, a više ima veze što je Bosna neuređena zemlja i ne pada mi na pamet da poslije naganjam tvrtke do kojih neću moći doći.
Druge nisam niti kontaktirao jer tvrtka koja se na svojim stranicama ponosi certifikatom ISO 9001 za mene kao da ne postoji. (svi koji smo se bavili certifikatima znamo koliki to bullshit može biti). Možda sam paranoičan i u ovom slučaju, ali netko tko ima lijepu stranicu, a pritom ne želi imenovati na koga je telefonski broj naveden za mene ili nema tvrtku u RH je opcija no-no.

Uglavnom možda se varam i netko je imao pozitivna iskustva ali niti jedna od dvije naveden opcije mi nije ulijevala povjerenje, a i nemam pretjeranu želju da stanice ostavljam na granici nepoznatim tipovima. :(

Nazvao sam neki broj telefona u KBC Zagreb na koji sa naišao na jednom od foruma. Tamo mi se javila dama ugodnog glasa, mislim Biškup i pojasnila mi gotovo sve što sam pitao.
Za 10 dana mi se na kućnoj adresi pojavio dopis sa slijedećom dokumentacijom:
- Ugovor o pohrani krvi iz pukovine za osobne potrebe.
- Informirani pristana o pohrani krvi iz pupkovine za osobne potrebe
- suglasnost za otkrivanje podataka
- zdravstveni upitinik za obitelj koja pohranjuje krv iz pupkovine za osobne potrebe
- Identifikacijski obrazac za obitelj koja pohranjuje krv iz pupkovine za osobne potrebe
- predračun

Naknada u KBC ZAgreb je slijedeća:
Registracija 600€
Obrada i pohrana 916€
Čuvanje (18godina) 540€ (30 €/god)
Ukupno 2.056,00 €

Nakon što platite iznos KBC Vam šalje set za prikupljanje krvi iz pupkovine (jos nisam dobio).
Ono što me ugodno iznenadilo da je ovaj ugovor sa KBCom pisan u namjeri da zaštiti nas roditelje. Ako se dogoodi ovo (vraćaju pare), ako se dogodio ono (vraćaju pare)... rijetko u praksi vidim tako neagresivan ugovor i to me onako kupilo.
Mane vidim u činjenici da moram platiti kbc-u u kojem će mi dijete biti rođeno 1400 kuna za prikupljanje uzoraka i to što u 24 sata moram dostaviti uzorak u ZG. No ako su to sve mane onda pristajem.

Obzirom da mi je pokvarena narav, ostao sam zatečen činjenicom da je predračun koji smo mi dobili broj 12, a broj ugovor dvostruko manji. Isuse. Listopad ove godine, a oni sve skupa odradili 6 ugovora. Ne znam je li tome uzrok needucirani roditelji koji će rađe skuriti 10.000 kuna na kolica ili jednostavno besparica u državi. :/

Eto, ako sam kome pomogao u budućnosti super, ako nisam žao mi je. Ovo sam napisao jer sam ja 2 mjeseca tražio takav e-mail koji bi mi barem malo pojasnio gdje što tražiti.

Over and out. Javim se ako se putm posvađam sa nekim, ako uzorci ne uspiju ili ako uspješno dostavim ms u Zagreb.

Lijepo pozdrav
jorukavi
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Marina235 » 16 pro 2012, 10:36

Pozdrav, da probam i ovdje saznati... Zanima me je li netko što čuo o privatnoj pohrani matičnih stanica preko Cryo-Save-a? Jedna poznanica davno je radi njih otišla roditi u Sloveniju a neki dan mi veli moja gin. da je načula da su pred otvaranjem ureda i u Hr (preko globalne stranice još nemaju kontakt, moram to istražiti). Ako je to stvarno moguće obavila bih to preko njih (za jedno 5 mj).
Ni meni ne pada na pamet ići preko Bosne, kao što prethodnik veli. Rebro će biti opcija ako ništa drugo.
Hvala svima
Marina235
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la jorukavi » 14 sij 2013, 20:42

Da zavrsim pricu... predao sam maticne stanice u rebru jedne srijede u 22:00 sata prije gotovo mjesec dana. Dobio potvrdu o predaji i nitko me kasnije nije kontaktirao.

Btw. Apsolutno svi s kojima sam pricao imali su misljenje o ovome, uglavnom negativno. Svi ti pizdeci su ove godine kupili ili novi auto ili stokke kolica.

No bez obzira na sve i dalje mislim da je ovo sa Rebrom najbolja opcija? Ako imate pitanja slobodno me pm-ajte.
jorukavi
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PrethodnaSljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.