Sada je: 01 svi 2026, 07:31.

priprema za dojenje

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

priprema za dojenje

PostPostao/la sandram » 25 ožu 2003, 01:21

Ovako, postavljam hrpu pitanja iskusnim mamama. Možda ih postavljam malo rano s obzirom da bebicu očekujemo u srpnju, ali...<
>Zanima me da li se mogu na neki poseban način pripremiti za dojenje, u smislu masiranja grudi i sl., zatim, pitam što znaće šeširići o kojima sam ponešto čitala na ovom forumu, što trebam kupiti tj. pripremiti za rodilište (za dojenje), trebam li kupiti izdajalicu i kakvu, kakav grudnjak kupiti, trebam li nekakve uloške ili gaze za grudi, kakve bočice za bebu pripremiti...<
>Nemojte se ljutiti što sam puna pitanja, ali prva mi je beba i totalno sam neiskusna, a htjela bih se što bolje pripremiti. <
>Thanks. <i></i>
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

Re: priprema za dojenje

PostPostao/la djecakovamama » 25 ožu 2003, 02:02

Ja te necu gnjaviti, samo cu kratko odgovoriti sta ja mislim na tvoja pitanja, a ti ako budes htjela pojasnjenja - samo reci.<
><
>Kao glavna "priprema" za dojenje, posto si na nasem forumu, ti mogu biti topici Normalno je i Tehnika dojenja, koji su stick-ani gore na vrhu podforuma Dojenje.<
>Drugo - jako, jako je bitna vjera u sebe i sigurnost da ti to mozes. A mozes <
>Pitanja: <
><
>1. Masaza grudi u trudnoci - mislim da je nepotrebna (ja nisam)<
>2. Sesirici - nepotrebni, ne preporucuju se, iako se zna desiti da ih u porodilistu nude, jer im je to lakse nego da objasnjavaju i sjednu pored mame 5 minuta i pokazu joj "cake"<
>3. Izdajalicu - to mozes kupiti AKO bude potrebe, unaprijed da je uzimas, nemas razloga (nikad je nisam imala niti koristila) ... ali ako vec dodje do toga da se moras izdajati, ovdje sve cure hvale AVENT-ovu; u svakom slucaju, lako ti je kupiti kad za nju bude potreba<
>4. Grudnjak - sacekaj posljednji mjesec trudnoce i onda vidi velicinu (iako grudi nekim zenama narastu jos i iza poroda, meni nisu) i kupi PAMUCNI grudnjak, ja sam imala najobicnije pamucne bez savova za dojilje.<
>5. Uloske za grudnjak - to ti treba i za porodiliste, cesto ih mijenjaj, ja sam koristila od firme Hartmann, mislim da se u HR ne prodaju, ali imas ih stvarno svakakvih vrsta ... gaze - mislim da ti za grudi gaze ne trebaju<
>6. Bocice - nikakve ti bocice za dojenu bebu ne trebaju, beba do 6. mjeseca zivota papa maminu siku (i po ljeti!) i to joj je sasvim dovoljno <
><
>Ajde pitaj jos <
> Zvonimir, 13.06.2001<i></i>
Life is not about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain!

slika

slika
djecakovamama
pošla ALFAkoka u dućan

PostPostao/la sandram » 25 ožu 2003, 19:56

Djmama, zbilja si
za i efikasna <
>Puno, puno ti hvala Kada me opet bude neto mučilo, odmah ću se javiti. Vjerojatno neće trebat dugo <
> <i></i>
sandram
pahuljica

PostPostao/la Nincka » 25 ožu 2003, 20:15

Moje iskustvo:<
><
>- cvrsta volja godinama prije nego sto sam uopce ostala trudna<
>- nisam se pripremala, osim sto sam pred kraj trudnoce povremeno nakon tusiranja rucnikom malo cvrsce istrljala
adavice<
>- bocicu nisam kupila mjesecima nakon poroda<
>- pumpicu sam imala posudenu, ali je nikad nisam koristila. Probala sam, ali nije mi islo i kad je trebalo izdajala sam se rucno<
>- grudnjak - meni je jako do
o dosao (bio je takav topic i znam da je nekim curama bio sasvim nepotreban)<
>- jastucici svakako - bez toga ja ne bih nikako mogla<
><
>I budi stalno online <
>Sretno <i></i>
Nincka
notebook girl

