Sada je: 22 srp 2026, 12:35.

Poremećaji u prehrani

“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.

Moderatori/ce: nevenera, ivana7997

Poremećaji u prehrani

PostPostao/la Rimaithor » 23 svi 2013, 11:58

"Ništa nije toliko fino, kao osjećaj mršavosti", ova izjava poznate manekenke i fotomodela Kate Moss, mogu slobodno reći da je zgrozila sve koji su je pročitali. Ona je izravan poticaj na pretjerani i nekontrolirani gubitak kilograma. Još kad dođe do ušiju osoba kojima je vlastito samopouzdanje ionako narušeno i u ogledalu vide osobu s viškom kilograma, neovisno o stvarnoj situaciji – posljedice su očite.

Iako se medijima ne može zabraniti promicanje kulta tijela, trebalo bi se moći utjecati na izgled tog tijela koje mediji promiču. To ne smiju biti tijela s omjerom visina / težina daleko ispod preporučenog, kad je održavanje zdravlja u pitanju. Stoga su u svijetu i pokrenute kampanje protiv takvog, primarno nezdravog i po zdravlje opasnog, izgleda, poput "Say no to size zero". :/

Što je to što nekoga do te mjere muči da, unatoč dostupnosti hrane, gladuje ili se pak s druge strane prejeda pa zatim povraća??

Shvatili ste da će se ovaj tekst odnositi na poremećaje u prehrani – anoreksiju, bulimiju i poremećaj prejedanja.
Da odgovorim onda na gore postavljeno pitanje: uzrok je kombinacija bioloških i psiholoških čimbenika. Postoje naznake da se poremećaji rađaju u hipotalamusu, dijelu mozga koji detektira opasnosti po organizam te regulira stresnu reakciju organizma. Moguće je da kod anoreksije i drugih poremećaja prehrane hipotalamus pogrešno detektira građu tijela i težinu kao opasnost te potiče lučenje stresnih hormona, koji izazivaju tjeskobu. U tom slučaju, osoba se od tjeskobe "liječi" gladovanjem i mršavljenjem.

U aktivaciji anoreksije i bulimije sudjeluju i životne okolnosti, uključujući odnose u obitelji i okolini te kulturne utjecaje. Jedan od stresova koji mogu potaknuti nastanak anoreksije ili bulimije može biti obiteljski ili društveni pritisak. Potonji se najčešće provodi kroz medije ili oglašavanje, u kojima se kao jedini prihvatljiv izgled promiče vitkost.
"Industrija je odabrala vitkost kao ideal zato što su mnogo veće mogućnosti zarade od prodaje preparata i tretmana za mršavljenje nego od prodaje hrane", ocjenjuje prof. Joachim Dorfner s Instituta za prehrambene poremećaje u Nürnbergu.
Anorexia nervosa
Poremećaj počinje najčešće u tinejdžerskim godinama kao želja za savršenim tjelesnim izgledom. Ideal ljepote najčešće su žene iz glamuroznog svijeta filma i mode. Nastup bolesti je podmukao i gotovo neprimjetan. Djevojka koja je do tada bila ambiciozna i društvena osoba odjednom se počinje povlačiti iz društva i postaje zaokupljena dijetama za mršavljenje.
Sve se više zanima za kalorijsku vrijednost hrane, izbjegava sve što po njezinu mišljenju deblja. Jelovnik se postupno svodi na sve manji broj namirnica koje su pripremljene bez dodataka koji sadrže kalorije. Uz dijetu, djevojke obično počinju vježbati kako bi izgubile što više tjelesnih masti. Važno je naglasiti da najveći dio oboljelih prije pojave simptoma nema znatno povećanu tjelesnu masu.
Katkad djevojka postigne željenu vitkost, ali ne promijeni loše mišljenje o sebi i postaje trajno nezadovoljna cijelim svojim životom. Samopouzdanje tih osoba potpuno je narušeno jer ono najvećim dijelom ovisi o doživljavanju vlastitog tijela. Takve osobe imaju simptome teške depresije.
Posljedice anoreksije su veoma ozbiljne:
pothranjenost, drastično smanjenje mišićnog i koštanog tkiva, opadanje kose, vrtoglavice, slabost, loša koncentracija, pojačana osjetljivost na hladnoću, smanjenje krvnog tlaka i pulsa, bol u abdominalnom dijelu tijela, anemija i izostanak menstruacije, konstipacija, suha koža, edemi na nogama, mortalitet.
Anoreksiju je teško dijagnosticirati, jer pacijent skriva i niječe svoju bolest. Rijetko će sam potražiti pomoć, jer gubitak težine i ne doživljava kao problem, nego kao cilj. Prvi cilj tretmana je povratak tjelesne težine na normalu pravilnom prehranom i pod kontrolom liječnika. Kad se tjelesno stanje poboljša, tretman se usredotočuje na misli, osjećaje i ponašanje koji su poticali ili pospješivali poremećaj. Cilj je pacijentu povisiti samopoštovanje, navesti ga da bolje vrednuje samoga sebe i da se pomiri sa svojim tijelom.

