Sada je: 01 svi 2026, 07:29.

koliko treba da napreduje treci mesec?

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

PostPostao/la beogradjanka » 11 pro 2005, 19:51

Da li neko zna koliko beba treba da napreduje treci mesec? Jako
inem, moj sincic je prvi mesec napredovao 950 gr, drugi 800, i sada 18 -tog ga trebamo voditi na pregled (za 7 dana), puni 3 meseca. Juce smo bili kod prijatelja, oni imaju kucnu vagicu za merenje beba, i on je na toj vagici imao 5900, sto znaci da je napredovao samo 400 gr. Ja ga samo dojim, danju na 3 a nocu na 5 sati, tako mi trazi. On je zadovoljan, smeje se stalno, nemam utisak da je gladan. Da li postoje neke norme koliko treba dobiti gr?Citala sam vase postove da je samo bitno da napreduje, da ne stagnira ili ne daj boze gubi, ali ipak
inem. Mozda vagica ipak nije bila do
a, ne znam. da ipak sacekam do pravog lekarskog merenja, pa onda da panicim... Pozdrav svima! Inace, uzivam da ga dojim, sto se mene tice ja bih ga dojila dok god budem imala mleka i dok on bude hteo. <i></i>
beogradjanka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: koliko treba da napreduje treci mesec?

PostPostao/la Maslacak » 11 pro 2005, 20:49

Prepisujem iz knjige Prva godina zivota<
>-nakon poroda, obicno treci dan, dolazi do gubitka 7-10% od porodjajne tezine<
>-dijete nadoknadjuje taj dobitak oko 14-16 dana nakon poroda, pa tada ima ponovno porodjajnu tezinu<
>- do navrsenog prvog mjeseca dijete dobije jos oko 0,5 kg<
>-do navrsenog drugog mjeseca prosjecni dobitak je oko 0,8 kg<
>-do navrsenog 3. mj. prosjecni dobitak je 0,7 kg<
>-od 4.-6. mj dijete prosjecno dobiva oko 0,6 kg<
>-od 6.-12. mj dijete dobija prosjecno oko 0,5 kg<
><
>Dijete podvostruci svoju porodjajnu tezinu sa 5 mjeseci, potrostrucuje svoju porodjajnu tezinu s 12-14 mjeseci, pocetverostrucuje sa oko 2 godine...<
><
>Vjerujem da vagica nije bila dovoljno precizna i odsupanja mogu biti jako velika.<
>Sto se tice razmaka izmedju podoja- mislim da o tome ne bi trebala voditi
igu vec ga dojiti na zahtjev i ne razmisljati o vremenu i trajanju podoja. Sto znaci dati mu da doji svaki put kad on to trazi i opustiti se. Zaboravi na sat i na vagu- promatraj svoj edijete- ti ces sama najbolje vidjeti dali je on zadovoljan i dali do
o napreduje. <i>Edited by: maslacak at: 11/12/05 19:50<
></i>
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la natasha32 » 11 pro 2005, 21:53

treci mjesec je prilicno tipicno da ne napreduju toliko kao prvih (pogotovo jer je tvoja beba prva dva mjeseca bas do
o dobila )<
><
>moja je curica (koju sam uspjesno dojila skoro 3 godine), osim prvog mjeseca kad je dobila nesto vise, redovito dobivala po 400-500 g mjesecno kroz cijelu prvu godinu, i nikakvih problema nismo imali. ako nema nikakvih drugih znakova da nesto nije ok, prirast od cca 400 g kroz treci mjesec je potpuno u granicama ocekivanja i normalan<
><
>i cestitam na prva tri mjeseca uspjesnog dojenja, samo tako nastavite <
>jesen u Dublinu<
><i></i>
natasha32
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la lastavica » 15 pro 2005, 23:30

Mi smo ti bili primjer gdje je treci mjesec dobila 330g. Prva dva je 600-700g. Ako su ostali znakovi u redu, ne trebas se
inuti. Vjerojatno ce slijedeci mjesec biti vise. racica 2002.<i>Edited by: lara33 at: 15/12/05 22:31<
></i>
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la Nada » 15 pro 2005, 23:58

