O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Tema je zaključana

Re: Danas kuhamo...

01 kol 2013, 12:42

meni danas dolazi mama pa pečem teleću koljenicu s krumpirima i šampinjonima

zanima me ova limunada s đumbirom i mentom, kako se točno radi, koliko čega?gdje da nabavim mentu?

01 kol 2013, 18:49

ronin je napisao/la:meni danas dolazi mama pa pečem teleću koljenicu s krumpirima i šampinjonima

zanima me ova limunada s đumbirom i mentom, kako se točno radi, koliko čega?gdje da nabavim mentu?

Meni menta raste u tegli, ali vidjela sam da u Zagrebu ima na tržnici - jedna žena je držala mentu, korijandor, estragon, bosiljak, vlasac i sl. začine.

Nama je najbolji ovaj omjer:
- 2 žlice kristalnog šećera
- par grančica mente (mislim da tu ne možeš pogriješiti koliko god stavila), odn. potrgati samo listiće; žlicom trljati šećer i mentu da se menta usitni i pusti aromu

U to dodati:
- iscijeđen sok dva limuna ili limete
- cca 2-3 cm korijena đumbira naribati, a zatim rukom ocijediti sok (vlakna bacam). Sve skupa malo promiješati da se šećer još malo rastopi.

U vrč dodam kockice leda, mješavinu limuna, mente i đumbira te jednu litru mineralne vode i promiješam (mineralna taman bude gazirana da mjehurići ne bockaju :mrgreen ). Obožavamo to, super je za žeđ, a mada zna biti malo ljutkasto (nekad je đumbir ljući ili ga stavim više), čak i moj klinac to voli.

01 kol 2013, 19:56

hvala :)

to bi moglo i s običnom vodom, pošto moji dečki ne vole mjehuriće?

01 kol 2013, 20:34

ronin je napisao/la:hvala :)

to bi moglo i s običnom vodom, pošto moji dečki ne vole mjehuriće?

Može i s običnom vodom (makar, probaj barem malo napraviti s mineralnom, totalno je fino :) ), a može i bez mente.

01 kol 2013, 20:55

to ću ja s mineralnom onda za svoj gušt ;)

01 kol 2013, 21:26

Danas krem juha od vrganja, pečena janjetina, paradajz, lubenica

Sutra domaća pizza

02 kol 2013, 08:39

Danas improvizacija, tjestenina, gotovi umak od povrća i sira i mahune na salatu. Bučnica. :liza

02 kol 2013, 10:18

jutros ispekla roladu od sv.buta (sinoc pripremila, izlupala snicle, poslagala ih jednu pored/na drugu, dobila povecu sniclu, poredala sunku i mozzarellu, zamotala i ucvrstila cackalicama), jutros zapekla i ispekla u pecnici s tikvicama i komoracem+pire+zelje salata

02 kol 2013, 11:03

srijeda - rostilj
cetvertak - rostilj i paprka punjena krumirom i slaninom
danas - punjena paprika i pire krumpir

desert sladoled,lubenica i nektarine (svako po svom izboru )

02 kol 2013, 11:06

Danas domaća pizza, sutra roštilj.

03 kol 2013, 12:29

Sataraš, pečene krmenadle, bučnica

04 kol 2013, 13:27

Bili smo kod moje mame na rođendanu i jeli povrtnu juhu, francusku salatu, pečenu janjetinu, sacher tortu i monte kolač :rodj

05 kol 2013, 11:24

Juha s taranom i mrkvom, pire, pohane šnicle, miješana salata, ostaci kolača od jučer i lubenica

06 kol 2013, 10:08

poriluk varivo ;)

06 kol 2013, 11:38

Mi smo bez cura slijedeća dva tjedna pa se neću baš javljati. :p
Još uvijek ne znam što ću danas. :rodj

06 kol 2013, 11:49

Paradajz juha, ostaci mesa, bučnica

06 kol 2013, 20:26

Iz škrinje sam zakuhala juhu (dodatno sam skuhala malo mrkve, celera i graška), a također i pohance koje sam ispekla u pećnici. Prilog je bila dinstana hajdina kaša, a salata od paprike, luka, češnjaka i rajčice s hrpom svježeg bosiljka.

07 kol 2013, 08:24

ostalo je poriluka od jucer, ispekla jutros pil.file i povrce prodinstala, uz to zelena salata+breskve za desert ;)

07 kol 2013, 09:37

punjenu papriku, sinoć skuhala čak i pire i stavila u frižider. valjda će biti ok danas :dunno

07 kol 2013, 09:45

i kod mene punjena paprika, za 2 dana

07 kol 2013, 10:40

I dalje praznim škrinju :mrgreen - bolonjez, salata.

07 kol 2013, 10:42

sinoć skuhala čak i pire

kazu da nije dobro podgrijavati krumpir, spinat i gljive ;) radi koncentracije nekih stetnih tvari koje se razvijaju . iako, ima i prilicno oprecnih misljenja.

07 kol 2013, 10:51

TmamaKiN2 je napisao/la:
sinoć skuhala čak i pire

kazu da nije dobro podgrijavati krumpir, spinat i gljive ;) radi koncentracije nekih stetnih tvari koje se razvijaju . iako, ima i prilicno oprecnih misljenja.

da, i ja sam to čula i ne prakticiram!

07 kol 2013, 10:56

ma i ne mislim ga podgrijavati, znam i ja da je štetno. ali nisam htjela opet zagrijavati stan bez klime i kuhati krumpire danas, pa ću samo paprike podgrijati u mikrovalnoj.

07 kol 2013, 11:18

Varivo od mahuna, skuhala sam 2 vrste pudinga: limun i čokolada

07 kol 2013, 11:20

za gljive sam na radiju čula nekog profesora sa šumarskog koji se bavi gljivama i bude na onim izložbama u SC-u da to nije istina, da se uredno mogu podgrijati i jesti drugi dan. :dunno

07 kol 2013, 13:26

Pureca juha, tikvice na leso, mijesana salata i za kraj palacinke sa sirom.

08 kol 2013, 00:17

Juce corbu od povrca, jagnjetinu u rerni i mahune.
Danas krem corbu od sampinjona, sataras, knedle sa sljivama.

08 kol 2013, 08:16

Jučer goveđa juha, junetina u umaku od luka i mrkve, dizani kuhani knedli, paradajz za salatu.
Danas ću zakuhati dio juhe od jučer, musaka od kelja.

08 kol 2013, 09:00

musaka od kelja?? umjesto krumpira ide kelj? :conf sve ostalo isto kao i "obicna"?

ja jutros ispekla pil.file na naglo+riza+neka salata
Tema je zaključana