Sada je: 01 svi 2026, 07:31.

Broj podoja i dohrana

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Broj podoja i dohrana

PostPostao/la eli » 19 ožu 2003, 23:36

Pokušat ću vam objasniti moju dvojbu.<
>Ariana ima 5 i po mjeseci, oko 8 kila i započinjemo sa dohranom. Dojim je 6-7 puta dnevno i 1-2 noću. Mnogi su mi rekli da je to previše, ali meni se čini da ona dobiva manje o
oke jer ja imam male sise pa zato dojimo tako često.<
>Za manje od mjesec dana vraćam se na posao i ne znam kako da joj organiziram prehranu. Mislim zadržati jedno noćno dojenje, zatim u 7, u 11 (u kancelariji ili parku), u 16.30 kad se vratim doma i pred spavanje. <
>Da li da joj tata da i adaptirano mlijeko dok je s njom ujutro doma ili samo kašice?<
>Kako biste vi rasporedile mliječne, voćne i slane kašice tokom dana uz gore naveden raspored dojenja?<
><
>Oprostite na gnjavaži, ali ja sam jako neodlučna. <
>Hvala! <i></i>
eli
Sveta krava

Re: Broj podoja i dohrana

PostPostao/la zorana23 » 20 ožu 2003, 00:29

Evo ja cu prva pokusati s odgovorom. Prvo, velicina grudi nema nikakve veze s tim koliko cesto beba doji i koliko kolicinski pojede. Drugo, mislim da tvoja beba ima sasvim normalan
oj podoja, kako nocnih, tako i dnevnih. Cak i da ih ima manje ili vise, ako je ona zadovoljna i do
o napreduje, ne moras se uopce
inuti. Sto se tice povratka na posao, pokusaj je dojiti kad god mozes, danju, a i nocu koliko god ti to ne bi stvaralo probleme, mislim da ne budes preumorna za posao. Sto se tice adaptiranog mlijeka i tate, ja bih ti radije preporucila da se izdajas i ostavljas to mlijeko tati da ga daje bebi. Mislim da to mlijeko mozes cuvati do osam dana u frizideru na temperaturi od 0-4°. Kad se mlijeko grije pazi da se ne prokuhava, nego se mlijeko samo naspe u flasicu, i onda stavi u posudu sa toplom vodom. Nikad ne mijesaj tek izdojeno mlijeko sa mlijekom iz frizidera. I jos ovo zadnje za raspored o
oka, mislim da u principu to ide ovako nekako; ujutro da se daje vocni odnosno vocno zitni o
ok, popodne povrtni odnosno povrtno mesni, i predvecer mlijecno zitni. Ali s tim o
ocima ne moras zuriti. Mozes prvih dva mjeseca dohrane, naprimjer, imati samo jedan o
ok, i tek onda uvoditi drugi, pa jos kasnije i treci. Mislim da sam cula da bi do prve godine zivota trebalo zavrsiti sa uvodjenjem i treceg o
oka, a sto se dojenja tice da beba nastavi sisati kad god izrazi zelju za tim<
>Pozdrav <i></i>
zorana23

PostPostao/la djecakovamama » 20 ožu 2003, 01:55

Za bebu od 6 mjeseci dojenje u 7, 11, 16,30, pred spavanje i jedan (mozda ce ih biti i 2 po noci) je maminog mlijeka sasvim dovoljno. Kako je zorana rekla, velicina grudi nema nikakav utjecaj na kolicinu mlijeka, a bebice su takve da ono sto "propuste" slijedecim podojem nadoknade <
><
>E, sad, posto to uvodjenje dohrane ide malo sporo, tj. treba proci vremena od prvih par zlicica do dana da tih par zlicica izraste u pravi o
ok (3-4 tjedna) mislim da bi trebala imati i neke zalihe izdojenog mlijeka.<
>(Ja se nisam nikada izdajala i nisam radila banku mlijeka, tako da ti sada ne znam precizno reci koliko to mlijeko moze biti u frizideru a koliko u zamrzivacu, ali mi se prijedlog Zorane23 od 8 dana u frizideru cini malo previse .., u svakom slucaju provjericu i dopisacu ti).<
><
>Sto se tice dohrane, ja sam pocela sa povrcem (konkretno - mrkvica), a ovdje se savjetuje ili povrce ili riza. Mozes poceti i sa vocem ali s tim ti raste "rizik" da beba zavoli slatko i da pocne bojkotirati, tj. neprihvacati povrce, zitarice i sl.; a i voce je cest alergen, pa se i zbog toga odgadja za jos koji mjesec.<
>Mi smo prvih mjesec dana jeli samo povrce (mrkvica, krompir, tikvica, blitva), a tek kad je kolicina tog povrca bila Ok onda sam polako uvodila drugi o
ok, voce, a povrcu sam par puta tjedno dodavala male kolicine mesa.<
><
><
>vama bi idealno bilo da uspostavite taj o
ok oko 14,00, a dok on ne postane potpun, nek joj tata nudi tvoje izdojeno mlijeko.<
><
>Ja sam, kad smo tek poceli sa dohranom, bila isto puna pitanja i samo sam o toj dohrani razmisljala i citala kako su drugi radili, nekako to poslozila u svojoj glavi i napravila "plan" ... <
>Puno srece ... Zvonimir, 13.06.2001<i></i>
Life is not about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain!

