Sada je: 22 srp 2026, 10:49.

Dojenje, teretana, vezbanje, solarij

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Dojenje, teretana, vezbanje, solarij

PostPostao/la ivanaCH » 13 vel 2003, 14:29

Moze li se vjezbati za vrijeme dojenja? <i></i>
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: vjezbanje

PostPostao/la Mirna » 13 vel 2003, 16:55

moze, zasto ne? Jedino ne ono ludjacko vjezbanje za skidanje kila ali to ima veze s porodom a ne s dojenjem. jesam li te do
o skuzila? <i></i>
Mirna

PostPostao/la natasha32 » 14 vel 2003, 08:14

ako stignes - svaka cast (ja jos uvijek ne stignem)<
><
>samo ne prejako vjezbanje nekih sat dva prije podoja zbog mlijecne kiseline koliko se sjecam (nije mi trebalo jer kako rekoh ne vjezbam, a kamoli nesto jako pa nisam ni pamtila previse ali mi se cini da je tako savjetovano) <i></i>
natasha32
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: Nato

PostPostao/la Mirna » 14 vel 2003, 14:50

a sta je to s mlijecnom kiselinom? Sta se stvara kada vjezbas ili iscrpljujes organizam? Aj objasni koliko se sjecas iz nevjezbanja, bas me zanima. <i></i>
Mirna

PostPostao/la Webmama » 14 vel 2003, 17:44

moze ali sve lagani tempo i ne prije dojenja, ko sto rece natasha. Najidealniji bi bio streching ili slicno, ali nikako djipsanja ili aerobik. Prvo, bole cice (imam iskustva ), drugo citaj natashu Mame&Bebe pocetna stranica<i></i>
* Snježana Mehun: "Zamijenila Hummera za Twinga, ipak manje troši..." *
* Sve što je dobro, nije nužno zdravo - kaže ona... *

TKO ŽELI POPUT MJESECA BITI IZVOR SVJETLOSTI, MORA POPUT MJESECA I DOPUSTITI DA PSI NA NJ LAJU.
Ako ne znaš kamo želiš stići, gdje god dođeš doći ćeš pogrešno.
Webmama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la eli » 14 vel 2003, 21:22

jučer sam bila po prvi put u teretani nakon trudnoće. ariana ima 4 mjeseca. vježbala sam penzionerski i dobila upalu mišiča. ne znam da li si umišljam, ali čini mi se da sumi se nakon treninga, pa sve do jutros, sise sporije punile. ima li to kakve veze? <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la sonja » 17 vel 2003, 15:08

Ja sam pocela trcati kad je Jelena imala 2,5 mjeseci. Pocela sam jako polako, po sistemu iz knjige Tijelo duh i sport, koja savjetuje vjezbanje joge prijie i poslije trcanja ( plivanja, voznje bicikla, bilo kakvog vjezbanja) i disanje na nos. Super sam se osjecala, i nisam primijetila nikakav efekt na dojenje, iako u knjizi Od jogginga do maratona pise da bi trebalo dojiti odmah nakon vjezbanja. No Jelena je tak i tak dojila svaka 2,5-3 sata. Cim je dosla zima mi se nije vise dalo ici van trcati,, pa sad samo vjezbam jogu doma. Kad zatopli evo mene opet van <i></i>
sonja
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ivastojan » 17 vel 2003, 15:23

Evo neki linkovi o tome:<
>www.geocities.com/Heartland/Hills/5483/post.htmwww.unh.edu/news/Apr02/sk_20020401
eastfeeding.htmlwww.nursingbaby.com/nursing/exerevi.htm <
><i></i>
Gabrijel 27.08.2002.
Mihael 15.03.2006.
ivastojan
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la martina » 21 vel 2003, 00:00

Moje iskustvo je takvo da vježbam aerobik od kad je Karlo navršio 4 mjeseca i nisam primjetila da mu bilo kaj smeta. Dojila sam ga poslije treninga na njegov zahtjev i uvijek je sve bilo OK!<
>Inače u klubu trudnica Sv. Duh su me uputili da mjesec dana nakon poroda mogu krenuti sa vježbanjem polako i da bilo koja aktivnost ne bi smjela biti dulja od pola sata jer ukoliko dojim stvara se spominjana mliječna kiselina pa bi dijete moglo odbiti podoj. No moje iskustvo je pokazalo da nakon treninga od sat vremena nemamo nikakvih problema. <i></i>
martina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Dojenje, teretana i sauna

PostPostao/la kimama1 » 16 tra 2006, 21:29

Podsjetite me, koji su razlozi protiv odlaska u teretanu za vrijeme dojenja i koja bi eventualno bila primjerena rekreacija za dojilju<
>Zanima me i je li odlazak u saunu ok što se dojenja tiče<
>Pusa od bivše dojilje koja je sve zaboravila <i></i>
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

