Postao/la Dinkic » 08 kol 2006, 23:22
Quote:gleda se sto u biti dijete ne moze i da mu se u tome pomogne da bude kao i ostali.<
><
>Feblu, nazalost kod nas, odnosno bar mi nismo do sada dozivjeli od strucnjaka da kazu kako pomoci, nego se snalazimo cesto kako znamo, citamo, pitamo, razgovaramo s drugim roditeljima i onda pokusamo sami nesto po tom pitanju napraviti. Nor. mama dijete vam muca ... naravno panika sto kako, a moje dijete taman krenulo s govorom rijeci s dva sloga i jadno
zi jezik nego misli i ponavlja,...mala uputa prijateljice logopeda-mama samo polako i razgovjetno ponovite sto je dijete reklo i bez panike,...stvarno nakon nekog vremena nikakvog ponavljanja istih slogova po nekoliko puta. <
><
>Ovo iskustvo o kojem pises postoji u jednoj skoli u kojoj su integrirana djeca s poteskocama sluha, uglavnom djeca s ugradjenim puznicama (posebno nakon velike akcije prije par godina kad je jako puno djece u kratkom roku dobilo puznice). Oni imaju zahvaljuci velikom zalaganju grupe strucnjaka za sluh i roditelja u redovnoj skoli mogucnost da ih se ne pita usmeno nego samo pismeno. Naime mnogi od njih jer su nesto kasnije dobili puznice nemaju bas do
o razvijenu ekspresiju odnosno nije im govor razgovjetan dovoljno te imaju samo pismene testove i provjere.<
><
>Vjerojatno bi se koristenje kompjutera kao oblika nadomjesne komunikacije kao sto kazes trebalo puno vise koristiti. Cinjenica je da se kod nas rijetko pribjegava nadomjesnoj komunikaciju koja moze biti zaista s toliko mogucnosti da se skoro za svakoga moze naci neki oblik pomoci.<
><
>Ovih dana je bio veliki kongres o nadomjesnoj komunikaciji u Dusseldorfu i opet se pokazalo da se stvarno pruzaju fantasticne mogucnosti na tom podrucju. <
><
>Mi smo zahvaljujuci nadomjesnoj potaknuli govor kod naseg sina, naucili pojam recenice, recenica nam je sve duza, ucimo nove rijeci, pricamo price, o
adjujemo nasu svakodnevicu. <
>Neki dan je pao i naravno razbio koljeno, i krv je curila i bolilo ga je, tata je dao prvu pomoc (ciscenjem rane i spricanjem sprejom), .. bio je pravi mali bolesnik. Cijeli dogajdaj je pricao u kratkim recenicama, a kad smo napravili prave recenice (duze s 4-5 rijeci), pa smo to citali po slicicama, pa smo pazili reci npr. trcao sam preko parkiralista ili pao sam na beton ili tata cisti koljeno od krvi,... tako smo ucili i sam, preko, na te od, a i gramatiku, Ovo nase je za vas tako prejednostavno no to je nasa svakodnevica. Ma imamo mi i kompjuter za ucenje i vjezbanje, ali opet jako jednostavnih stvari.<
>Mi imamo jos dvije godine do skole i toliko toga jos moramo nauciti da me ponekad uhvati malo panika, no onda bistru glavu i ucimo, jedino tako se mozemo spremanti za skolu koja svi kazu je veliko
eme. Meni je skola bila pjesma, no sada moramo sve pojednostaviti, sve pribliziti.<
><
>U zadnje vrijeme mi su dosla dva tri clanka kako nasa djeca s DSom, njih cak oko 10% ima dijagnosticiran i autizam odnosno neki od PDD (Pervasive development dissorder) u koji su u USA uvrstili: autisticni poremecaj, ret sindrom, djecji dezintegrativni poremecaj, Aspergerov sindrom i nespecificni pervazivni razvojni pormecaj. Kako kolegica s posla ima djecaka s PDD (koji tocno od gore navedenih neznam) no dosta cesto razgovaramo sto oni sve rade i izmjenjujemo iskustva. Djecaku je s oko 2-3 godine dijagnosticiran PDD.<
><
>Kako ste vi primjetili? <
><
>Koliko pisete obje o mogucnostima svoje djece to su ogromne razlike u odnosu na sina moje kolegice. <i></i>
F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."