Sada je: 01 svi 2026, 07:31.

Mislim da mi je dijete gladno

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Mislim da mi je dijete gladno

PostPostao/la Manci » 27 sij 2003, 01:11

Lovre ima 3,5 mjeseca i zadnje vrijeme (sigurno nekih 2 tjedna, i vise) mislim da nemam dovoljno mlijeka, tj. da nemam onoliko koliko njemu treba.<
>Napomenula sam to pedijatrici a ona mi je rekla da nastavim s dojenjem jer on super napreduje na prsima (1.mjesec 1300, 2.mjesec 1200, 3.mjesec 900). Preko dana jede svakih 1.5-2 sata, od nedavno obje dojke i sasvim ih isprazni. Navecer sam ponekad prinudjena dati mu malo caja cisto da sebi dam vremena da mi se prsi napune. Prvo vrijeme sam mislila da se radi o skoku tj. da je prolazno. Citala sam da se u 24 sata maksimalno moze 'proizvesti' 800-1200ml, i ako sam ja u ovoj donjoj granici, a on je poprilicna izjelica onda mu to stvarno moze biti malo.<
>Kakvi su vasi savjeti, s obzirom da se proizvodnja ne povecava mislila sam uvesti jedan o
ok adaptiranoga ali to sve nekako odgadjam. Jeli bolje dati jedan o
ok adaptiranog mlijeka a ostali o
oci iskljucivo dojenje ili poslije svakog podoja dodati adaptiranog onoliko koliko djetetu fali? <i></i>
slika
Manci
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Mislim da mi je dijete gladno

PostPostao/la djecakovamama » 27 sij 2003, 02:13

Manci - ma vi ste super, nije mi nikako jasno na osnovu cega si stekla dojam da je maleni gladan?<
>sad je vec veci i uspostavili ste ritam koji njemu odgovara (i moj je htio jesti s obje strane), sad vam pocinje najljepsi period dojenja bilo bi stvarno steta da takvim strahom sebi uskratis uzivanje u dojenju.<
><
>Bitno je da znas da ti vise grudi ne mogu biti onako krcate i tvrde kao na pocetku sad kad ste uspostavili ritam hranjenja - tvoje tijelo proizvodi onoliko mlijeka koliko je malenom potrebno; da pratis
oj mokrih pelena po danu, njegovo raspolozenje (btw - da je gladan vristao bi non-stop od gladi), i boju koze. <
><
>Caj i adaptirano mu ne trebaju, opusti se <
>Beba do sestog mjeseca (u nekim slucajevima i vise) ne treba nista osim majcinog mlijeka.<
><
>Ja sam imala IDENTICNE strahove sve negdje do napunjenog petog mjeseca zivota i stalno sam izmisljala razlog da odem pedijatrici, pa kao ono usput da ga stavim na vagu (pa me pedijatrica skuzila i rekla mi da ne radim problem tamo gdje ga nema). Tvoj strah je prirodan doji malenog kad god pokaze interes i nema potrebe da sad nesto povecavas proizvodnju ako napreduje kako treba <
>STRENO <
><
><
><
> <i></i>
Life is not about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain!

slika

slika
djecakovamama
pošla ALFAkoka u dućan

PostPostao/la ivastojan » 27 sij 2003, 11:15

Pa on ti ima samo 3 i pol mjeseca i sasvim je normalno da je na prsima tako često, moj haranbaša od 5 mjeseci je svaka dva sata na prsima i to je isto normalno. <
>Nemoj se ti samo bezveze opterečivati, kako ti je rekla dječakovamama, kod vas je vjerojatno došlo do uspostavljanja omjera ponude i potražnje i grudi ti se ne čine onako puno kao na početku, ali to je normalno. I bez
ige ima u njima dosta mlijeka. Probaj, eventualno forsirati malo jednu, čak i kada ti se čini da je prazna, neka povuče sve do kraja i možda mu onda nećeš morati davati i drugu, iako je to sve individualno.<
>Isto, u njegovom razvoju nemoj previše gledati na vagu, makar ti je on sad zaista lijepo dobivao na težini, ali postoje periodi kada bebe počnu dobivati manje i mame se prestraše da ne dobivaju dosta mlijeka, a to onda znaju potvrditi i pedijatri što rezultira uvođenjem adapiranog mlijeka.<
>Najbolji ti je savjet, da promatraš svoje dijete i ako ti se ono čini zadovoljnim i sretnim, ima svilenkastu kožu, dovoljan
oj mokrih pelena dnevno, onda poslušaj svoj majčinski instinkt koji ti kaže da je sve u redu <
><i></i>
Gabrijel 27.08.2002.
Mihael 15.03.2006.
ivastojan
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 27 sij 2003, 12:41

