Sada je: 26 srp 2026, 16:57.

Rast zubi

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: Rast zubi

PostPostao/la † Sanika » 20 sij 2011, 22:07

Helena71 je napisao/la:Sanika, ako u obitelji ima hipodoncije (prirodjeni nedostatak zuba), moze se dogoditi da nema trajnih dvojki, petica ili osmica.

Nema toga kod nas :dunno nadam se da P. ne bude iznimka :mah
Njoj su isto dosta kasno krenuli trajni, u odnosu na njene vrsnjake, pa je onda valjda sve ock :)
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la VIPmama » 21 sij 2011, 09:27

sj, ne bih se brinula. Ja sam se zabrinula kad je moj mlađi šestice dobio s 4,5 g. :/

ajme, mi u obitelji imamo jedan slučaj da nema trajne dvojke gornje :strah a kod mlađeg su donje dvojke stale :dunno u stvari, nisu ni krenule još
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la Helena71 » 21 sij 2011, 21:24

SM, oprosti, djeca su me prekinula pa nisam odgovorila. Treba izvaditi mlijecne a trajni se pomaknu naprijed pod utjecajem pritiska jezika. Ako je medju mlijecnim zubima bilo razmaka, to je dobar znak da ce biti mjesta za trajne (razmaci + rast celjusti).
SJ, sestice rastu oko 6. godine (kod deckica kasnije nego u cura) iza mlijecnih petica - nista se ne klima niti ispada :)
gornjim jedinicama je termin oko 7. godine, donjim nesto prije, sve jos stignete :)
Helena71
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 21 sij 2011, 23:42

Mi smo onda taman po ps-u :mrgreen . Time da mu je jedna jedinica vec dugo kompletno vani, a na mjestu druge je rupa sigurno vec 5 mjeseci ali sad ju vidim da ce svaki cas izaci i ona.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Stefanova_mama » 21 sij 2011, 23:50

Helena71 je napisao/la:Ako je medju mlijecnim zubima bilo razmaka, to je dobar znak da ce biti mjesta za trajne (razmaci + rast celjusti).

Nije bilo razmaka, bili su cvrsto napakovani, u pravilnom rasporedu (nista nije strcalo). Sta ce mu onda raditi, kako da i tu drugu jedinicu negde smestimo, jer kako sam shvatila do proteze treba jos sacekati da vise stalnih zuba naraste? Donje jedinice vadimo pocetkom februara, ako dotle ne ispadnu same, da bi napravili mesto za tu prvu stalnu jedinicu donju.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la sj » 24 sij 2011, 12:22

Helić hvala :mah Nisam ni mislila da za šestice treba nešto ispasti, nego sam mislila općenito na stanje njegovih zubi. Prednji zubi mu se još uvijek ne klimaju, a jučer se potužio da ga boli zub. Mislim da dobivamo prvu šesticu jer je meso iza petice "nabubreno" :yess
sj
Parkovi i nasadi

PostPostao/la sany » 27 sij 2011, 12:57

nama jedinica gore koja upravo izlazi ima drugaciju boju od ostalih trajnih (donje jedinice), po sredini je bas izrazito bijele boje, sta bi to moglo biti?
naravno peremo redovito prije spavanja itd..na ovim prije zubicima nije bilo nista slicno..
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la Helena71 » 30 sij 2011, 18:22

Sany, vjerojatno je u pitanju hipoplazija cakline tj. caklina je nesto slabije mineralizirana. Neka ga doc pogleda ali najcesce to ne cini nikakve probleme ako redovito perete :)
SM, nista ne mozes u ovoj dobi. Zubi ce se postaviti zbijeno, rotirano, malo jedan preko drugog. Nije to nista strasno :) samo cete morati biti revni sa zubnim koncem jer ce se izmedju njih zadrzavati hrana.
Helena71
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la sany » 30 sij 2011, 21:23

Helena hvala
ma i ja vjerujem da nece cinit probleme, nego cisto estetski, sricom ne vidi se puno, bar za sad
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la Duga » 15 lip 2012, 16:19

Stefanova_mama je napisao/la:S. je donja jedinica izbila iza mlecnih, one se klimaju, ali ne dramaticno i stomatolog bi ih nerado vadio, nada se da ce ispasti same, zakazao nas za pocetak februara. Stalna jedinica je dopola izrasla i velika je koliko obe mlecne. Ima li nade da se vrati napred i sta cemo za mesto sa onom drugom (moze li vilica u ovom periodu porasti toliko)?

