Sada je: 22 srp 2026, 10:49.

Dojenje u javnosti

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Dojenje u javnosti

PostPostao/la marinovamama » 13 svi 2003, 23:32

Slično sam pitanje postavila i curama na «0 do 1», kakva su vaša iskustva sa dojenjem van toplog okrilja vašeg doma?<
>Osobno nikada nisam imala problema s tim . Marin je bio hranjen u svakom kutku našeg grada , a i Bruno je nedavno dobio «ručak» nasred Rive .<
>Što mislite zašto se žene ustručavaju nahraniti bebu «na otvorenom»? Stid, šta li?<
><
>Marin 13.12.2000. <
>Bruno 24.02.2003. <
> <i></i>
marinovamama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: Dojenje u javnosti

PostPostao/la Kris2 » 14 svi 2003, 00:10

Meni je s dvije bebe to jako neprakticno jer kad vidi jedan hoce i drugi, a osim toga i ovaj sto bi kao trebao jesti zvjera oko sebe i gleda sto se desava okolo. Pokusam tu i tamo, ali rijetko je to neki pravi podoj.<
>Nije mi neugodno i to nikako nije razlog zbog kojeg ne bi nahranila djete.<
>Doduse preko zime i nisam isla van s njima, vani je ionako bilo prehladno za dojenje, a ja djecu nisam nikad vodala po kaficima ili sl. preko zime. Lea i Ivan, 22. 08. 2002.<i></i>
Kris2
Danadadila

PostPostao/la natasha32 » 14 svi 2003, 00:32

ja nisam imala problema s tim, dojila sam i u Hrvatskoj i ovdje kad god bi trebala. mislim da je dosta toga i u glavi - meni je to normalno pa nisam primijetila ni nikakve lose poglede ili komentare. vidjet cu kako ce biti sada na ljeto kad ce imati vec skoro 2 godine a jos je dojim <
><
>ovdje inace znam i otici u sobu za dojenje ako smo u gradu i zuri mi se jer joj je tamo dosadno pa
ze obavimo i mogu dalje, inace bi 20 min dojila i zvijerala uokolo. kad je dojim npr. u gradskom prijevozu (cesto je na putu doma pospana i hoce sisati) djeluje kao da se naslonila na mene i spava, malo tko bi i skuzio da sisa (pogotovo jer vecina valjda ni ne ocekuje da to jos radi ) ----------------------------<
>Hanna 18.9.2001. djevica <
>Andrej 24.11.1989. strijelac<i></i>
natasha32
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamazmaj » 14 svi 2003, 09:56

i mi isto, gdje god se nadjemo i to mi tak super. Neki dan smo papali nasred trga Bana (ko ciganke) i ljudi su zagledavali, ali u biti nisam primjetila nekakve poglede neodo
avanja, ali da jesam... Klara 09.10.2002.<i></i>
zmajevo gnijezdo: 10/02 i 01/06
mamazmaj
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 14 svi 2003, 10:29

ja nemam nikakvih problema s dojenjem u javnosti, ali u zadnje vrijeme moja princeza (7mj.) neće jesti nigdje nego kod kuće. kad smo zadnji put dojile u parku njoe je sve odvlačilo pažnju, pustila bi sisu i okretala se, a mlijeko je curilo po njoj i meni pa smo se morale onako prljave vratiti doma na presvlačenje. <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la Barbi » 14 svi 2003, 10:42

Dok je Patrik bio jako mali, negdje do dva mjeseca starosti, bilo mi ga je teško dojiti vani jer je bio još tako nekako "lomljiv", nisam znala kako bi ga držala sjedeći na klupi. Dojili smo kod kuće u nekom poluležećem položaju, u šetnju smo nosili bočicu s izdojenim mlijekom.<
><
>Od njegovih tri mjeseca starosti, dojimo stvarno svagdje, pa smo tako i u autu prilikom prelaska slovensko-austrijske granice , a redovno po klupama u gradu. Zimi najčešće u autu.<
><
>Često primijetim da ljudi gledaju, ali to je više onako radoznalo, pa i ja pogledam druge mame što doje . <
>A gledam i druge bebe u kolicima, uvijek me nešto vuče da zavirim i divim se tim slatkim stvorenjima. Patrik, 10.06.2002., Blizanac<i></i>
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la LedinaMama » 14 svi 2003, 10:45

