Yayo - mi uvijek inzistiramo (i na drugim područjima) da se stvari nazovu pravim imenom (tu već dugo preodgajamo baku tj. sveki jer je ona sklona malo muljati, slagati i tako). Tako da u kuhinji vlada kruta stvarnost
Što se miksanja tiče, moji (oboje) su sa nekih godinu dana već jeli gnječeno, sitno sjeckano... pa zato su im zubići izrasli da mogu grickati

Sreća pa im to nije bio problem, oboje su bez problema prihvatili hranu koja nije miksana.
Uz jedenje u pravilu nema dodatnih aktivnosti (osim što vole da je uključen radio, to je full ok). Ponekad se zalomi, ali vrlo rijetko. Ako vidim da kreće prema navici, prekidam to.
I nema naganjanja sa žlicom oko stola i po kuhinji (to isto baka voli raditi). Ali nema niti prisile. Nikad ih nismo silili da jedu. Ako je baš frka, ponudimo im nešto drugo (ako ima), ali i to rijetko (npr. kad su bolesni i sl.)... u pravilu ako ne pojedu dobro, ogladne pa nadoknade u sljedećem obroku.
Jedino povremeno primjenjujemo metodu mita i korupcije, tj. da se slatkiš može dobiti samo poslije dobro pojedenog ručka. Iako često kažem Mi da se ne jede zato da bi se dobila nagrada, pristajem na tu igru jer tako ipak pojede i ponešto dobroga
To ima za posljedicu da se Martin navukao na slatko poslije ručka (ide prema ormariću gdje stoje slatkiši, pokazuje ručicom i viče "Nada, nada" (nagrada).
Tako je Martin prije probao raznu hranu, posebno tu mislim na slatkiše i neke namirnice koja baš i nisu nešto, tipa hrenovki, jer smo sve rjeđe uspijeli odolijevati njegovoj želji da jede isto što i seka.
Dakle, slatkiši su nam postali svakodnevica, čini se da je teško drugačije, ali pazimo da je to pod kontrolom, dakle poslije obroka, ne navečer (inače nema teorije da zaspu u nekom razumnom roku) i slično.
Masko - iz moje perspektive je jedenje jogurta i sireva super ultra dobro... pa ako malena to hoće, nije mlijeko presudno (mislim ja).
Heidi - ja i odbijene namirnice redovito nudim. Poznavajući dječju hirovitost, nekako računam s tim da, kako je neka namirnica došla na njihovu crnu listu, s nje može i sići