Sada je: 20 svi 2026, 18:41.

terapijski pas I

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

pitanjce

PostPostao/la martina mama » 09 sij 2007, 02:12

ne znam imate li vi ovakvih situacija, ali nama je najveci problem sto ovdje samo nekoliko ljudi iz grada vodi pse u setnju. ostali lijepo puste pse da setaju sami, obave sta imaju, malo se zabave i sami se vrate doma. tako mi na putu nailazimo na situacije da nam se pristekaju psi koje mi u principu moramo otjerati jer su voljni slijediti nas pola sata. spok je dobar i uglavnom nema ispada, ali ga pas iza njega stalno dekoncentrira. ono sto mi radimo je da pokusavamo otjerati pse, ali nije bas lako kad ti se pristkaju dva ili tri psa. mene je strah situacije kad ga marta vodi sama iako nam se do sada to nije desilo jer psi obitavaju uglavnom na rivi, a marta vise voli setati po gradskim ulicama i pjaci.
[/img]
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la VIPmama » 09 sij 2007, 09:42

ne znam kaj bi ti rekla, to je problem i nama i mi ih tjeramo, a psicu "treniramo" da ih ignorira.

a da ne govorim da smo od valjda tridesetak pasa u kvartu, uz još dva vlasnika jedini koji čiste za psom :dunno
pa se ponekad pitam je li bolje pravit se blesav pa sutra stati u isto to g...., ili kupit za svojim, pa stat u tuđe :roll:
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

nisi me puno utjesila

PostPostao/la martina mama » 10 sij 2007, 01:33

eto, upravo to i mi radimo. a mislim da smo jedini u gradu koji kupe govanca za svojim psom. mislim, meni je to ok, a marti zabavno. sjecam se srednje skole kad sam ljeti isla u perugiu uciti talijanski. moj prvi dojam o perugi kao gradu je bio da je sva puna govana od pasa. bila sam tamo ponovo koju godinu prije nego se marta rodila. grad je bio zacudjujuce cist. ljudi su valjda prije skuzili da je zgodno imati kucnog ljubimca, ali druga faza je kad skuzis da se ta ideja ne mora svima svidjati i da za psom treba kupiti kao i za sobom. eto, dobro je da vise ljudi ne kakaju po parkovima. sad jos ide da za psima pocmu kupiti po gradu. mene bi bilo sram ostaviti za psom isto kao sto me sram baciti smece na pod.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 10 sij 2007, 17:51

Moja obitelj čisti po parkovima za Tiom i zbilja nije problem; ona jede vrlo kvalitetnu hranu, tako da govanca ne smrde i vrlo su konzistentna, pa se lako pokupi s vrećicom.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la VIPmama » 13 sij 2007, 21:15

dobili smo poruku vrtićkog pedagoga, da NE dolazimo po F s psom :roll:
inače, niti ne dolazimo, nego smo bili na god. tri dana pa smo dolazili za redom dan za danom. I on je ODUŠEVLJEN kad s njom dođemo, glavni je u društvu (što i je jedan od problema )i sl.

I sad, reagirati ili ne (s obzirom da inače s njom dolazimo vrlo rijetko - godišnji, bolovanje i sl., i s obzirom da on nije u invalid. kolicima ili vidljivim oštećenjima)? I ako da, kako?
Inače, mislim da je to trenutno ono čega su se ulovili jer jedno vrijeme s njim nisu imali problema, a zamjerili smo im se radi jedne druge stvari : :svadja
Vrag nosi Pradu
VIPmama

PostPostao/la nadicab » 14 sij 2007, 01:21

Ja bih tražila objašnjenje jer po zakonu Tili može i treba ići tamo gdje je F.
A uvijek ih možeš preveslati - Tili čeka pred vratima, a djeca će se sjatiti oko nje bez imalo ustručavanja.
To koliko Denisu raste važnost kada je s Tiom, mislim da ne treba niti pričati :3srca
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la VIPmama » 15 sij 2007, 10:04

jer po zakonu Tili može i treba ići tamo gdje je F.

