Sada je: 01 svi 2026, 10:11.

imate li granicu, rok?

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

imate li granicu, rok?

PostPostao/la ivana7997 » 01 vel 2007, 10:53

za prestanak dojenja, mislim

slucajno sam vidjela na 0-1, kod relativno friskih mama raspravu o 'normalnom' trajanju dojenja

pa koliko biste htjeli dojiti, koliko vam je 'normalno'?

kako gledate na preporuke szo o dojenju dokle je mami i bebi ugodno?
ivana7997
Abundija

PostPostao/la ivana7997 » 01 vel 2007, 10:56

ja sam s prvim imala granicu koju sam pomicala, od 8 mjeseci cca, na kraju sam gotovo na silu prestala s cca 14 mjeseci.

sa zgrazanjem sam tada slusala o sporadicnim slucajevima dojenja do 2,5 godine

a s drugim sam se vidjela do nekih 18 mjeseci max max max. kad smo tu granicu presli, bilo mi je jako tesko, dosta dugo. pomirila sam se oko njegovog drugog rodjendana. prestali smo par dana prije treceg, bez nasilja ali uz moje temeljito poticanje.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la eli » 01 vel 2007, 10:58

evo mene, koja ne dojim skoro tri godine.
kad sam rodila, granica, i donja i gornja, bila mi je ona koju je propagirala okolina - 1,5g. kako se bližio kraj, tako sam shvatila da ta kruta granica nema veze sa zdravim mozgom.
mala je sama prestala sa godinu i po i bilo mi je jako žao, jer su u toj dobi stvarno bebe. bebe koje jure i brbljaju, ali ipak bebe. ako budem imala drugo dijete, granica će mi biti bar na trećem rođendanu. :-)
eli
Sveta krava

PostPostao/la MalaSirena » 01 vel 2007, 11:01

Prije nego što sam ostala trudna mislila sam da je dojenje nešto sporadično i ne baš pretjerano bitno, da je bočica normala.

U trudnoći sam se informirala, čitala i otkrila cijeli novi svijet dojenja :mrgreen: , ali mi se činilo (prema pričama iz okoline) da je granica godina dana.

Kad sam rodila i kak je mišonja rastao, ta famozna godina dana mi se nije činila baš nekak za prestajanje, onda sam mislila da je granica oko dvije godine.

Prešli smo i dvije i na kraju prestali s dojenjem na silu zbog mojih lijekova s 30 mjeseci.

Čini mi se da bi mi granica bila oko 3 godine i nešto... ali to neću znati sve dok ne vidim kak će biti jednom s drugim djetetom :mrgreen:
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca

PostPostao/la melita » 01 vel 2007, 11:10

Sky is the limit :drink , barem ako se pita moju Ziticu! :mrgreen:
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la VIPmama » 01 vel 2007, 11:22

s prvim: dojila samo 9,5 mj uz nadohranu :ne

s drugim: najprije mi je granica bila godinu dana (zbog problema na početku), pa godinu i pol, onda smo prešli dvije godine, sad ima dvije i sedam mjeseci i još doji. sad mi je granica tri godine :cool
sve mi se nekak čini da će prije pelene ostavit nego cicu :roll:
jednostavno ne mogu (ja) na silu, a on sam ne pokazuje namjeru. Sada polako pokušavam odvojiti dojenje od spavanja i za sad mi, recimo, uspijeva (ne uvijek, ali uglavnom da)

inače, kad bih prije vidjela (odnosno čula) da 6-mjesečno dijete još doji, ostajala sam :shock: a sad se smijem takvim facama kad mene čuju :mrgreen: :cool [/u]
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la vragec » 01 vel 2007, 12:12

Ja dojim 8 i pol mjeseci i jako sam sretna i ponosna na nas sto smo uspijele preci pocetnicke greske :nana i sto je Lara bila jako razumljivo dijete :3srca
Kad sam rodila, sama sa sobom sam se dogovorila da moram dojiti najmanje do 6 mjeseci, a da bi voljela do godine dana i nakon toga postupno i bezbolno ukidati.
To je moj plan, tocnog roka nemam, tako da mozda i produzimo!