Zao mi je sto se
ines, ali takve smo mi mame, ne mozemo si pomoci no mislim da zaista nemas razloga za
igu.<
>Beba ti je vesela, znaci da mu nista ne nedostaje, vec bi ti on dao do znanja.<
>Osobno, ne zamaram se nikakvim statistikama.<
>Bitno da je beba sretna i zadovoljna.<
> <
> <i></i>
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la RitaZG » 16 pro 2005, 01:48

Cure su ti sve rekle, cestitam na dosadasnjem dojenju i samo nastavi. Nedaj se nagovorit na nesto sto ne zelis.Mlijeko mu je prvih 6 mjeseci cist dovoljno. <
><
><
><i></i>
RitaZG
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la LedinaMama » 16 pro 2005, 14:11

Tada je jos uvijek min. napredovanje 113g tjedno.<
><
>Prati sve znakove, ne samo vagu, vage su nepouzdane (osim onih preciznih elektronskih). Znaci, ako je beba sveukupno do
o, a dobila je "tu negdje", ne
ini se.<
><
>S 3 mjeseca vam slijedi (ako vec nije bio) skok u razvoju - pripremi se. Osim toga, bebe tad postanu nemirnije na dojci, jer ih pocne zanimati okolina. Ako se to dogodi, dojite u tihoj i zamracenoj prostoriji. Leda 24.12.2001.<
>beba 14.03.2006.<i></i>
LedinaMama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

re

PostPostao/la beogradjanka » 16 pro 2005, 16:43

Hvala vam, devojke! Malo ste me utesile! Jos nije bio pregled, tek u utorak idemo(za 3 dana). Poslednja 2, 3 dana bebica je malo nervoznija, stalno bi da ciki!! Na sat - dva mi trazi. Brinula sam da li ima manje mleka??Da nije to taj skok u razvoju? Moze neko malo detaljnije to da mi objasni? Ja posle sisanja imam da izdojim oko 60 ml, a ujutru imam vise - oko 150 do 180 ml posle sisanja.<
>Valjda to znaci da mu je dosta??Help i pozdrav! <i></i>
beogradjanka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: re

PostPostao/la Narya1590 » 16 pro 2005, 19:16

Hehehe, moja je trazila na na sat-dva nego na 15-20 minuta. <
><
>Ma ne
ini se nista. On sad raste ko gljiva poslije kise. A i treba mu mamina blizina. <
>Ja se ne bih izdajala na tvom mjestu vec bih mu dala cicu kad god trazi. I to je to.<
>Sretno i bebici.<
> Ida, 24/07/2002 <i></i>
Narya1590
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: re

PostPostao/la eli » 16 pro 2005, 19:35

ako imaš dovoljno mlijeka nikako se nemoj izdajati. izdajanjem ćeš ne samo povečati produkciju nego se može desiti da bebač sporije dobiva na težini jer od silnog mlijeka ne stigne doći do onog zadnjeg, masnijeg. <i></i>
eli
Sveta krava

pomagajte, molim vas!!!

PostPostao/la beogradjanka » 21 pro 2005, 20:42

Bili smo na pregledu za treci mesec i malisa je dobio 650 grama. Doktorka mi je rekla da je to malo i da se zacnula kad je videla njegovu tezinu. Inace joj na oko izgleda lepo i super je aktivan ali tezinom nije zadovoljna. Zakazala nam je za 7 dana jos jedno vaganje, pa ako ni tu ne bude zadovoljna da mu ubacim dohranu. Ja sam ocajna, jer bih ga zelela dojiti punih 6 meseci, imam mleka i ne razumem zasto je 650 gr za mesec dana tako malo???Kaze, trebao bi imati 6500, a on ima 6150, ali zato on ima 63 cm, a trebao bi imati 60 cm. Ali na to niko ne o
aca paznju, samo na kilograme. Inace, prvi mesec je dobio 950 gr, drugi 800 gr i sad 650. Po svim knjigama i po vasim postovima je to u nekoj granici normale, zasto njegova doktorka pravi problem? Sta mislite o svemu ovome??? <i></i>
beogradjanka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: pomagajte, molim vas!!!