Bulimia nervosa
Dolazi od grčkih riječi bous (bik) i limos (glad), u prijevodu "gladan da bi i vola mogao pojesti".
Osobe koje pate od bulimije imaju neodoljivu potrebu za hranom koju nastoje zadovoljiti jedenjem velike količine hrane u najkraćem mogućem roku. Jede se slatka i energetski bogata hrana, najčešće stojeći, a katkad i noću. Napadaji prejedanja najčešće nisu planirani, a pokreće ih uglavnom loše raspoloženje, stresne situacije, glad tijekom redukcijskih dijeta ili osjećaji povezani s osobnim izgledom.

Oboljele osobe prakticiraju jedenje na osami i prejedaju se sve dok se ne pojavi osjećaj nelagodne popunjenosti, zbog čega nastupa osjećaj stida, depresije i krivnje zbog jela. Nakon toga te osobe izazivaju povraćanje, upotrebljavaju laksative i diuretike, gladuju te pretjerano vježbaju kako bi spriječile porast tjelesne mase.
Bulimičari su često zbunjeni u svojim osjećajima te često ne znaju jesu li gladni ili siti. Ta im zbunjenost otežava održavanje prehrambenih navika. Kako bi se mogla postaviti dijagnoza bulimije, učestalost simptoma bulimičnog ponašanja mora se ponoviti barem dva puta na tjedan u tri mjeseca.
Posljedice bulimije:
• Russelov znak – sitne ogrebotine na šakama nastale zbog čestog dodira sa zubima
• dentalna erozija – djelomični ili potpuni gubitak zubnog tkiva nastao djelovanjem želučane kiseline koja u usnu šupljinu dolazi prilikom povraćanja
• povećanje žlijezda slinovnica – zbog čestog gutanja hrane
• točkasto krvarenje na licu i napukle krvne žilice na oku – nastale zbog povećanja krvnog tlaka u prsnom košu izazvanog povraćanjem
• oštećenje jednjaka i želuca
• mlohavost crijeva
• loš rad gušterače
• aritmija srca
• izostanak menstruacije
Psihoterapija - često kombinirana s antidepresivima - prvotni je način liječenja, zajedno sa savjetovanjem o prehrani. Konačni je cilj da osoba razvije toleranciju prema svom tjelesnom izgledu i ostalim osobinama te da uzmogne voditi zdrav i uravnotežen osjećajni život. S prikladnim tretmanom, većina se osoba prilično dobro oporavi ili se potpuno otarasi poremećaja.

Uz ova dva opće poznata poremećaja u prehrani, stručnjaci su izdvojili još jedan – poremećaj prejedanja ili na engleskom "binge eating disorder". Podrazumijeva često uzimanje velikih količina hrane.
Osoba osjeća odsutnost kontrole i nije u stanju prestati jesti prilikom napada prejedanja. Može jesti brzo u većim količinama ili grickati hranu cijeli dan. Prije nastupa poremećaja, vjerojatno je nekoliko puta neuspješno bila na dijeti. Većinom pati od prekomjerne težine i depresije.

Za razliku od bulimičnih pacijenata, oni koji imaju čisti poremećaj prejedanja uglavnom ne povraćaju, ne troše prekomjerno laksative niti pretjerano vježbaju.

Vjerujem da treba velika želja i podrška prvenstveno obitelji za izlazak iz ovakvih situacija. Stoga ostanite dovoljno svjesni onoga što radite i nemojte nikada u ničemu pretjerivati. To je nekakvo "zlatno pravilo" koje možete primijeniti na svim poljima – od treninga i prehrane pa sve do učenja i posla.
Preuzeto s fitness.com
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

Re: Poremećaji u prehrani

PostPostao/la Rimaithor » 23 svi 2013, 12:07

Gdje je granica?
kako prepoznati poremećaj?
radi li se samo o taštini pojedinca ili o istinskom poremećaju...

