Sada je: 22 srp 2026, 07:04.

kad dojeno dijete grize (spojene teme)

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

PostPostao/la Goga 19 » 01 lip 2002, 22:29

Beabac je dobio dva cijela zuba (još tri su na putu, više ili manje probili) i sad štanca sve do cega stigne. Od igracaka i namještaja, pa sve do dijelova maminog tijela. Naravno, cice su prve na udaru (pardon, ugrizu). Lijeva još koliko-toliko, ali od desne samo što nije napravio kašicu. On si lijepo cicka i gricka. A ja vidim zvijezde, stiskam zube i nadam se da ce
zo završiti. Da stvar bude gora, desna proizvodi više mlijeka, pa sam mu je silom prirode prisiljena cešce davati (inace okvrgavi i boli). Nemam ga namjeru prestati dojiti bar još godinu-godinu i pol. Ima li lijeka? Gore mi je nego na pocetku kad sam imala ragade. <i></i>
Goga 19

Re: Upomoc, beba grize!

PostPostao/la djecakovamama » 01 lip 2002, 22:37

Mene je Zvonimir znao ugristi kad su mu izbile i gornje jedinice, a uz to je imao i fazu skripanja zubicima. Kao da se "upoznavao" sa novitetima u ustima. Nakon tjedan-dva je prestao.<
>Svaki put kad me je ugrizao sam mu jasno rekla ne, ne, to mamu boli, na sta se on smijao. <
>I, naravno, odmah bi mu ubacila mali prst u usta; kakva kasica od mojih grudi ... cuvaj se <i></i>
Life is not about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain!

slika

slika
djecakovamama
pošla ALFAkoka u dućan

PostPostao/la adrianovamama2000 » 01 lip 2002, 22:43

Kada beba pocne gristi to je znak da vise nije gladna, lagano ga makni sa prsa i kao sto djmama kaze reci da se to ne radi iako ti se sad to mozda cini smjesno jer je jos mali ali skuzit ce. Mozes gledati u njegovu vilicu i kad vidis da sprema napad reagiraj prije nego ugrize<
> <i></i>
adrianovamama2000

PostPostao/la daliborka » 02 lip 2002, 21:26

moj Yuyo ima dolje jedinice, gore dvojke, i jedinicu koja upravo izbija, a grize i kad je gladan.<
><
>nije to grickanje, to je snazni ugriz za
adavicu...prvi put sam vrisnula jer upoce nisam skuzila sta se dogadja, sad se suzdrzim da ga ne uplasim.<
><
>cim ga stavim na cicu on ugrize, ne svaki put... <
>morat cu krenuti s odgojnim metodama inace ostade ja bez
adavica. <i></i>
daliborka

PostPostao/la Trini » 04 lip 2002, 09:10

Da vas utjesim, grickaju samo kratko vrijeme (iako za mamu koja doji n puta dnevno i par dana je puno). Moj sin je grizao kad je bio gladan, tj. na pocetku, i naravno, kad se do
o najeo. Mozete pomoci tako da mu namjestite usta na dojku, ovako je dosta tesko objasniti, ali otprilike, kad otvori usta, onda mu se dojka odmah na
zinu uvuce u usta, on zauzima normalni polozaj za dojenje i u principu ne grize. Cim se najede, i kad vidite da se sprema ugristi (a grizu ako recimo nije cijela dojka u ustima, odnosno pri izvlacenju dojke) moze pomoci lagani dodir na kut djetetovih usana, onda popustaju. Probajte, meni je upalilo.<
>Da, to su sve stvari koje covjek kasnije zaboravi, nevjerovatno, ali da to ovdje niste spomenule nikada se ne bih sjetila tih ugriza (a da su bolili, jesu, i ja sam jednom vrisnula, a on je siroti poceo plakati, pa mi je bilo zao) ............ <i></i>
I try to take one day at a time, but sometimes several days attack me at once!
Trini
sv. Monika

