Sada je: 09 lip 2026, 22:35.

Astma - što učiniti kad se stanje počne pogoršavati

“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.

Moderatori/ce: nevenera, ivana7997

Astma - što učiniti kad se stanje počne pogoršavati

PostPostao/la MalaSirena » 13 lip 2013, 12:51

Relativno sam friški alergičar/astmatičar (probleme sam imala zadnjih 5-6 godina, ali tek se prije 2 g ustanovilo što mi je i počinjem s liječenjem) pa se još nisam skroz uhodala u praksu.
Nedavno (u četvrtak) sam imala problem - počelo mi se stanje pogoršavati (kašalj non-stop, opća malaksalost) i htjela sam to nekako zaustaviti i spriječiti pogoršanje pa sam zvala pulmologa kod kojeg se liječim. Liječnica nije radila ta dva dana, a druga me nije mogla primiti jer je imala svojih naručenih pacijenata pa me upućuju na hitnu. Meni, opet, nije baš tako loše da bih išla na hitnu pa nisam znala što bih i odlučila sam pričekati. Za vikend mi je bilo još gore, imala sam i jedan relativno gadan napadaj pa sam morala uzeti Ventolin, da bi mi nakon toga bilo nešto bolje.
U ponedjeljak opet zovem, ali kažu kako moja liječnica ide u mirovinu i prima jedino naručene pacijente te me upućuju na hitnu.

Nekako mi je bilo bezveze ići na hitnu (nisam baš sigurna u procjeni svog stanja) pa sam otišla mojoj liječnici opće prakse da se posavjetujem, a ona mi je prepisala Sumamed (kojeg sam pila prije tri tjedna jer sam imala streptokoknu upalu grla), tako da sam na kraju ipak otišla na hitnu (Jordanovac) i tamo su mi napravili kompletnu obradu.

Moj problem je slijedeći - što sad da radim u slučaju da mi se opet takva situacija ponovi? Ima li koji pulmolog kod kojeg se može doći, a da nisi prethodno naručen (budući moja uskoro odlazi u penziju, otišla bih k drugom liječniku) jer mi je suludo da mi liječnica opće prakse astmu liječi antibioticima??

(ispričavam se zbog dužine posta :oops: )
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca

Re: Astma - što učiniti kad se stanje počne pogoršavati

PostPostao/la Hajdi » 13 lip 2013, 12:56

Malasirena, moraš od pulmologa dobiti upute i lijekove koje uzimaš stalno i povremeno po potrebi odnosno kod pogoršanja. Ovako kako opisuješ ti je astma jako loše vođena od strane pulmologa. U slučaju pogoršanja odmah ventolin, po uputama koje si dobila. Također trebaš dobiti mjerač protoka zraka (PEF) i voditi dnevnik.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la MalaSirena » 13 lip 2013, 13:03

Hajdi je napisao/la:Malasirena, moraš od pulmologa dobiti upute i lijekove koje uzimaš stalno i povremeno po potrebi odnosno kod pogoršanja. Ovako kako opisuješ ti je astma jako loše vođena od strane pulmologa. U slučaju pogoršanja odmah ventolin, po uputama koje si dobila. Također trebaš dobiti mjerač protoka zraka (PEF) i voditi dnevnik.

E, pa u tome je stvar - što ne mogu doći do pulmologa kad mi ustvari treba. Postoji ili igdje u Zagrebu takva mogućnost uopće?

Kao što sam napisala, relativno sam friška u tome i do prije 7 mjeseci nisam imala strašnijih problema, osim u doba polenizacije (alergična sam na trave), ali sam u ovih zadnjih 7 mjeseci bila 5x bolesna.
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena

PostPostao/la badada » 13 lip 2013, 13:25

mm ide na kontrole kod pulmologa u DZ Sesvete
nikad se ne naručuje tako da vjerujem da nije gužva
od lijekova koristi Telfast, Seretide diskus i po potrebi Ventolin
07.09.2006. veliki zvrk
09.09.2013. mala zvrkica
badada
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Hajdi » 13 lip 2013, 13:29

Pulmologu moraš ići na pregled ako još do sada nisi bila. Pulmolog nije hitna tako da ti nema što pomoći u slučaju naglog pogoršanja. Ti sama moraš znati što napraviti po uputama koje si dobila od pulmologa. Ako ne pomažu lijekovi (koje ti mora dati pulmolog) ideš svojem liječniku. U kartonu ti mora stajat nalaz od pulmologa.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la folne » 13 lip 2013, 14:23

imaš u DZ Črnomerec plućni. poprilično su hvaljeni, a i kolega je tamo bio kod pulmologa nakon što su mu na sistematskom u Suncu otkrili TBC :mrgreen na što je dr na Črnomercu skoro pala sa stolice od smijeha kad je čula dijagnozu i vidjela rtg slike.

