Postao/la danijela81 » 29 svi 2014, 14:51
nakon prvotnog veselja, jučer sam ponovo potonula.
kako V pleše u folkloru u sklopu vrtića, jučer su imali priredbu. pokazali su nam ono što su radili cijelu godinu. uzbuđenje ogromno, pripreme samo takve, ne moram vam pričati kako je to kad se radi o nečemu do čega je jednom petogodišnjaku jako stalo.
došli smo ranije, obukli ga u nošnju, i sad, rasporedilo se tri skupine, a mi, naravno, nemamo pojma u kojoj je on.
pitamo njega, naravno da ne zna, ne prepoznaje, jer svi su isto obučeni i izgledaju mu isto, i ne kuži gdje treba ići.
pa smo šetali od jedne do druge, a svaka naravno na svom kraju, pitali, da bi jedva skužili gdje pripada.
ostavili ga s njima, djeca kao djeca, malo na jednu, malo na drugu stranu, on jedva lovi korak, bilo je teško gledati, ali to su djeca, tako se prirodno ponašaju, i s tim se mora nositi.
zatim dolazi njegova teta, skuplja sve iz njegove grupe, njih 7, 8, poreda ih i slika. mog V naravno, zaboravlja među ostalom djecom. on ih ne vidi, ne kuži da su tamo. trknuli mm i ja do nje i upozorili ju, da kad već slika "svoju" djecu, da bi bilo lijepo da i V uslika. dobili smo smiješak i odgovor "jao, dobro da ste mi rekli, nisam ga vidjela".
dijete je čitavu godinu na folkloru, i zna da je tamo. i zna da ne vidi, i da treba dodatno obratit pažnju na njega, al ona je valjda zaboravila na to.
vraćaju se djeca nazad, naravno, njega mi vraćamo.
priredba počinje, prvo ove dvije druge skupine, zatim njihova.
on je nama te koreografije ponosno pokazivao doma još od 1. mjeseca. zna sve napamet, ali na njegov način. ali
vidjelo se da nije imao pristup koji njemu treba.
djeca su izvodila određene pokrete rukama, npr. kod pjesme "ja posijah lan", oponašali kako siju, kako beru, pletu... moj V je pokazivao onako kako je on to vidio, a to naravno nije to. nije me smetalo što pokazuje drugačije, nego to što se očito čitavu godinu nisu potrudili da mu pokažu kako to treba, da ga isprave. nije glup, pokreti su jednostavni, i mogao bi to bez problema. ali preočito je da mu niti jednom niti jedna od te dvije tete koje vode folklor nisu došle i pokazale.
ili npr. kad curice drže ruke na bokovima, dečki iza leđa, moj V ih drži opušteno sa strane. a znam da je perfekcionist, da ne radi to zato jer mu se ne da, ili ne želi. da mu je netko rekao kako treba, držao bi se toga kao da je zakonom propisano.
zatim kad se plesalo u parovima, baš on nije imao para, on je plesao sa tetom. da je zdrav, da se već ne razlikuje od drugih, ne bih ništa rekla, jedno dijete je ionako moralo biti bez para. ali dijete koje je već drugačije, obilježeno, izolirano, van grupe čitavo vrijeme, onda ne bi trebalo baš njega ostaviti bez para.
sve neke sitnice, ali točno se vidi kako su se odnosile prema njemu cijele godine.
pripredba završava, sva djeca trknu sa strane, moj V jedva skuži gdje su, i zadnji odlazi za njima. sreća pa je poznavao teren, pa nije onako usporeno pipao nogicom, jer su i druga djeca nahrupila za njima na kiflice i kolače.
stiže zabrinuta teta s folklora do nas i pita me gdje je V, ja odgovaram da je otišao sa drugom djecom. a ona onako pita "hoćete li vi sad njega preuzeti, da ne moramo mi?"
i to je sve što mi je imala za reći.
užas i katastrofa, imala sam osjećaj kao da im je višak tamo. a toliko voli taj ples, toliko je oduševljen, da nemam srca ispisati ga. nego opet na razgovor i opet tupiti jedno te isto, i objašnjavati nešto što bi trebalo biti sasvim očito.
pa zar je toliko teško obratiti pažnju na to da dijete ne vidi, i rukama mu objasniti nešto tako jednostavno?
ili uklopiti ga nekako u skupinu, barem mu pronaći par ako ništa drugo?
a očito im je bilo i teško "paziti" na njega. a paženje je bilo tako da umjesto da su ga upućivali i orjentirali na drugu djecu, ili barem ostavili u skupini nek se snađe među njima, cijelo vrijeme su ga kao peseka vodali za ruku dok su pazili i opominjali drugu djecu da budu mirni dok drugi plešu.
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!V. 03.11.2008.

R. 11.06.2014.