PostPostao/la natica » 04 lip 2002, 10:12

Goga, super da si otvorila ovaj topic jer je i moja Petra u proslih mjesec dana ozubatila - ima sve 4 jedinice - i gricka li gricka. A da bude veci bed na lijevoj dojki sam lijecila neki ekcem, i to nakon 4 mjeseca hodanja po doktorima i krivih terapija jedna je dermatologica napokon prepoznala o cemu je rijec i dala pravu terapiju. Dakle, kako je koza bila sva nikakva, kad me Petra ugrizla napravila se i ragada i sve je zavrsilo izdajanjem i dojenjem samo na jednoj strani. Znam da ovo nema veze s nasom temom, ali pisem tek toliko da se izjadam na nase doktore. I tako, sad se opet normalno dojimo, ali ti mi njeni ugrizi vrlo lako opet iziritiraju
adavicu...<
>Djmama, imas pravo, i ja sam Petri najozbiljnijim tonom rekla: ne mamu gristi, to boli, a ona ti se najprije uozbiljila, pa onda dignula ocice prema meni i onak mi se nasmijesila kao da kaze: ma nemoj se ljutiti na mene, vidis kako sam mala i slatka.<
>A kad sam vec tu da vas pitam - koliko cesto dojite? Meni se cini da Petra (8 mj) mozda pretjeruje s mlijekom jer ciki i 7-8 puta na dan plus sto jede kasice vocne i slane. <i></i>
natica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Goga 19 » 07 lip 2002, 22:19

Mihi su narasli još gornji ocnjaci i dvojka dolje desno (jedinice vec ima otprije). Grize uglavnom kad mu mažem desni da ga ne boli probijanje zuba. Što se cice tice bitno je bolje, naucio je kako dudati, a da mama ne pravi bolne grimase. Jednom sam mu zacepila nosic kad je ugrizao i odmah je popustio stisak. Ali mislim da to nije bilo presudno, više ono da je naucio ponašati se s tim necim novim u ustima.<
>Natica: moj malac je isto tako stalno imao cicu u ustima unatoc kašicama, ali ja sam silom prilika pocela raditi prošli tjedan. Sad ne cica izmedu pol 7 ujutro i obicno oko pol 7 navecer. Kad smo zajedno cica nekoliko puta. Nema neke promjene u njegovom ponašanju. Ucestalo cicanje je vjerojatno više stvar nas mama nego bebine stvarne potrebe. <i></i>
Goga 19

PostPostao/la ziza01 » 08 lip 2002, 21:27

E to mi je jako poznato, jer kad je Dino dobio donje jedinice to mu je bio dosta zgodan nacin komunikacije s mamom . Ugrizao me svega 8 puta ali tako ozbiljno da sam cak i malo krvarila, a o bolovima ne zelim niti misliti. Toliko sam bila fobicna da ce se to ponoviti da je mali to jako osjecao jer bih ga dojila sva u grcu. I tada sam se odlucila za malo pedagoskih mjera, pa je nakon mog odlucnog ne, i par odvajanja i nosenja tati dok dodem sebi (kad bi se stvar ponovila) mali prestao. A istina je da bi gricnuo kad mu nebi bila cijela dojka u ustima, kao kod dojenja.<
>Sretno i cuvaj se... skini bebu s cice i doji malo kasnije ali joj svakako daj do znanja da te to boli, mozda su mali ali vjeruj razumiju i vise nego sto mislimo. <i></i>
Dino 28.09.2001.
Roko 23.10.2005.
ziza01
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la irena2 » 12 lip 2002, 16:30

probao je i Leon tu vrstu zabave, ali sam svaki put reagirala...čisto reflexno jauknula a on me gledao u čudu i vjerojatno shvatio da zubi tome ne služe, poslje se još znalo dešavati dok je bio u polusnu da čisto nesvjesno zagrize kad mu
adavica dođe u usta, ali srećom nije dugo trajalo...kako došlo tako prošlo iako je imao samo 4 mj. kad su krenuli zubići
zo je povezao da ne smije gristi cicu <i></i>
irena2
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la tamara1001 » 18 ožu 2003, 19:21

