Sada je: 13 srp 2026, 07:31.

Epiziotomija!

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Re: Epiziotomija!

PostPostao/la ivekica » 18 tra 2006, 22:08

s prvim su me rezali na sve strane, nisam sjedila mjesec dana, sin je bio pri ro&#273;enju 3500 kg i 52 cm, a pred 3 mjeseca s curkom ni reza nisam imala, ona je bila 3100 i 49 cm, izletila je van za 15 minuta...hvala babici na trudu. istina, molila sam da me ne reže, a ona je rekla da je moram slušati kako da tiskam, i da &#263;e biti ok...tako je i bilo.<
><
><
>predivan porod bez epiziotomije, mogu usporediti <i></i>
ivekica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Hajdi » 20 tra 2006, 13:54

Tri puta rodila, nijednom me nisu rezali. Jako puno ovisi o osoblju. Ali ja sam se i do
o pripremila na porod, vježbala itd. Nina (7.7.1999)<
>Lucija (21.6.2001)<
>Jakob (4.8.2005)<
><i></i>
Hajdi
Sveta krava

Epizotomija

PostPostao/la irena001 » 21 tra 2006, 12:44

Mene su bome fanj caknuli i boli kao sam vrag <i></i>
irena001
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Epizotomija

PostPostao/la blanz » 08 svi 2006, 20:40

Bogme i mene! <
> <
><
><i></i>
blanz
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la TEEJA » 09 svi 2006, 16:41

Cerviks mi je sam popucao,rezali su me bez pitanja,ne zamjeram im.Beba je bila velika,i sama babica je rekla da je to ponekada neizbježno. <i></i>
TEEJA
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la RitaZG » 11 svi 2006, 06:39

KAd zarezu jace i pukne to vam je ko kad pokusavate potrgat rukama platno. Ne ide i rastegne se ali ako ga malo cviknes ode ko od sale . Nisam procitala da je i jedna od vas stiskala dva sata. To je tu pod normalno i niko ti se ne navali na trbuh(lomi re
a) reze i mrcvari kao sto citam.:"> :"> ne znam koji bi od smajkica iskazao moje misljenje o nasim vrlim mesarima. O ovim babicama koje se trude i samo su dokaz da se moze. <
><
><
><
><
><
><
><i></i>
RitaZG
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 11 svi 2006, 08:48

kod pucanja treba razlikovati pucanja međice (bezopasna, ali se mogu izbjeći masažom,lakšim i dužim tiskanjem, kompresama i neležanjem na leđima), pucanja rodnice (rjeđa, nešto nezgodnija, donekle se mogu izbjeći polaganim tiskanjem, ali više ovise o građi tkiva i veličini/položaju bebe) i pucanja cerviksa (zeznuto i opasno, većinom dolaze kod tiskanja prije nego što se žena otvori ili kombinacijom velike bebe i lošeg položaja).<
>Quote:KAd zarezu jace i pukne to vam je ko kad pokusavate potrgat rukama platno. Ne ide i rastegne se ali ako ga malo cviknes ode ko od sale<
>ovo stoji kod pucanja međice jer se epiziotomija izvodi na međici, osim ako doktoru škare ne pobjegnu malo prema rodnici.<
>Quote:Nisam procitala da je i jedna od vas stiskala dva sata.<
>ta jako duga tiskanja ne uključuju samo izgon bebe, već do njih dolazi kad je beba jako visoko. da bi se beba spustila nije baš idealno iscrpljivat rodilju dugotrajnim tiskanjem, a još manje skakat joj po stomaku. pametnije bi bilo da joj pomognu da ustane, prošeta i da je pridržavaju u čučećem položaju.<
><
>meni je beba prije tiskanja već krenula glavicom i izašla je u tri truda, uz epziotomiju kože međice. da to nisu učinili, vjerojatno bi trajalo maksimalno dva, tri truda duže tako da mogu reći da su me nepotrebno rezali. kako beba nije bila velika, vjerujem da bi eventualna pucanja bila zanemariva. <
> <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la RitaZG » 12 svi 2006, 03:09

