Sada je: 22 srp 2026, 10:50.

vježbe, savjeti, pripravci za jačanje mišića maternice

“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.

Moderatori/ce: nevenera, ivana7997

vježbe, savjeti, pripravci za jačanje mišića maternice

PostPostao/la Vicky & Mama » 22 kol 2012, 10:36

uh, uh... bila jutros kod gina ponoviti papu (ali to je sad neka druga tema :nesvist ) i kaže mi da mi stanje "tu doli" nije baš sjajno i da ću ulaskom u menopauzu sigurno imati problema sa spuštenom maternicom, spuštenim mjehurom itd. :strah jer da već sad mi to sve skupa izgleda poprilično loše, a iman tek 28 god i jedan porod iza sebe :ajme (kao da moj nalaz odgovara starijoj dobi i stanju nakon više poroda).
nije mi stručno objasnija kako se to sve skupa zove pa vam prenosim ovako opisno.... uglavnom reka mi je da radim kegelove vježbe (po njemu ne zna koliko će pomoći,ali odmoći ne mogu) i to je to :conf
da nema zato nikakve terapije, prevencije, ništa :dunno
ja za sad nemam nikakve smetnje (on kaže da ih neću ni imati do ulaska u menopauzu jer me do tad štiti estrogen, ali da tada mogu očekivati probleme)
ima li ko kakav savjet, iskustva s tim, pomaže li homeopatija tu, čajevi kakvi za jačanje te muskulature, išta :dunno
pišite... znam da je menopauza još daleko, ali... brzo to dođe i volila bi učiniti sve šta mogu
19.04.2011. V
30.06.2015. L
Vicky & Mama
centrifugirana

Re: vježbe, savjeti, pripravci za jačanje mišića maternice

PostPostao/la Hajdi » 22 kol 2012, 10:40

Pisale smo već puno o tome ovdje http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=42&t=56178. Ima terapija, operacija kad prestaneš rađati.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Vicky & Mama » 22 kol 2012, 10:41

hvala Hajdi, pogledat ću :mah
19.04.2011. V
30.06.2015. L
Vicky & Mama
centrifugirana

PostPostao/la dunja » 22 kol 2012, 10:43

selim ovo na FIT :)
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one.”
Tom Hiddleston
dunja
most

PostPostao/la Duga » 22 kol 2012, 10:47

Vicky, kako je on to tebi uočio? Dok si ležala na stolu ili si morala ustati ili na uzv (sori, zvuči glupo ovo moje pitanje :mrgreen , ali me zanima kako ti je ustanovio)?
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Vicky & Mama » 22 kol 2012, 10:56

DUGA dok san ležala na stolu, radija mi papu i manualni pregled i tada mi je to reka :strah
kaže on da je operacija zadnja opcija, ali da je izvjesno da ću imati problema :dunno

edit: HAJDI kako ti je sad nakon operacije? sve ok?
19.04.2011. V
30.06.2015. L
Vicky & Mama
centrifugirana

PostPostao/la Duga » 22 kol 2012, 11:18

Thnx na odgovoru
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Hajdi » 22 kol 2012, 11:22

Ja sam odlično, ko nova, super sam zadovoljna :dada

Kao što sam napisala na drugom topiku meni su u Postojni stavili mrežicu Perigee (malo poguglaj perigee mesh).
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Vicky & Mama » 22 kol 2012, 11:29

usput da dodam da ja za sad normalno idem na wc, ništa prečesto i da sam nedavno bila kod urologa na uzv (iz drugih razloga) i u tom nalazu stoji da je s urološke strane sve b.o. iliti ok ;)
i zanima me može li se šta učiniti sad dok još nije vrime za operaciju (vjerojatno ću još i rađati), znači ima li šta za održavati stanje ili čak popraviti malo, javite pliiz... :kima

Hvala HAJDI, baš mi je drago da si ok sad ;) ... proguglat ću malo... btw kužim se nešto u mrežice :ajme (meni su u 5tom mj gradili jednu zbog femoralne kile (znan nije to isto, ali eto)
19.04.2011. V
30.06.2015. L
Vicky & Mama
centrifugirana

PostPostao/la Lamama » 22 kol 2012, 11:30

hm, i ja se sad pitam da nije to i meni.

