Sada je: 07 kol 2026, 23:57.

VjeronAuk - da ili ne?

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

VjeronAuk - da ili ne?

PostPostao/la mama courage » 06 svi 2013, 01:37

vječna tema, zar ne? :liza

Centar za građansku hrabrost ovaj tjedan pred upis prvašića u škole pokreće akciju “Sekularna hrabrost” kojom želi informirati roditelje prvašića, ali i osnovnoškolske djece o njihovim Ustavom zajamčenim pravima na ireligiozni svjetonazor.

Ako imate dodatnih pitanja i nedoumica, javite se slobodno: Savjetovalište

Prvi dan našeg sekularnog tjedna poklanjamo - letak o pravu roditelja osnovnoškolske djece na informirani izbor o vjeronauku!

(slobodno šaljite link na letak dalje, na fejs ili putem maila svima kojima bi bio bitan)
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

Re: VjeronAuk - da ili ne?

PostPostao/la mama courage » 08 svi 2013, 12:53

Akcija Sekularne hrabrosti nastavlja se i danas: s riječima ohrabrenja svim ireligioznim (a možda još neodlučnim) roditeljima.

Sutra su upisi prvašića u škole !
Zadnja izmjena: mama courage; 09 svi 2013, 10:56; ukupno mijenjano 1 put/a.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la thalia » 08 svi 2013, 13:03

emso, nama su u Rijeci upisi već prošli, a mi se nismo upisali na vjeronauk.

i sad, nemam pojma što će biti tijekom školske godine, ali kako to savjetovalište funkcionira za nas koji nismo u zgu.
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la mama courage » 08 svi 2013, 13:10

thalia je napisao/la:emso, nama su u Rijeci upisi već prošli, a mi se nismo upisali na vjeronauk.

i sad, nemam pojma što će biti tijekom školske godine, ali kako to savjetovalište funkcionira za nas koji nismo u zgu.

imaš obrazac ili telefon (na prvoj stranici, u footeru) gdje nam se možeš javiti. pa ako bude problema, tražit ćemo zajednički rješenje :hug

svakako vam želim sve najbolje i da ne budete imali potrebu nas zvati. ;)
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Dobri andjeo » 08 svi 2013, 21:15

Bilo bi super da vasa druzba napravi takav letak i o zdravstvenom odgoju i pravima roditelja i djece ako ih imaju :zub
A letak je predobar :hahaha
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la alexandra » 08 svi 2013, 21:32

koji dio letka je tak urnebesno smiješan?
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la nadicab » 09 svi 2013, 08:57

u letku kaže da se djeca mogu upisati u humanističke radionice. Može više detalja o tome?
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la mama courage » 09 svi 2013, 10:54

nadicab je napisao/la:u letku kaže da se djeca mogu upisati u humanističke radionice. Može više detalja o tome?

može, nadice, ali samo na pp :)
Zadnja izmjena: mama courage; 09 svi 2013, 14:16; ukupno mijenjano 1 put/a.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Beppa Joseph » 09 svi 2013, 11:03

Smije li se znati tko stoji iza udruge ili agencije koja provodi program?

Meni je zanimljivo da nikad u različitim inicijativama koje sam u posljednje vrijeme vidjela (mislim na ateističke) nema konkretnih odgovornih imena i prezimena.

Iako sam sasvim suprotnog svjetonazora, zanima me sadržaj i literatura na temelju kojih su napravljene radionice. To vjerujem zanima svakoga tko šalje svoje dijete negdje.
Jesu li voditelji samo volonteri i imaju li neko formalno obrazovanje za edukaciju djece u toj temi?

Te na kraju, zanima je je li riječ o neprofitnoj organizaciji ili postoji profit, budući da se dolazak plaća (mislim, cijelo se vrijeme naglašava netransparentnost crkvenih financija pa očekujem ovdje potpunu transparentnost i programa i financija te odgovornih osoba i voditelja i njihove kompetencije za rad s djecom.
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la thalia » 09 svi 2013, 11:06

ja mogu samo reći ovo za plaćanje. nema veze što je neprofitna organizacija/udruga, neke se stvari mogu plaćati i time se kupuju stvari potrebne za radionice, možda hrana ili se plaća ljudima koji to rade.
neprofitno ne znači besplatno, nego da nema profita. sve se daje za udrugu/organizaciju.
thalia
Von Trapp

PostPostao/la Beppa Joseph » 09 svi 2013, 11:13

Taj dio razumijem, ali niti jednog podatka ni o čemu nema.

Meni je sumnjiva svaka stranica gdje ljudi šalju svoje podatke, a nema niti jednog imena s kime se s druge strane razgovara i kome se postavlja pitanje.

Nema nikakvog opisa predsjednika udruge, vlasnika tvrtke ili bilo što drugo.

Mislim ovo pitanje za financije proizlazi iz osnovne netransparentnosti.

Ne bih htjela vrućiti, samo me zaista zanima o čemu se radi.

Biste li vi poslali dijete na radionicu gdje nema baš nikakvog konkretnog podatka?

