Sada je: 18 tra 2026, 21:57.

Razmisljate li o platnenim pelenama?

Moderator/ica: nevenera

Razmisljate li o platnenim pelenama?

PostPostao/la patkica » 11 lip 2005, 09:45

Evo, bas me zanima sta mislite o tome. Ja sam se vec skoro definitivno odlucila (zapravo razmisljam koje cu uzeti), pa me zanima jesam li usamljena. Znam da ima cura na forumu koje ih koriste, i cura koje ce ih sigurno koristiti (al nisu nemaju trenutno na kome ih koristit ), a bas me zanima medju nama soon to be korisnici pelena kakvo je stanje.ne i ne zanima mene razmisljam bas, al bih rado neku informacijurazmisljam, dvoumim senamjeravam ih koristitiShow results <i></i>
patkica
svizac

Re: Razmisljate li o platnenim pelenama?

PostPostao/la patkica » 11 lip 2005, 09:49

E sto volem kad sam stoposto u pravu , ja glasala (prva) pa je moj glas prevagnuo u apsolutnoj vecini <
>Salamala.<
>Daklem, mi cemo na platnene. MM jos malo prevrce ocima na to, al nesto blaze nego kad sam pocela tek spominjati.<
>Dvoumim se jedino o vrsti, postoje u jednoj velicini (pa s drukerima povecavas kako beba raste), ili one koje uzimas u dvije velicine. Jucer sam ih gledala i bas su mi slatke . A ono sto sam gledala po netu, ima ih u takvim raznim dezenima da se covjek moze stvarno zaigrat i pozelit svasta. <i></i>
patkica
svizac

PostPostao/la Daphne » 11 lip 2005, 09:52

znaš da sam se baš pitala hoćeš li postavit ovdje to pitanje...<
>i moj glas je ZA platnene!<
>najprije sam se malo dvoumila kad sam vidjela kamarisovu(pokazala mi je maslačak) činilo mi se dosta nespretno to sa drukerima i namještavanjem veličina, ali čitajući rodin forum i sve prednosti koje pružaju platnene, čvrsto sam odlučila da ćemo ih i mi koristiti, ali one home made...<
>upravo će mi stići kroj iz varaždina a kako sam po struci krojač, mislim da nebi trebalo biti nekih problema oko šivanja...<
>jedva čekam da se bacim na šivanje!<
>čak ću ih probat i ines stavit, možda će se prije odučiti od pelena...<
>joj, hvata me totalna euforija kad pomislim na njih! <
>moje cetiri princeze i mali bozicni paketic<
>ALBUM<i></i>
Daphne

preslatke pelene

PostPostao/la An » 11 lip 2005, 15:09

I ja sam malo svrljala, citala... i razmisljam... i isto home made, mozda, tj. vise da nego ne. Kad vidim kak to moze bit slatko (a imam jos k tome kojekakvih ludih ostataka od nekih pamucnih tkanina) ma <
>Jedino me
ine moja komotnost. Fakat sam nekad turbo lijena i umorna.... A sjecanje na one plasticne gace sto su se prije koristile ... <
>I
ine me sto mi je uvijek bilo uzasno kad smo negdje dosli, pa nam je procurila jednokratna, pa pesvlaci.. pa grooozno...<
>a i pomisao na neku kantu s vodom i popis-posranim pelenama u kupioni <
>... ali kad ih vidim, i razmislim koliko bi mi love ostalo u djepu (pogotovo uz ove "home made") <
>Patkice, fala ti kaj si me malo podbola! <i></i>
An
Asimilirana
Asimilirana

Re: preslatke pelene

PostPostao/la Sarah Kay » 11 lip 2005, 16:08

MM i ja smo razmisljali i razmisljali ali se nismo niceg dosjetili... Za pocetak smo kupili jednokratne pa cemo vidjeti kako ide... Bojim se vremena koje treba utrositi u odrzavanje, a to nam je najoskudniji resurs. Osim toga di bih stavila pokakane i popiskene pelene? Balkon nam je s juga, a po ljeti je tamo 50 stupnjeva, a kupaona je toliko mala da u nju odjednom stane samo jedna osoba... Do jeseni sigurno jednokratne pa mozda i razmislimo... <i></i>
Sarah Kay
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ziza01 » 11 lip 2005, 16:56

