Sada je: 06 lip 2026, 02:43.

Kako ih uspavljujete?

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Kako ih uspavljujete?

PostPostao/la RIBA » 23 sij 2007, 13:07

Ja imam veliki problem sa svojim dvogodišnjakom.
Čuvaju ga bake (hvala Bogu na bakama), pa smo prije godinu dana imali faze masturbiranja - o tome bih mogla storije napisati jer traju i dan-danas - pa je bakama djeteta bilo žao jer se jako oznojio. Tako da su ga uspavljivati počele nunanjem jastuka. I eto veselja koje još traje i samo se nadam da to neće potrajati do škole! :mrgreen:
Sinoć sam (ma ne samo sinoć) poludila skroz. Nunala ga ja sat i pola dok se gosp. muž nije uspio probuditi u drugoj sobi i doći nas vidjeti, pa je onda još on "nunao" 15 min. dok mali gospodin nije udostojio zatvoriti svoje okice i zaspati.
Kakva su vaša iskustva, koliko traje to uspavljivanje, na koji način?
Napominjem, nikada nije imao bočicu niti varalicu, ima samo svoju dekicu, ali koja nije "dostojna niti dovoljna" da bi samo uz nju zaspao. Ako ga samo ostavim u krevetiću, plakat će i nemam srca ostaviti ga tako. Vjerojatno sam negdje pogriješila i bojim se da je kasno za ispravljanje grešaka. Oprostite na dužini teksta.
Pomagajte savjetima.
Želim samo zdravlje, djeci, sebi i svojima, sve ostalo se može kupiti....
RIBA
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Maslacak » 23 sij 2007, 15:50

Mislim da je dijete od 2 godine preveliko za uspavljivanje nunanjem.
Do nedavno Juli bi se uspavao dojeci- ali kako smo prestali sa dojenjem- uspava se sam.
Najce4sce odemo svo troje ili samo nas dvoje u krevet- pokrijemo se i ispricamo pricu , ugasimo svijetlo i spavamo! Njemu nekad treba vise vremena- ali ne ustaje se i ne pali svijetlo.

Dnevno uspavljivanje- pustim mu najcesce crtic ili odmeo na krevet- ispricamo pricu i on zaspije.

Nisam razumjela prvi dio posta- on se uspavao masturbiranjem? Ali su se onda bake umjesale i pocele ga nunati?
Mislim- ako to njemu pase da ga treba pustiti i da se sam tako uspava.
Zadnja izmjena: Maslacak; 24 sij 2007, 01:07; ukupno mijenjano 1 put/a.
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 24 sij 2007, 00:50

Mislim da je idjete od 2 godine preveliko za uspavljivanje nunanjem.
Do nedavno Juli bi se uspavao dojeci- ali kako smo prestali sa dojenjem- uspava se sam.
Najce4sce odemo svo troje ili samo nas dvoje u krevet- pokrijemo se i ispricamo pricu , ugasimo svijetlo i spavamo! Njemu nekad treba vise vremena- ali ne ustaje se i ne pali svijetlo.

samo dodajem,malo se buni i mi odemo kada čvrsto zaspe,al u biti je ovako
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la RIBA » 24 sij 2007, 13:00

Cure, slažem se s vama da je dvogodišnjaku već vrijeme da drugačije nauči spavati, zato sam se i javila ovdje.

Da, bake su mi "priuštile" to nunanje, jer kao što rekoh "bilo im žao djeteta da se tako oznoji dok radi - ono". Kriva sam ja što nisam to sasjekla u korijenu, što sam to uopće dozvolila, što nisam ih uvjerila da je dječja masturbacija nešto sasvim normalno, da to i druga djeca rade, ali u to vrijeme sam krenula na posao, one su ga ostale čuvati i stvarno sam s njima zadovoljna, osim tog uspavljivanja.

Postepeno pokušavam odviknuti ga od toga, pričam priče, pričam svašta, skrećem pažnju kroz razgovor na nešto drugo samo da ne ponavlja "nunaj, nunaj". Mislim, skužila sam, to njemu jednostavno paše i sviđa mu se...

Nadam se samo debelim živcima da i to izdržim....