Ako se poslužuje hrana, kao što vidim da se poslužuje, je li to po zakonu? Koliko znam, tu su stroga pravila pa čak ni igraonice ne smiju kuhati za djecu već poslužuju grickalice.

Ovdje piše da je hrana iz prirodnog uzgoja, ali ništa više.
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la Lorena82 » 09 svi 2013, 12:14

mada su mi djeca još mala i daleko smo od upisa u prvi razred drago mi je da postoji tako nešto gdje će se "djeca sa rupom u nastavi" adekvatno zbrinuti i omogućiti im njima zanimljive i korisne aktivnosti.
nažalost dok sam se ja prije 23 godine upisivala u školu izbora nekog i nije bilo i bila sam kao ne krštena upisana na vjeronauk (svećenik je bio jako dobar pa me pustio na vjeronak bez obzira što nisam krštena). ili to ili bi sjedila vani u dvorištu. ja sam bila jedna jedina u cijeloj generaciji i roditelji nisu pristali na to da budem "ona koja ne ide na vjeronauk".
ne živim u Zg-u već u maloj sredini i moja djeca će ići u istu školu u koju sam išla i ja.
kod nas nije došlo do velikog pomaka i bojim se da će mi dijete kojeg ću upisivati za 4 godine u školu sjedit za vrijeme vjeronauka u dvorištu zjapeći u prazno.
Lorena82
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mama courage » 09 svi 2013, 12:52

Beppa Joseph je napisao/la:
Te na kraju, zanima je je li riječ o neprofitnoj organizaciji ili postoji profit, budući da se dolazak plaća (mislim, cijelo se vrijeme naglašava netransparentnost crkvenih financija pa očekujem ovdje potpunu transparentnost i programa i financija te odgovornih osoba i voditelja i njihove kompetencije za rad s djecom.

uspoređuješ crkvene financije s financijama novoosnovane udruge civilnog društva :ajme i veliš da nemaš namjeru zavrućiti :ajme

u svakom slučaju, hvala ti za toliku brigu :) ali briga nije tvoja. sve je po zakonu.
a o osnovnim podacima se stvarno možeš informirati na najjednostavniji legalan način.

povjerenje i odaziv su toliki da se već druga proslava organizira. :zivili
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Bubidea » 09 svi 2013, 12:56

povjerenje i odaziv su toliki da se već druga proslava organizira.

:zivili
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la mama courage » 09 svi 2013, 12:59

thalia je napisao/la:ja mogu samo reći ovo za plaćanje. nema veze što je neprofitna organizacija/udruga, neke se stvari mogu plaćati i time se kupuju stvari potrebne za radionice, možda hrana ili se plaća ljudima koji to rade.
neprofitno ne znači besplatno, nego da nema profita. sve se daje za udrugu/organizaciju.

hvala da si pojasnila :) točno to - školski pribor, pokloni i sl.
ne, nije bilo dovoljno za plaću niti putne troškove predavača/ica.

ali se uplatilo izvanugovorno osiguranje, ako se bilo kojem djetetu nešto dogodi (iako su roditelji cijelo vrijeme prisutni)
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Beppa Joseph » 09 svi 2013, 13:00

Ja sam to usporedila jer mi je nevjerojatno da netko tko se bori za građansku hrabrost ne istupa imenom i prezimenom u javnost (javnost, ne registar udruga).

Ne znam tko je tu glavni, ali mi je sve zajedno jako čudno. Npr. ako si to ti, onda poznavajući tebe očekujem da imaš tu građansku hrabrost i istupaš u ime svoje udruge. Očekujem jednak pristup prema svemu u društvu.

Opet, u isto vrijeme je onda ovo reklamiranje na forumu.

Ako udruga nije tvoja, opet mi je čudno da si dio nečega što se skriva samo iza općenitog naziva.

Ne sumnjam da postoji povjerenje i odaziv, moram ipak reći da pretpostavljam da su to djeca koja su došla preko poznanstava roditelja jer uistinu sumnjam da bi netko tko vidi takav oglas na internetu jednostavno djecu pustio u nečiju kuću izvan grada na cijeli dan (ili je to i za djecu i roditelje, ne sjećam se sad).

I ne razumijem zašto zapravo ne želiš odgovoriti? Koje je od tih pitanja neprilično, bez obzira na to tko pita? Nemaju li pravo znati to oni koje pozivaš da dođu? Ili se prvo oni trebaju predstaviti da bi dobili informaciju?
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la thalia » 09 svi 2013, 13:00

mama courage je napisao/la:
ali se uplatilo izvanugovorno osiguranje, ako se bilo kojem djetetu nešto dogodi (iako su roditelji cijelo vrijeme prisutni)

ajmo malo na pp, ovo me zanima. oprosti na offu.
thalia
Von Trapp

PostPostao/la Adorabla » 09 svi 2013, 13:18

Beppa mislim da brkas loncice.
Po meni glavna razlika je sto je ovo gradjanska inicijativa i za nju vrijede pravila kao i sva pravila udruga.
Sve podatke o udrugama mozes naci na registru udruga
https://banovac.mfin.hr/rnoprt/
Adorabla
Medena