Dojenje, teretana i sauna

PostPostao/la piko » 16 tra 2006, 21:59

Za odlazak u teretanu nemas nikakva ogranicenja iako se kod nekih beba moze primjetiti reakcija zbog povecanog lucenja mlijecne kiseline koje se dogadja kod intenzivnog vjezbanja, pa ako mama misli ''jako'' vjezbati treba bebu podojiti prije tjelovjezbe. I naravno unos tekucine je jako bitan.<
><
>Za saunu ne znam. <i></i>
P, studeni 2002
F, studeni 2004
piko
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: Dojenje, teretana i sauna

PostPostao/la patkica » 16 tra 2006, 22:57

Ne bi trebalo biti problema. Ovo sto se lucenja tice, mlijeka i kiselina i vjezbanja, mozda u slucajevima profesionalnog treninga i napora, sto ne vjerujem da tebe Kimama zanima Napor koji radi rekreativac nije bas nesto strasno. Mislim, i ja sam sama kad je M bio pol godine isla na aerobik (to ja sebi), i nis. Jeo je jos vise <
>Sto se saune tice - ne znam iskreno, al ne vidim di bi mogao biti problem. Eventualno, s obzirom da se topli oblozi i tusiranje toplom vodom preporuca za opustanje i lakse otpustanje mlijeka (toplina otvara kanalice pa ide lakse) - moze se dogodit da u sauni pocne curit mlijeko (to ja samo teoretiziram, ne znam zaista) - a to i nije nesto strasno <
><
><
><
><i></i>
patkica
svizac

PostPostao/la ivanaCH » 17 tra 2006, 21:35

Vidis, prijateljica (doji tromjesecnu bebu) i ja (11-mjesecnu) spremile se u teretanu neki dan po prvi put (znate koja doza entuzijazma je zato potrebna!) i tamo nam instruktorica kojoj smo slucajno spomenuli bebe rece da onda ne bi trebale trenirati jer ce se smanjiti prolaktin...tako nesto...uglavnom promijenit ce se kvaliteta mlijeka, zatim ce se smanjiti kolicina i konacno mlijeka vise biti nece... Ona otisla kuci, ja ostala, nekako nisam povjerovala... <i></i>
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 17 tra 2006, 21:50

moja je imala četiri mjeseca kada sam se vratila u teretanu. nakon godinu dana nevježbanja nisam baš bila profesionalac, ali mala je osjetila da je mlijeko manje ukusno. meni je vježbanje bilo dodatno otežano jer su mi smetale sise.<
>sauna mi se isto ne čini kao do
a ideja, zbog mogućeg dehidriranja i samim tim smanjenja ponude,osim ako mama nema viška mlijeka pa joj to i nije bitno. <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la RitaZG » 17 tra 2006, 23:32

Cure moj posao je sport i ja sam proslog ljeta bila po 8 sati na terenu i trcala,vjezbala,ma sve. Nikakvih promjena nije bilo. Mlijeko se moze smanjiti jediono ako intenzivno(znaci spremas se za body building takmicenje) treniras,smanjis unos hrane i sl.. Ovako otic na aerobik ili dizat utege pol sata, steper i sl. nis ne znaci.Samo dajte,bolje ce te se osjecat i sve. Nemojte samo bit na dijeti. Ja i dalej svaki dan raidm,ne toliko ali evo ljeto dolazi pa cu opet. Uopce se ne bojim za mlijeko evo i trudna pa se opet ne smanjuje. <
><
><
><
><
><
><
><i></i>
RitaZG
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la patkica » 19 tra 2006, 11:58

Rita <
>To i ja misilm. A usput da ti cestitam, malo me manje ima zadnjih dana na forumu, i tek sad kuzim da si trudna! Super! <
><
><
><
><i></i>
patkica
svizac

PostPostao/la Lucy25 » 26 tra 2006, 16:40

Ko bi rekao da sve te stvarcice tako utjecu na mlijeko.<
>Pa mi dojilje stvarno pola toga nesmijemo raditi, pa nam nekako dode kao da smo i trudne! <
><
><i></i>
Melani 09.09.2004.
Lara 09.01.2006.

slika
Lucy25
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

? A solarij??

PostPostao/la seashell80 » 27 tra 2006, 21:57

Solarij i dojenje??<
> <a href="www.bigoo.ws"> <i>Edited by: seashell80 at: 13/5/06 23:25<
></i>
seashell80
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: ? A solarij??

PostPostao/la ivana7997 » 27 tra 2006, 22:24

moze solarij i dojenje. <
><
>no za pocetak mozda polako ako je beba mala, ne zbog nje nego zbog promjena na kozi u trudnoci. eventualne trudnicke pjege mogle bi postati vidljivije i vece. <
><
>i ako je u solariju jako toplo, moglo bi mlijeko curiti <i></i>
ivana7997
Abundija