Pa zar je moguće,da su moji problemi s dojenjem počeli sada ,kada sam mislila da nas više ništa neće i ne može iznenaditi???<
>Sada je 17,05h,a moje djetešce je zadnji puta cicalo u 6 ujutro.Već se dalo zaključiti iz naslova u čemu je problem.<
>Imamo dva zubića dole veličine cca 3mm,nevjerojatno oštra.I to su nam svi zubi.<
>Više puta sam joj ponudila cicu tokom dana a ona poćne vući,dva -tri gutljaja a onda me ugrizne tako da sve zvjezde vidim.Naravno ja,vrisnem(nemrem da to ne napravim)ona me bljedo pogleda,zatim ponovimo postupak nekoliko puta i na kraju niti ona jede ,niti ja znam šta napraviti??<
>Mada ona ne pokazuje neke znakove gladi i želje za cicanjem.<
>E sad!Jeli možda njoj gornji zubić izlazi pa to radi ili nešto drugo ne znam,ali mi je stvarno koma a i bojim se ako to potraje .......<
><
>Cure,molim vas da mi odgovorite ,jer mi je ovo stvarno glupa situacija,a najmanje što bih htjela da mi se dogodi ,je to da prestanemo dojiti. <i></i>
tamara1001
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Mene moje djete grize!!

PostPostao/la ivastojan » 18 ožu 2003, 23:39

Ja sam čula da djeca u toj dobi samo žele izazvati reakciju kod nas - bila ona pozitivna ili negativna. Zato mislim da bi trebala probati ako ikako možeš da se suzdržiš pd reakcije kad te ugrize, ili je makneš na sigurno mjesto i odeš vrištati u WC<
>isto tako, probaj je odmaknuti, naravno, isto ako možeš, trenutak prije nego će te ugristi i reći joj ne. Mislim da se djeci u toj dobi već može lagano objasniti da se to ne smije raditi.<
>Mene zapravo još to čeka, pa ne govorim iz iskustva, ali nadam se da i ovo može, barem malo, pomoći. Sretno! Ga
ijel - 27.08.2002.<
><
><
> <
><i></i>
Gabrijel 27.08.2002.
Mihael 15.03.2006.
ivastojan
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 19 ožu 2003, 00:24

i mene moja curica gricne, ali ne prečesto i ne prejako. mislim da to napravi kada je zasvrbe desni, jer zub nije probio donjim debljim dijelom. tješi me što to grickanje neće dugo trajati.<
>ako te toliko boli da ne možeš normalno dojiti, probaj se izdojiti i bebi ponuditi izdojeno mlijeko na bočicu.<
><
><
>Ariana 04.10.2002. <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la djecakovamama » 19 ožu 2003, 02:07

Evo, pisali smo o tome nekad ... mozda pomogne <
><
>pub45.ezboard.com/fmameib...=290.topic<
><
>Ne vjerujem da cete tek tako odjednom prestati, probaj imati "pripremljen" svoj prst, kako ti pise vec u ovom topicu i gledaj da ne jauknes preglasno, tj. da bebicu ne prepadnes Zvonimir, 13.06.2001<i></i>
Life is not about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain!

slika

slika
djecakovamama
pošla ALFAkoka u dućan

PostPostao/la tamara1001 » 20 ožu 2003, 23:09

Evo,da se javim,sretna što još imam cice <
>Bila mi je malo panikA onaj dan,ali sada je sve ok.Skužila sam da jednostavno ne smijem bebu nutkati kada nije gladna(znam to i od prije)ali ,ne znam koji mi je vrag,da stalno mislim da mi je beba nečega uskračena.To je jedno,a drugo ,ona očito nije htjela jesti jer sam je izgleda previše kašicom.<
>Ah,ta beba,ko će je znat!Taman mislim da sam je skužila,kad ona mene.....................zbuni zlato moje. <i></i>
tamara1001
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la LedinaMama » 21 ožu 2003, 12:39

Kod mene je bila ista stvar - gricnula bi me kad ne bi bila gladna - samo se igrala sa sikom.<
><
>Sad me gricne kad joj dosadi vuci, jer vise nemam bas toliko mlijeka, pa bude umorna i kazni me. Sto cu, ponekad trazi vise nego inace, a moje tijelo naviklo da pripremi samo za 2-3 o
oka. Leda 24.12.2001.<i></i>
LedinaMama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

DOBIO ZUBIĆE PA GRIZE!!!!!