Ja se uvijek trudim sve obaviti diskretno i smatram da me nema zasto netko gledati s neodo
avanjem. <
><
>Sada je i nemoguce ne dati joj siku - ispocetka tiho trazi SI, a ako joj ne dam, zaplace i na sav glas vice SIIIII i cupa mi majicu, tako da publika uvijek moze zakljuciti o cemu se radi pa mi je bolje dati joj odmah. Leda 24.12.2001.<i></i>
LedinaMama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la iva » 14 svi 2003, 12:12

uh , koliko smo o ovome vec pricale ....<
>ja sam za dojenje na zahtjev, znaci da moja beba moze ( a i je) trazila o
ok i dok smo bile vani i dobila bi ga....pri dojenju u javnosti, stvarno se nista ne mora vidjeti, meni nije smetalo, nije ni mislavu a jedino sam dobila par stvarno do
ih komentara, uglavnom zena....i svi sretni <i></i>
iva
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mama 30 » 14 svi 2003, 14:54

ma ni ja nemam problema, prije je bila zima pa se nije moglo vec u autu koji je tak i tak na parkiralistu i ljudi prolaze.<
>kako kaze mamazmaj upravo sam muzu rekla isto kad sam stala kraj ostataka crkve koji je u centru, uvijek prije sam tako vidjala ciganke <
>tako da se mi hvalimo sa cicanjem vani jer smo sad tek u mogucnosti radi vremena <
>i to izgleda lijepo i diskretno-ne izbacim komplet cicu i sva da se razgolim; jedino je smijesno ako se odmakne pa ispadne pa ciljanje to mi je smijesno Matea,11.01.03.<i></i>
mama 30
Samo sam naišla
Samo sam naišla

> Re: Dojenje u javnosti

PostPostao/la dunja » 14 svi 2003, 15:08

Ispočetka mi je bilo malo glupo a i neugodno, ali bilo je ili to ili non stop sjediti doma. I tako smo papali ciku gdje god smo išli. Ja bi obično imala neku malo širu majicu i nekako bi se tako sjela da baš nisam u centru događaja nego sa strane i to je to. A papali smo svuda: U autu, na trajektu, na klupi u parku....: <i></i>
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one.”
Tom Hiddleston
dunja
most

Re: > Re: Dojenje u javnosti

PostPostao/la Nađa » 14 svi 2003, 15:41

Vani je dojim kad god treba, bez imalo ustrucavanja i na bilo kom mjestu. Nisam primjetila da me neko gleda sa neodo
avanjem a i da gleda ne bi me nasjekirao. Meni je to potpuno prirodan cin i ne vidim cega bi se trebala stidjeti. Mislim da vidjeti grudi jedne zene dok doji svoje djete ne moze u normalnoj osobi izazvati nikakve ne primjerene aluzije. Nadja 21.08.2002. <
><
><i></i>
Nađa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ivy26 » 16 svi 2003, 17:42

Dojimo di stignemo-park, kafić, auto i moram reći da okolina do
o reagira. Uhvatimo znatiželjan pogled ali nikako negodovanje. Mi uživamo i nije nam neugodno Lea 29.12.2002<i></i>
zvrkica 29.12.2002.
* 12.09.2004
poletarac 08.04.2007.