Ja sam vrlo tašta (pogledajte mi potpis :lol ), ali nikad za sebe ne bih pomislila da sam debela.
Kilaža mi varira već godinama par kg gore dolje.
Naravno da sam u skupini žena koja vječito paze da zadrže kilažu na razini koja je njima osobno prihvatljiva, nije važno što drugi misle, već s kojim kilama se Ja najbolje osjećam :lol

Što mislite? Kako sebe doživljavate?
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la danijela81 » 23 svi 2013, 12:21

uf, i ja sam tašta :p

Imam poveći višak kilograma, ali samu sebe ne doživljavam toliko debelom. Samo me ušokiraju fotke ili snimke na kojima nema ružičaste zavjese ni ogledala koje sužuju :gace

Stres i inzulinska rezistencija (PCOS uz to) su idealna kombinacija za nabaciti koju kilu, dvije, deset, dvadeset... :mrgreen

Moram priznati da je bilo i razdoblja kada sam se jako loše osjećala s tim kilama. Međutim, s vremenom, kad sam skužila da to i ne ide baš tako lako dolje, sam se pomirila s tim da sam malo korpulentnija. Nije me više toliko sram. Nekad mi je bio problem sjesti pred nekim, jer sam zamišljala da svi bulje u to kako mi se prelijeva trbuh preko hlača. Ali sam skužila da su ljudi uglavnom više orjentirani na svoj izgled nego na tuđi.
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Hajdi » 23 svi 2013, 12:23

Jednom sam bila slučajno prisutna kad su u čekaonici bolnice liječnici razgovarali s djevojkom koja je u pratnji roditelja došla zbog poremećaja prehrane a odbijala je hospitalizaciju. Ne znam ni danas kako se taj razgovor završio ali sam jako dobro zapamtila kako su joj pokušavali objasniti da ima problem i da joj mogu pomoći.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la bubsek » 23 svi 2013, 12:24

Rimaithor je napisao/la:• Russelov znak – sitne ogrebotine na šakama nastale zbog čestog dodira sa zubima
• dentalna erozija – djelomični ili potpuni gubitak zubnog tkiva nastao djelovanjem želučane kiseline koja u usnu šupljinu dolazi prilikom povraćanja
• povećanje žlijezda slinovnica – zbog čestog gutanja hrane
• točkasto krvarenje na licu i napukle krvne žilice na oku – nastale zbog povećanja krvnog tlaka u prsnom košu izazvanog povraćanjem
• oštećenje jednjaka i želuca
• mlohavost crijeva
• loš rad gušterače
• aritmija srca
• izostanak menstruacije

kada se ovo procita covjek se malo dublje zamisli... :/
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Rimaithor » 23 svi 2013, 12:32

meni je zapravo zanimljivo ovo kompulzivno prežderavanje.
I sama ponekad (iznimno rijetko, srećom) imam napad žderanja iako sama sebi govorim, ma koji ti je, nisi gladna uopće. :ajme

Kod klasičnog prejedanja logično dolazi do gomilanja kilograma, jer izostaje "ritualno" čišćenje specifično za bulimiju. Dugoročno gledano, ako osoba učestalo konzumira velike količine visokokalorične hrane, naštetit će vlastitom organizmu. Kao posljedice kompulzivnog prejedanja možemo navesti dijabetes, povišen krvni tlak, visok kolesterol, kardiovaskularne bolesti, itd.

Sljedeće što možemo svrstati u simptome je činjenica da su ti ljudi obično opsjednuti dijetama, uz negativan stav prema izgledu i tijelu uopće. Čak i kad uspješno izgube kilograme, ostaju u stanju preokupacije izgledom. Kako u svim životnim situacijama reagiraju emocionalno, odnosno emocionalnim jedenjem, u stanju su višemjesečni trud "upropastiti" u napadaju lošeg raspoloženja. Često su u depresiji jer bi htjeli drukčije izgledati, a ne uspijevaju u tome. Katkad se ovaj tip poremećaja jedenja javlja u kombinaciji s ovisnosti o alkoholu ili drogama te vrlo često u osoba s traumom seksualnog zlostavljanja u djetinjstvu.