Tako vam je to, drage mame, kad ste "starija mama"...
RIBA
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la dimnjacarka » 27 sij 2007, 17:48

Nisam starija mama (bar ne po iskustvu), ali isto ima dijete koje je od prvog dana dosta svojeglavo i jako malo spava. Sada ima 17 mjeseci i nas problem je sljedeci:

Dok smo ga uspavljivali u nasem krevetu i prenosili u njegov bilo je sve u redu...Onda smo ga preselili u njegovu sobu i sad nema vise uspavljivanja na nasem krevetu, nego ga zelimo nauciti da sam zaspe u svom krevetu..ali to je ludnica, place, li place....pokusavamo po onoj knjizi da svako dijete moze nauciti spavati (ne znam kako je naslov preveden na hrvatski)...
Prema toj knjizi spavanje se isto tako moze nauciti kao i sve sto drugo djeca nauce...dakle, najvazniji je da dijete ima jednaki ritam svaki dan, za jelo, igranje, izlazenje van, spavanje, djete treba svaku vecer odvesti na isti nacin u krevet, npr. presvlacenje, pranje zubica, pricanje prica, mazenje, pjevusenje, nema divljih igara u vecernje sate, zatim se dijete poljubi u celo i pozeli mu se laku noc i dijete bi trebalo spavati, ako ne spava, ostavis ga da place tri minute, pa tek onda udjes, pa sve tako, s tim sto povecavas intervale cekanja do 10 minuta...nakon izvjesnog vremena dijete treba shvatiti da mu je plakanje nepotrebno i da je vrijeme spavanja....isto tako nocu kad se probudi, samo od sebe ce znati da treba nastaviti dalje spavati....u sobu se ne smije trcati na svako djetetovo migoljenje, ne smiju mu se davati sto ti ja znam bocica s mlijekom, ili cuca, ne smije ga se vaditi iz kreveta, a kamo li prenjet u roditeljski krevet itd....po toj knjizi, ako si dovoljno konzekventan, najdulje za 7 dana, dijete ce spavati samo kao janje i nece su buditi nocu...
E sad, sve je to lijepo i krasno napisano i opisano, jer knjiga je navodno super uspjesna, prodata u 500 000 primjeraka...
U praksi je situacija sljedeca:
Kod nas sve funkcionira dok ne dodje momenat da mu obucem vrecu za spavanje, onda ga uhvati takva panika i vristanje, da je kvazi nemoguce bilo sta s njim tada napraviti....onda sam razvila tu jednu svoju metodu, da mu kad ga stavim u krevet pokazujem smjesne figure na njegovoj posteljini i drzeci njegovu ruku mazimo ribice i on brzo zaspe...ne usudim ga se pustiti da vristi...dakle uspavljivanje nije toliko problematicno, koliko budjenje nocu, jos mu sad rastu ocnjaci, pa se budi svakih sat vremena...na kraju popustim i oko 5 ujutro ga ipak donesem kod nas u krevet..eto, tako je nase iskustvo
eci, peci, pec :-)
dimnjacarka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Krumpirić » 27 sij 2007, 18:06

moje je mišljenje da je ta knjiga tolko loša i nehumana da mi nije jasno kako je još u upotrebi i prodaji!
Mislim,nek svak radi kako želi,daleko od toga...ali čak je i čovjek koji je napisao tražio da se povuče iz prodaje,al je bilo prekasno-izdavačka kuća,ugovori i sl.
jedan je jako pametan pedijatar rekao da spavanje nije vještina nego biološka potreba i nema je se potrebe UČITI nego eventualno pomoći djetetu da lakše usnije...
nije mi cilj dijete disciplinirati ni trenirati,bilo to puštanjem da plače i urla za mnom,nenošenjem,negrljenjem ili bilo kojim drugim ne koje njega rastužuje..M ima 20mjeseci i dosad se nije baš lagano uspavljivao,malo je spavao,često se budio...jednog dana,prije 15ak dana je samo prestao plakati,počeo spavati cijelu noć,sada ima svoj ritual uspavljivanja u vidu kupanja,priče,čitanja,pjesmice,laku noć zvjezdice i ribice i medo,maženje i nananje...
humano,besproblematično i djelotvorno...
ne pada mi i nikad mi nije padalo na pamet trenirat dijete da plačući zaspe da bi "to rješila"
uostalom DOKAZANO je da dijete dobro spava nakon što se isplače jer doživi ŠOK...ljudi imaju nevjerojatne potrebe za snom nakon šokova,nesreća,tuga,..organizam se mora obnovit...
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la MaloZlo » 27 sij 2007, 20:32

Marin meni oduvijek super spava,da kucnem u drvo,sad idemo ovako:kupanjac,vecera,citamo malo pcelicu Maju,poljubim ga,ususkam,laku noc,i odem.
Rijetko kad zaplace,samo se okrene na stomak,ili se nasadi na glavu s dupetom u zraku i zaspe.Ja samo kasnije udjem da vidmi jel se otkrio jer mu je to hobby
Marin, 14.10.2005.
Matej, 17.09.2009.
MaloZlo
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mirbi » 27 sij 2007, 23:42

Stavimo je u krevet, upalimo lampu, zatvorimo vrata i ona zaspe. Preko dana je procedura jos manja. Samo se zatvore vrata i malo zamrace skure.