Often times we question why life is short for some and long for others,The Truth is....Life begins at birth and never dies,Those who leave before us,are only in a different place....
Ivy26
Sveta krava

PostPostao/la Septembar75 » 16 svi 2003, 22:09

U Svedskoj je to najnormalnija stvar. Neki dan sam otisla u IKEU i malena je pocela da vristi od gladi (nema kod nje nista polako) I ja sam sjela na neku sofu i podojila je. Cula sam samo prolaznike koji su govorili pogledaj koliko kosice malena ima, vidi kako slatko jede, mora da je puno gladna i tako.<
>To planiram uraditi i kad budem isla u BiH ili Hrvatsku jer ja tih problema nemam i osim toga znamo svi da glad ne poznaje stid Zar ne <
>LEJLA 30.12.2002<i></i>
slikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslika
Septembar75
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Nika » 16 svi 2003, 22:59

Dojim di stignem <
>Jednom zgodom na klupi u King Crossu je jedna mala curica oko 2 godine bila s mamom s druge strane klupe, kako sam dojila Bena, veli ona meni: i ja jos papam ciku!!! - onak ponosno <
>To je bilo preslatko Benedikt, 13.02.2003.<
><i></i>
Nika

PostPostao/la Yamasaki Jelena » 17 svi 2003, 03:58

I mi smo dojili svugdje...najvaznije mi je bilo da ga nahranim kad trazi...a to sto ljudi gledaju bas me
iga.<
>Ovdje je to kad dojis vani kao da si pao s Marsa, svi bulje i sl...istina nije bilo neukusnih komentara, a i da je uvijek sam si cuvala onu da i odrasli jedu kad su gladni i po parkovima, vozilima i sl...po cemu bi bebe bile drugacije ? <i></i>
Yamasaki Jelena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la djecakovamama » 17 svi 2003, 10:32

Septembar, dojila sam ja i u BiH i u HR i nije bilo problema ...<
>S tim da sam, kao i ovdje, ako bih osjetila neku "nelagodu" ili ako je maleni bio previse nervozan, uvijek trazila neku mirnu klupicu, ili zadnji stol u kaficu, ugl. gledala sam da sam sto manje exponiranija cisto zbog djetetovog mira, jer bi on uvijek manje jeo kad bi mu nesto drugo odvlacilo paznju.<
><
>Evo malo sale:<
>"Restroom Restaurant<
><
>by Joanna Davis<
><
><
>Once when I was in a Taco Bell eating lunch with my husband and my 2 year old and while nursing my 2 month old infant, I had a snooty and well dressed middle aged lady come to my table and say to me in a rather rude tone of voice,<
><
>"Don't you think you should go to the bathroom to do that?"<
><
>I turned around and looked her straight in the eye, and smiled sweetly and in an obnoxiously sweet tone I replied...<
><
>"Why yes, you are right... why don't you grab your lunch, and join me and we can discuss how very healthy your idea really is!"<
><
>She snorted a "hrumph" and went back to her table looking deflated, and I of course beamed and continued nursing my baby"<
><
>Evo i pjesmica <
><
>You Can Breastfeed Anywhere<
><
>by Laurie Coker<
><
>You may
eastfeed in a store,<
>on the floor,<
>in a roar.<
>You may
eastfeed in a jam,<
>eating fried green eggs and ham.<
>You may
eastfeed on the stair.<
>You may
eastfeed anywhere!<
><
>Your baby can latch on in a swing,<
>on the wing,<
>in a ring.<
>He can latch on in a car,<
>where you are,<
>at the barre.<
>She can latch on in a storm,<
>on the farm:<
>that's her charm.<
>She can latch on in a train,<
>on a plane,<
>without pain.<
>They can latch on to a rhyme.<
>They can latch on any time.<
><
>You can nurse Jane or Joe.<
>You can nurse Clyde or Moe.<
>you can nurse Betty or Sallie.<
>you can nurse at a political rally.<
>You can nurse any time, anywhere.<
>You can nurse clothed or bare.<
>You can nurse unshaved of hair.<
>You can nurse Tim, Tony or Tom.<
>Who can nurse? Any mom!<
><
>Vise o dojenju u javnosti na<
>www.
eastfeeding.com/clothing_nip.html<
><
><
> Zvonimir, 13.06.2001<i></i>
Life is not about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain!

slika

slika
djecakovamama
pošla ALFAkoka u dućan

PostPostao/la † Sanika » 17 svi 2003, 18:44

Klupice u parkicu , kafici u kvartu ... a vatreno krstenje bilo nam je na kavici na Cvjetnjaku Konobarica je bila odusevljena <
>Jedino stvaro ne znam kak da to izvedem ako sam u haljinici, a bas ih imam sad za ljeto slatkih Paula, 6.2.2003.<i>Edited by: Sanika at: 5/17/03 6:45:20 pm<
></i>
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mama 30 » 18 svi 2003, 23:05