O tome i ja pricam, sta im je tesko pricekat jos par minuta, ali onda im je tesko sivat ako nije po crti. Nego i da su nam babice malo bolje educirane vjerojatno bi i to pomoglo. <
>Tu je normalno da zena tiska i po dva sata, nis cudno. Ne da se sece nego bas kad je u fazi za tiskanje. Ali su strpljivi, nikom se ne zuri.Babica uvijek ima spremne tople gaze i obavezno se masira medjica i prevlaci preko glave i rezanje je samo ako se MORA. <
><
><
><
><
><
><
><i></i>
RitaZG
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la evita » 18 svi 2006, 21:03

Prvi su me put malo cvaknuli (4 šava), naravno bez pitanja, šivanje nisam ni osjetila , hvala dr. Hafneru. <
>Drugi me put nisu rezali, pukla (po 2 šava sa svake strane), šivanje itekako osjetila, dr. Habek <
>Ali da me babica pitala hoću li još dva sata tiskati ili da me reže, bila bih joj rekla: Reži, Miško! <i></i>
E. 5/2001.
T. 10/2005.
evita
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la azaleja » 20 svi 2006, 13:29

Prvi i drugi put su me rezali, ali drugi put je bilo manje savova tako da sam vec drugi dan sjedala. Nitko me nije nista pitao, ali iskreno nisam ni ja nista trazila, makar je mozda drugi put moglo biti i bez toga. <i></i>
slika

N 2002
M 2005
E 2014
azaleja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Nico » 20 svi 2006, 22:17

Hajdi, kako si se pripremala za porod tj. vjezbala?<
><
>Mene su prvi put rezali, nista nisu pitali ali nisam ni ja nsita rekla. Sad trebam u 8. mjesecu opet roditi i htjela bih porod bez epi. Za sad samo surfam trazeci ideje i savjete kako to izbjeci. Svakako cu zamoliti babicu da me ne rezu, mada znam da dosta ovisi o tome na koga naides. Znam da ima ulje za masiranje medice. U prvoj trudnoci ga nisam koristila jer je pisalo da zene kod kojih postoji opasnost da se ranije rodi ne bi smjele. Ja sam imala BH kontrakcije malo pre ceste (bila na Normabelima) pa se nisam usudila. Imam i sad kontrakcije (cini mi se malo manje nego prvi put, ne uzimam nikakvu terapiju) pa nisam sigurna da li cu ga smjeti ovaj puta koristiti. Isla sam na vjezbe za trudnice, ali prestala bas zbog kontrakcija i razloga da trebam sto vise mirovati (sto je dosta tesko uz vec jedno dijete). Ipak bih htjela izbjeci epi, pa ako netko zna neki savijet kako, javite. Sorry ako sam malo <
><
><i></i>
Decko - listopad '03
Curica - kolovoz '06
Nico
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la NINANJA » 26 svi 2006, 19:02

I mene kao i Nico zanima to vježbanje...iako je moj prvi porod prošao vrlo, vrlo
zo (sve skup par minuta), ali su me malo recnuli - 4 šava. <
>Beba je bila na zadak, valjda zato, al' nije bila jako velika (2880 i 48 cm) bila je preklopljena po pol -prvo je išla guza, a onda glava i noge zajedno!<
>E sad, meni su rekli da sam ja to super obavila jer sam očito vrlo gibljiva (i jesam, s obzirom na sve sportove kojima sam se bavila) i da je to zato kod prvorotkinje porod od par minuta kaj je vrlo rijetko...<
>Ma ja sam se počela i otvarat u 7 mjesecu trudnoće...<
>A sad sam na Normabelima (uloživa sam).<
><
>Dakle, Hajdi daj koji savjet <
><
> <i></i>
fantazija je divna baš zato što bi se možda mogla ostvariti
NINANJA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Hajdi » 27 svi 2006, 08:14

Sorry cure tek sad vidim pitanje! Neki tvrde da međicu treba masirati prije poroda. Sama to nisam radila, ali sam zato vrijedno radila Keglove vježbe i išla na aerobik za trudnice, tamo smo još radili i na lopti. Puno mi je pomogao savjet kolegice da treba biti opušten cijelo vrijeme, ako stišćeš ruke vjerojatno grčiš i druge mišiće i sam sebi odmažeš. Nina (7.7.1999)<
>Lucija (21.6.2001)<
>Jakob (4.8.2005)<
><i></i>
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la samsungica » 28 svi 2006, 17:49

