Sada je: 06 lip 2026, 02:43.

Pitanje u vezi sa prohodavanjem?

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Pitanje u vezi sa prohodavanjem?

PostPostao/la adrii24 » 30 lip 2012, 20:44

bok,mame. imam jedno pitanje za vas...ovako,moja curica ima 17 mjeseci,i kad je u stanu,hoda super,ali kad izađemo van u šetnju ona kao da se boji,nesigurna je i ja se jednostavno bojim da mi ne padne i ne izlupa se cijela.
naime,ona više kao da žuri kad hoda,brza i je i dok je držim za rukicu super,ali kad je pustim da sama hoda,hoda uz rezervu..kako vaša djeca stoje s tim?
prvo mi je dijete tako da nemam iskustva s tim...hvala unaprijed
adrii24
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Pitanje u vezi sa prohodavanjem?

PostPostao/la olja2208 » 30 lip 2012, 22:06

adri, premjestila sam tvoj post i otvorila poseban topic.
na ovom topicu se, između ostalog, pisalo i ovome sto tebe zanima:
viewtopic.php?f=49&t=16581&start=210

pa citiram nešto relevantno:
"I našla na par mjesta info sličnu poput ove:

http://www.centarsm.co.yu/SavetiBebeRan ... ub=insub15 wrote:Kada bi dete trebalo da prohoda?
Ne postoji tačno određeno vreme kada dete treba da prohoda, to se najčešće dešava između 14 i 16 meseca, sa tolerancijom i do 4 meseca, što znači da je sve u redu ako dete počne samostalno da hoda sa 10 meseci, a takođe i ako prohoda u 21 mesecu.

Svako dete ima svoj ritam sazrevanja koji treba poštovati i pomoći mu da uspešno savlada sve faze razvoja motorike. Dete će prohodati kada bude dovoljno sazrelo i uvežbalo sve neophodne elemente samostalnog hoda, uspravljanje iz klečećeg položaja, hodanje uz pridržavanje, najpre noga do noge, zatim noga ispred noge, održavanje bočne ravnoteže sa prebacivanjem težine, i na kraju ravnotežom napred-nazad. Postepeno će smanjivati površinu oslonca i gegajući hod se polako gubi, dete počinje da spušta ruke dole i sve više hoda kao odrasli. Kada napravi 8 samostalnih koraka može se reći da je prohodalo. Sve ovo traje i po nekoliko meseci ali roditelji moraju biti strpljivi, naročito babe i dede koji često vode dete držeći ga za ruke podignute visoko u vazduhu. Ovo ne samo da remeti normalan hod već može da dovede do preteranog istegnuće zglobova ramena i laktova (a vrlo često i do bolova u leđima onoga ko vodi dete)."
S. 2007. G. 2010. V. 2012. P. 2014.
slika
olja2208
ja bih htjela imati more 24 sata

PostPostao/la olja2208 » 30 lip 2012, 22:29

ne znam hoda li u stanu uz pridrzavanje ili je sasvim samostalna? stan joj, kao poznato okruzenje, ocito pruza vecu sigurnost.
polako, strpljivo, mozda jos nije sasvim spremna, mozda je pala vani pa se uplasila i zbog toga je oprezna.

uglavnom, treba pratiti njenu dinamiku kojom ce samouvjereno i samostalno prohodati, treba nauciti i padati, ne treba je pridrzavati jer treba postati svjesna onoga što može sama, pridrzavanjem ih mozemo krivo naučiti.
adrii24 je napisao/la:ali kad je pustim da sama hoda,hoda uz rezervu.
i treba tako, jos je na pocetku, daj joj vremena koliko njoj treba.

off-topic, možeš se pridružiti generacijskom topicu Vampirici (zima 2010/2011) ;)
S. 2007. G. 2010. V. 2012. P. 2014.
slika
olja2208
ja bih htjela imati more 24 sata

PostPostao/la adrii24 » 01 srp 2012, 13:05

olja,hvala na savjetima.. ;)
Da,u stanu hoda samostalno,bez icije pomoci i bez pridrzavanja. I ja mislim da se u stanu osjeca sigurnije jer joj je sve poznato,dok je vani sve drukcije,bučnije,zelenije... Mislim,super ona hoda,ali eto,kao sto sam rekla,vani uz rezervu hoda. Vjerojatno je to mali strah od nepoznatog.
Evo,prikljucit cu se vampirićima.. :)
adrii24
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.