Sada je: 22 srp 2026, 07:03.

Kako da povećam produkciju mlijeka?

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Kako da povećam produkciju mlijeka?

PostPostao/la danijela81 » 19 lip 2014, 22:40

Nemojte mi samo reći da ga što više stavljam na cicu, jer je doslovno non-stop na njoj. Premorena sam, bradavice bole, on urliče, vuče, pa potegne tako da zvijezde viđam, pa pljune van, pa opet urliče...

Dobije jedan obrok adaptiranog dnevno, nakon toga spava čvstim snom, nema buđenja, nema urlikanja. To mi je jedino doba dana kad mogu malo odmorit.

U lijevoj nema skoro ništa, već je to skužio i nekad joj ne želi ni blizu. Mučimo jedan drugog po pol sata, ja nudim, on urliče, pa se uznervozimo oboje, pa ga stavim na desnu, u kojoj nema uvijek dovoljno. Al na njoj barem ostane nekad u miru vući i na prazno. Ostatak vremena nateže i nervozira

Patronažna ga sutra važe, rekla je da će ga češće doći izvagat, jer da baš i nemam mlijeka.
Ja se teško mirim s tim, i teško mi je prihvatit i tu jednu bočicu adaptiranog. I pitam se milijun puta dnevno zašto je to tako, i kako druge žene mogu dojit bez problema, a ja opet vodim neke bitke u kojima nema pobjednika.
Jel ima tu neka kvaka koju ja ne znam? Neki trik? Voljela bih da ima, da mi netko kaže nešto što još nisam probala.

U rodilištu su ga češće nadohranjivali. Zadnji dan se činilo da nam ide sve bolje, cicao je i spavao uz jednu nadohranu. Al izgleda da nije spavao zato jer je zadovoljan, nego zbog žutice.

Što i kako da radim da barem ostanemo na kombinaciji cica/adaptirano, a da se ne dogodi da završimo samo na adaptiranom, kako to inače bude?
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

Re: Kako da povećam produkciju mlijeka?

PostPostao/la thinkPINK » 20 lip 2014, 00:02

Mozes i izdajat kako bi povecala produkciju (to mlijeko onda nakon podoja dati na zlicicu bebi). Ja sam znala tako skupljat u toku dana pa bi uz zadnji obrok jos dodala nakon podoja. i piti puno tekucine. :hug
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Vicky & Mama » 20 lip 2014, 00:10

Danijela :hug ne brini, ići će to pomalo, bitno je da ti imaš želju i volju.
Bočica ad te ne treba mučiti, nama je upravo adaptirano (pametno korišteno) spasilo cicanje (jer u početku nije tija ni blizu cici, pa se ja nervirala, pa se smanjila produkcija), a na kraju je ka strastveni cicoljubac cicao pune dvi ipo godine i prestali smo na moju inicijativu jer sam smatrala da je do tad dobio sve šta je trebao dobiti (i emotivno i hranjivo).
Dakle, pošto se produkcija smanjila prva dva mj dam dodavala i ad (bočicu prije noćnog spavanja, a katkad i tokom dana ako je bilo potrebe)
Bila sam mirnija (a i to je jako važno) jer sam znala da ga ne izgladnjavam i nisam odustajala od dojenja.
Nudila mu cicu čim više (tek 20ti dan je prihvatio) i nastojala biti smirena i piti šta više tekućine, zdravo se hraniti i izdajanjem (makar uprazno iza podoja) povećavati proizvodnju mlijeka
Rezultat? Uskoro sam imala toliko mlijeka da sam slobodno mogla još jedno dojiti :lol
Samo polako, ići će to vama ;)
19.04.2011. V
30.06.2015. L
Vicky & Mama
centrifugirana

PostPostao/la Vicky & Mama » 20 lip 2014, 00:13

Evo thinkpink i ja pisale u isto vrijeme i dale sličan savjet :p
Ići će, ne brini, samo unosi dosta tekućine i izdajaj :hug
19.04.2011. V
30.06.2015. L
Vicky & Mama
centrifugirana

PostPostao/la Kris2 » 20 lip 2014, 00:46

Ja mislim isto, ništa ti ne smeta ta bočica adaptiranog, samo ga daj na najmanju rupicu. Ja sam sa dupličima imala groznu krizu s neka 3-4 tjedna - došli smo na na više adaptiranog nego dojenja, pa smo se kasnije vratili ponovno na skoro samo dojenje i svejedno sam na kraju dojila do preko dvije godine oboje :).