pretpostavljam da ćeš zapravo morati na trajnu terapiju u doba godine kad cvate ono što tebi smeta.
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la Nanoibeba » 13 lip 2013, 15:15

nisi dobila nikakvu trajnu terapiju? Morala bi ju imati. Doktori često po trajnom terapijom smatraju uzimanje lijekova cijele godine, no MM i dijeti mi su oboje astmatičari, i lijekove počnu uzimati prije cvatnje onoga što im smeta i kako cvatnja završi, tako prestanu. Ako terapija nije dobro određena, u hitnim slučajevima, uzme se Ventolin, no uz zadovoljavajuću terapiju on nije potreban. Moraš ići pulmologu, ukoliko već nemaš određenu istu.

Odrasli prilično dobro sami osjete kada treba početi uzimati lijek, ali uz iskustvo, mi to dobro pogodimo i za dijete. Uz to imaš i kalendar cvatnje, koji nije jako precizan, ali ipak pomaže.

Uz sve, ova godina je jedno od najgorih za alergičare
Nanoibeba
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Stefanova_mama » 13 lip 2013, 21:59

Moras naci dobrog lekara. Nemam sta filozofirati. Ja sam alergicar.

Nikad necu zaboraviti prvo gusenje i sledecih par.

Uz dobru terapiju, sve se to moze drzati pod kontrolom.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la danijela81 » 13 lip 2013, 22:26

potpis na cure.
to ne bi smjelo biti tako, ne u današnje vrijeme uz sve moguće lijekove raznih vrsta, raznih načina djelovanja, jačine... astma se može jako lijepo držati pod kontrolom. to je prvo što su mi rekli kad su je dijagnosticirali.

također, pulmolog te treba uputiti što pri pogoršanju.
meni su rekli da je ventolin uglavnom dovoljna prva pomoć, a ako primjetim da ga moram češće uzimati, moram doći na kontrolu da obave pretrage i eventualno promijene terapiju.
a ovisi i na što si alergična. nije isto na prašinu, koja je stalno prisutna, ili na pelud koja izaziva sezonske alergije i alergijsku astmu.

folne je napisao/la:imaš u DZ Črnomerec plućni. poprilično su hvaljeni

ja sam bila kod njih godinama dok sam živjela u Zg. i tek kad sam preselila u Os sam skužila koliko su dobri i temeljiti.
pogodili su mi pravu terapiju pod kojom nisam imala napade, smanjivali ili povećavali dozu, pa mijenjali po potrebi. inzistirali na kontroli prije peludne sezone, i na barem jednoj nakon. upozoravali da ne bih smjela imati teže simptome, i da im moram spomenuti i one lakše ako ih ima (noćne zaduhe, kod njih sam i naučila za taj izraz, do tad nisam imala pojma što znači).

uglavnom, u tvom slučaju, ako ventolin ne pomaže puno, ako ga imaš potrebu uzimati često (svaki ili svaki drugi dan) ja bih na tvom mjestu inzistirala na kontroli. moraju te primiti. nije to mala stvar, i uvijek se mora uzeti za ozbiljno.

koje lijekove trošiš? imaš još kakve simptome osim kašlja i malaksalosti? jel spavaš po noći ili se budiš, možda i ustaješ da uhvatiš zraka? jel imaš osjećaj da ti u plućima svira ili pišti? to sve pod terapijom ne bi smjela imati, osim možda opće slabosti, ali ne baš u tolikoj mjeri da ti ometa normalno funkcioniranje.

eh, da, moja pulmologica u Zg bi mi jednom godišnje preventivno prepisivala antibiotike, i to negdje u kulminaciji sezone. jer, kaže, nema šanse da kad je organizam tako oslabljen, a sekret guši, da se uz to sve ne naveže neka bakterija.
i kak si uspjela sumamed piti tri tjedna? on se obično pije 3 dana :dunno
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la MalaSirena » 14 lip 2013, 06:55

Imam trajnu terapiju i to je samo Singulair, Aerius prema sezoni cvatnje, Ventolin za hitnu pomoć (dogodilo bi mi se možda jednom godišnje da ga moram uzeti; ove godine je to bilo sada). Dobila sam i pumpicu Alvesco (prije dvije godine), ali sam to (u dogovoru s liječnicom) prekinula nakon dva tjedna jer mi je bilo jako loše od toga, gore nego prije pumpice. S obzirom da su meni nalazi spirometrije uvijek dobri, rekla je da je to zasad dobro. Kontrolirala sam se 3-4 puta godišnje ili prema potrebi.