Sanika haljinicu prek glave i <
>Da i mene to muci, morat cemo prave zemske haljine s kopcanjem naprijed <
>Ja na jednoj bi jos mogla desnu ali lijevu,hm,hm <
><
>Djmama prekrasno Matea,11.01.03.<i></i>
mama 30
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ina66 » 18 svi 2003, 23:07

mi dojimo gdje se zateknemo što znači - svuda <
>i nije mi neugodno niti me
iga što će tko misliti <
> <i></i>
Ina66
kuhinjska fly lady

vani

PostPostao/la mama lav » 28 svi 2003, 13:50

marko je u nedjelju sa svoja navrsena tri tjedna pojeo prvu papicu izvan kuce i to na jarunu. bilo je tako slatko u prirodi na panju.<
>inace luku sam dojila na raznim mjestima ali je avion na letu DU-ZG onako najneobicniji. i tada sam jedini put primjetila malo negodovanje od svoje suputnice ali bas me je bilo
iga.inace to je bila jedna baka s unukom valjda se uzasavala sto joj unuk prisustvuje tom cinu. <i></i>
mama lav
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: vani

PostPostao/la ivastojan » 28 svi 2003, 14:34

Kako su došli topli dani počele su se nositi haljinice što je malo otežavalo dojenje u javnosti. Ali mama ima novi trik, prekrije ciku sa pelenom i ja mogu jesti di hoću Ga
ijel - 27.08.2002.<
><
><
> <
><i></i>
Gabrijel 27.08.2002.
Mihael 15.03.2006.
ivastojan
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la patkica » 28 svi 2003, 23:25

Danas je u parkicu jedna mama dojila svoju bebu. A ja onak ko baba cirim li ga cirim.... tak mi je bilo slatko to vidjet, doslo mi je da se zabuljim u nju. A valjda nisam...<
>Ja (vise) ne dojim po vani. Prije jesam na zahtjev, bez problema, pogleda ili primjedbi... Sad bi bilo malo teze jer Mika vec razgovara s KIKOM, otvara, pokriva, objasnjava joj svasta.... pa to vise ne samo da nije diskretno, nego je vrlo vrlo indiskretno veselim se ljetu!text <i></i>
patkica
svizac

PostPostao/la Mala Bornica » 29 svi 2003, 09:20

mislim da je erik jucer zadnji put dojio vani, u kaficu. od sada dolaze u obzir samo mirna mjesta. toliko ga je sve zanimalo, da je dva puta povuko, pa gledao naokolo, pa je mlijeko krenulo, i bili smo mokri i on i ja. znaci, sada samo mirni parkici... Borna, 05.04.2001.<
>Erik, 06.08.2002.<i></i>
B, 2001.
E, 2002.
D, 2011.
Mala Bornica
Sunčeko

dojenje u javnosti

PostPostao/la Buba » 13 kol 2005, 15:42

Dojite li vani, u kaficu, restoranu, parku....?dojim, kad god i gdje goddojim, ali negdje gdje me nitko ne vidinikadShow results <i></i>
Value has a value only if its value is valued.
Buba
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: dojenje u javnosti

PostPostao/la Buba » 13 kol 2005, 15:43

Od naseg prvog izlaska u setnju dojimo vani bez problema, u kaficu, u restoranu, u parku, na plazi. Znate i same kako nam je bilo u pocetku i ja sam presretna sto smo uspjeli s dojenjem, i ne vidim razloga zasto ne bi dojila vani. <
>Ali, jedna moja prijateljica, ima curicu staru isto kao i Borna, NIKAD ne doji vani, vec uzme bocicu adaptiranog i to da curici dok je vani. Za takve slucajeve sam cula vec i prije, te zene bi trebalo ali ova moja tvrdi da je nju sram. a nije ju sram skinuti se u toples na plazi. :"> <
>Na ovaj poll me ponukao nedavni dogadjaj. Bili smo na plazi, borna se kupao, i poslije kupanja slijedi dojenje i spavanac (najljepse zaspi na plazi ). Radi Emme uvijek budemo tik do mora jer se ona stalno
cka. I dojim ja Bornu, a u plicaku leze neka zena sa sinom od oko 11-12 godina. I sin pita: "mama, sta ova zena radi?" mama: "hrani dijete, doji ga, samo ne znam zasto to radi ovdje pred svima?!" Znaci, na plazi se moze hodati u toplesu, ali ruzno je dojiti dijete! :"> :"> <
> <i></i>
Value has a value only if its value is valued.
Buba
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Barbi » 13 kol 2005, 17:29