za ovo sam se i ja htjela ulovit, ali čini mi se da u zakonu ne piše njegov problem.
a drugi problem je što mm misli da su oni u pravu :dunno :drink :conf
badava ja objašnjavam, on misli da ona može gurnuti neko dijete ili tako nešto, pa da ćemo mi odgovarati :dunno

problem je, čini mi se, što ona njega ne sluša kao mene, a on ne želi slušati upute :svadja
Vrag nosi Pradu
VIPmama

PostPostao/la alexandra » 15 sij 2007, 16:41

zakon je radjen za pse vodice slijepih pa je prosiren na rehabilitacijske i na terapijske pse - njih su ionak poceli dresirat tek prije 2 godine, a zakon je donesen devedeset i neke.

ona ima pravo uci u vrtic, e sad ak ne slusa malo je kompliciranije.
moj sasvim osobni stav - ja ne vodim taru tamo gdje sasa nema "koristi" od nje. ne vodim je u bolnice jer je to meni prekomplicirano, narocito ak je u pitanju bolest, a ne pretraga plus kaj je sasi ipak bitnije da smo s njom tata i ja nego tara. moram je odvest pedijatrici jer ona inzistira na tome, a tam pak nisu bas prebolesna djeca. ne vodim je u restorane (zatvorene) jer bi tara krepala od iskusenja i umrla od tuge kaj nemre pojest svu hranu sa svih stolova. :mrgreen:
no pred vrtic bi je sigurno vodila i pokefala bi se s tetama. jedna je stvar ako se neko dijete panicno boji psa, ali ovako, bez veze. tilinasvrha i jest ta da preko nje dijete postane centar paznje i "glavni". sasa ne prica pa djeci nije napeta, jer ne znaju sta bi s njom nakon par minuta. kad je s njom tara, klinci se roje oko njih dvije i ne odlaze pa tako stignu uspostavit i kontakt sa sasom, tj. ja imam vremena objasnit im. a sasa je "glavna" jer tako mala ima bas svog psa.

nazovi u udrugu i neka ti isprintaju kakvu citabu. pa, ako ti se da, kreni u mali fajtic s vrticem, tako ste tamo jos kratko vrijeme :mrgreen:
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la VIPmama » 16 sij 2007, 11:48

alex - ona mene sluša, mene nije strah bilo gdje s njom :dunno
i isto je ne vodimo baš svugdje svugdje, nego isto kao i vi :5

ali u vrtiću F ima direktnu korist od nje :dunno djeca se ne boje, dapače. budući rijetko idem s njom, sada ću se samo pripremiti, a spomenut ću im psa, kad budem rješavala trenutni problem koji imamo s vrtićem :baba
Vrag nosi Pradu
VIPmama

PostPostao/la nadicab » 16 sij 2007, 14:41

Potpisujem Alex - mi vodimo Tiju kada nama nije to teško, a Denis ima koristi od toga.
Kada Denisa skinu s infuzije, dovest ću Tiju i u Klaićevu jer mi je rekao da mu onajako fali, ali sigurno da neću ići s njime na odjel ili u sobu, nego ću je dovesti pred odjel i njega na rukama izvesti na hodnik da ju pomazi i da si udovolji želju.
O oduševljenju djece kada Tija dođe u vrtić, neću niti pričati :1 Lani je Tija s nama bila i na završnoj predstvai i poslije se svako dijete htjelo baš s Tiom slikati.
Ja sam sredila da Udruga održi predavanje o terapijskim psima i u vrtiću i u školi, pa su se sve strane složile da je to jako dobra ideja :nana
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la alexandra » 16 sij 2007, 16:00

vis, nadica je uvijek ekspeditivna pa je rijesila i predavanje. velim ti mozes cak ak ti se ne da samoj natezati s vrticem reci miri u udruzi da ih ona nazove. a onda im ne bi bila u kozi. :mrgreen:

skuzila sam da tebe tili slusa, a tm-a malo manje, al ni to nije bitno, bitno je da se nitko od klinaca ne boji i bitno je to kaj i sama kazes - da fran ima korist od nje i od cijele situacije. zato ih operi, bezbrizno.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la VIPmama » 17 sij 2007, 09:31