Velim, do prije 7 mjeseci je bilo ok, kad je bila sezona polenizacije (ustanovljena mi je alergija na trave) uzimala bih Aerius i prošle godine sam period 5/6. mjesec bila bez ikakvih problema, ali zato sam imala problema u 3. mjesecu (malo blažih nego sad, ali sam bila doma skoro tjedan dana), a također i u 8. mjesecu kad smo bili na nekakvom izletu i probijali se kroz nasade kopriva i ambrozije :ajme (na koju sam testirana i nisam alergična, ali na koprivu nisam testirana), ali je to prošlo u par dana uz Aerius.

Onda je sve krenulo nizbrdo - u rujnu sam imala gadnu crijevnu virozu (koje me inače zaobilaze jedinu u kući, ali ova je bila takva da su me boljele kosti, mišići, živci, želudac, crijeva.... sve! U kući nitko osim mene nije bio bolestan.). U studenom - astma (tjedan dana doma), dobila i antibiotik. U prosincu - astma (par dana doma). U veljači - astma (par dana doma). U svibnju - streptokok bez problema s disanjem (4 dana doma) - dobila Sumamed. Sad - astma + urinarni infekt (kojeg su mi otkrili na hitnoj na Jordanovcu kad sam išla zbog astme, a ja nisam primijetila da imam nekih tegoba, osim prva dva dana pojačanog mokrenja, što mi je bilo normalno kad me muči alergija) - dobila Efox, a i gomilu drugih lijekova (Symbicort, Medrol).

I ja se liječim u DZ Črnomerec i bila sam jako zadovoljna, ali je tamo došlo do promjena, moja (već druga) doktorica ide u mirovinu, ne primaju nove liječnike i ostalo je jako malo liječnika pa su zbog toga nedostupni, odn. primaju samo naručene pacijente (indirektno su mi rekli da bi bilo dobro da nađem nekog drugog jer oni neće moći pokrivati potrebe svih pacijenata).

Pitala sam i svoju liječnicu opće prakse što raditi, kome se mogu obratiti u slučaju da opet imam problema s astmom (jer mi ona samo propiše antibiotik), a ona mi je rekla da trebam u takvom slučaju opet na hitnu, a meni se baš ne mili da me svaki put kad bude frka zrače...a ne mili mi se niti da čekam dok mi stanje ne bude tako loše da je za hitnu.
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena

PostPostao/la Nanoibeba » 14 lip 2013, 08:50

Npr, mom djetetu Singulair nije dovoljan, odnosno više ga niti ne uzima.

Morala bih pitati MMa koja je njegova terapija. Mislim Seratide disc i još nešto. Ako je terapija dobro odabrana, Ventolin ne treba. Nema ti druge nego otići liječniku
Nanoibeba
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la danijela81 » 14 lip 2013, 08:58

astma se ne može liječiti samo lijekovima za alergiju.
Moraš imati nešto tipa seretide discus, tafen novolizer, nešto što ćeš udahnuti u pluća, i što će lokalno djelovati protuupalno (to budu najčešće kortikosteroidi).
Jer astma je zapravo kronična upala pluća, samo što nije uzrokovana mikrobima. I ako se ta upala ne liječi, sluznica iznutra bude natečena, proizvodi puno sekreta, pa se praktički zatvore dišni putevi. To treba spriječiti.
pronađi drugog plućnog doktora. Nije ti smio ukinuti lijek bez da ti je dao neki drugi.
Ja koristim i sprej za nos, neksd Tafen nasal, sada Amavys, koji mi je puno, puno bolji i od njega nemam nuspojave (od Tafena imam kraste u nosu).
Pijem aerius, koristim i Tafen novolizer, ventolin po potrebi, i rijetko mi bude loše, najčešće kad zabušavam s lijekovima :oops:

Meni također spirometrija bude ok. Nekim drugim pretragama su ustanovili astmu (ne sjećam se više kak se zovu, neki metakolinski test i feno, tak nekak).

I ja sam alergična na pelud trava (i samo na trave), ali u prirodi (npr šumi) imam tegoba bez obzira na sezonu
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Mariachi » 14 lip 2013, 10:41

Moja kćer je cijelu godinu na Budelin novolizeru ujutro i navečer a ja sam na aeriusu po potrebi, odnosno u vrijeme cvatnje stabala, i avamys spreju za nos.
Neka te dr. opće prakse uputi na pulmologa koji radi redovno - tvoja dr. koja ide u mirovinu treba naći nekoga u zamjenu, pacijenti i dalje trebaju pomoć! Ja isto idem u Sesvete na plućnu, tamo su dvojica dr.-a koji primaju i nikad nije gužva. Čak i subotom rade!
Kad ti bude onako loše, idi na hitnu, nemoj čekati! Trebaš dobiti injekciju za prodisavanje (moja mala dobiva solumedrol) i bit će ti ok. Tako je i njoj, kašalj, slabost, glavobolja, povraćanje i davi se. Reagiraj, ne znam imaš li koga doma tko bi ti znap pomoći da se počneš daviti.....
P - 2003, ME - 2006, K - 2007, B - 2011, IP - 2013, J - 2017
O:) P - 2010

slika
Mariachi
ay, ay, ay, ay, canta y no llores

PostPostao/la Nanoibeba » 14 lip 2013, 12:38

ovako, kod liječenja astme, najogora varijanta je dovesti se u stanje da moraš uzeti solumedrol (naravno, ako je frka, moraš na hitnu), zatim potreba za Ventolinom, a najbezbolnija je dobro određena trajna terapija