u potpunosti te razumijem. i moja ariana ima 3 ipo mjeseca i sigurna sam da ima dana kada bi ona jela više nogo što ja imam mlijeka. prvo sam paničarila, a sada je stavljam na praznu sisu znajući da to potiče dodatnu proizvodnju i sutra novi dan.<
>malo gladi nikome nije naškodilo <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la Manci » 27 sij 2003, 16:05

Evo guramo dalje istim tempom, cesto je na prsima i povremeno imam osjecaj da je gladan nakon podoja. <
>Problem kod nas je sto je on prilicno 'temperamentan' i stavljanje na prazne prsi bas ne pali....ako u kratkom periodu mljeko ne krene prilicno
zo pocne mi razvlaciti i gristi
adavice (cak mi je i modricu poklonio ) a nakon toga pocinje faza samoranjavanja - grebe se gdje stigne, cupa si kosu i sl. <
>Hvala na podrsci, nastavljamo dalje za sada bez nadohrane pa cemo vidjet na sljedecoj kontroli kako stojimo (
ine me pomalo i boja stolice koja je zadnjih dana zelenkasta), nekako se nadam da cemo se ponovno vratit onom starom ritmu i ugodnim podojima. <i></i>
slika
Manci
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ivastojan » 27 sij 2003, 16:12

Za zelenu stolicu se ne moraš
inuti, jer ona nije izričiti pokazatelj da je beba gladna. Stolica postaje zelena ako dugo stoji u crijevima pa oksidira ili isto se dogodi ako je malo duže u peleni.<
>Nemoj se
inuti. proći će, i ja sam imala sa Ga
ijelom agresivnu fazu sad je već malo bolje, ali se zna dogoditi.<
>Sretno! <
><i></i>
Gabrijel 27.08.2002.
Mihael 15.03.2006.
ivastojan
Samo sam naišla
Samo sam naišla

jos

PostPostao/la mama lav » 27 sij 2003, 19:36

nadam se da znas da beba prva tri mjeseca dobiva najvise na tezini, oko 1 kg.<
>medjutim nemoj ocekivati da ce se isto desiti kada odes na iducu kontrolu pa zbog toga uvesti nadohranu. moj je klinac prva tri mjeseca dobio oko 1 kg (osim prvog kada smo se mucili s dojenjem), a s na cetvrtoj kontroli je dobio 450 gr. sto je sasvim ok. takva je situacija bila i kod svih mojih frendica, no to ne znaci da je dijete bilo gladno.<
> <i></i>
mama lav
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: jos

PostPostao/la iva » 27 sij 2003, 23:08

Sisanje potice stvaranje mlijeka, vrijedi zakon ponude i potraznje – sto dijete vise sisa, to se vise mlijeka stvara. Cim vase dijete dobije bocicu, pocinje proces odvikavanja i kolicina mlijeka se smanjuje. Poremeti se fino izbalansirana ravnoteza. Ako zelite nastaviti dojiti, vjerujte u to da mozete povecati kolicinu mlijeka. Ako dolazi do vecih pauza izmedju dojenja onda vjerojatno podrazaj sisanja nije dostatan da bi se stvorila dovoljna kolicina mlijeka. Ako se na kratko vrijeme posvetite djetetovim potrebama i ako ga dojite kad god je gladno ono ce se vec samo po
inuti da se u roku 48 sati stvori dovoljno mlijeka. Djeca u odredjeno vrijeme naglo rastu (7-10 dana, 4-6. tjedan, oko 12. tjedna te opet u 6. mjesecu zivota). U to vrijeme malo dijete treba vise hrane nego prije. Ako budete stavljali dijete na grudi kad god je gladno ono ce u roku 2 dana imati dovoljno mlijeka. Neka sise koliko god zeli. <
>Nemojte se prepasti da nema te dovoljno mlijeka ako su vam grudi manje i mekse, stanje koje je bilo na pocetku i koje je slicilo upali mlijecnih zlijezda sad se normalizira i kolicine mlijeka su ustaljene i dostatne. <i></i>
iva
Samo sam naišla
Samo sam naišla

i detalj o stolici...