:stara
kaj bih ja bez vas :3srca
:vi
Vrag nosi Pradu
VIPmama

spok u vrticu

PostPostao/la martina mama » 23 sij 2007, 00:14

tek prosli tjedan smo potpisali ugovor za vrtic i ja nisam htjela nista forsirati za dovodjenje spoka u vrtic. onda sam razgovarala s tetom da napravimo projektic predstavljanja spoka kao martinog terapijskog psa. isla sam i kod ravnatelja i s njime razgovarala. uglavnom, svi su se slozili. doma samo radili veliki plakat. marta je odabrala boju, dala ideju. ona i spok su crtali plakat. marta je ostavljala otiske desne ruke, a spok sape.
nalijepili smo slike marte i spoka i sve nekako slozili da ispadne kao jedna prica. marta je odabrala naslov i sama ga napisala. uglavnom smo radili pet dana i danas je svecano donijela plakat u vrtic. djeca su se izbezumila jer je plakat upadljiv, lijep i cijali je dan netko bio pred plakatom. napravili smo i pozivnice u obliku psece kosti na kojima je marta pozvala svoje prijatelje u setnju sa spokom. kad bude lijep dan, dovest cu spoka i marta ih svih vodi u setnju.
projektic je odusevio pedagogicu, novu psihologicu, tete, a najvise djecu. u petom mjesecu ima neki susret vrtica u makarskoj pa ce nas vrtic prezentirati ovaj projekt. poslikat cemo i setnju i dolazak spoka u vrtic i to je to. eto, izgurali smo i taj dio.
marta je odusevljena, glavna je faca u grupi i sto je najvaznije, ona je sve smislila i napravila.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la OKA » 23 sij 2007, 01:28

Prekrasno :3srca Jos kad bi nam i plakat mogla uslikati pa pokazati ovjde ?
OKA
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la VIPmama » 23 sij 2007, 11:32

martinamama - svaka čast :5

mi u našoj srediti nismo baš naišli na ovacije. Ne kažem da imamo velikih problema ali nas gledaju kao ovi stalno hoće biti nekaj posebno :roll:
Vrag nosi Pradu
VIPmama

plakat

PostPostao/la martina mama » 23 sij 2007, 14:47

plakat nisam bas slikala, ali cu sutra ponijeti aparat kad odvedem martu u vrtic. vec bih ja bila neke slike stavila, ali sam zatupila i ne znam kako se stavljaju slike da ih vidite ovdje. moram angazirati muza, a on bas i nema vremena.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

re

PostPostao/la mamaizsplita » 23 sij 2007, 15:45

martina mama, super !
a narocito me se moram priznati dojmilo ovo

ona je sve smislila i napravila.

ma cudo jedno od djeteta vi imate :3srca
mamaizsplita
Samo sam naišla
Samo sam naišla

nije uvijek lako

PostPostao/la martina mama » 24 sij 2007, 02:20

nije uvijek lako s tim cudom od djeteta. marta ima krasnih ideja, ali za realizaciju ideja, najcesce trazi nasu pomoc jer su morske. cesto se nadjemo na mukama kako realizirati stvari. i kod plakata je pas trebao ostavljati otiske sape na papiru. spok je malo plasljiv i cak i lokve preskace, ne voli bas vodu i sad zamisli kad mu umocis sapu u crnu temperu i onda ga zoves da dodje na isto tako nepoznati crveni hamer. uglavnom sam ga ja morala drzati da ne pobjegne. kasnije smo cistili sapu, ali je spok uspio pobjeci na tepih i ostaviti tragove sapa na njemu. nisam ih jos ocistila. :bye
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 24 sij 2007, 23:24