solarij i dojenje

PostPostao/la medica » 10 svi 2006, 16:00

Drage moje - da li se smijem ponsunčati u solariju ako dojim? Taj sam topic postavila i na Fit mami i odgovor je bil pozitivan. I tako ja pričam kod svoje kozmetičarke da namjeravam napokon nabaciti malo boje, da se prikrije ova moja mlohavost i činjenica da me sunce nije vidlo prek godinu dana zbog mirovanja u trudnoći i terapije, a ono - ona veli da sam luda. Da je velika vjerojatnost da radi dojenja, odnosno hormona koji se luče u tjelu, dođe do depigmentacije kože i da mogu dobiti fleke kojih se bu jako teško rješiti.<
>Da li je to istina i kakva su vaša iskustva.<
>p.s. samo da se pohvalimo, moje dijete je sad sa tri mjeseca udvostručilo svoju porođajnu težinu i još dodatno nabacilo 300 grama. Cica je zakon! <i></i>
medica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

solarij

PostPostao/la mamaKristina » 10 svi 2006, 21:35

Ne znam kako je sa splarijem,ali zadnje 2.5god. sam trudnica-dojilja-oboje i oba ljeta sam se normalno sunčala.lstina,navečer kad ne prži.Uglavnom,svi su se zgražali da ni minute ne smijem na sunce,da ću bit flekava ko dalmatiner,škodi bebi,ovo,ono...A na kraju svi ok. Tu i tamo imam pokoju malu flekicu,kao pjegice,al niš strašno <i></i>
T 26.9.2004.
A 30.11.2005.
mamaKristina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: solarij

PostPostao/la RoLi » 12 svi 2006, 13:35

sunce da, solarij NE. mene je teta u salonu za suncanje ostro pogledala i rekla da se to ne smije i da utjece na mlijeko <i></i>
R 10/2003
L 09/2009
RoLi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: solarij

PostPostao/la Gilmorica » 12 svi 2006, 21:41

e, da. Sad kad imam vremena (na porodinskim) nesmijem. Pak cu svijetliti u mraku <
><i></i>
e. 27/01/02
n. 23/12/05
Gilmorica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: solarij i dojenje

PostPostao/la ivana7997 » 12 svi 2006, 23:48

hm, roza, ne vjerujem da tvoja kozmeticarka ima bolje informacije od LLL-a, ha?<
>jer evo sto oni kazu o tome:<
><
>Quote:There is no evidence that the nursing mother’s use of tanning beds has any effect on her
eastfeeding baby.<
><
>dakle, dojenje i solarij moze. pripazite jedino na eventualne promjene na kozi jos od trudnoce, ne pretjerujte i racunajte na to da toplina siri mlijecne kanalice.. <i></i>
ivana7997
Abundija

PostPostao/la RoLi » 13 svi 2006, 15:40

vidis, vidis. drago mi je to cuti... sad znam za drugi put... i ja sam imala zelju da ne svijetlim u mraku ali me teta otpremila... <i></i>
R 10/2003
L 09/2009
RoLi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Schlatka » 13 svi 2006, 19:54

Baš sam to htjela cuti... planiram i ja na solarij... treba malo potamniti. <i></i>
Take my advice. I don't use it anyway...
Schlatka
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la watani » 16 svi 2006, 22:44

ja sam dosta citala o vjezbanju tijekom trudnoce, ali o vjezbanju nakon poroda se uglavnom misli na “kada najranije poceti“ i sl. jako malo se prica o zenama koje doje i vjezbaju. uglavnom se svugdje spominje ta mlijecna kiselina.<
>e sad, malo o tome, kad si razmislim: mlijecna kiselina se stvara u anaerobnom energetskom ciklusu, a to bi bilo ptprilike kada se vjezba na vise od 80% maksimalnog pulsa za dob (sad da to bas ne objasnjavam: kad se do
o uspuse i pocne nestajati daha ). a onda nastane i muskulfiber. po toj logici, ako se bilo kakva tjelesna aktivnost izvodi umjereno, tak da se previse ne umori i bez nekog velikog naprezanja, zaparavo je sve ok. i dok god nema muskulfibera, nema ni tih mlijecnih kiselina pa ih nema ni u mlijeku i sve do
o. <
>a za saunu bas nisam sigurna da bi to bilo do
o-iskuljucivo zbog moguce dehidracije. svako samo za sebe mozda da, ali u kompletu ja ne bi isla. mislim, sad bu ljeto pa se bumo znojili i previse. <i></i>
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la sirenam » 19 svi 2006, 14:19

Ja bila tri puta,dojim naravno, i sve ok. <i></i>
sirenam
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la medica » 20 svi 2006, 20:24

E super. Prvi su me odgovori obeshra
ili, i naravno svim sam mamama u šetnji rastrubila da se nesmemo lampat, a kad ono - ima nade za nas. Naime, ja se tješim da bum bolje izgledala s farbicom, da bu se kolko tolko prikrila kruta nam istina...... nezategnute kože, celulita, strijica i sličnih divota... <i></i>
medica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Gilmorica » 23 svi 2006, 15:34

Bas sam pitala jednu kozmeticarku za savjet, i ona kaze da je UMJERENO koristenje solarija cak i do
o jer ono stvara melanin, koji je dobar jer (nemojte me drzati za rijec) pomaze u stvaranju ili preradi kalcija, za kojeg imamo dodatnu potrebu tijekom dojenja. Uglavnom, umjereno je do
o! <
><i></i>
e. 27/01/02
n. 23/12/05
Gilmorica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 53 gostiju.