PostPostao/la anera » 08 kol 2003, 13:32

Drage mame,<
>nakon skoro 7 mjeseci uspješnog dojenja (moj je Vedran i više nego utrostručio svoju porođajnu težinu) naišli smo na problem koji ne znamo rješiti pa vas molimo za savjete.<
><
>Naime, Vedran je dobio dva donja zubića prije tjedan dana. Oštri i valoviti ko nož za kruh! Uglavnom je sve u redu, klopa, klopa, i iz čista mira bezveze - ugrize iz sve snage. Pa ja skočim ili vrisnem. Pa se on preplaši.<
><
>Ima li neki trik koji bi mogli iskoristiti i spriječiti napade na moju
adavicu, jer ne znam što ću kad dobije i gornja dva. http://www.babababies.com/images/pics/5 ... 4-8905.jpg<i></i>
anera

Re: DOBIO ZUBIĆE PA GRIZE!!!!!

PostPostao/la Barbi » 08 kol 2003, 13:41

Stisni zube, proći će u
zo. <
><
>On samo isprobava šta se dešava kad zagrize. Meni je Patrik radio istu stvar, a tek kad je dobio i gornje zube - onda bi kroz stisnute zube provukao
adavicu van. Aaaaaaaaaaaaaaaah! <
><
>Primijetila sam da je to češće radio dok su ga svrbjele desni i rasli mu ti prvi zubi. <
>Sad ima osam zuba, dojimo već 14 mjeseci i odavno to više ne radi. Patrik, 10.06.2002., Blizanac<i></i>
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la natasha32 » 08 kol 2003, 16:39

da, vecina tako gricka u pocetku , makni ga sa sike kad te gricne, reci mu da te to boli , uglavnom to bude faza koja prodje bez vecih teskoca (osim sto si malo izgrizena)<
><
>hanna ima 16 zuba i sve ih je dobila sisajuci, uopce se ne sjecam kad me ugrizla (osim nekad slucajno npr. kad joj raste zubic pa se malo "cese")<
><
>i cestitam na uspjesnom dojenju Hanna (18.9.2001.) i Andrej (24.11.1989.)<i></i>
natasha32
Stalno sam tu
Stalno sam tu

zubici

PostPostao/la mama 30 » 09 kol 2003, 22:08

Kao prvo ovo je post koji isto tako vidim nakon nekih 7-8 mjeseci i bas mi drago <
><
>A sto se tice zubica Matea ih je dobila sa pet mjseci i sva sreca samo jednom je malo zagrebala i bilo je JAOOOO!!!!<
><
>nadam se da ce Vedran prestati da je to samo faza, pa zar ga ne zaboli jezik? <
><
><
>pusa, <i></i>
mama 30
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: zubici

PostPostao/la eli » 09 kol 2003, 22:42

i mi smo u fazi grizenja sise (+štrajk)<
>ariana je jako grizla dok su joj rasli prvi zubići. ja bi vrisnula i onda bi stala. sada, kad joj raste osmi zubić, gricka "nježnije", gledajući me u oči i očekujući moju reakciju. <
>pametni su oni,
zo skuže što nesmiju, ali opet probaju... <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la Helena71 » 10 kol 2003, 00:14

Lucija je znala gristi i kao krezubica, dok je strajkala. Ja sam nudila a ona bi me ugrizla i to jako, ostajali su podljevi <
>S 6 mj. niknula su joj dva zubica-pilice i par puta me gricnula onako testirajuci osjecaj - pojacavala je stisak, ali i par put jako kad sam ja nudila ciku a ona nije htjela. Cak sam jedno vrijeme sa zebnjom nudila cike, nije bas ugodno iscekivanje ugriza <
>A onda je prestala, zadnjih 10-tak dana nije grizla i bas kad sam ju mislila pohvaliti danas je opet malo testirala, ali kad podviknem NE pusti <
>Eto, kao sto ti i cure kazu - pokazi da ti se ne svidja i naci ce malac neku drugu zanimaciju Lucija 17.01.2003.<i></i>
Helena71
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la anera » 11 kol 2003, 14:55