Tako je bilo i sa Sarom, izuzev jedne epizode koja je trajala par miseci. Posli toga, nikakvih problema.
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
-----------------------------
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la dimnjacarka » 28 sij 2007, 21:57

Nocas smo ga vec u jedan prenjeli kod nas u krevet, ja sam bila toliko neispavana, da nisam mogla dezurati kod njega....
eci, peci, pec :-)
dimnjacarka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Maslacak » 28 sij 2007, 23:44

Mi jos uvijek zajedno spavamo ali cemo uskoro njemu kupiti krevet i staviti ga u njegovu sobicu... Vidjet cemo kako ce onda teci uspavljivanje...
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 29 sij 2007, 00:04

zatim se dijete poljubi u celo i pozeli mu se laku noc i dijete bi trebalo spavati, ako ne spava, ostavis ga da place tri minute, pa tek onda udjes, pa sve tako, s tim sto povecavas intervale cekanja do 10 minuta...nakon izvjesnog vremena dijete treba shvatiti da mu je plakanje nepotrebno i da je vrijeme spavanja....

u sobu se ne smije trcati na svako djetetovo migoljenje, ne smiju mu se davati sto ti ja znam bocica s mlijekom, ili cuca, ne smije ga se vaditi iz kreveta, a kamo li prenjet u roditeljski krevet itd....

oprosti, ali meni je to uzasno okrutno. moram se slozit s krumpiricem, nema se tu sto uciti; ono sto roditelj, po meni, treba uciniti je pobrinuti se da se dijete osjeca dovoljno sigurno, opusteno i zadovoljno da lijepo, u miru zaspe. a kako to postici, ovisi o djetetu, njegovim potrebama, tome kako se osjeca u svom krevetu/sobi/domu....

mi smo imali razlicite faze, ali uvijek smo se prilagodjavali djetetovim potrebama i onome sto je on zelio, sto ga je smirivalo i cinilo da se osjeca sigurnim i zasticenim.
u zadnjoj fazi to je bilo da jedan od nas (tata ili ja) sjedne s njim na nas krevet, drzi ga u narucju, prica/pjeva/sto li, on zaspe, mi ga prenesemo u njegov krevet i to je to.
onda je dosla moja mama i prvu vecer on je pristao (vrlo rado) da ide s njom spavat. a moja mama ni 5 ni 6 nego djecacica stavila u njegov krevet, pokrila ga, popricali malo i dijete zaspalo! i od tada je tako.
ocito mu je bilo vrijeme da pocne s tim, i to je ono sto ti hocu reci; pusti dijete da odluci kada ce mu i kako odgovarati, sve ce to doci na svoje, a u medjuvremenu ti mozes njemu lijepo objasniti da bake nunaju, a ti radis nesto petnaesto, sto vec zajedno smislite. dovoljno je velik da se s njim mozes dogovoriti. ja bih, na tvom mjestu izbacila par prijedloga i dopustila njemu da odluci sto mu pase, tako da zna da ima utjecaja na to kako ce zaspati.

PS i ne vjerujem da si igdje pogrijesila, a jos manje da je i za sto kasno: svako dijete napreduje svojim tempom, tako ce i tvoj sincic doci u fazu da mu je jednostavno vrijeme da zaspe sam. ne brini.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la RIBA » 29 sij 2007, 10:27

Hvala Liam, jako lijepe i utješne riječi.

Hvala i ostalim mamama. Ovih dana pokušavamo što manje nunanja, i polako mislim da napredujemo. Jest da ide mic po mic, ali nadam se da ćemo i to prebroditi.