Jos za kraj i smesan komentar S. igrao se sa jednom devojcicom koja mu se svidjala ranije i pitam ga je li lepa, kaze nije izgubila je puno zuba, ali je dobra. :lol

Dižem temu!
Ljuta sam k'o :gaah (e, sad ne znam je li s razlogom ili ne).
Cura će uskoro napuniti 7 godina. Ima još sve mlječne, prije neka tri tjedna otišle zubaru (redovito kontroliramo i do sada savršeno zdravi) i onda joj je zapečatila dvije šestice (druge dvije nisu izašle cijelom plohom) i pitam ju šta se dešava s donjim jedinicama (mlječni se klimaju, a iza njih vidim da se jako bjelasa i nateklo je - trajni zub). Normalno, mene frka da joj trajni ne narastu krivo (ja sam kao klinka imala problema, nosila sve i svašta za ispravljanje i u odrasloj dobi, vadili mi trajne zube...uglavnom pretpostavljam da bi mogla imati na koga zezancije tog tipa). Njezina zubarka je rekla da je to sve ok, da se trajni mogu pomaknuti i po nekoliko mm, da u početku to zna izgledati zbrčkano pa se poslože...štajaznam, meni bilo dovoljno jer još zub nije izbio.
Mi , kao, došli na vrijeme na kontrolicu za svaki slučaj. Igrom slučaja prekjučer je bila neka druga zubarka u posjet vrtiću i predškolarcima gledala zube, klinka dobila pohvalu, ova ju pitala zna li da joj raste zubić, konstatirala da ima dvije šestice zapečaćene...sve pet!
Danas, slučajno joj pogledam da vidim šta se dešava iza mlječnih donjih jedinica, a ono izbila trajna jedinica, ali je nekako zarotirana za 45 stupnjeva...i sad ako je to normalno, ajd dobro, ali ako nije, pa dvije su zubarke gledale u tri tjedna :gaah ...
Šta da radim?
Odem njezinoj zubarki i kažem: vadite to!
Potražim novog zubara koji radi i s djecom?
Čekam da sami ispadnu kao što je i predložila njezina zubarka.

Hvala
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la badada » 15 lip 2012, 16:29

neznam, i mi smo u dilemi
naime malac će tek 6 u rujnu a izbila mu je donja jedinica iza mliječne koja se uopće ne klima, i zubarka kaže da ako to prije samo ne ispadne da dođemo u rujnu da mu isčupa

malcu je frka klimat mliječni zubić jer kaže da mu se onda obadva klimaju a on nipošto ne želi da mu ispadne novi lijepi oštri zub :zub

nama je cijela situacija jako neobična jer neznamo nikoga kome se to desilo

možda bi za tebe najbolje bilo da potražite još jedno mišljenje
07.09.2006. veliki zvrk
09.09.2013. mala zvrkica
badada
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Barbi » 15 lip 2012, 16:31

Mojoj su djeci trajne jedinice rasle iza mliječnih, sinu su dvije kompletno izrasle prije nego su ispale mliječne tako da zapravo nije uopće bio krezub :mrgreen Trajne su bile sigurno centimetar iza ostalih zubi i pomaknule su se naprijed u ravninu sa ostalima u valjda deset dana. :shock Kćeri su dva zuba rasla tako ukoso i pod kutem :roll i sve je izgledalo nekako čudno :ajme no opet se ispravilo sve skupa i poravnalo u par mjeseci.
Po mom iskustvu :dunno ne bih ništa dirala.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Duga » 16 lip 2012, 11:34

Trajne su bile sigurno centimetar iza ostalih zubi i pomaknule su se naprijed u ravninu sa ostalima u valjda deset dana. :shock Kćeri su dva zuba rasla tako ukoso i pod kutem :roll i sve je izgledalo nekako čudno :ajme no opet se ispravilo sve skupa i poravnalo u par mjeseci.

Istu priču smo čule i od naše zubarke kad smo bile na kontroli prije cca 3 tjedna, ali sad kad je provirila tako zarotirana za 45 stupnjeva, ne znam šta bih mislila, osobito jer sam ja, kao klinka imala velikih problema i šta sam sve prošla već u odrasloj dobi hvata me :roll ...

Hvala vam, cure. Ipak ću u ponedjeljak potražiti komu ju mogu odvesti po drugo mišljenje jer nemam mira.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Duga » 19 lip 2012, 08:41

Jučer bili kod ponovno kod stomatologa i odluka je bila da se vadi mliječni.
:mah

edit:tipfeler
Zadnja izmjena: Duga; 27 lip 2012, 08:54; ukupno mijenjano 1 put/a.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la sigureca » 26 lip 2012, 13:52

Evo i mi imamo malih problema. Moja najmlađa kćer je kasno dobila zubiće, oko 1. rođendana. Prvo što se dalo primjetit je da joj nije izrasla jedna gornja i jedna donja dvojka. Zubarica nam je rekla da se to događa te da će najvjerojatnije izrasti trajni zubi. Do sada su gornje jedinice i dvojke izrasle ok, ali jedna donja dvojka opet nedostaje. Moram napomenut da smo i mi imali problema s donjim jedinicama pošto su rasle iza mliječnih jedinica. Donje jedinice i jedna dvojka su se uredno smistile između očnjaka i nema naznaka drugoj dvojki. Dobili smo uputnicu za Ortopantomogram pa se mislim. Ne volim je izlagat zračenju, ali razumim da bi bilo dobro znat da li je dvojka negdi "zapela" ili je uopće nema. Kakva vi imate iskustva
M.2000, K.2002, N.2003
sigureca
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Prethodna

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.