Ja sam se obično izdajala navečer kad bi zaspali (jedno vrijeme sam im još davala bočicu u neko doba navečer kasno (imali smo neki čudni ritam :), i kupala sam ih kasno ...), na taj sam način i povečavala produkciju, a i spriječila da mi ostane mlijeka tj da dođe do upale , prvo na kruku, a kasnije mi je i na izdajalicu išlo dobro. To bi im MM dao negdje pred jutro kad bi se već jako gladni probudili za prvu pomoč jer ih nisam mogla dojiti zajedno, pa da ne vrište oboje :mrgreen .

Samo se opusti i bit će sve ok :).
Kris2
Danadadila

PostPostao/la mrs. eastwood » 20 lip 2014, 07:08

nocni podoji su vrlo znacajni za produkciju, tako probaj da taj obrok AD ne bude za noć, ma koliko god to iscrpljujuće bude. :hug
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Stefanova_mama » 20 lip 2014, 09:24

Iz ovoga sto pises treba ti nekoliko dana dvostruka pomoc, neko mora da ti pravi prilike da spavas, jer spavanje je meni poboljsavalo produkciju i uvek je bilo susnije kad sam bila iscrpljena od nespavanja i treba ti neko da ti kuva i hrani te. To je za period od prvih par nedelja, kad se uhodate moci ces i sama.

Ne znam kako stojis sa dijabetesom, ali slatko mi je takodje poboljsavalo produkciju.

Vazno je da ne nateze samo vrh bradavice, jer u tom slucaju uz mnogo muke izlaze tek kapi, sto nije dovoljno, umara tebe i njega i pravi ragade. Bitno je da mu deo areole bude ispod desni, a ne bradavica, dakle sika mora biti dovoljno duboko u tim majusnim ustima, jer tek kad desnima pritiska areolu izlazi mlaz mleka (nesto kao pumpica).

Ako ima zuticu, vazno je da bude cesto hranjen i da na spava po 4-5 sati (ja sam obojicu hranila u proseku na 2.5-3 sata na samom pocetku). Kad spava beba, spavas i ti prve tri nedelje od esencijalnog znacaja.

Vazno je kao sto kaze east da nocu dobije puno, jer to definitivno podstice produkciju.

I moji su imali jednu omiljenu, a drugu neomiljenu, ali sam uprkos protestima nudila obe.

Prva dva meseca su bili neprestano na siki, podoji su trajali i po dva sata. Jeste iscrpljujuce, ali svakim danom jacaju i usavrsavaju tehniku.

Ako su ga u porodilistu nadohranjivali nije ni cudo sto nemas dovoljno mleka, trebace vam par dana, mozda i par nedelja da navuce razliku i za to vreme ce biti, uz cendranje, neprestano na siki, a onda prodje, uspostavi se ponuda i traznja, bebac postane profesionalac i idete dalje.

Pisi nam kako napredujete, a mi cemo te onda konkretno savetovati dalje.

Ne daj se Ines :hug
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Stefanova_mama » 20 lip 2014, 09:31

Setaj ga po suncu svaki dan (ne da ga przi sunce, ali da mu koza bude izlozena suncu, kazu da pomaze kod zutice, S. je bio zimsko dete sa jakom zuticom i kad sam uhvatila da ga setam bez obzira na hladnocu, mislim da mu je pomoglo.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Hajdi » 20 lip 2014, 09:56

Da ne radim reklamu, može se pokušati i s čajem za dojilje (ja sam uzimala mješavinu u apoteci ali ima i gotovih čajeva i instant). Škoditi sigurno neće.

Na slabiju produkciju je utjecalo dohranjivanje u rodilištu i uspavanost od žutice. Količinu mlijeka možeš procijeniti po popišanim i pokakanim pelenama, koliko ih ima?

Po opisu sudeći imate krivi položaj na bradavici i zato te bradavice bole a on se dere. Ako samo cucla bradavicu dojenje nije učinkovito, kao što su cure napisale mora biti cijela aureola u ustima.

Što se tiče neomiljene strane koju odbija, može ga se prevariti tako da ga namjestiš kao da će dojiti na omiljenijoj strani a onda mu ponuditi neomiljeniju. Zahtijeva malo gimnastike ali se može. Također pomaže položaj "nogometne lopte" tako da je beba pod pazuhom, s nogicama iza tebe, možeš ga poleći na jastuk a ti se samo nagnuti iznad njega.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la danijela81 » 20 lip 2014, 13:51

Bila je patronažna, izgubio je 120g u 3 dana.
Rekla je da mu poslije svakog podoja ponudim bočicu, sutra da ga važem u isto vrijeme, i ako ne dobije na gramaži da idemo na pedijatriju, provjerit da nema kakvu infekciju.

Položaj na cici je dobar, provjerila je. Bole me od stalnog nasisavanja.