Pace bas si mi dala misliti, ja sam do sada spadala u kategoriju onih koje znaju samo teska iskustva svoje mame i inih rodakinja koje su skoro crkle odrzavajuci platnene pelene. Pa zbog toga a priori nisam o njima razmisljala. <
>No ovaj me post potakao na malo kopanja po netu, na kojem i nisam tako cesto, pa mi se jako svidjelo ono sto sam vidjela. Jedno imam pitanje gdje se mogu kupiti platnene pelene, to je jedini podatak koji nisam uspjela naci.<
><
> <
><
><
><
><
><i></i>
Dino 28.09.2001.
Roko 23.10.2005.
ziza01
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Daphne » 11 lip 2005, 18:57

pelene možeš kupiti u kamarisu, ako si iz hrvatske, pogledaj na http://www.kamaris.hr<
>ili ih možeš naručiti preko neta ali mislim da ti je cijena otprilike ista....<
>meni se kamarisove jako svidjaju, ali cu ih ipak radije sama šivati, to mi je najisplativija opcija <
>ALBUM<i></i>
Daphne

PostPostao/la Maslacak » 12 lip 2005, 04:18

Ne mogu ja samo tako zaobici ovu temu.<
>Mi od rodjenja koristimo kamaris pelene- s tim da kad idemo vani kombiniramo sa jednokratnim.<
>Prljave pelene drzim u kupatilu- pokakanu odmah isperem- sto mi oduzme mozda minutu. Drzim ih u plasticnoj kutiji iz Ikee- sa poklopcem koji cak ima rupu na sredini- ali se ne osjeca smrad ni nakon 4-5 dana. Ne drzim ih namocene u vodi- vec ih pospricam (najcesce to radim kad sjedim na wc- a ponekad se nakupi i vise njih- pa ih samo ubacim u kutiju do druge prilike kad cu ih pospricati sa otopinom vode i ulja cajevca ili lavande)- ali nije bed ako se odmah ne pospricaju i spreme.<
>Za kakicu postoje nekakvi papirici koji se umetnu i koji se bacaju u skoljku ako su pokakani- a ako su samo popisani- onda mogu i dalje u masinu na pranje i opet u upotrebu dok se ne raspadnu.<
>A to sto izgleda komplicirano sa drukerima za podesavanje velicine- to podesavas jednom u 6 mjeseci- imas tri gumbica i dva nacina kopcanja a za najvecu velicinu svi su gumbi otkopcani. Mi smo sad na srednjoj velicini i te gumbe ne diram dok pelene perem i susim- ostavim ih zakopcane.<
>Ja sam stvarno ljencuga- ali mi odrzavanje i koristenje platnenih nije ni najmanji problem. I MM koji je u pocetku bio protiv ih je zavolio. Julian<
><i></i>
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Daphne » 12 lip 2005, 09:10

maslacak, vidim ja da ti jako cesto visis na trudnoci <
>jel to podsvjesna zelja za drugim? <
><
>btw: kad smo kod drukera, samo sam rekla da su mi onda izgledali komplicirano, jer sam mislila da onaj unutarnji dio bebu zulja(kad je presavinut) ali sam se uvjerila na zivoj bebi da ne smetaju tako da cu i ja na svoje home made staviti drukere, da ne radim nekoliko velicina po trideset komada.... <
>ALBUM<i></i>
Daphne

PostPostao/la patkica » 12 lip 2005, 11:34

Ziza, prvo smo dijete nekako "zajedno" odradile, evo nas i u drugoj trudnoci i drugom djetetu u istim interesnim zonama .<
>Rekle su ti vec curke za pelene - ja sam neki dan bila u Kamarisu i gledala sam ih, jako su OK i slatke. Ful su pamucne i stvarno s tim drukerima drasticno mijenjaju velicinu.<
>Daphne - drukeri su ful izvana, beba ih ni ne osjeti od pelene <
>Druga opcija je narucit pelene izvana, koliko cujem najvise se isplati Kanada (europske cijene su velike), al to je ako bi se odlucila za neke takve da se raspitas na Rodinom forumu (odsjek Platnene pelene), tamo se vec vjesto snalaze sa nabavkom izvana. Jedna cura i prodaje novi nekoristeni paket ovih do 6 mjeseci. Ja cu najvjerojatnije ipak uzet Kamaris.<
>(ovo nije reklama za Kamaris, al s obzirom da su za sad jedini u Hr. sa platnenim pelenama ne vidim kako da izbjegnem spominjanje ) <i></i>
patkica
svizac