PostPostao/la zeljka35 » 11 tra 2003, 20:14

Moje (lose) iskustvo:<
>Cijeli zivot, a narocito u trudnoci bila sam 101% sigurna da cu dojiti svoje dijete. Prvih dan-dva u bolnici nitko mi nije rekao da moram skroz nuditi dojku iako mlijeko nije krenulo. Kad smo to najzad nekako poceli uz muke, bolove, kraste - neiskusni i ja i dijete - mali je dobio jaku zuticu i nekoliko dana samo spavao i lezao pod plavim svjetlom. Nikako nismo mogli nastaviti s dojenjem. Kad se malo oporavio skroz je urlao jer je izgleda bio gladan. Onda su ga u bolnici poceli nocu odnositi na hranjenje iako sam ja dala sve od sebe da ga nadojim. Kad smo nakon 10-11 dana bolnice najzad dosli kuci cvrsto sam odlucila cekati da mlijeko nadodje. Pila, jela i sve sto treba, a mali tri dana neprestano urlao i rapidno opadao na kilazi. Patronazna mi je odmah prvi dan nakon bolnice kratko rekla - nadohrana. Izdojila sam pred njom obje dojke i teskom mukom izdojila 50 ml. Rekla je da je dijete gladno i da nemam dovoljno mlijeka. Svejedno sam cekala jos 2 dana da mlijeko nadodje i - nista. Nakon krvavih dva tjedna borbi za dojenje - pocela sam s adaptiranim mlijekom i ne moram napominjati da sam zbog toga bila skroz uplakana i depresivna.<
><
>Na ljeto trebam roditi drugo dijete i vec me strah. Bojim se da nesto ne pogrijesim na pocetku i uprskam opet stvar. <
>Kada je potrebno izdajati se nakon podoja, da li odmah na pocetku? <
>Daju li se ispocetku djetetu obje dojke ili treba insistirati da isprazni jednu?<
> <i></i>
zeljka35
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la AstraKT » 11 tra 2003, 22:27

Ja bih ti savjetovala da procitas topic Normalno je (stickan je na vrhu), tamo se nalazi odgovori na tvoja pitanja. Ako ih imas jos drage volje cu ti sve detaljno objasniti. <i></i>
AstraKT
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la natasha32 » 12 tra 2003, 01:47

takodjer savjetujem da se cita ako treba i redom cijeli ovaj podforum - da vidite osobna uspjesna i neuspjesna iskustva, pripremite se na razne probleme i situacije, mozda pronadjete i odgovore na neke ranije greske (za mame koje vec imaju iskustva s dojenjem), najbolja priprema za dojenje je informirati se i znati razluciti predrasude od stvarnih cinjenica, plus za hrvatsku naci pedijatra koji podrzava dojenje (ja bih prije rodjenja bebice otisla i raspitala se)<
>takodjer je vise nego pozeljno da i suprug zna sve sto i vi o dojenju, i da mu je jasno zasto je tako bitno i do
o i za bebu i za mamu da dojenje profuncionira. zajedno se valjda mozete suprotstaviti bakama, susjedima i siroj rodbini ako su kontraproduktivni ----------------------------<
>Hanna 18.9.2001. djevica <
>Andrej 24.11.1989. strijelac<i></i>
natasha32
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ivastojan » 12 tra 2003, 13:12

Kada je potrebno izdajati se nakon podoja, da li odmah na pocetku? Daju li se ispocetku djetetu obje dojke ili treba insistirati da isprazni jednu?<
><
>Evo da ti ja ukratko odgovorim, a detaljnije to sve možeš naći gdje su cure napisale.<
>Čim dobiš bebu prvi puta u bolnici odmah ju stavi na prsa, bez obzira spavala ili ne, htjela vući ili ne - neka osjeti
adavicu u ustima. Mijenjaj dojku svaki put kada je donesu, znači prvi put ti je donesu i ti je staviš na lijevu dojku i stavljaj je taj put samo na lijevu, sljedeći put kada je donesu stavi je na desnu i tako u krug.<
>Ako beba ostane s tobom cijelo vrijeme u bolnici, nećeš imati potrebe uopće se izdajati, naravno, u slučaju da si u roomingu ili polu-roomingu.<
>Ukoliko i ova beba dobije žuticu i ne donose ti je na podoje, počni se odmah izdajati i to otprilike svaka 2-3 sata obje dojke po cca. 20 minuta. (ovo ti govorim iz vlastitog iskustva jer je moj mali imao žuticu 4 dana).<
>Najbolje ti se u početku izdajati ručno, najefikasnije je još dok nema puno mlijeka. Lagano izmasiraš dojku i lijevom rukom ju pridržavaš od ispod, a desnom potiskuješ od vrha prema
adavici i stisneš
adavicu sa palcem odozgora i ostatkom ruke od ispod.<
>Nadam se da sam ti barem malo pomogla Ga
ijel - 27.08.2002.<
><
><
> <
><i></i>
Gabrijel 27.08.2002.
Mihael 15.03.2006.
ivastojan
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Mirna » 12 tra 2003, 13:36

ja se s tobom ivastojan jedino ne bih slozila po pitanju podoja na jednu dojku. moj bi savjet bio da pogotovo tih dana u bolnici ili dok mlijeko ne nadodje stavlja bebu i na jednu i na drugu dojku radi stimulacije <i></i>
Mirna