U literaturi se spominje kako oboljele od poremećaja prejedanja često prati takozvani "yo-yo efekt", odnosno da su skloni izgubljene kilograme brzo vratiti.
Pacijenti s poremećajem prejedanja obično imaju konkretan problem koji ne mogu osvijestiti, pa se zbog toga rijetko povjeravaju bližnjima. Uz to, riječ je o hiperaktivnim ljudima koji na taj način stvaraju štit od suočavanja s bolnim emocijama, pa često isti obrazac ponašanja primjenjuju ispred hladnjaka. Kako su vrlo impulzivni ljudi, koji su u neprestanoj akciji, teško je očekivati da budu disciplinirani. Tijekom dijete, ali i kod održavanja postignutih rezultata, ključno je upravo disciplinirano ponašanje, što u ovom slučaju izostaje. Zato su skloni ponovnom gomilanju kilograma nakon dijeta.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la bucikaaa » 23 svi 2013, 12:44

dobar dan!

javljam se u nekoj nadi da cete mi pomoc ,potaknut,pruzit savjet ili sto god vec a da mi ne preporucite odlazak doktoru/psihijatru!

duzi niz godina se borim sa viskom kilograma...
napokon sam im uspjela stat na kraj...cvrsto odlucila skinuti kile otisla na jednu od dijeta i u kratkom roku skinula preko 10kg...no nakon tolikog skidanja pocela sam brljaviti i ne pridrzavati se "pravog" jelovnika...
bila sam svijesna toga no i dalje sam jela...onda sam pocela nakon nedopustivog jela gurati prst u usta i tjerat se na povracanje,sada to radim svijesno ...ne svaki dan ali dogodi se...
evo npr.jucer jela sam cips i dok sam jela vec sam si mislila "nema veze kada ga pojedem budem ga izbacila"...tako je i bilo...znam dobro da sam ovako na dobrom putu bulimije ali sto da radim...nemogu odolit hrani ,ni drzati se dobrog jelovnika...
sada vec pomalo imam i osjecaj mucnine kada pojedem nesto "pravo",ne izbacivam van ali u slucaju neceg "zabranjenog" da,uz same misli u stilu "sada cu ovo pojest a kasnije izbaciti" ...

u pocetku sam bila jako "cvrsta" i odbacila svu junk hranu,sada moja valjda podsvijest govori da sam dovoljno kila skinula pa si mogu junk dopustiti...
nemogu se drzati tog nekog zdravog rezima a da ne zabrljam,pa sam pocela raditi to sto radim...

znam da je to u psiholoskoj bazi ali jednostavno MORAM skinuti barem jos 10kg a "brljanjem" to uspijet necu,znam da ja JAKO stetno sto radim ali ne prestajem,a isto tako smatram da netrebam ici doktoru jer sam sigurna da cu prestati s time kada dodem do odredene kilaze...

sto da radim?...kao da se OPET natjeram da slusam sebe i da budem "cvrsta/jaka" i opet jedem koliko toliko zdravu hranu ?a da kile idu i dalje dolje?...samo ne odlazak doktoru,to mi nedolazi u obzir...
bucikaaa
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Vicky & Mama » 23 svi 2013, 12:55

Smatram da imam zdrav odnos prema svom tijelu, prehrani itd. (na stranu moje jadikovke o atrofiranim mišićima :mrgreen al od mene nikad niste čuli da sam debela, da imam viška itd. jer realno nemam - dakle percepcija mi je ok ;) )
Sasvim mi je dovoljna moja celijakija, molim lipo, da bi se još dodatno stavljala na neke režime prehrane :basnecu
Ne jedem kruh i slične proizvode jer ih ne smijem, hranim se lagano i uglavnom zdravo i to se reflektira i na moj izgled naravno.
a što se tiče količine hrane po obroku - pojedem ja itekako (često više i od mm-a koji je cili "šmrljav na spizi" šta bi rekla moja baba :lol ) al ko bi se udeblja od juha, lešog mesa i povrća, jogurta i pahuljica, laganih rižotića itd. bez kruha i junk fooda i grickalica :p
Jedini porok mi je čokolada i tu se ne štedim :liza
Dakle, vitka sam jer jedem zdravo, a ne zato jer sam gladna :nokti a i geni igraju svoju ulogu naravno (evo moja cila familly - tanašni i blago ćoravi :lol )
Priznam, naslovnice časopisa, modni editorijali i slično podižu ljestvicu jaaaako visoko i sve mi (priznale ili ne :mrgreen ) ponekad padnemo na te trikove, ali ne do te mire da bi jedna odrasla, inteligentna i zdrava žena sebe zaozbiljno pokušala krojiti po tim mjerama i standardima... to kažem u svoje ime, ali virujem i u ime mnogih žena ode ;)
19.04.2011. V
30.06.2015. L
Vicky & Mama
centrifugirana