još nisam bila kod gina nakon poroda :ajme , ali me boli kod odnosa dole (što kažete u nekim položajima) i čini mi se da mi je rodnica malo kreniula van :ajme . mislim, tako mi izgleda da nije baš stanje kako je bilo prije, da sad ne opisujem, ko zna ko sve ovo čita. malo mi se desi da mi ode mokraća kad kahnem, kihnem i sl., ali rijetko. krv, bol pri mokrenju nemam.

jesu li vama ti simptomi?

kegel na kraju pomaže znači?
Lamama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Vicky & Mama » 22 kol 2012, 12:02

lamama i meni je to šta kažeš da ti nije doli sve isto ka i prije poroda :mrgreen
mislim jasno mi je da se neke stvari moraju prominiti, ali kad san išla ogledalom provjeriti kakvo je stanje :hahaha baš san se iznenadila (ka da je sve nekako otvoreno, oteknuto :ajme ajme opisa ubit ću se :cigle ) da mi je neko reka da ću ovako razglabati o tim stvarima :hahaha
uglavnom, rodila sam ima 16mj i to je sve već sve tribalo vratit se na svoje, a nije baš... a i dr. mi je danas potvrdija moje strahove :nesvist
a i to šta kažeš i meni zna biti nelagodan osjećaj u nekim položajima kod odnosa i boluckati me malo :zub
19.04.2011. V
30.06.2015. L
Vicky & Mama
centrifugirana

PostPostao/la Hajdi » 22 kol 2012, 12:06

Kegel i druge vježbe pomažu samo djelomično, meni je pomogao i pilates jer su mi trbušni mišići bili jako mlohavi, ali rastegnuto i opušteno tkivo ne može nikakva posebna vježba vratiti nazad, tako da ako je jako loše dugoročno pomaže samo operacija.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Duga » 22 kol 2012, 13:05

mislim jasno mi je da se neke stvari moraju prominiti, ali kad san išla ogledalom provjeriti kakvo je stanje :hahaha baš san se iznenadila (ka da je sve nekako otvoreno, oteknuto :ajme ajme opisa ubit ću se :cigle ) da mi je neko reka da ću ovako razglabati o tim stvarima :hahaha

Nakon vaginalnog poroda trajno se mijenja i izgled spolovila (da te to ne zbuni), a druga stvar je ako žena ima problema s prolapsom.
Doduše, mislila sam da se takve stvari pregledavaju kod gina dok žena stoji (ili nekim dobrim uzv vidjeti stanje vezivnog tkiva...da se sad ne upetljavam jer ne znam ),ovako, u ležećem položaju, organi se pomaknu :dunno ...ponavljam, ne znam, samo naglas razmišljam :plavusa
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Hajdi » 22 kol 2012, 13:14

Duga meni su pregledavali klasično vaginalno na ginekološkoj stolici, to oni sasvim dobro vide i tako :ajme E sad imaš tih stolica modernijih i zastarjelijih pa kako se namjestiš.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Lamama » 22 kol 2012, 14:52

e viki&mama, baš tako. crveno i natečeno, ko da mi je malo previše toga na samom ulazu :ajme prije je bilo to sve malo više unutra. ja još uzela s mm raspravljati i pokazivat mu i objašnjavat. čovjek pobjego :hahaha ( ne mogu ni ja da vjerujem o čemu pišem). a planirala još jedno dijete aBd :ajme
Lamama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la dtmb » 22 kol 2012, 15:20

Citam,citam i ne budi ljena odoh i ja u kupaonu na pregled :hahaha. Ali kod mene je sve ko u male djevojcice :lol ,ali jos prije nego sam uopce zatrudnila mi je gin. Rekao da mi je maternica pozadi i podkoso,da ce mozda biti malo tezi porod,druge probleme nije smpominjao
V&m na koje konkretno probleme je mislio u menopauzi?
Brzic 2011
dtmb
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la kiki66 » 22 kol 2012, 22:02

evo, ja sam se malo raspitivala jer mi i mama i baka imaju probl s prolapsima i nakon puno čitanja zaključila sam da ova žena ima najopsežniji uvid u pitanje: daklem ukratko kaže ona da kegel vježbe same po sebi neće previše pomoći, a kao priprema za porod mogu i odmoći. recimo to JAKO pojednostavljeno - dva su razloga za to: 1) njima jačamo mišiće, ali ih skraćujemo :bigno (sjetite se prenabildanih frajera koji ne mogu spojiti ruke s tijelom), a cilj je da dolje mišići budu dobrog tonusa, ali po potrebi rastezljivi 2) te vježbe jačaju samo mali, mali dio mišića zdjeličnog poda ignorirajući sve ostale (a hrpa ih je)

opet - jako pojednostavljeno za lijene: ona preporučuje umjesto keglica čučanje. ispravno čučanje bar 3 puta na dan, a ako baš želite možete za vrijeme čučanja napraviti 10 keglica jer tek tada je zdjelica u pravom položaju za njihovo učinkovito izvođenje.