Sjećam se da je MMu jednom bilo toliko loše da su ga hospitalizirali i to u stanju da nije mogao niti hodati, nakon što smo došli u hitnu

Uz to, stalno izbacuju nove lijekove na tržištu, a fora je još i pravilno uzeti lijek , - odrasli to nauče, a djeca do neke dobi koriste haler
Nanoibeba
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MalaSirena » 18 lip 2013, 06:18

Mariachi je napisao/la:Moja kćer je cijelu godinu na Budelin novolizeru ujutro i navečer a ja sam na aeriusu po potrebi, odnosno u vrijeme cvatnje stabala, i avamys spreju za nos.
Neka te dr. opće prakse uputi na pulmologa koji radi redovno - tvoja dr. koja ide u mirovinu treba naći nekoga u zamjenu, pacijenti i dalje trebaju pomoć! Ja isto idem u Sesvete na plućnu, tamo su dvojica dr.-a koji primaju i nikad nije gužva. Čak i subotom rade!
Kad ti bude onako loše, idi na hitnu, nemoj čekati! Trebaš dobiti injekciju za prodisavanje (moja mala dobiva solumedrol) i bit će ti ok. Tako je i njoj, kašalj, slabost, glavobolja, povraćanje i davi se. Reagiraj, ne znam imaš li koga doma tko bi ti znap pomoći da se počneš daviti.....

Pa u pulmologu je i problem, odn. u zdravstvenom sustavu koji ne zapošljava nove liječnike :/ .
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena

PostPostao/la Dobri andjeo » 19 lip 2013, 15:42

Ako ti alvesco ne pase trazi drugi lijek. Dok ne nades koji ti pase. Singulair ti je ocito preslab. Kad ti nije ok moras uzimati ventolin na volumatic 4x 2 potiska par dana i uvijek ga imat kod sebe. Ak si uzela bez volumatica vjerojatno ti je zavrsio na jeziku a ne u plucima i sigurno si uzela samo jedan potisak sto je premalo. Inace astma je bolest kod koje je bitno stalno uzimat lijekove a singulair ti je za najblaze slucajeve s vrlo upitnim djelovanjem. Treba ti kostikoreidni lijek . Nemoj se bojat uzet ventolin cim osjetis probleme. A spesijalistu se neide u pogorsanju vec 1x godisnje da ti kaze koje lijekove trebas stalno uzimat. Nemas posto ici u pogorsanju, tj do njega ti nece ni doci ak uzimas kortik plus ventolin u smetnnji, Sad se naruci negdje, imas i onu neku polikliniku kod klaiceve i ne ceka se dugo. Trazi jace lijekove. Btw prouci malo po netu o astmi sama imas dosta o svemu. Mozes i na cybermedu pitat. Prouci malo i o lijekovima kakvih ima pa pitaj dr kad dodes koji bi ti bio ok. I tak. Moras i sama se angazirat. A velim kad ti je lose dignes dozu kortikost. + ventolin 4x 2 do 10 dana. I velim uzmi si volumatic jer i odraslima lijek uzet direkt iz pumpice zavrsi u ustima na jeziku a ne plucima a dr. To se ni ne sjete preporucit. Bas se moras sama angazirat. Imas i aerochamber , isto super.
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Dobri andjeo » 19 lip 2013, 16:01

Cekaj pa imas ti terapiju, dobila si symbicort, to ti je kortic + nesto slicno ventolinu, i taj lijek trebas uzimat neprekidno . Nece ti bit lose ako ces ga uzimat do kontrole. I ventolin po potrebi al 2 potiska ne 1.
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Dobri andjeo » 19 lip 2013, 16:13

http://www.cybermed.hr/forum/bolesti_i_ ... _ili_astma
Gle tu ti richter u slicnoj situaciji savjetuje tu polikliniku u baruna filipovica, znam da se tam nije dugo cekalo na pregled. :)
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Nanoibeba » 20 lip 2013, 09:16

meni je dr R. odličan. Njemu uvijek vodim dijete, a na zadnjoj kontroli se više s njima i o svojim problemima raspričao MM- ne znam prima li on negdje i odrasle (možda privatno, mada mislim da ne)
Nanoibeba
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Natrag na Fit i zdrava

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.