PostPostao/la Vicky & Mama » 23 svi 2013, 13:04

Inače, kad sam na Rebru na gastro odjelu obavljala pretrage vezane uz celijakiju (gastroskopije, kolonoskopije, pasaže :ajme i ostale divote) susretala sam djevojke s poremećajima u prehrani, čula njihove priče... to je nešto prestrašno, tako mučno i teško iti za poslušati :place , njihov život je teška kalvarija... radi se o iznimno teškim i ozbiljnim poremećajima koje traže holistički pristup, more podrške, puno truda i muke i uz sve to rezultati su upitni :place
Tužno baš... i dobro da se o tome govori, možda se nađe netko kompetentan pa nekom konkretno i pomogne, da dobar savjet, smjernicu di se javiti, odakle kreniti :dada
19.04.2011. V
30.06.2015. L
Vicky & Mama
centrifugirana

PostPostao/la Hajdi » 23 svi 2013, 13:08

Bucika, prvi korak je sebi priznati da imaš problem, tako da si na dobrom putu. Drugi korak je potražiti stručnu pomoć, jer takav poremećaj ne možemo svladati sami. Ja se nadam da će se javiti cure koje znaju kome bi se mogla obratiti makar po savjet.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Rimaithor » 23 svi 2013, 13:17

bucika, slažem se s Hajdi, potraži pomoć :hug

Postoji udruga (s forumom) Libella

provjeri jesi li opsjednuta hranom, težinom i tijelom

Prejedanje, uglavnom u tajnosti
Povraćanje poslije prejedanja
Zlouporaba laksativa, dijuretika, tableta za dijetu, sredstava za povraćanje
Intenzivno vježbanje
Oticanje žlijezda slinovnica
Pucanje očnih kapilara
Dehidriranje
Konstipacija
Neredoviti menstrualni ciklus

Psihološke posljedice prehrambenih problema
Depresija
Sram i osjećaj krivnje
Nagle promjene raspoloženja
Nisko samopoštovanje
Negativizam
Povučenost
Slabljenje obiteljskih i socijalnih veza
'Sve ili ništa' razmišljanje
Perfekcionizam
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Sreca najveca » 23 svi 2013, 13:29

Ja sam kao 15ogodišnjakinja bolovala od anoreksije. Trajalo je nekih godinu i pol. Zahvalna sam svojim roditeljima koji su me, uz pomoć liječnika, uspjeli na vrijeme izvući da ne zaglibim totalno.
P 07.02.2007. :luv
I 27.11.2009. :luv
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la MON » 23 svi 2013, 13:40

bucikaaa, a zašto ne doktoru? ne inzistiram da moraš, ali me zanima zašto tako čvrsto ne?

usmjeravaš svoj problem na to da MORAŠ skinuti 10 kg. Zašto? Što će se promijeniti u tvom životu kada skineš tih 10 kg? na koji način će se to promijeniti?

oprosti što ti postavljam toliko pitanja, ali nekako sam stekla dojam da na sve silne načine nastojiš uspostaviti neku kontrolu. gdje ti točno nedostaje ta kontrola u životu? jer sad si sve usmjerila na kile, unos i izbacivanje hrane. kile si postavila kao cilj, a ovo dvoje kontroliraš i na to misliš svaku minutu u danu.

sigurno postoji neki razloog za to, no vjerujem da ga nije tako lako otkriti, pa ni suočiti se s njim. zato je najčešći savjet u ovakvim situacijama da potražiš stručnu pomoć. ne zato jer ti druge pomoći nema nego zato jer nema potrebe da se tako patiš, kad već postoje ljudi koji ti mogu pomoći da uz manje patnje i zla po sebe dođeš do rješenja. i smršaviš tih 10 kg koje ti toliko znače, uz podršku i razumijevanje koje će ti olakšati put.
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la Lorena82 » 23 svi 2013, 13:55

dovoljno je vremena prošlo da mogu otvoreno govoriti o tim stvarima.
od svoje 15 godine sam na dijeti i bit ću vjerojatno cijeli svoj život. nijedan dan života u tih 15 godina nisam prestala mislila na hranu i propustila da se izvažem.
u dva navrata u zadnjih 15 godina sam imala padove koji su trajali kojih 2 godine. u oba slučaja su me od hospitalizacije izvukli roditelji uz puno potpore ali i uz gadne prijetnje ali i razgovori s liječnikom.
obavezno potražiti liječničku pomoć jer su to prvenstveno psihološki poremećaji uz teške fizičke posljedice.
za razvitak bolesti je potreban određeni psihološki profil osobe a po meni se bolest javlja zbog velikog nedostatka samopuzdanja, osjetljivosti, perfekcionizma i pretjerane želje za kontrolom.
riješila sam većinu problema tako da smatram da više nikad ne mogu razviti bolest ali neki profil bolesti je ostao.
Lorena82
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la bucikaaa » 23 svi 2013, 13:58