PostPostao/la Llea » 12 lip 2005, 12:14

Glasala sam prvu opciju.<
><
>Nisam ih nikada koristila niti me privlače, niti budem.<
><
>Nemam vremena ni živaca prati, sušiti i peglati platnene pelene. <
><
>Sama živim doma sa mm i klincem od 2 godine, drugo stiže početkom 8 mj. tak da uz njih troje, ja sama,.... <
>nema šanse <i></i>
Llea
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la patkica » 12 lip 2005, 16:29

Quote:peglati platnene pelene. <
><
>Di ja prodjem, tu pegle nema <
>Svako ima svoje razloge i to je OK, al cisto za tocnu informaciju - platnene pelene (ove o kojima se prica ) se NE peglejau! <i></i>
patkica
svizac

PostPostao/la mamazmaj » 12 lip 2005, 18:58

ja razmisljam o njima...<
>koliko komada trebam kupiti?<
>koliko me to košta npr. Kamaris? Klara 09.10.2002.<
><i></i>
zmajevo gnijezdo: 10/02 i 01/06
mamazmaj
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la haniibanii » 12 lip 2005, 23:58

http://www.diapersewing.com<
><
>Ovdje ima super primjera raznih platnenih pelena za sašiti. Čak ima i krojeva. Ja sam probala jednu sašiti, i zbilja nije nikakva komplikacija. Jedino mi je ponestalo lastike i čičak trake, pa ju još nisam dovršila, ali izgleda genijalno za prvi pokušaj. I sasvim upotrebljivo!<
> <
><
><i></i>
haniibanii
Samo sam naišla
Samo sam naišla

platnene

PostPostao/la gold dust » 13 lip 2005, 00:43

ah, koja slucajnost da se upravo sad pojavio ovaj topic...<
><
>ja znam dosta o tim modernim platnenim pelenama i odusevilo me kad sam shvatila kako one nemaju apsolutno nikakve veze s onim starinskim. kad mi je klinka imala oko 4 mj., pocela sam ozbiljno razmisljati o tome da ih pocnemo koristiti... dosta mi je pomisliti na one kemikalije u jednokratnim pelenama (a o cijim posljedicama zapravo nista ne znamo), pa na hrpu nerazgradivog smeca koje stvaraju, a svakako i na ustedu... pa da budem svim srcem ZA platnene.<
>ali, odustala sam... curki je sad 13 mj. i jos uvijek je u jednokratnim... <
>zasto?<
>ma, nije mi problem ni kanta u kupaonici, ni papirici, ni stavljanje u perilicu i na susilo. problem je u tome, sto su za razliku od starinskih tetri (koje je ipak potrebno peglati i zato ih ne bih vise koristila kako sam s prvim djetetom do 7mj.), moderne platnene pelene DEBELE. a to znaci da se sporo suse. a mi smo obitelj s troje djece i kod nas je balkon nonstop pun robe koja se susi, dok se druga vec vrti u perilici. zimi se susi sporije, pa moram jako paziti da mi kupaonicu ne zatrpa roba koja ceka na red za pranje. unutar stana nemamo gdje i kako susiti, a susilicu nemamo jer je nemamo gdje staviti.<
><
>tad je upravo pocinjala jesen i teska srca zakljucila sam - no way. <
><
>enivej, prica ima i nastavak... buduci da me sve skupa jos uvijek kopka, a doslo je lijepo i toplo vrijeme pa se i roba
zo susi, a i moja klinka se blizi dobi odvikavanja...<
>dakle, prije par dana ja izrezala jednu staru flanelsku plahtu i nekoliko tetri, kupila jedan flanelski restl, nesto cicak trake i lastika - i sinoc je moja kucna radionica iznjedrila prvi primjerak <
>ona se upravo sad susi na balkonu (testiram vrijeme susenja ), a nakon isprobavanja na guzi nadam se da me nece ostaviti volja da joj sasijem jos 'kolegica'. uvrtila sam si u glavu da ce se s platnenima klinka
ze odviknuti od pelena i sad moram provesti taj eksperiment. jos kad bih imala vise vremena za sivanje, pa da tako i bude... <
><
>mislim da nema smisla da ih sad kupujem za dijete koje je preslo godinu dana i za koje bas i ne planiramo vise
ace ili sestara. ali sivanje, koje je zapravo vecim dijelom recikliranje <
><
>ah, jesam se raspisala, vidi se da ste me 'dirnule u ranu'... u svakom slucaju, sve buduce mame koje od pocetka krecete s platnenima - svesrdno vas podrzavam! <i></i>
gold dust
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 13 lip 2005, 08:29