:mah
vragec
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Krumpirić » 01 vel 2007, 12:37

razmišljala sam o barem 2 god,a gornja granica mi je bila ova slj.jesen,znači 2ipo...žao mi je što nisam dojila barem do 2g nego 4mjeseca manje...do 20mj.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la licka » 01 vel 2007, 12:48

Dojim 8 mjeseci i kraj još ne nazirem. Kada sam rodila rekla sam sama sebi da ću dojiti bar do 6 mjeseci. Kad smo napunili 6 mjeseci onda sam si rekla da ću dojiti do prvog zubića odnosno dok ne počne grist bradavicu. Sa 7 mjeseci je dobila prvi zubić i sad me non stop grize ali još uvijek dojimo. Kod mene je problem što mi je A. alergična na adaptirano mlijeko i ako prestanem dojiti nemam joj šta za dat kao mlječni obrok. Zbog toga bi voljela da izdržimo do 1-1,5 godine. Sve kasnije mi se čini previše i teže sa skinuti s cice, ali nikad ne reci nikad... Iako s ovog stajališta ne znam kako to dojenje izgleda kada mama počne raditi. Svodi li se to samo onda na noćno i jutarnje dojenje ili kako?
MAMA MALE BLIZANKE - 6/2006
licka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ivana7997 » 01 vel 2007, 12:56

licka, evo s rode

http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=96&Tekst2ID=238&Show=2124

ili cijeli tekst

Povratak na posao – što s dojenjem?

Iako povratak na posao s punim radnim vremenom nužno znači da ćete satima biti odvojeni od djeteta, to nije ujedno i razlog za prestajanje dojenja. Dakako da će situacija biti lakša što je dijete starije, no uz dobru organizaciju moguće je 'preživjeti' i odvajanje od manje bebe, a dojenje nastaviti.

Ako je beba starija od 6 mjeseci

Do sada ste isključivo dojili, sa 6 mjeseci počeli s dohranom i vaša beba pomalo prihvaća druge okuse, no Vaše joj je mlijeko i dalje osnovna hrana. Tako će i biti do kraja prve godine, a kod mnogih beba i nešto dulje.

I kod mama koje ne doje, rastanak s bebom zbog odlaska na posao prilično je traumatičan. Dojenje pak pomaže majkama da ostanu povezane s djecom, istovremeno se prilagođavajući prekidima uzrokovanima poslom izvan kuće.

Kada se majka vraća na posao nakon što je dijete napunilo godinu dana, nastavak dojenja nije previše problematičan. Dijete u toj dobi već ima nekoliko dnevnih obroka krute hrane pa će «preusmjeravanje» dojenja na periode kad su zajedno biti lakše.

Izdajanje najvjerojatnije neće uopće biti potrebno. S godinu dana djeca imaju već dovoljno dnevnih obroka druge hrane da lako mogu «izdržati» bez majčinog mlijeka dok vas nema. U prvih ćete se nekoliko dana možda morati malo izdajati u slučaju da vam se grudi prepune, a da biste izbjegli mogući zastoj i eventualnu upalu (čak i mastitis). Da se produkcija mlijeka ustali na novoj razini (bez obzira radi li se o povećanju ili smanjenju produkcije), potrebno je nekoliko dana (najčešće 2-3), te u tom razdoblju treba obratiti pozornost kako bi se komplikacije izbjegle.

Nakon prvotnog perioda adaptacije, dojke će bez problema proizvoditi dovoljno mlijeka i za često noćno dojenje i za dugačke dnevne periode odvojenosti od djeteta.

Budite spremni na traume koje će odvajanje donijeti i vama i vašoj bebi, potražite iskustva drugih mama, ograničite obveze koje preuzimate u prvih nekoliko tjedana, pokušajte izbjeći sve što remeti rutinu oko odvođenja djeteta na čuvanje (ili ostajanja uz osobu koja ga čuva) i vašeg povratka na posao.

Dijete će u početku biti zbunjeno vašim odlaskom, i moguće je da će stoga češće tražiti dojku u vrijeme kad ste zajedno. Budite spremni na to, pomirite se sa zaostajanjem u kućanskim poslovima, i budite samo na raspolaganju djetetu u tim kriznim tjednima. Pokušajte jesti izvan kuće, odnosno ne vraćajte se s posla gladni kako biste mogli, kad uđete u kuću, najprije se javiti djetetu. Ne jurite oprati ruke ili nešto pojesti, nego se najprije pomazite, popričajte, opustite, pokažite mu da ste ga primijetili. Traži li odmah dojku, imajte na umu da je vašoj bebi sasvim nevažno hoće li vam izgužvati košulju i jeste li u cipelama, pokušajte se i vi opustiti na taj način.