MON-koliko god sam svijesna da ovo sto radim nije dobro i dalje sam uvjerena da nisam "bolesna" i da da mogu prestati s time kada pozelim ...tj.tocnije kada dodem do cilja ...

sto se tice skidanja kilograma u zadnjih par mj. su me jako dotukli komentari drugih ljudi ono u stilu "ajme kako si se ti udebljala"...cak u obitelji u u familiji takoder...njima to sve bilo kao "sala" ali meni svaki put kada sam to cula bilo tesko...

cak ja sam sebi nisam ni bila toliko "debele" tj.nisam to vidla dok mi je jedan komentar bio kap koja je prelila casu...rekla sam DOSTA i idem smrsaviti...onda sam naglo smrsavila a od strane svih su bili samo komentari hvale...sto je meni bilo jos veci poticaj za dalje...

no sada su tu vec komentari "nemoj vise,puno si izgubila" uglavnom nikada zadovoljni...kada sam krenula na dijetu bio mi je cilj smanjiti 20 kg ja sam prosla vise pola puta i zelim doc do cilja a kako sam pocela "brljati" taj cilj necu ostvariti a onu "cvrstocu" vise nemam...
bucikaaa
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la MON » 23 svi 2013, 14:50

Cim imas uvijet kad ces prestati s tim, znaci da ne mozes prestati kad god zelis. U tome ti strucnjak moze pomoci - da uvidis gdje je tocno problem, postavis jasnije ciljeve i nadjes bolji nacin kako ih postici.

Bolest nije jedini razlog za potraziti pomoc. Nekad samo trebamo dobru podrsku da se suocimo i rijesimo neke probleme :hug
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la danijela81 » 23 svi 2013, 14:56

bucika, možda da prvo stupiš u kontakt s nekim tko je imao i riješio sličan problem, kad već ne želiš doktoru.
Potpora nekoga tko zna kako ti je, kroz što prolaziš, puno znači.
Možda se onda ohrabriš i odlučiš prestati s tim, pa potražiš konkretnu pomoć
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Lorena82 » 23 svi 2013, 15:04

MON je napisao/la:Cim imas uvijet kad ces prestati s tim, znaci da ne mozes prestati kad god zelis.

X
jako je teško biti sam u tim stvarima :hug
podrška obitelji i razgovor s liječnikom jako puno pomaže.
Lorena82
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la bucikaaa » 23 svi 2013, 16:20

Lorena82 je napisao/la:jako je teško biti sam u tim stvarima :hug
podrška obitelji i razgovor s liječnikom jako puno pomaže.

obitelj o ovome nista nezna u biti nitko nista nezna osim Vas...a najiskrenije nezelim ni da itko zna...

eto pomislila da cu mozda od Vas dobiti kakvu dobru misao ,nesto sto ce me potaknut na bolje...u biti ni sama neznam sto sam mislila... :-(
bucikaaa
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la MON » 23 svi 2013, 16:38

bucika, ajd da te hagnem :hug

gle, teško ti može ovako odjednom biti bolje. problem nije preko noći nastao, pa će teško tako i nestati. ali mi jesmo tu, cure su ti napisale svoja iskustva i znam da ti u ovom trenu nije zbog toga lakše, no moglo bi te potaknuti na korake koji će ti s vremenom olakšati :dada
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la Rimaithor » 23 svi 2013, 16:41

Na dobrom si tragu, tražiš pomoć (osvijestila si da problem postoji), naravno da se o tim stvarima ne govori na kavi. Nažalost, ali je tako.
Upravo iz tog razloga, zgodnije je i oboljelima razgovarati sa stručnjacima koji ih ne poznaju a mogu im pružiti potrebnu pomoć i odgovore.

Skrivanje od obitelji je najteže. Upravo je obitelj ta koja ti u ovom trenutku mora pružiti svoju podršku.
Razmisli i o toj opciji.
:hug

Ja pak razmišljam kako od kraja travnja nisam bila na vježbanju (radim ko magare :ajme ) i lagano me lovi panika :ajme
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Nincka » 23 svi 2013, 17:49

Teško je prihvatiti to da nešto ne možeš sam.

Zato bih čak rekla da prvi korak nije nužno kad si priznaš problem (jer to cijelo vrijeme ionako osjećaš budući da su ta stalna potreba za kontrolom i stalni neuspjesi prilično frustrirajući i nekako je teško ne vidjeti da imaš problem s tim) nego kad prelomiš to u sebi i shvatiš da ti pomoć treba.
Barem mi se u ovom tvom slučaju čini da je tako nekako.