PostPostao/la Hajdi » 09 svi 2013, 13:21

i saznam ovo

0231621

02903059

78618275017

CENTAR ZA GRAĐANSKU HRABROST

28.02.2013

ZVONIGRADSKA 33

10000

ZAGREB

što sam pročitala i na njihovoj web stranici, neš ti transparentnosti
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la mirbi » 09 svi 2013, 13:23

Shvaćam šta je Beppa tila reć. Ja znam da iza tog projekta stoji MC i zato bi svoje dite poslala tamo. No, da tu informaciju nemam, ne bi.
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
-----------------------------
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la Beppa Joseph » 09 svi 2013, 13:24

čekajte, nitko od vas ne vidi problem da se djecu na ovom forumu poziva preko stranice na kojoj nema nikakvih konkretnih podataka?

Da vidim registar udruga, ali ni tamo ne piše ništa o ovome što ja pitam.

Ja znam da je ovo po zakonu, da se može prijaviti udruga i onda organizirati predavanja, ali čudno mi je da oni koji se pozivaju na građansku hrabrost izlaze samo skriveni iza naziva udruge, a još mi je čudnije da bi netko prijavio svoje dijete na program u kojem nema pojma što će se konkretno raditi (tj. mora prvo poslati svoje podatke da bi dobio informaciju). zato i pretpostavljam da je to preko poznanstava, a ne preko internetske reklame.
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la mamainana » 09 svi 2013, 13:24

išla ukucati u registar i dobiješ samo adresu udruge i njezin matični broj i to su svi podatci koji su dostupni o jednoj udruzi
i dalje je to samo registar za koji većina ljudi niti ne zna da postoji, ali niti ne daje puno više podataka nego što je na stranicama ove udruge.

I baš zato sam išla gledati malo po drugim udrugama i u većini sam našla tko stoji iza cijele udruge, ljude s imenom i prezimenom i jako često i samim razvojem društva :gace
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamainana » 09 svi 2013, 13:26

mirbi je napisao/la:Shvaćam šta je Beppa tila reć. Ja znam da iza tog projekta stoji MC i zato bi svoje dite poslala tamo. No, da tu informaciju nemam, ne bi.

onda bi ovo bilo reklamiranje

ili možda ne :basnecu

edit
krivi smajlić
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Hajdi » 09 svi 2013, 13:26

A to nije problem da se na forumu reklamira ovako svoju udrugu i aktivnosti?
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la mama courage » 09 svi 2013, 13:28

beppa, ti sve nešto očekuješ. na osnovu čega? čudno ti je, ne razumiješ. sve pet. imaš na to pravo. sve koje ovaj projekt više zanima tj. koje namjeravaju prijaviti dijete, dobiju informacije koje su im potrebne.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Adorabla » 09 svi 2013, 13:29

Opet cu ponoviti brkate lončiće. Iza udruge ne stoji nitko imenom i prezimenom. Jel moram stvarno objasnjavati kako se osniva udruga i koji su pravni temelji osnivanja neke udruge :nata
U udrugu se uclanjujes ili ne. Biras svojom voljom. Udruge nadgleda lokalna uprava direktno ali i centar za udruge (provjerit cu tocno kako se zovu, ako zelite, drzavna agencija). Udruga radi po statutu.
I sada pitanje odmah - tko stoji iza Rode :lol mislim ako bas moram crtati :nata
Adorabla
Medena

PostPostao/la mama courage » 09 svi 2013, 13:32

mamainana je napisao/la:išla ukucati u registar i dobiješ samo adresu udruge i njezin matični broj i to su svi podatci koji su dostupni o jednoj udruzi
i dalje je to samo registar za koji većina ljudi niti ne zna da postoji, ali niti ne daje puno više podataka nego što je na stranicama ove udruge.

I baš zato sam išla gledati malo po drugim udrugama i u većini sam našla tko stoji iza cijele udruge, ljude s imenom i prezimenom i jako često i samim razvojem društva :gace

svatko tko ukuca ime udruge u registar vidjet će da lažeš.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Adorabla » 09 svi 2013, 13:32

i apropos reklame, prijavit cu adminicama/moderatoricama ovaj topic pa neka glasaju.
Moje osobno misljenje je da ovo nije reklama nista vise nego sto je objava da se organiziraju Dani kemije na PMF-u ili da je Noc knjige/muzeja.
Medjutim shvacam da ce vjerojatno postojati i drugacije misljenje od mog.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Beppa Joseph » 09 svi 2013, 13:33

adorabla, razumijem ja što ti meni želiš reći.

Ali, i kad roda organizira neku aktivnost objasni što će ondje biti, tko su predavači, odakle dolaze, zašto ih je vrijedno poslušati.

ne mislim ja samo na udrugu, već kažem da nema niti jednog konkretnog podatka.

evo kod rode je sve transparentno, na to me već krumpi prije upozoravala pa sam iša provjeriti

http://www.roda.hr/article/read/radna-t ... aktivnosti
Beppa Joseph
normalna mama

Sljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.