ne znam kak vaši psi, ali moja Tia je takva milagera kod odabira mjesta za svoj piš-piš: to mjesto ne smije biti
- mokro
- blatno
- bučno
- da je drugi ometaju
Tak da su nam vlažni periodi strašno frustrirajući za nju i za nas :(
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

spok

PostPostao/la martina mama » 25 sij 2007, 01:55

spok isto nije ljubitelj kise. nama je sandra rekla kako oni taru vode vani bez obzira na vrijeme. kad spoka odvedes u setnju po kisi, on jedva ceka domoci se parka i stati ispod nekog stabla. inace isto pisa samo na par mjesta u parku.tako i kaka. samo di je odabrao. pustimo ga s lajne pa nek si nadje mjesto koje hoce.
sto se tice vode, ja bih bas voljela da se spok voli kupati, ali sve mi mirisi na to da i nije bas ljubitelj vode. vidjet cemo kad dodje ljeto hoce li se htjeti kupati.marti bi to sigurno bilo drago.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 25 sij 2007, 09:25

jučerašnja večernja scena: vani puše, pada nešto između vjetra i kiše, ja se smrzavam, a milostiva s gađenjem njuška mokru travu :baba
Na kraju je jedva našla mjesto ispod borova gdje je bilo manje blata i tu je odradila samo piš.
Mislim, stvarno!!
Tia se isto ne voli kupati u moru, ali mislim da će se ove godine to ipak promijeniti :cool
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la faith » 25 sij 2007, 10:43

Evo jos izbirljivih "pisaca". Mene u uvjetima kise i snjega stvarno uhvati ludilo kad Aron bira gdje bi obavio svoj pis-pis. Pa ne valja trava, pa ne valja bez trave, pa mozda ispod drveta, pa onda ne... i tako u nedogled. Jedina dobra stvar koju sam ga naucila kad mi je frka doma i kad sam sama s klincima odvedem ga ispred kuce, tu je uski pojas travice, pokazem mu keksice i ponavljam pis-pis, i stvarno to obavi, a ja sva ponosna na njega. U dvoristu nase kuce bi isto mogao to obaviti sto se nas tice ali gospodin jednostavno nece. Zato se nadam da nece biti puno ovakvih kisno-snjeznih dana.
Pusa svim pasoljupcima. :3srca
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

nije da se hvalim

PostPostao/la martina mama » 26 sij 2007, 01:10

kako bi sandra rekla, a sad cu se ja malo hvaliti nasim spokom. spok pisa i kaka na komandu, bez pogovora. potrazi on svoje mjesto, ali samo se provrti. obavezno ga nagradim za jedno i drugo. to je super jer kad marta odluci skupljati govanca, nema da nece kakati.
za ljeto i navlacenje u more spremam poseban tretman. ako treba, sniclama cemo ga namamiti u more. skakat ce on nama i plivat. i ronit. jadan, upala mu je loptica u more i jos se vidi. on jadnicak svaki dan ceznutljivo gleda di mu je omiljena loptica, ali je more jako strasno.
on je inace dozivio sok kad je vidio more. prvu je vecer kad smo dosli jako puhalo i more je bilo uzburkano. jadnicak nije znao sto se dogadja. sta ce nas kontinentalac kad nije vidio more. sad kad ga setamo gleda svoj odraz, naculi usi na sum mora i sve mu je cudno. jednu je vecer upao u more jer je preskocio zid iza kojeg je more. nije mu bas bilo milo.

inace nas je danas u setnji presrela jedna cura koja je socijalizatorica dva psa. zena je vozila i kad nas je vidjela, zaustavila se nasred ceste, zakrcila promet i izasla da nam se javi. super da ima i socijalizatora u splitu. tako se buduci psi mozda i nece bojat mora. :bye
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la faith » 26 sij 2007, 06:16

