zatim se dijete poljubi u celo i pozeli mu se laku noc i dijete bi trebalo spavati, ako ne spava, ostavis ga da place tri minute, pa tek onda udjes, pa sve tako, s tim sto povecavas intervale cekanja do 10 minuta...nakon izvjesnog vremena dijete treba shvatiti da mu je plakanje nepotrebno i da je vrijeme spavanja....
u sobu se ne smije trcati na svako djetetovo migoljenje, ne smiju mu se davati sto ti ja znam bocica s mlijekom, ili cuca, ne smije ga se vaditi iz kreveta, a kamo li prenjet u roditeljski krevet itd....
oprosti, ali meni je to uzasno okrutno. moram se slozit s krumpiricem, nema se tu sto uciti; ono sto roditelj, po meni, treba uciniti je pobrinuti se da se dijete osjeca dovoljno sigurno, opusteno i zadovoljno da lijepo, u miru zaspe. a kako to postici, ovisi o djetetu, njegovim potrebama, tome kako se osjeca u svom krevetu/sobi/domu....
mi smo imali razlicite faze, ali uvijek smo se prilagodjavali djetetovim potrebama i onome sto je on zelio, sto ga je smirivalo i cinilo da se osjeca sigurnim i zasticenim.
u zadnjoj fazi to je bilo da jedan od nas (tata ili ja) sjedne s njim na nas krevet, drzi ga u narucju, prica/pjeva/sto li, on zaspe, mi ga prenesemo u njegov krevet i to je to.
onda je dosla moja mama i prvu vecer on je pristao (vrlo rado) da ide s njom spavat. a moja mama ni 5 ni 6 nego djecacica stavila u njegov krevet, pokrila ga, popricali malo i dijete zaspalo! i od tada je tako.
ocito mu je bilo vrijeme da pocne s tim, i to je ono sto ti hocu reci; pusti dijete da odluci kada ce mu i kako odgovarati, sve ce to doci na svoje, a u medjuvremenu ti mozes njemu lijepo objasniti da bake nunaju, a ti radis nesto petnaesto, sto vec zajedno smislite. dovoljno je velik da se s njim mozes dogovoriti. ja bih, na tvom mjestu izbacila par prijedloga i dopustila njemu da odluci sto mu pase, tako da zna da ima utjecaja na to kako ce zaspati.
PS i ne vjerujem da si igdje pogrijesila, a jos manje da je i za sto kasno: svako dijete napreduje svojim tempom, tako ce i tvoj sincic doci u fazu da mu je jednostavno vrijeme da zaspe sam. ne brini.