ja sam glasala za treću opciju i vrlo sam blizu odgovoru - DA <
>ali... imam (trenutno) dva problema - prvi je MM (malo veći ), a drugi je kanta za prljave pelene no, budući da ionako mislimo seliti iz ovog stana, nadam se da ćemo naći neki s normalnim kupatilom<
>mene platnenima privlači jednostavnost (skini, baci u kantu, ubaci u mašinu, stavi sušiti) i ekološki aspekt <
>s Marom smo isprobali većinu pelena na tržištu i na kraju našli odgovarajuće, a Pampers su mi na crnoj listi jer je od njih dobila osip :"> <
><
>da, zaboravih nepeglanje. to mi je <
>Mara, 02.10.2002.<
><
><
><
><i></i>
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Mrgudica1 » 13 lip 2005, 14:09

ne razmisljam o trudnoci ali su mi te pelene <
>prvo sam bila jako skepticna al kad sam ih vidla i skuzila da se ne radi o obicnim glupim platnenim pelenama i gumenim gacicama, predomislila sam se i ukoliko se odlucim na novu trudnocu bit ce moje <
><
>koliko sam vidjela na rodi izuzetno se lako odrzavaju, preslatke su, i ja bih ih kombinirala s jednokratnim ne radi love vec radi toga jer su prakticne, zdrave za kozu navodno a i preslatke su mi s tim da bih ih pobala nabaviti vani jer su mi ljepse od kamarisovih <i></i>
Mrgudica1
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mama i ema » 13 lip 2005, 15:50

Sad sam citala Kamarisove stranice i kazu da je dovoljno 15 platnenih pelena? Meni se to cini malo, jako mala beba to uprlja za dva dana, i moze li 15 pelena napuniti masinu? To je dosta velika investicija, obzirom da moras kupiti odmah bar tih minimalnih 15 kom po 75 kn - 1 000 kn! Ja bi probala te pelene, ali sta ako ih kupimo, probamo i ne budemo zadovoljni?<
><
>Strasne su to dileme <i></i>
mama i ema
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ziza01 » 13 lip 2005, 19:38

Bila ja danas u ducanu Kamarisa i vidla pelene, jako su lijepe ali su se i meni ucinile debele ali kad ih covjek dodirne to je nesto prekrasno mekano i .... <
>Daklem jesu skupe i meni je zena rekla da bi za pocetak trebalo 20 komada a onda po potrebi dodavati, tamo je jedna 85 kn uz popust na gotovinu. Za dva tjedna dobit ce sarene za sada imaju samo jednobojne. Ono sto mi se svidjelo je moguvnost kupovine paketa od 20 komada pelena, 10 uložaka, 3 nepromocnih gacica i papirica za gotovinu 1350 kn, inace 1500 kn.<
>Sto se tice odrzavanja tamo su mi rekli da je bolje pelene drzati u kanti namazanoj ekstraktom cajavca ali bez vode, pelene isprati i tamo staviti, a potom prati na 60. Jednom u tjedan ili dva preporucaju prokuhati na 95. Nema peglanja i susenja u susilici, tek mozda 15 minuta i onda na zrak.<
><
>Evo to sam danas saznala. Svidjelo mi se i nakon jos kratkog razmisljanja cu donjeti odluku. Za sada mislim da je za ovu eko varijantu, kad se sve stavi na papir i financijski je povoljnije. <
>Sada me jos samo zanima kako je to s narucivanjem i sivanjem jer je moja svekrva dusu dala za taj binzis <
><
><
>A s druge strane ako ne budem zadovoljna uvijek ce biti onih kojima se to dopada i kojima se doticne pelene mogu prodati <
><
><
><
><
><i></i>
Dino 28.09.2001.
Roko 23.10.2005.
ziza01
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Maslacak » 13 lip 2005, 23:32