Usput, slažem se sa svima koje misle da je knjiga gore navedena (ne znam kojeg autora) okrutna i ma da mi tko tvrdi kako je OK, ne slažem se. Nikad ne bih mogla svoje dijete pustiti da me doziva, plače a ja da to ignoriram. Nema šanse. Ja to NE MOGU!
RIBA
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la olja » 29 sij 2007, 15:06

Nina je imala razne faze i načine uspavljivanja - od uspavljivanja na cici preko nosanja i ljuljuškanja (ah, te bake :roll: ) pa do čitanja novina i knjiga.
Sad preko dana zaspi tako što joj čitam knjigu ili novine a uveče legnemo sve tri ženske zajedno (i spavamo svi zajedno), ja pričam priču i to je to.

Marta preko dana voli da zaspi sama s dudom u svom krevetiću. Nadam se da će je dugo držati ta faza :mrgreen:
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Krumpirić » 29 sij 2007, 15:17

RIBO draga,pa nisi ti pogrješila,to su faze,svi ih prolaze,ko što reko M smo znali po 3h uspavljivat i znao se budit 10 puta,sada spava ko top i uspavljuje se pola sata...ne mislim da sam kriva niti zaslužna ni za jedno ni drugo...promijenio se... :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Marin » 30 sij 2007, 10:30

hm, ja sam imal malo drugačiji pristup.
Marin je spavao u krevetu s nama prva dva tjedna kad ja nisam mogla ustati iz kreveta i eventualno kad je bio bolestan. Odmah sam ga stavljala u njegov krevetić. I nikad nisam imala problema s njim. Do starosti od nekih 6mj spavao je držeći u ruci platnenu pelenu, a kasnije sam i to ukinula. Preko dana spavao je u kolicima, a kad je postao prevelik za kolica, u krevetiću. Uvijek u isto vrijeme. Jasno, ponekad se bunio, a ako bi zaplakao mazila bi ga i pričala ali nisam ga nikada dizala iz kreveta. I nikad nismo imali faze vrištanja ili nunanja :mrgreen:
I onda sam ja krenula na putovanja, a mm ga je stavljao u krevet pored sebe. I tako sad zaspi u našem krevetu navečer (ugasimo svjetlo, izljubimo se i zaželimo laku noć) i stavimo ga u krevetić. I ja zadovoljna.

Ali djeca su različita i ne prihvaćaju sva djeca ovakav postupak. Imala sam sreće. Sad se budimo po noći samo kad pojedemo grah - ali o tome sam već pisala, pa da ne ponavljam..
:3srca
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 30 sij 2007, 11:09

naravno da smo i mi pokušali tako,ipak je to najjednostavniji put...ali...nije išlo i nije mi palo na pamet forsirat :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Marin » 30 sij 2007, 11:32

Naravno, ni ja nisam ništa forsirala, niti bi pokušala. Marin je jednostavno bio takva beba (i još je). Možda je na njegovo noćno spavanje utjecalo i to što je cijele dane vrištao od boli (grčevi), nakon prije, u vrijeme i nakon svakog podoja. Ponekad mislim da nije spavao noćnu, da nikad to ne bih uspjela izdržati (dnevnu). Ali jadničak se toliko napatio preko dana :cry: da je jednostavno cijelu noćnu odradio već sa 4mj. A kako je i više nego dobro napredovao, nisam ga ni budila na nočni podoj.
HVALA BOGU da to napokon prolazi (mislim na grčeve) - čak i krušku već možemo pojesti bez kasnijih krikova ( :shock: :shock: sa 23mj :shock: )
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la olja » 30 sij 2007, 16:20

ja mislim da bi naša draga podočnjaci forever napisala nešto ovako:
Ali djeca su različita i ne prihvaćaju sva djeca ovakav postupak. Imala sam sreće.

...i tu se potpuno slažem!
olja

PostPostao/la Lucy25 » 31 sij 2007, 14:30

Mi hvala Bogu nemamo problema sa uspavljivanjem. Lijepo legnemo jedna pokraj druge, razgovaramo, pjevamo ili jednostavno sutimo (kad smo jako umorne) i zadrijemamo. Naravno, nije to uvijek bilo ovako lagano i puno je vremena proslo dok nismo dogurali do ove faze :nepitaj
Melani 09.09.2004.
Lara 09.01.2006.

slika
Lucy25
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Gloria's Mum » 13 vel 2007, 12:28

Mi spavamo skupa,pokusali smo se odvojit ali nismo uspjeli zbog ogromne tuge.
Za uspavljivanje potrebna je samo mamina ruka(isprepletemo prste) i spava ko buba.A da, predhodno se moramo ispricat onako u mazenju i ljubljenju prepricat dogodovstine dana.A nista je nerazumijem :rollin
Kad nam tata dodje(vikendom) onda se malo poguramo u lijevo jer u tom produzetku imamo krevetic spojen s nasim krevetom.(bez ogradice)
Tak da ona fol spava u svom kreveticu a mi opet imamo mjesta za odmaranje na nasem krevetu(bez nogica u bubrezima :mrgreen: )