Mislim da bi u svakom slucaju trebali pitati da li to zelis ili ne .A ne ovak
utalno.<
>To vam oni rade da u
zaju porod i da zavrse s tobom sto prije.(ko je sad vidio cekat i polako i ovak i onak sam porod nije nista strasno nego sva ona neugodnost prije te ubije u pojam) <i></i>
samsungica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Maslacak » 14 lip 2006, 16:15

Jos prije poroda, kad smo se isli prijaviti u rodiliste i aksnije kad smo otisli na informativne sate i kad sam upoznala glavnu primalju- rekla sam joj da bi htjela izbjeci epiziotomiju. Zanimala sam se z aporod u kadi. <
>Rekla je da joj se javim 4-5 tjedana prije termina i da ce mi dati ulje za masazu i pokazati kako se masira medjica <
>To smo i ucinili. Pocela sam u 37. tjednu i masirala skoro do poroda /42. tjedan svaki dan po 20 minuta.<
>Na porodu sam ih takodjer zamolila da me ne rezu, na sto su rekli da oni tako i tako rezu jedino kad moraju. <
>Prosla sam bez <
>Juli je izasao sa licem prema kraljesnici ali sa rukicom prislonjenom na o
az i sa dugim nokticima- tako da me on ozljedio i nisam prosla bez sivanja...<
>Nisam trazila epiduralnu a ne bi ju ni dobila zbog problema sa kraljesnicom. <
><i></i>
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ancica » 05 srp 2006, 15:15

Niti me tko sta pitao, niti su me obavjestili o tome, a ja se tog djela ne sjecam. Na kraju sam pitala doktora koliko imam savova, rekao je "Puno". <
><
><
><i></i>
Gospode, pomozi mi da budem takav čovjek za kakvog me drži moj pas - J. Wisniewski

:lebdi
ancica
Čudo od žene

PostPostao/la jokicina mama » 15 srp 2006, 14:31

ovo trece<
>nit je ko pitao nit sam ja ista rekla<
>kako 1. put tako i drugi, ma vazno je da su oni meni zivi i zdravi, a to jesu me sekli il nisu <
>uostalom bebe su mi 4180 i 4700 gr, tako da ne znam da li bi mogla proci bez epiziotomije... <
><
><
><
><
><
><
><
><
><
><i></i>
jokicina mama
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la leomama3 » 21 srp 2006, 14:41

samo da vam opisem i svoj treci porod(trenutak izgona),samo zato jer nije bilo epiziotomije.<
>kad je beba krenula van bila je vec sasvim nisko u porodajnom kanalu,rekla mi je doktorica da tiskam s trudom.u slijedeca 3-4 potiska izasao i moj Andrej,prilicno velik sa svojih 4060g i 52cm,ali zbog pravovremenog tiskanja i kotrole prolaza glavice i posebice ramena puknula sam samo malo(samo 2 sava).ovaj put nisam morala prolaziti kroz agoniju sivanja koje bi trajalo gotovo ko i porod,vec ja sve bilo gotovo za 10minuta.najbolniji je dio je bilo sivanje u smoj rodnici duboko unutra(takoder 2 sava)i to zbog potrebne tehnike ,najme moraju rasiriti sitaciju ,a vanjske savove nisam ni osjetila <
>nisam napomenula da sam ja samo 164cm visoka i prilicno sitna,tako da indikacije za epiziotomiji su vjerovatno proizvoljne,kako se doktoru svidi ili kaj prvi put su me rezali bez objasnjenja,drugi zato jer je poceo pucati stari oziljak,pa se doktor bojao da se ne podere i previse(nije namjeravao u pocetku),a bebe su bile manje od Andreja <
>al sam se raspisala!! Antonija-11.06.'00.<
><
>Vedran-17.04´02.<
>Andrej-15.07.'06.<i></i>
slika slika
leomama3
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Prethodna

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 36 gostiju.