Ja sam komplet od 24 pelene (znaci 24 vanjske i 24 uloska) i 4 para zastitnih gacica - jos sam dobila ekstra vrecicu za spremanje prljavih pelena i 2 frotirna uloska -platila 1200 kn- i jos sam si uzela 5 pari zastitnih- tako da ih imam po 3 od prve tri velicine- sve me skupa na kraju izaslo 1450 kn. <
>Mislim da je 24 optimalna kolicina pelena- perem ih 1-2 puta tjedno. Nikad ih nisam oprala na 95, vec kod svakog pranja u onaj dio za omeksivac ubacim zlicu alkoholnog octa.<
>Stanu mi u jednu ladicu komode za presvlacenje.<
>Po suncanom i toplom vremenu pelene se osuse za jedno popodne.<
>Goldy- svaka cast na pothvatu. Mozes li mi ikako poslati sliku vase prve platnene pelene?<
>Daphne- o trudnoci jos ne razmisljam. Ali svejedno jako rado navracam na ovaj podforum. Julian<
><i></i>
19.10.2004. J. umjetnik
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la An » 14 lip 2005, 09:03

Ja cu svoje po svoj prilici susiti u susilici <i></i>
An
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Qwerty030 » 14 lip 2005, 11:22

mi cemo sigurno!<
>za platnene sam se odlucila i prije nego sam ostala trudna (zao mi je sto sa prvim nisam uspjela jer sam kasno saznala da takve uopste postoje) ...<
><
>Dobila sam probni artikal (sa drukerima),u pocetku sam bila pravo skepticna ne zbog njihove kvalitete nego hocu li ja to moci i znati ...ali cure ako sam ja to savladala moze onda svako <
><
>ako krajem ljeta ne dobijem svoj paketic koji bi trebao stici od rodbine iz Amerike,onda cemo u Kamaris (ni ja ne reklamiram casna rijeci ,jednostavno mi je tako najblize i najjeftinije,ovdje nema sanse da mogu kupiti nesto slicno)<
><
>Ja sam svoje mislila tokom zime malo prosusiti vani pa onda na radijatore ,mislite da se tako mogu ostetiti? <i></i>
__--# Dodirni svoje rijeci rukama...#--__
Qwerty030
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la † nina i nika » 14 lip 2005, 14:46

Mi vec imamo platnene od starijeg
ata. I naravno da ce mladja beba naslijediti od starijeg. <i></i>
† nina i nika
bosoglava karmelićanka

PostPostao/la Daphne » 15 lip 2005, 07:52

maslačak, voljela bi kad opet dođeš ovamo da organiziramo kavicu pa da mi još jednom demonstriraš te drukere, jer me nešto sjećanje slabo služi...(ah, blaženi trudnički mozak....)<
>pretpostavljaš da dolaziš u osmom mjesecu, jeli? <
>ALBUM<i></i>
Daphne

PostPostao/la Maslacak » 16 lip 2005, 00:49

Da- u 8. mjesecu se vidimo svakako. A morat cemo se i cuti prije nego sto dodjem.<
>I ja sam svoje pelene zimi susila po radijatorima i termo peci- i nista im to ne skodi- lijepo vlaze zrak. Julian<
><i></i>
19.10.2004. J. umjetnik
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la kimama1 » 16 lip 2005, 12:02

Ja mislim da bi se trebala odlučiti na to da uopće ne koristiš pelene <
> <i></i>
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la patkica » 16 lip 2005, 14:30

Kimica duso, to cu s trecim , ja polako i postepeno ali sigurno. <i></i>
patkica
svizac

PostPostao/la Mama iz Detroita » 17 lip 2005, 02:37

Glasala za Quote:razmisljam, dvoumim se <
>Narucila sam i katalog i rado bi ih kupila jedino me strah kako ce biti sa susenjem,na sta ce liciti kada izadju iz susilice. <i></i>
Mama iz Detroita

PostPostao/la Ina66 » 17 lip 2005, 08:23

mama iz Detroita, gdje god sam čitala o njima piše da se ne suše u sušilici, eventualno 10 minuta pa onda na zrak <
>Mara, 02.10.2002.<
><
><
><
><i></i>
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la An » 17 lip 2005, 09:32

Ina, ima mnogo odjece za koju vele isto, a ja ju ipak susim (tj susim bas sve)... ja cu isprobati prije bebe... pa cu vidjet. Inace nist od njih, jer stvarno nemam gdje susiti.... <
>Valjda je najveca opasnost od skupljanja. (a ja sijem sama, i bas sam jucer sasila jednu, a mat sam prije sivanja oprala na 90, i osusila. Mislim, vise se valjda nece skupljat ) <i></i>
An
Asimilirana
Asimilirana

Sljedeća

Natrag na Platnene pelene

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.