Postao/la eli » 30 srp 2005, 23:50
ne, nadovezala sam se na kimicin opis njene kćeri koja je razumno dijete, tj. dijete koje želi saslušati i uvažava objašnjenja. a to sa hranom sam navela kao primjer da svaki roditelj ima neki aspekt odnosa sa djetetom u kojem ne može ubjediti dijete da posluša. naravno, kod jela, lošeg spavanja, obične dječje nervoze "po guzi" nema smisla.<
>bit topica je pristup, no svako dijete u svakoj situaciji traži drukčiji pristup. "po guzi" je zadnja stvar koju koristim i samo u iznimnim situacijama. jednom se desilo da sam morala tako reagirati zbog njenog inata koji bi je mogao stajati zdravlja. na stubištu mi je prijetila (nakon što sam joj rekla da ne dira prljave stepenice, skupljaju se i pljuju neke poludžankoze) da će ih polizati. i nakon molbi i natezanja izvršila je prijetnju. više to nije ponovila.<
>kod nas je problem agresija prema meni i to što nemam autoriteta. agresija jenjava. dal zbog jedne "po guzi" kad pretjera ili zbog odrastanja, ne znam. provela sam sate, dane, analizirajući svoje ponašanje, eventualne greške, kojih je bilo i bit će, no nisam došla do pravog razloga njenog ponašanja. vjerojatno bi neko drugo dijete drukčije reagiralo, no moja ima karakter koji se teško opisuje. voli biti šefica, borbena je (ne samo fizički), od rođenja ima ono što se naziva jaki instinkt za preživljavanjem (puno je sisala, bljucala, glasno plakala čim bi je spustila iz ruku), često se ponaša slično dominantnom psiću iz legla (koliko to na prvi pogled ružno zvuči, znaju oni koji su doma imali okote pasa na što mislim), odmjerava snage sa sebi ravnima (tu je mama najčešći objekt), podmiče granice, strašno je ljubomorna na mene i uvijek moram biti samo njena (ne dao bog da dignem drugo dijete ili životinju)...<
>s druge strane, draga je i zadnjih pola godine jako mazna, šarmantna, puna duha i humora,
bljava, hvalisava, prihvaća nepoznate, dijeli svoje igračke, ali uzima tuđe, nježna je prema bebama i životinjama... <
>proći će.<
>odplovila ja sa teme. <i></i>