upravo zbog čučanja pri obavljanju male i velike nužde i puno hodanja, a malo sjedenja - žene izvan našeg "zapadnog" svijeta praktički nemaju problema s prolapsima i sličnim... dakle, pazite da hodate dovoljno kroz dan i čučnite koji put i trebali biste biti ok :yess

evo linkova za manje lijene:
http://www.alignedandwell.com/katysays/the-hunting-and-gathering-mama/ - tu opisuje kako pravilno čučati
http://mamasweat.blogspot.com/2010/05/pelvic-floor-party-kegels-are-not.html - tu u intervjuu objašnjava zašto keglice nisu dovoljne
http://mamasweat.blogspot.com/2010/05/pelvic-floor-encore.html - nastavak intervjua jer je prvi podigao puno prašine

meni je otvorilo oči kad sam naišla na njen tekst, nadam se da će nekome pomoći.

PS čaj koji pozitivno utječe na tonus maternice je čaj izdanaka maline :dada
kiki66
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Vicky & Mama » 23 kol 2012, 08:24

Lamama je napisao/la:e viki&mama ja još uzela s mm raspravljati i pokazivat mu i objašnjavat. čovjek pobjego :hahaha ( ne mogu ni ja da vjerujem o čemu pišem). a planirala još jedno dijete aBd :ajme

:hahaha jadni tm :p
ps. i ja planiram još jedno, a pitaj Boga šta će tek biti nakon toga :ajme

DTMB blago ti se, lipo san ljubomorna kad to čujen :mrgreen
pitala si šta se može dogoditi posli - kaže dr da može stvarati neugodan osjećaj, da može prilikom kašljanja i kihanja pobjeći malo urina ili u najgorem slučaju da može doći do potpunog gubitka kontrole nad m. mjehurom (inkontinencija) :strah :nesvist

KIKI puno hvala na savjetima :mah
Danas idem po čaj od maline i startam sa čučnjevima :dada
19.04.2011. V
30.06.2015. L
Vicky & Mama
centrifugirana

PostPostao/la Diami » 31 kol 2012, 15:55

Ja sam do sada dva puta rodila, a još tijekom druge trudnoće mi je počela jača stresna inkontinencija (kod kašljanja, kihanja), na žalost se nije povuklo nakon poroda, evo prošlo je 18 mjeseci...

Razmišljamo o trećem, a i to mi je prešlo u kriterije kojima razmišljam. Jer kod mene je stanje takvo da tijekom prehlade kad puno kašljem/kišem hodam s uloškom, da ne bi bilo, jer u nekim položajima jednostavno ne mogu zadržati mokraću.

Kos seksa za sad nema problema, iako je i tu osjećaj drugačiji nego prije poroda ili nakon prvog, ali nema bolova srećom.

Ta je tema dosta onak - škakljiva, o tome se uglavnom ne priča... A vjerujem da ima dosta žena kojima je ostalo takvih ili sličnih posljedica...
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Hajdi » 31 kol 2012, 16:23

Diami, meni je ginekolog preporučivao tzv. vaginalne utežiće kao pripomoć za kegelove vježbe. Evo pogledaj ovdje:

http://www.femina-utezi.si/
http://trgovina.reha-oprema.com/inkontinenca/aquaflex-obtezeni-vaginalni-vlozki.html

Meni nažalost za moje stanje to nije pomagalo.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Diami » 31 kol 2012, 22:55

Ja još to ni nisam spominjala ginu... Moja uobičajena ginica nije nešto za razgovor, sad je ona na porodiljnom, dok koji je mijenja mi se čini ok, možda malo štur na riječima, ali otvoren za pitanja. Moram sad ionako na kontrolu, pa možda i spomenem... :ajme

Za utegiće sam čitala, al se nisam (još) odlučila na to...
Diami
ne stignem sanjati

Natrag na Fit i zdrava

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 33 gostiju.