PostPostao/la Nađa » 12 tra 2003, 13:56

Ja mislim da ce ti biti dovoljno da slusas djecakovu mamu!!! Nadja 21.08.2002. <
><
><i></i>
Nađa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la djecakovamama » 12 tra 2003, 14:31

POTPUNO se slazem sa Mirnom sto se tice podoja na obje strane na pocetku dojenja.<
><
>Nadja, hvala! Zvonimir, 13.06.2001<i></i>
Life is not about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain!

slika

slika
djecakovamama
pošla ALFAkoka u dućan

PostPostao/la Nađa » 12 tra 2003, 16:54

Djecakovamama, hvala tebi jer su mi tvoji postovi, svojevremeno, mnogo pomogli Nadja 21.08.2002. <
><
><i></i>
Nađa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ivastojan » 12 tra 2003, 18:21

Ja sam ovo za mijenjanje dojki btw. napisala iz vlastitog iskustva, i prema preporuci koju mi je dao dr. Stanojević na SD-u. Bitno je da beba iz svake dojke povuče što više kolostruma potičući tako dojku za stvaranje novog mlijeka.<
>Nikakvih problema sa dojenjem nisam imala, ama baš nikakvih. Ga
ijel - 27.08.2002.<
><
><
> <
><i></i>
Gabrijel 27.08.2002.
Mihael 15.03.2006.
ivastojan
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la djecakovamama » 12 tra 2003, 22:27

Kolostruma je jako malo, tako da se ne treba praviti fama oko kolicine i izvlacenja ... u tim prvim danima je stvarno jako, jako bitno da se stimuliraju obje dojke. Zvonimir, 13.06.2001<i></i>

slika

slika
djecakovamama
pošla ALFAkoka u dućan

PostPostao/la zeljka35 » 12 tra 2003, 23:08

Hvala svima na savjetima. Ovog puta se zelim jako do
o pripremiti i zaista mi je stalo da dojim ovo dijete tim prije sto sam prilicno teski alergicar i zelim dijete sto bolje zastititi od nasljednjih sklonosti alergijama. <i></i>
zeljka35
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la sandram » 14 tra 2003, 19:53

I ja želim dojiti bebu. Poima nemam o apsolutno ničemu, ali slušam vas i učim. Pitam: da li je potrebno kupiti izdajalicu prije odlaska u rodilište? Nisam poima imala ni kako izdajalica izgleda pa sam išla malo u obilazak trgovina i vidjela Aventijevu u Getrou za 350 kn. To mi se nekako čini skupo. Ali, ponavljam, ja sam totalno neiskusna. <i></i>
sandram
pahuljica

PostPostao/la LedinaMama » 15 tra 2003, 08:37

Glede izdajalice, cini mi se da vrlo malo mama to koristi, a investicija od 350 kn je malo prevelika za nesto sto vjerojatno nece trebati. Ako ti bas bude trebala, lako ce ti netko otici i kupiti.<
><
>Meni je trebala jer je Leda prijevremeno rodjena, pa je bila odvojena od mene, a lakse se izdajati s njom nego bez nje, samo treba 'uhvatiti ruku'. Bila mi je dovoljna i ona obicna, jeftina Chicco, od 30-tak kn u ljekarni. I tako se s njom ne moze izdojiti do kraja, nego se na kraju treba rucno izdojiti kako je opisala ivastojan. Leda 24.12.2001.<i></i>
LedinaMama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Mirna » 15 tra 2003, 15:55

moj savjet je da zasada jos ne kupujes. Kad krene dojenje onda mozes sama odluciti koja ti najbolje pase. Ja sam recimo u prvoj trudnoci kupil.a po savjetu prijateljice elektricnu izdajalicu (jer je kao najbolja) i poludila s njom. Izdojila bih svaki puta mozda 20,30ml i mislila kako jedva imam mlijeka. Poslije sam postala iskusna pa sam rucno izdajala. U drugoj trudnoci sam odmah probala rucno ali mi nekako nije islo nego mi je pasala ona obicna izdajalica od 30kn sto se kupi u svakoj apoteci. Onda mi je ona pala na pod pa sam odlucila kupiti Aventovu jer su je svi preporucivali. I stvarno s Aventovom sam se izdajala na litre! Odnosno sta hocu reci to koja ce ti tehnika izdajanja odnosno izdajalica pasati ovisi zapravo kak ce ti koja lec te da li ces imati potrebu se izdajati. <i></i>
Mirna

PostPostao/la sandram » 15 tra 2003, 21:01

Cure, thanks <
>Taj, eventualni, trošak ću ostaviti za rješavanje u hodu. <i></i>
sandram
pahuljica

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.