Hvala curke!<
><
>Probala sam mu puhnut u lice u trenutku kad gricne, namrštit se i reći NE, NE, NEE (što i inače govorimo kad radi nešto što nesmije - valjda će jednog dana shvatiti značenje).<
><
>Radi! Prestane gristi cicu istog trena! A nastavi sa dojenjem nakon što me začuđeno pogleda! I onda više u toj rundi dojenja ne grize!<
><
>A meni lakše jer sam se ispuhala: freak Vedran - 17.01.2003.<i></i>
anera

PostPostao/la natasha32 » 17 kol 2003, 02:46

Hanna (18.9.2001.) i Andrej (24.11.1989.)<i></i>
natasha32
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamaladoled » 17 kol 2003, 12:05

Kakvo simpa rešenje!Super što funkcioniše. AMER (14.01.2002)<i></i>
mamaladoled
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la djecakovamama » 01 ruj 2003, 00:54

Utrostrucio porodjajnu tezinu WOOOW!!<
><
>Moj je isto znao gristi kad je dobio prve zubice, ja sam, kako ti je Natasha napisala, ga lagano odvojila od sebe i rekla mu da me to boli, ozbiljnim izrazom na licu,. I, posto se to znalo desiti na kraju dojenja, kad je vec bio sit, imala sam uvijek "pripremljen" prst u blizini njegovih usta i vrebala sam kad se sprema, pa bih ga sprijecila tako sto bih stavila svoj prst njemu u usta i lagano izvukla
adavicu. Zvonimir, 13.06.2001<i></i>

slika

slika
djecakovamama
pošla ALFAkoka u dućan

rana od ugriza

PostPostao/la Buba » 28 ruj 2005, 22:32

Narasli su mu zubici i izgrizao mi je
adavicu do krvi. Vec par dana me jako boli, napravi se mala krastica, ali on ju opet sredi i opet iz pocetka. Jako me boli i dok doji, ali nekako stisnem zube i trpim jer mu je desna omiljena ali do kad cu trpiti? s cime da se mazem da to prodje i da njemu ne smeta? <i></i>
Value has a value only if its value is valued.
Buba
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: rana od ugriza

PostPostao/la eli » 28 ruj 2005, 22:45

može purelan, kao i za ragade. ako su veći razmaci između podoja i bepanten jer u
zava zacjeljivanje, samo onda prije podoja treba oprati grudi. ja nisam ništa stavljala. <
>i ponovo sam jako pazila da
adavicu gurnem što dublje u usta, da zaobiđe ranu (inače, nakon prvih par mjeseci moja je često sisala u nepravilnom položaju, ali njoj efikasno, a meni nimalo neugodno).<
>mrvicu pomaže namazati bebi desni onim gelom protiv boli od rasta zubiju. klinci u toj dobi grizu jedinicama jer pokušavaju natrljati meso iznad dvojki koje ih svrbi. od gela desni malo utrnu pa imaju manju potrebu za grickanjem.<
> <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la Buba » 29 ruj 2005, 00:22

mazem mu gelom, pokusavam strpati
adavicu sto dublje u usta ali nis ne pomaze. ima sad 3 zubica (2 donja i 1 gornji), obavezno do
o zagrize
adavicu prije nego pocne dojiti, i doji nekako "plitko". meni taj polozaj ne odgovara, ali jedino tako hoce. e da, poslije podoja rasteze ju kao zvaku ali to samo desnu omiljenu <
>probat cu s purelanom.<
> <i></i>
Value has a value only if its value is valued.
Buba
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 29 ruj 2005, 09:04

joj, ko da sebe gledam, prije dvije godine.<
>rješenje nisam našla. možda bi bilo zgodno da ga dojiš samo prije o
oka i u snu. ako on to prihvati. nama je poslije ovakve faze, u kojoj sam pre
odila 2-3 manja zastoja, nastupio štrajk.<
>drž se. <i></i>
eli
Sveta krava