Tako sam razočarana, od tolike muke na kraju ispada da sam ga izgladnjivala. A tako bih htjela da nam krene
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la ivana7997 » 20 lip 2014, 13:56

ja bih se u ovom slucaju bojala konfuzije bradavice i svu eventualnu dohranu davala na salicu, zlicu ili pomocu seta za hranjenje na grudima, niposto iz bocice. ako polozaj sad jest ok (u sto nekako sumnjam), nece dugo, bude li dobivao na bocicu.

radis li kompresije? izdajas li se?
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Hajdi » 20 lip 2014, 14:02

Pelene, pišancija, kakancija? Ne budi razočarana, vi ste tek počeli. Nije kraj svijeta ako popije koju bočicu, sad je važno da dobije na težini. Daj mu bočicu da se najede i umiri, a ti nakon podoja pumpaj pa makar u prazno, tako dodatno stimuliraš produkciju. Ako uspiješ nešto izdojiti dat ćeš mu na bočicu slijedeći obrok. Inače za stimulaciju i dojilačke hormone jako je dobar kontakt koža na kožu. Lezi s njim u krevet i ne mrdaj cijeli dan iz kreveta, nemoj se baciti na pospremanje i kuhanje kad on spava nego spavaj i ti.

Ovo što kaže Ivana, ako je moguće nahraniti ga tako da ne dođe do konfuzije.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la danijela81 » 20 lip 2014, 14:22

Kako da radim kompresije?
U rodilištu su mi pokazali masaže.

Pelena je svaka popišana, al nije baš da je skroz puna (osjetim da je teža, i ona indikator traka poplavi). Presvlačim ga 6 do 8 puta dnevno. Kaka dva puta dnevno, zato i nisam brinula puno, mislila sam da je ok, da ne treba toliko nadohrane
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la ivana7997 » 20 lip 2014, 14:26

ivana7997
Abundija

PostPostao/la mrs. eastwood » 20 lip 2014, 15:53

danijela81 je napisao/la:
Pelena je svaka popišana, al nije baš da je skroz puna (osjetim da je teža, i ona indikator traka poplavi).

da citiram rode:
"Mokra pelena" novorođenčeta je jednokratna pelena u koju ste ulili 1-2 jušne žlice vode. a srolica je zaprljanje veličine konavnice, a naravno može biti i obilnija.
Pa ako si nesuigurna probaj u pampersicu uliti te 2 želice vode da imaš orijentir.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Diami » 21 lip 2014, 20:48

Pogledaj si video snimke beba koje dobro, srednje i nefektivno sisaju. Po tvom opisu on neefektivno sisa, tako može cijeli dan biti na dojci a ne popiti dovoljno mlijeka.
http://nbci.ca/index.php?option=com_con ... &Itemid=13

A ovdje imaš savjete kako da beba što bolje prihvati dojku
http://nbci.ca/index.php?option=com_con ... &Itemid=17

I kako povećati produkciju

Evo još dosta dugih linkova pa si pročitaj što te zanima
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Diami » 21 lip 2014, 20:54

Evo još kako znati da li beba dobiva dovoljno mlijeka

Poslušaj cure, lezi s njim i radite na tehnici, u tome je kvaka. Ako treba dodat ad u početku dodaj, bitno je da on krene napredovati, a onda ćete raditi na skidanju s adaptiranog. Ako možeš, dodaj mu nekom drugom metodom nego bočicom, a ako ne, biraj najmanju rupu. Nađi izdajalicu koja ti paše, dok doji na iednoj, izdajaj iz druge.

Držim fige!
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Stefanova_mama » 25 lip 2014, 12:34

Danijela kako ste?
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la danijela81 » 25 lip 2014, 13:24

Od petka do jucer je dobio 200g, nadoknadio je, tak da smo odahnuli, nije nista ozbiljno, samo je zbilja bio gladan.

Na cici je stalno, stavim ga na svaki kme. Nakon cice svaka 3 do 4 sata dobije adaptirano, pojede 50 do 70ml, kako kad.

Ako slucajno dulje spava, ja izdojim 40 do 60ml mlijeka, znaci da je ipak nesto navukao, prosli tjedan je bilo max 40ml. Jos se nadam da ce navuci, i da cemo smanjivati to adaptirano.

