Postao/la orchid » 08 lip 2012, 10:24
Cure, prekrasne torte, svaka čast!
Ja imam jednu malu dilemu. Za sestrinu svadbu trebam napraviti oko 30-40 ruža od ticina. I sad, gledala sam malo po internetu, i većina ruža se prave od gumpaste a ne od čistog ticina.
Nabavila sam gum-tex od wiltona preko neta, i pošto nemam tečne glukoze nego samo u prahu, odlučila sam ne praviti gumpastu nego samo po wilton receptu umiješati kašikicu gum-texa u već napravljeni ticino i od toga praviti ruže, navodno tada možeš taj ticino jako tanko razvaljati, neće pucati i biće čvršći kad se osuši.
I juče ja napravila ticino, umješala kašikicu gum-texa, sve super, i imala nekog drugog posla tako da sam ga samo umotala u plastičnu foliju i stavila u kesicu. Poslije nekoliko sati kad sam krenula bojiti ticino, uuuups, problem. Prvo, ta smjesa je toliko tvrda poslije 2 sata stajanja (u plastičnoj foliji i u kesici) da je opšte nisam mogla mjesiti.
Nakon laganog zagrijavanja, kao počela se mjesiti, no i mrviti u isto vrijeme. Kad sam dodala boju, nije počelo primati boju kao normalan ticino nego samo tačkice kojima nisam mogla ništa. I tu mi je pukao film, uzela sam obični ticino, obojila ga u crveno i sad mislim od običnog ticina praviti ruže. Eh, sad ide pitanje za sve vas:
Jeste li kad pravile ruže samo od ticina. Kakve su vam ispale i jesu li bile dovoljno čvste?
03.03.2010 Moja mala ljubav