PostPostao/la Lena » 21 pro 2005, 21:47

Da su se doktorici polupali loncici. Mislim da je tih 650g pik fajn za treci mjesec. Koliko sam ja proucila na forumu, sve se mame zale da su bebe u 3 mjesecu najmanje dobivale. Pocnu vise pratiti okolinu nego cicu. Ja se ne bi uzbudjivala zbog toga. Moja ima sad 4 i pol pa ima 6 kila. No mi imamo problema s alergijama i proljevima. Grgo kolovoz 2004 - studeni 2004<
><
><i></i>
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 21 pro 2005, 21:55

dobio je sasvim dovoljno za treći mjesec i odnos težina:dužina su mu idealni. za usporedbu, moja je sa tri mjeseca imala 6660g na 60cm i svi su se čudili kako je debela, tako da ove mjere koja tvoja doktorica navodi kao idealne nisu uobičajenje.<
>ako ga baš želiš udebljati, doji ga češće, tj. nudi mu i prije nego zatraži i pazi da popije do kraja, ono zadnje masno mlijeko. to možeš postići tako da ga dojiš na mirnom i zamračenom mjestu da mu okolina što manje odvlači pažnju i da mu pred kraj podoja, kad mu je teže za vuči, a one je već sit, pomogneš kompresijama dojke (pokreti slični ručnom izdajanju). <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la djecakovamama » 22 pro 2005, 10:57

Beogradjanka - ne daj se smesti<
>Dobio je sasvim OK i narastao je, a doktorici reci da manje prati graf a vise da pogleda tvoje dijete. <
>Naravno, bezveze je sad ici u ordinaciju i upustati u raspravu - to i ne mislim, vec mislim da ponajprije vjerujes u sebe - jer je s dojenjem fakat sve OK i to da ti dijete nije gladno i da s takvim stavom odes na taj pregled - mozda joj otvoris oci da smo svi drugaciji i da nema te crte/
ojke/grafa po kojoj bi bili isti (mozes joj ono u sali nabaciti da je npr tvoja sestra prohodala sa nepinu godinu a ti sa godinu i osam dana, mozda ce skontati)<
>Mislim i da je nepotrebno ovo "debljanje" koje Eli spominje, bebe iako su male najbolje znaju koliko im je potrebno i toliko u vecini slucajeva i uzmu <i></i>
Life is not about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain!

slika

slika
djecakovamama
pošla ALFAkoka u dućan

PostPostao/la Barbi » 22 pro 2005, 11:19

650 g je sasvim fino i za prvi mjesec, a kamoli za treći.<
><
>Ne daj se smesti, prati svoju bebu, po njoj ćeš najbolje osjetiti je li sve u redu. Nismo mi svi u istim gabaritima. P. 10.06.2002.<
><
><
><
><
><
><
><i></i>
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la lastavica » 22 pro 2005, 13:09

Moja nikad nije ni dobila vise. Uvijek smo bili oko 650 g. jedino je treci mjesec dobila samo 330g. Uspjeli smo se othrvati doktoricinim naputcima i ostali samo na dojenju do 6 mjeseci.<
><
> racica 2002.<i></i>
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la folne » 25 pro 2005, 20:14

Cure su ti sve rekle. 650g uopce nije malo i ako ti je beba zadovoljna nemas se sto
inuti. <i></i>
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la Podgoricanka » 26 pro 2005, 00:40

Cure su ti sve rekle-zato ne
ini!!! Njeguj svoju bebicu i narasce u pravog, velikog covjeka... <
><i></i>
slika
Podgoricanka
Suzana Slinic

Natrag na Cica, boca, žlica