Kako ce to spavanje izgledat ako dobijemo prinovu nesmijem ni razmisljati.
Ima neko pametan savjet za bezbolno odvajanje?Znam da bi to trebalo rijesit prije nego nam se dogodi "uljez" i sto da radim ja kad se ona po noci okrene i kuzne da me nema pa pocne vristat?Jel se MORA dezurati nocima?Sta rade mame koje imau dvoje,troje i vise djece??Pa nespavaju valjda svi skupa?
Ili ce Glo mozda vremenom SAMA pozeljeti malo privatnosti???
Gloria-28.01.2005
Laura-26.12.2007
Nella-11.09.2011
Gloria's Mum
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la olja » 13 vel 2007, 13:09

Sta rade mame koje imau dvoje,troje i vise djece??Pa nespavaju valjda svi skupa?

:lol - sad ću kvotati sebe samu, od nekoliko postova gore:
(i spavamo svi zajedno)

:mrgreen:
olja

Re: Kako ih uspavljujete?

PostPostao/la Hel_Lanna » 26 kol 2009, 17:13

Lanna ima 2 godine i vec sama spava..
Ja ili muz ispricamo joj neku pricu ,ugasimo joj lampicu i ona ostane u sobi sama i tako zaspe..
Nekada mi je bude zao,jer je njoj tek 2 godine,ali kada malo bollje razmislim to je bolje za mene a njoj nece naskoditi..
Lanna 2007-Mamina princeza
Deen 2010-Tatin nestasko
Hel_Lanna
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la **Nika** » 06 ruj 2009, 23:42

Nema kod nas nekog posebnog uspavljivanja, legnem je u krevet sa dudom i zaspe
slika
**Nika**
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la vesela beba » 21 ruj 2009, 12:29

Mi smo se do prije koji mjesec nunali po sat-dva i kad bi je stavila u krevet ona otvori oči i smije se.Al jedan skafanderić zimski,nekoć roze boje promjenio je naš svijet!Sada T.kad je umorna i kad joj se spava dođe do tog skafandera u nas poznatog kao krpetina,ćućavac ili ljakić.i utra glavu u njega.To je znak za nosi me u krevet.I odnesemo je,ona zagrli krpetinu ćuća je onako ko da joj je duda u ustima i zaspe kroz 5 minuti,bez ikakvog prigovora!Al je zato ta krpetina šporka a ona je neda oprat i uvik mora bit s njon u prostoriji i kad je vidim :strah .Al...
T.2008
L.2010
sjaj u tami
vesela beba
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Nina334 » 21 ruj 2009, 13:37

Do nekih godinu dana uspavati ga se moglo za vrijeme jedne jedine reklame najnapetijeg filma i ništa se ne bi propustilo! Stavilo bi ga se u njegov krevetić, dobio bi pusu i zaspao.
Kako smo se doveli do ovoga sada niti ne znam, no sada se mora s njim leći u naš krevet. Ako ga ja uspavljujem moram mu pričati ( najviše voli neke izmišljene likove i stvarne događaje, npr. priča o dečku koji je pao u parku i zvao mamu i sl. zapamti do najsitnijeg detalja i slijedeći put me ispravlja). Ako ga MM uspavljuje, mora mu pjevati. To traje i traje, ponekad s ponavljanjem u beskonačnost, dok se napokon ne preda!
Tada ga se preseli u njegovu sobu. Dosta često se pred jutro probudi i onda ga donesemo u naš krevet. Kada se probudi, odmah slijedi ustajanje!
Nanašanja po rukama nikada nije bilo, tako da mislim da smo još i dobro prošli!
Roko, 15. 02. 2007.
Nina334
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la maleno sunce » 29 ruj 2009, 22:08

t spava s nama kindić nevoli ni vidjet! 1.faza dizanja digne se jedno 20 puta a ja je svaki put spustim i naravno plače.
2.pomiri se s tim da mora ležat pa malo kmeći pa se mazi, igra s dudom i sl.ž
3.smiri se dok je dragam i moram bit s njom dok ne učvrsti san,jer ako skuži da odlazim-sve ispočetka...
maleno sunce
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.