PostPostao/la litala » 29 sij 2003, 22:03

ja bih dodala samo još nešto o zelenoj stolici... ako beba često doji i pogotovo ako ne pojede sve iz dojke, već većinu prvog, slađeg mlijeka, koje je bogato mliječnim šećerom (laktozom) može doći do toga da mu organizam nema više na raspolaganju laktaze koja je potrebna za razgradnju tog šećera (a inače se u organizmu dnevno proizvodi u ograničenim količinama). tada će djetetova stolica biti zelena, ponekad čak i sluzava. tako da to nije stolica gladi...<
><
> <i></i>
litala

Re: i detalj o stolici...

PostPostao/la lastavica » 30 sij 2003, 01:20

litala, otkud ti to što si napisala ? Nisam za to čula, a moglo bi biti objašnjenje u mom slučaju od prije 3-4 mjeseca. <i></i>
lastavica
Lastatrans

Re: i detalj o stolici...

PostPostao/la natasha32 » 30 sij 2003, 02:52

bok litala <
><
>lara, to je sigurno tocno, hanna je isto imala dugo zelene stolice - dijelom zbog ne-kakanja svaki dan (dakle, oksidacija - u prosjeku bi se pokakala svaki treci, rekord cini mi se 9 dana - sve naravno dok je bila iskljucivo dojena, dakle prvih 6 mj), dijelom zbog ovog sto litala kaze, ona je jednostavno imala fazu s valjda 2 mjeseca ili malo vise kad je inzistirala na jednoj dojci (malo jednoj, pa bi promijenila favorit) ili bi stalno trazila promjenu (a nije bilo ljeto, dapace, to hocu reci da nije bila zedna pa da trazi samo popiti nego pojma nemam zasto je bila tako tvrdoglava). uglavnom, kao posljedicu smo imali zelenu stolicu jer bi jela sam s vrha ali je to bila samo faza tj. kasnije je opet "normalno" dojila<
><
>mozda sam malo ovo sad z
kala <i></i>
natasha32
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Nama je krenulo

PostPostao/la Manci » 01 vel 2003, 21:42

Hvala svima na podrsci, sada je sa dojenjem sve ok, osjecam da ima dovoljno mlijeka i on je puno mirniji. <i></i>
slika
Manci
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Nama je krenulo

PostPostao/la djecakovamama » 02 vel 2003, 00:40

Manci <i></i>
Life is not about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain!

slika

slika
djecakovamama
pošla ALFAkoka u dućan

PostPostao/la ivastojan » 02 vel 2003, 10:10

Super Manci! <
><i></i>
Gabrijel 27.08.2002.
Mihael 15.03.2006.
ivastojan
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la natasha32 » 04 vel 2003, 01:56

ajde neka , uvijek me malo ohra
e ovakve vijesti jer cesto nasi savjeti i potpora nazalost nisu dovoljni prvenstveno cini mi se jer mame nisu dovoljno educirane i prelako odustaju<
><
>zato ovakve vijesti bas raduju <i></i>
natasha32
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Manci » 16 vel 2003, 19:06

Jos jednom da zahvalim na podrsci.<
>Bili smo na kontrolnom pregledu s navrsena 4mj, sve ok, i dalje samo dojim, Lovre je napredovao zadnjih mjesec dana 710g (sada ima 7360/67) <i></i>
slika
Manci
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ivastojan » 16 vel 2003, 20:05

Bravo Manci, baš mi je drago <
><i></i>
Gabrijel 27.08.2002.
Mihael 15.03.2006.
ivastojan
Samo sam naišla
Samo sam naišla

podrška

PostPostao/la fiona » 16 vel 2003, 23:51

<i></i>
fiona
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la djecakovamama » 17 vel 2003, 00:02

<i></i>

slika

slika
djecakovamama
pošla ALFAkoka u dućan

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.