slika

slika
djecakovamama
pošla ALFAkoka u dućan

PostPostao/la zorana23 » 20 ožu 2003, 02:27

Meni se cini ok na temperaturi od 0-4° cuvati do osam dana. Da ne filozofiram, evo link <
>www.askdrsears.com/html/2...sp#T026901 <i></i>
zorana23

PostPostao/la djecakovamama » 20 ožu 2003, 03:04

Da, u pravu si i ja sam naisla na LLL na isti podatak<
><
>www.lalecheleague.org/FAQ...orage.html<
><
> Zvonimir, 13.06.2001<i></i>
Life is not about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain!

slika

slika
djecakovamama
pošla ALFAkoka u dućan

PostPostao/la eli » 23 ožu 2003, 23:30

cure, velika hvala na savjetima. <
>naime, moj osnovni problem je što ne mogu izdojiti ni kap mlijeka, a imam aventovu izdajalicu.<
>sa dohranom smo počeli prije tjedan dana. ariana je s guštom smazala rižine pahuljice koje se pripremaju sa vodom (sadrže adaptirano), ali smo se onda prešaltali na povće, po pametnom savjetu dječakovemame. e, tu su počeli problemčići. cura ne voli mrkvicu, a još manje mješano mlado povće iz staklenke. ali ja ne odustajem i uspjevam joj ugurati u usta po 60g. smješna mi je, radi face gađenja i čak ručicama skida kašicu s jezika. nakon takve gnjavaže dobije sisu za nagradu.<
>nadam se da ćemo u roku od 4 tjedna uspjeti dogurati do jednog punog o
oka. <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la LedinaMama » 24 ožu 2003, 10:27

eli, ne sekiraj se, mi smo do jednog punog o
oka dosli tek nakon 3 mjeseca. A i poslije smo imali problema sa nadohranom - cura bi me jednostavno uvijek uspjela nagovoriti da joj dam sisu Ne bi pojela dovoljno, samo da joj ostane mjesta za mlijeko. Leda 24.12.2001.<i></i>
LedinaMama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Nincka » 25 ožu 2003, 20:26

Ja sam pocela raditi kad je Marko imao 6,5 mjeseci i tek je presao na jedan vocno zitni o
ok. Sve ostalo je bilo dojenje. I moram reci da se to jako do
o uhodalo. Dojila sam ga oko 7.30, pa u 16.30, pa navecer i ponoci 1-2 puta.<
><
>Ponekad mu je jedan o
ok dohrane bio premalo. S obzirom da ni ja bas nisam bila pretjerano vjesta i izdajanju (obicno bih se uspjela izdojiti toliko da s tim mlijekom pripremim kasicu), odlucila sam se za jednu kutiju sojinog mlijeka (mislim da je bilo od Milupe) i onda je s tim ponekad pre
odio glad do mog povratka s posla.<
><
>To je bila cisto moja odluka da uzmem sojino umjesto adaptiranog kravljeg.<
><
>Inace, svakako se slazem da bi izdajanje bilo najbolje.<
><
>Ali, ako ga planiras hraniti i jednom tijekom radnog vremena - mislim da ce onda jedan o
ok dohrane biti sasvim dovoljan.<
><
>Sretno <i></i>
Nincka
notebook girl

PostPostao/la skorpionka » 25 ožu 2003, 22:33

Mislim da ces s jednim o
okom dohrane i s jednom pauzom za dojenje moci do
o pre
oditi radno vrijeme, bas kao sto su ti cure vec rekle. Naravno uz dojenje neposredno prije odlaska na posao i odmah po povratku. Meni je to jutarnje bilo najsmjesnije, po noci bi cicao a ujutro se naravno ne bi porbudio kad bi ja odlazila na posao a to mu je inace bilo najvaznije dojenje i najduze u danu. Tako da bi ti ja njega onako snenog samo stavila na cicu, on bi u snu cicao i nastavio spavati barem jos sat, sat i pol nakon toga.<
>Po ovome sto si opisala da ces moci u radno vrijeme imati jedan podoj i ako ti beba do
o prihvati jedan o
ok dohrane mozes proci i bez izdajanja. Ostatak dana i noci naravno ako ti beba zeli dojis, ides dalje s dohranom kako si planirala i mislim da ce biti o.k. Sretno <i></i>
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Fidji » 27 ožu 2003, 14:01

Htjela bi se samo malo ubaciti u vezi izdajanja s Aventovom pumpicom.<
>Pazi foru...pokušavam ja par puta s tim izdajanjem i ništa, ni kap. Čista frustracija.<
>Onda je nekako počelo par kapi, ali tek nakon dugog pokušavanja, pa 20 ml....sad ide ko ludo. <
><
>1. Na početku treba pumpati skroz skroz lagano i nježno (ne pritiskaj ručicu do kraja), da ti bude ugodan osjećaj.<
>2. Skroz se opusti, lagano duboko diši, zamisli facicu od bebe kad cica.<
>3. Probaj se izdojiti dok gledaš svoju bebu ili njenu sliku.<
>4. Ak to ne upali probaj o
nuto, lagano pumpaj i gledaj nekaj na TV da ne misliš na izdajanje. Meni je tako prvi put uspjelo, a sad mi pomaže da mislim na bebu.<
><
>Ja sam definitivno skužila da je stvar u glavi, a ne u cici. A kad mi je prvi put uspjelo dalje je išlo sve lakše i lakše.<
> ema helena 06.10.2002.<i></i>
Ema Helena 06/10/02
Ana Lorena 06/06/06
Ian Mihael 10/09/08
Fidji
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.