Ono sto sam skuzila je da na lijevoj nemam dobar refleks otpustanja. Tj dogodi se samo ako sam prije toga izdajala desnu. Ako krenem prvo s lijevom, ne izdojim ni kapi. I iz lijeve izdojim dosta manje nego iz desne.
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Hajdi » 25 lip 2014, 14:33

probala si sintocynon? sprej za u nos, sadrži oksitocin i baš je namijenjen lakšem "otpuštanju" mlijeka
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la danijela81 » 26 lip 2014, 19:05

Natjerala sam moje da obidju sve ljekarne u gradu. Nigdje ne daju sintocinon bez recepta.
Od koga da trazim recept? Gin ili dr opce prakse? Hoce mi uopce dat recept samo tako?
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la badada » 26 lip 2014, 20:16

od gina
hm moj je dao :dunno tražili i dobili, bez ikakvih dodatnih pitanja
07.09.2006. veliki zvrk
09.09.2013. mala zvrkica
badada
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Hope77 » 04 srp 2014, 13:46

Da vas pitam sto napraviti, rodila sam bebaca u 36 tt, zavrsio je u inkubatoru, pa je posli dobio zuticu, hranjen je na bocicu dok smo bili na neonatologiji, ja sam ga od 8. dana pokusavala dojiti ali nije htio, povukao bi nesto malo i onda bi zaspao i tad bi mu med. sestre dale bocicu s mojim izdojenim mlijekom, kad smo dosli doma opet je bilo isto, dojenje mu nije napeto nikako tako da sam se ja vise manje stalno izdajala.

Na pocetku sam imala mlijeka tocno koliko bi trebao, pa je bilo viska i to sam cuvala u frizideru, pa je malo falilo, pa sam tad uzimala ono sto sam imala sacuvano i tako u krug.
Doslo je do toga da sam izdajala 1100-1200 ml dnevno i onda je u dva dana doslo do totalnog smanjenja mlijeka, potrosila sam svu zalihu, u zadnjih 12 sati sam izdojila sve skupa 210 ml, sto je njemu bilo za jedan ipo obrok tako da sam bila priseljena kupiti adaptirano i malprije sam mu ga po prvi put i dala :(

Kupila sam sintocynon (mm ga je dobio bez recepta), jedem i pijem isto, jedino sto sam imala nesto malo vise stresno ovih dana ali nekako ne vjerujem da je to toliko utjecalo na smanjenje mlijeka.
Izdajam se duze nego prije dva dana i cesce, sve radim da ponovo potaknem mlijeko ali ne ide.

Prvog bebaca sam dojila 22 mjeseca, isto je ranije roden i bio je u inkubatoru, ali s njim sam uspila normalno dojiti, tako da mi je ovo novo :(

Imali li netko od vas slicno iskustvo? i da mu se mlijeko vratilo?

Sutra su mu 2 mjeseca.
Hope77
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mrs. eastwood » 04 srp 2014, 14:20

Hope77 je napisao/la:edino sto sam imala nesto malo vise stresno ovih dana ali nekako ne vjerujem da je to toliko utjecalo na smanjenje mlijeka.

mogu jedino ovo izkomentirati: prolaktin, hormon za stvaranje mlijeka se pojačano luči kada smo pod stresom, međutim oksitocin - hormon zaslužan za lučenje mlijeka je osjetljiv na stres.

ne znam kako se vama izdajalicama manifestiraju ovi skokovi u razvoju?

nadam se da će vam se brzo vratiti sve u neku normalu :hug
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la sany » 04 srp 2014, 15:41

Moguce da je stresno razdoblje utjecalo, pokusaj mu u snu ugurati dojku, neka vuce kroz san, na prazno.
Steta da mu nisu izdojeno davali u rodilistu na casicu..
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la Diami » 04 srp 2014, 15:47

Pada mi na pamet da t sei eventualno sprema menstruacija, znam da se nekim dojiljama zna manifestirati u obliku smanjenja količine mlijeka.

U biti ti ne preostaje drugo nego i dalje izdajati, eventualno i češće i "na prazno" da pokušaš opet navući količinu, a sve što fali količinski dotle nadopuniti adaptiranim.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Hope77 » 04 srp 2014, 16:31

Menstruaciju sam vec imala, tako sam i nakon prvog poroda dobila menstruaciju vec nakon mjesec ipo dana, danas mi je 20 dc, tako da mislim da sad nije to, ali istina je da kad sam je tribala dobiti da sam taj dan imala manjak mlijeka pa sam posegnula za zalihom.

Sad sam se izdajala i uspila sam nesto izdojiti ali sve je to mrvica onoga od prije par dana :( sad mi i treba puno duze i puno puno manje izade, sinoc sam izdajala od 2 do 4 ujutro i jedva jedvice je bilo 140 ml, a prije bi to izdojila u svega 10-ak minuti.

Pokusavala sam ga navuci na dojenje dok je bio u snu ali nema sanse, nece niti pokusati povuci. Takav mi je bio i prvi bebac, nije bilo sanse da ga u snu iti malo nahranim, tako da vucem na prazno sa izdajalicom.
Hope77
Asimilirana
Asimilirana

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 14 gostiju.