Bulimija ne može prestati nekim lijekom niti jednim razgovorom. To je prilično dugotrajan proces.

Ako ti je ideja psihijatra/psihologa tako neprihvatljiva, možda da razmisliš o nekoj udruzi gdje su u načelu djevojke koje su slično prošle ili prolaze.

Na žalost, na žalost, ne postoji neki čarobni štapić ili neka prečica :/
Nincka
notebook girl

PostPostao/la mrs. eastwood » 23 svi 2013, 19:19

ja sam do trudnoće bila isprepadana oko kilaže, ali na drugačiji način. ja sam uvijek balansirala oko 45 kg, 48 je bio plafon. dok sam studirala (studentski život, stres oko ispita... ) tad sam se najviše bojala da ne odletim prenisko ispod neke granice - jer sam brijala da ću onda početi gubiti kilažu nekontrolirano.
nisam nikada držala dijete niti išta slično... jednostavno takav metabolizam valjda + nesmotren i slobodan život...

nakon faksa se isto nije puno toga promjenilo - tek s trudnoćom kad sam zbrojila ustvari svoj život i čvrsto se odlučila za jedan režim prehrane i disciplinu.
sad fdb imam 48-50 i isto mi nije svejedno kad na poslu zaredaju stresne situacije, pa sendvič umjesto ručka i sl.

možda vam zvučii bizarno ili pretjerano, ali ja sam stvarno sa strahom pogledavaa na vagu. mm je šizio samnom, ali izgurali smo. sad i zbog male posebno vodimo računa o pet raznolikih uravnoteženih, obroka...
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la IvaV » 23 svi 2013, 19:48

Bucikaaa, da te i ja hugnem jako :hug

Ja osobno nisam imala problema sa poremecajem u prehrani, iako je i kod mene bilo problema, ali o tome cu kasnije nesto.

Moja prijateljica u srednjoj skoli je bolovala od bulimije i to je bolest bila uzela poprilican zamah i da nije bolnice, podrske roditelja i prijatelja, dan danas ona govori da ne bi izvukla zivu glavu. Ne zelim dramatizirati, ali tako ona kaze.

Zastani na tren i pogledaj sto radis svom organizmu. Jedes, a onda na silu izbacujes to van. I koliko god ti sebi govorila da nisi jos zaglibila (ja ni ne kazem da jesi, nemoj me krivo shvatiti) cinjenica da ne mozes sama prestati sada odmah danas, govori suprotno.
Vjerujem ti je lakse misliti da je bolje da nitko od tvojih ne zna, ali ja se nadam da tome nije zaista tako. Podjeli sa nekime svoje probleme i strahove, evo sa nama mozes tu, slusamo te, ali ono sto ja sebi uvijek kazem: kada stvari izgovorim naglas, da me netko doista i cuje, tada one postaju stvarne. Nemoj sama ici kroz bolest, jer vjerujem da nisi sama. :hug

Ja kao ja nisam nikad patila od poremecaja u prehrani, al sam bila i debela (a ono, elegantno popunjena). CIjelu mladost, pubertet, em sam visoka ko zirafa, tu me je i bilo. Mozete si zamisliti kometare :ajme al mene to nikad nije *ebalo, ne dodiruju me sad ni komplimenti kad sam najmrsavija u zivotu. Voljela bih opet biti deblja jer su mene pojeli stres i problemi i kad mi netko kaze: vauuu, kak imas dobru liniju, koji si komad, ja si automatski pomislim: uzmite si i tu liniju i sve, samo da mi nema problema koji su me do nje doveli. :whew
Ja sam Slavonka, mi moramo bit, ono, komadine od zena :mrgreen znas kako kazu nasi stari: samo prokleta zena u Slavoniji moze biti mrsava :lol :p salim se malo, nemoj mi zamjeriti ;)

Sreco, i tebi jedan :hug
Lorena, i tebi :hug
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la putnica » 23 svi 2013, 21:20

Svima koje su prosle borbu s prehranom veeeeliki :hug, a posebno tebi bucika.

Na zalost, nemam sta pametno reci, mislim da su cure sve rekle.
Posto to nisam sama prosla, a niti meni netko blizak, pada mi na pamet samo jedan savjet (molim te ne ljuti se ako ti se cini glup).