Ja sam dojila vani, pogotovo na plaži i to mi je bilo sasvim normalno. U kafiću sam možda svega par puta, kad bi bili u šetnji češće smo znali sjesti na neku klupu.<
>Imala sam sreću da nisam čula nikad ružne komentare :"> , a za ženu iz plićaka nemam riječi.:"> Mislim da bi joj istog trena nešto rekla, u tim trenucima kad mi tlak skoči jezik mi je
ži od pameti. <
>P. 10.06.2002.<
><i></i>
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la VIPmama » 13 kol 2005, 18:59

svuda <
>ni ja ne bi ostala duzna, kokoški proljece 2000.<
>moj mali andeo 2003.<
>ljeto 2004.<
><
><i></i>
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la kruska » 13 kol 2005, 21:35

kad meni neko dobaci, ja pitam - a jel' vi ikad jedete vani? <
>Zao mi je kaj Ana nikad nije htjela vani jesti jer NIKADA, ama bas niti jednom nije htjela papati u sjedecem polozaju vec sam ju dojila lezecki. Sjecam se jedne zgode, imala je 5 mjeseci i bili smo u kupovini u KC. Ona je radije bila bez jela 4 sata nego da si tam na klupici pocica. Nije htjela ni stavit c. u usta , a s obzirom da se nije bunila, nisam legla na klupicu <
>A sin mi je totalno druga prica - njemu pase i u ducanu i na plocniku i u parku, a sve si mislim da cemo i u crkvi - krstenje imamo za par nedjelja i to za vrijeme mise koja trajeeee <
>I jos nekaj - moja rodjena mama se znala cudit da kak ja to mogu (btw, ona je oda
ala adaptirano iz ciste neinformiranosti) <
>Ana - 20.05.2003.<
>Krunoslav - 04.03.2005.<i></i>
BE the change you want to SEE!
Gandhi
kruska
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la piko » 13 kol 2005, 23:10

Uvijek i svugdje. I baš sam nekako ponosna kad papa vani.<
>Ne može se svima objasniti što je to dojenje na zahtjev.<
>Prije par dana sam F dojila u dućanu dok je Petra isprobavala cipele. Za tetu u dućanu <i></i>
P, studeni 2002
F, studeni 2004
piko
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: Re: dojenje u javnosti

PostPostao/la Llea » 15 kol 2005, 14:15

Ne dojim u javnosti. <
><
>Kada smo bili u šetnji, ponijela sam bočicu adaptiranog i popala je bez problema. Poslije sam ju opet dojila i sve u redu.<
> <
>I ne mislim da sam napravila nekavu šetu djetetu niti nekakvi grijeh. Volim ju i dalje, svakim danom sve više.<
><
>Živim u malom mjestu i "biti crna ovca" ili "ići protiv struje" je misija protiv koje se nemam snage sama boriti niti započinjati.<
><
>A i konzervativno sam odgojena pa mi je dojenje ipak nešto intimno između mame i bebe.<
><
>Rekla sam svoje mišljenje.<
><
>Pretpostavljam da sada slijedi kamenovanje, jer sam se već x puta opekla kada sam na ovom forumu rekla svoje mišljenje.<
><
>Svatko ima svoj stav, i ja sam u najboljij namjer svoj podijelila sa vama. <
><
>A vi ili , kako koja hoće !!! Pa izvol'te L E O<
><
><
>E R I N<
><i></i>
Llea
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Sljedeća