Joj martina mama sad si me podsjetila na aronov prvi susret s valovima. Nije se bojao mora dok nije vidio valove. U mirno more bi usao pazljivo i polako, ali poslije se dobro izludirao. Ali valovi... to je bila ludnica, sav se uznemirio i to je bio jedini put da je zalajao, valjda od straha.
Bude se spok naucio na more, samo puno strpljenja i bit ce veliki plivac. :3srca
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PITANJE O CJEPIVIMA

PostPostao/la martina mama » 07 vel 2007, 02:05

DSanas sam u gradu vidjela obavijest od veterinarske stanice trogir da se u cetvrtak i petak obavlja obavezno cijepljenje pasa protiv bjesnoce i ehonokokoze. To me ponukalo da pogledam u spokovu knjizicu. Vidim da su mu oba cjepiva istekla u osmom mjesecu 2006. Znaci da bi ga trebalo cijepiti. nama je zoki rekao da ga u trecem mjesecu vodimo na cijepljenje. Sto je sad ovo? Ja mislim da ga ionako trebam cijepiti pa ga mislim voditi u cetvrtak ili petak ovdje u trogiru. Sad gledam i ostala cjepiva i tu nista ne razumijem. Vecina njih je istekla, ali ne razumijem o kojim se cjepivima radi? Hocu li zahtijevati cijepljenje i tim cjepivima ili je to to sto bi trebalo ici u trecem mjesecu? ne znam jer nijedno cjepivo nema taj datum, a zokija ne mozemo dobiti. Kreso ce pokusati ujutro. Ako ga ne dobijemo, ja vodim spoka u cetvrtak na cijepljenje. Sto vi mislite?
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la faith » 07 vel 2007, 06:48

Martina mama, probaj svakako dobiti Zorana, ako ne dobijes njega nazovi u udrugu i trazi Masu ili im jednostavno objasni problem pa ce ti netko reci sta da radis. Ako je Zoran rekao da cjepite u 3.mj. onda svakako treba vidjeti zasto je to rekao. Nama je u 3. mj. tocno godinu dana od zadnjeg cjepljenja i onda idemo i to obaviti. :3srca
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la VIPmama » 07 vel 2007, 10:39

rekao je u trećem mj. vjerojatno jer je do 31.3. zakonska obveza cijepiti psa.
a to što nije prošlo godinu dana od zadnjeg cijepljenja, to vet. inspektori ne fermaju (bar je moje iskustvo takvo)

nama isto izlazi u trećem mjesecu, al mi ćemo to ići obaviti u veljači.
Vrag nosi Pradu
VIPmama

evo ovako

PostPostao/la martina mama » 07 vel 2007, 15:30

dobili smo zorana. po zakonu psi se cijepe svaku godinu iako cjepiva traju dulje. rekao nam je da ne idemo u trogiru nego kod jednog privatnog veterinara u splitu kod kojeg ide i chip, vodic koji je u splitu. eto, tako cemo u trecem mjesecu obaviti sve u splitu, a ovo u trogiru izignorirati.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Dobri andjeo » 07 vel 2007, 21:43

e to sam ti bas htjela reci da neides u trogir k ovim obicnim mesarima... bar je takvo moje iskustvo uvijek bilo. uvijek smo isli privat cijepiti psa a ne k ovima bezveznjakovicima u ambulantama, pol pasa ozljede :ne
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la nadicab » 07 vel 2007, 21:59

mi preživjeli njen 1. proljev kod nas i na kraju ipak otišli veterinaru na injekcije i na posebnu hranu. Cijena - oko 500 kn s popustom :eek
Srećom da je to tek 1. put
Kada su joj vadili krv iz noge, toliko se jadna tresla da je čak i vetrinarka se sažalila nad njom. mm ju je morao unositi kod veterinara, a tek u ordinaciju :roll:
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.