Osvrnula.bih se na ono sto si rekla da si svjesna da to sto radis nije dobro, ali i da si sigurna da mozes prestati bilo kad, tj kad ostvaris cilj.
Nekako mi se cini ovo vazan trenutak to provjeriti.
Naravno, ne zbog nas nego tebe same.
Mozda da pokusas promijeniti cilj. Da pokusas sebi postaviti cilj da samo npr. 10 dana to ne radis - cisto da sebi dokazes da je uistinu onako kako mislis, da uistinu mozes prestati kad hoces.
Da pokusas bar tih 10 dana vidjeti koliko je jednostavno odgovoriti tom glasu koji ti kaze " ma nema veze, pojest cu sad ovo i tako cu to kasjije izbaciti"
Samo da sama otkrijes na cemu si.
N 2005. R 2007. A 2012. M 2015. M 2017.
moj kromosom ljubavi

Ja lutam presretan ovom divnom zemljom il' kiša pada il' sunce sja, ja uvijek dobre sam volje, uvijek radosno pjevam, u mom srcu tuga neće naći stan... (Sv. Franjo Asiški)
putnica
Meštar za slučajnosti

PostPostao/la Rimaithor » 23 svi 2013, 21:22

Putnice, ovo je odlican prijedlog. :
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la bucikaaa » 23 svi 2013, 23:04

putnice-jako ,jako zanimljiv prijedlog no samo ja bi to mozda skratila na 5dana...vjerujem da ja to mogu...

najgore je to sto u zadnjih par dana imam takve napadaje gladi...doslovno bi sve potrpala u sebe i vrlo vjerovatno bi jos bila gladna...

bezbroj puta stanem na vagu a u slucaju dobivenog grama vec sam u komi...stalno mislim o kilama/hrani/debljini/mrsavljenju ...opsjednuta sam o hodanju tj.tocnije nekom kretanju (jos se nisam "navukla"na neko vjezbanje") ...

a kada god je vrijeme nekog obroka (iako sam trenutno i dalje na jednoj od dijeta) razmisljam kada i koliko cu pojesti ...ono tipa sad je jutro mogu vise potrosit cu preko dana,a popodne vec razmisljam kako nesmijem puno skoro cu u krevet i sl.

kada bi se i dalje mogla drzati te "svoje"dijete bez brljanja ja bi bila presretna...no uvjek zeznem sa necim...
bucikaaa
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Nincka » 24 svi 2013, 00:57

Meni se čini, ali možda se varam jer zapravo ništa ne znam o tebi, da je problem s hranom/kilama/kontrolom jedenja samo vrh neke sante leda i u stvari samo simptom nekih drugih problema.
Pa nekada zatvaramo oči pred tim problemima jer nam se s njima teško suočiti i sve umjerimo na nešto poput hrane.
Tako to obično jest.

Možda ovakvo mišljenje nije ono što si željela čuti, ali vjerujem da je od svih ovih konkretnih savjeta i ideja slaba korist dok se ne uhvatiš s nekim malo dubljim korijenima :dunno
Nincka
notebook girl

PostPostao/la bucikaaa » 24 svi 2013, 07:27

nincka-neznam sto da ti kazem...iza mene tj.unazad 2-3godine sam prozivjela puno stresa,puno problema,bila u depresiji...no nekako mi se cini da je to sve iza mene kao sto sam napisala...

kada sam pocela u skidanju kila bas sam na sretna,opustena...samopouzdanja nisam imala sada mi se takoder cini da je to super...jedva cekam izac iz kuce,prosetat...ajmo rec "pokazat" se...

i sama pomisao da bi se ponovno mogla udebljat me ubi (naravno ne u doslovnu smislu ,no znas sto zelim rec)
bucikaaa
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Nincka » 24 svi 2013, 07:48

Kužim. Kad razmišljaš o sebi nekako taj svoj problem s jedenjem i strah od debljanja vidiš kao glavni, najveći...

Nisam ja ni mislila da možeš samo tako, u refleksiji na neki naš post i i jednom svom otkriti sve moguće veze i povezanosti zašto je baš to isplivalo kao glavno.

Znam kako otprilike funkcionira psihoterapija i ono što mi se kod nje čini korisno je da kroz jedno duže razdoblje razmišljaš o sebi, razgovaraš, asociraš, povezuješ, prepoznaješ.... To je dugotrajan proces i uopće simptom (npr. bulimija) nije u prvom planu. Ali se čovjek bolje upozna i spozna neke stvari o sebi, pa time često dođe i do rješenje onog nekog površnog simptoma koji ga je doveo u terapiju.

Sorry, što pišem upravo o onome što si u prvom postu rekla da ne želiš - da te šaljemo doktorima.

Sretno :hug
Nincka
notebook girl

Sljedeća

Natrag na Fit i zdrava

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 19 gostiju.