O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
01 kol 2013, 12:42
meni danas dolazi mama pa pečem teleću koljenicu s krumpirima i šampinjonima
zanima me ova limunada s đumbirom i mentom, kako se točno radi, koliko čega?gdje da nabavim mentu?
01 kol 2013, 18:49
ronin je napisao/la:meni danas dolazi mama pa pečem teleću koljenicu s krumpirima i šampinjonima
zanima me ova limunada s đumbirom i mentom, kako se točno radi, koliko čega?gdje da nabavim mentu?
Meni menta raste u tegli, ali vidjela sam da u Zagrebu ima na tržnici - jedna žena je držala mentu, korijandor, estragon, bosiljak, vlasac i sl. začine.
Nama je najbolji ovaj omjer:
- 2 žlice kristalnog šećera
- par grančica mente (mislim da tu ne možeš pogriješiti koliko god stavila), odn. potrgati samo listiće; žlicom trljati šećer i mentu da se menta usitni i pusti aromu
U to dodati:
- iscijeđen sok dva limuna ili limete
- cca 2-3 cm korijena đumbira naribati, a zatim rukom ocijediti sok (vlakna bacam). Sve skupa malo promiješati da se šećer još malo rastopi.
U vrč dodam kockice leda, mješavinu limuna, mente i đumbira te jednu litru mineralne vode i promiješam (mineralna taman bude gazirana da mjehurići ne bockaju

). Obožavamo to, super je za žeđ, a mada zna biti malo ljutkasto (nekad je đumbir ljući ili ga stavim više), čak i moj klinac to voli.
01 kol 2013, 19:56
hvala
to bi moglo i s običnom vodom, pošto moji dečki ne vole mjehuriće?
01 kol 2013, 20:34
ronin je napisao/la:hvala
to bi moglo i s običnom vodom, pošto moji dečki ne vole mjehuriće?
Može i s običnom vodom (makar, probaj barem malo napraviti s mineralnom, totalno je fino

), a može i bez mente.
01 kol 2013, 20:55
to ću ja s mineralnom onda za svoj gušt
01 kol 2013, 21:26
Danas krem juha od vrganja, pečena janjetina, paradajz, lubenica
Sutra domaća pizza
02 kol 2013, 08:39
Danas improvizacija, tjestenina, gotovi umak od povrća i sira i mahune na salatu. Bučnica.
02 kol 2013, 10:18
jutros ispekla roladu od sv.buta (sinoc pripremila, izlupala snicle, poslagala ih jednu pored/na drugu, dobila povecu sniclu, poredala sunku i mozzarellu, zamotala i ucvrstila cackalicama), jutros zapekla i ispekla u pecnici s tikvicama i komoracem+pire+zelje salata
02 kol 2013, 11:03
srijeda - rostilj
cetvertak - rostilj i paprka punjena krumirom i slaninom
danas - punjena paprika i pire krumpir
desert sladoled,lubenica i nektarine (svako po svom izboru )
02 kol 2013, 11:06
Danas domaća pizza, sutra roštilj.
03 kol 2013, 12:29
Sataraš, pečene krmenadle, bučnica
04 kol 2013, 13:27
Bili smo kod moje mame na rođendanu i jeli povrtnu juhu, francusku salatu, pečenu janjetinu, sacher tortu i monte kolač
05 kol 2013, 11:24
Juha s taranom i mrkvom, pire, pohane šnicle, miješana salata, ostaci kolača od jučer i lubenica
06 kol 2013, 10:08
poriluk varivo
06 kol 2013, 11:38
Mi smo bez cura slijedeća dva tjedna pa se neću baš javljati.
Još uvijek ne znam što ću danas.
06 kol 2013, 11:49
Paradajz juha, ostaci mesa, bučnica
06 kol 2013, 20:26
Iz škrinje sam zakuhala juhu (dodatno sam skuhala malo mrkve, celera i graška), a također i pohance koje sam ispekla u pećnici. Prilog je bila dinstana hajdina kaša, a salata od paprike, luka, češnjaka i rajčice s hrpom svježeg bosiljka.
07 kol 2013, 08:24
ostalo je poriluka od jucer, ispekla jutros pil.file i povrce prodinstala, uz to zelena salata+breskve za desert
07 kol 2013, 09:37
punjenu papriku, sinoć skuhala čak i pire i stavila u frižider. valjda će biti ok danas
07 kol 2013, 09:45
i kod mene punjena paprika, za 2 dana
07 kol 2013, 10:40
I dalje praznim škrinju

- bolonjez, salata.
07 kol 2013, 10:42
sinoć skuhala čak i pire
kazu da nije dobro podgrijavati krumpir, spinat i gljive

radi koncentracije nekih stetnih tvari koje se razvijaju . iako, ima i prilicno oprecnih misljenja.
07 kol 2013, 10:51
TmamaKiN2 je napisao/la:sinoć skuhala čak i pire
kazu da
nije dobro podgrijavati krumpir, spinat i gljive 
radi koncentracije nekih stetnih tvari koje se razvijaju . iako, ima i prilicno oprecnih misljenja.
da, i ja sam to čula i ne prakticiram!
07 kol 2013, 10:56
ma i ne mislim ga podgrijavati, znam i ja da je štetno. ali nisam htjela opet zagrijavati stan bez klime i kuhati krumpire danas, pa ću samo paprike podgrijati u mikrovalnoj.
07 kol 2013, 11:18
Varivo od mahuna, skuhala sam 2 vrste pudinga: limun i čokolada
07 kol 2013, 11:20
za gljive sam na radiju čula nekog profesora sa šumarskog koji se bavi gljivama i bude na onim izložbama u SC-u da to nije istina, da se uredno mogu podgrijati i jesti drugi dan.
07 kol 2013, 13:26
Pureca juha, tikvice na leso, mijesana salata i za kraj palacinke sa sirom.
08 kol 2013, 00:17
Juce corbu od povrca, jagnjetinu u rerni i mahune.
Danas krem corbu od sampinjona, sataras, knedle sa sljivama.
08 kol 2013, 08:16
Jučer goveđa juha, junetina u umaku od luka i mrkve, dizani kuhani knedli, paradajz za salatu.
Danas ću zakuhati dio juhe od jučer, musaka od kelja.
08 kol 2013, 09:00
musaka od kelja?? umjesto krumpira ide kelj?

sve ostalo isto kao i "obicna"?
ja jutros ispekla pil.file na naglo+riza+neka salata