U početku prilagodbe na novu situaciju i ritam dojenja, dijete bi moglo povećati broj noćnih obroka. Imajte to na umu, i pokušajte leći dovoljno rano kako vas prečesto buđenje ne bi iscrpljivalo. Ne palite svjetlo, pokušajte dojiti u polusnu i obavite ta buđenja što bezbolnije. Spava li dijete s vama, bit će vam lakše.

U vrijeme koje provodite zajedno, posvećujte djetetu dovoljno pažnje i neovisno o dojenju, kako mu traženje dojke ne bi postalo načinom privlačenja majčine pozornosti.

Ako je beba mlađa od 6 mjeseci

Kada se majka vraća na posao prije nego što beba napuni šest mjeseci, valja donijeti odluku želi li za nju osigurati svoje mlijeko u razdoblju svoje odsutnosti.

Ako želi, potrebno je unaprijed isplanirati ili izdajanje ili dojenje bebe u razmaku od svakih nekoliko sati, kako bi osigurala dovoljnu produkciju mlijeka i izbjegla prepunjenje dojki.

Majke koje mogu za svoje dijete izdojiti mlijeko nalaze posebno zadovoljstvo u spoznaji da mu omogućuju obrok neprocjenjive vrijednosti u vremenu u kojem su razdvojeni.

Za malo dijete, svaki je prekid ustaljenih navika i pronalazak nove rutine donekle traumatičan. Da bi ta prilagodba bila što jednostavnija, evo nekoliko savjeta:

- pronađite odgovarajuću skrb za dijete za koju vjerujete da će vas podržati u odluci da nastavite dojiti,
- izaberite i naučite metodu izdajanja koja će vam najbolje odgovarati,
- usvojite više teoretskog znanja o dojenju – npr. koji čimbenici utječu na produkciju mlijeka,
- pomozite da se dijete navikne da ga hrani druga osoba, a ne vi (ili otac),
- obavijestite svog poslodavca unaprijed da ćete imati potrebu izdajati se na poslu. To će vam omogućiti da osmislite plan koji će funkcionirati i za njega i za vas. Prema zakonu, imate pravo u tijeku punog radnog vremena na stanku za dojenje. Ako poslodavac unaprijed sazna za velike prednosti produljenog dojenja i male prilagodbe koje je potrebno učiniti na radnom mjestu, vjerojatnije je da će biti sklon suradnji. Odluka o produljenom dojenju od velike je prednosti za poslodavca – dojena djeca su upola manje sklona bolestima u prvoj godini života u usporedbi s djecom hranjenom adaptiranim mlijekom. Ukoliko dijete ne bude često bolesno, to znači da ćete i vi manje izostajati s radnog mjesta.
- organizirajte vrijeme i mjesto za dojenje ili izdajanje na poslu ili u školi,
- kod kuće raspravite raspored kućnih obveza (kupovinu hrane, kuhanje, pranje rublja, održavanje kuće…),
- dogovorite unaprijed tko je zadužen za što, ne zaboravite i brigu za dijete i dojenje,
- neka prvi tjedan povratka na posao bude kratak – počnite raditi u četvrtak ili petak, a vikend neka vam bude vrijeme za 'oporavak'

- noć prije pripremite sve što Vam je za jutro potrebno:

- dječju torbu koju ćete odnijeti u vrtić (ili na čuvanje) tako da ostane dodati još samo mlijeko

- odjeću za sebe i dijete i (eventualno) ostalu djecu

- stol za doručak

- osmislite i započnite pripreme za sutrašnji ručak/večeru (što jednostavniji!)

Teško je predvidjeti koliko ćete se često morati izdajati da biste osigurali dovoljnu količinu mlijeka za dijete. U idealnim biste se uvjetima, za vrijeme radnog vremena, trebali izdajati onoliko puta koliko biste za to vrijeme dojili.

Najčešće ćete se, međutim, izdajati za vrijeme jutarnje, podnevne ili popodnevne pauze. Kad planirate koliko ćete se puta izdajati za vrijeme odvojenosti, treba uzeti u obzir cijelo vrijeme razdvojenosti, znači i vrijeme koje je potrebno da biste odveli dijete na čuvanje i stigli na posao i nakon posla otišli po dijete i stigli kući.

Budući da na raspolaganju imate ograničene količine vremena, upotreba električne izdajalice kojom može izdojiti obje dojke istovremeno bila bi od velike pomoći. Istovremenim izdajanjem obje dojke moguće je održati visokom razinu prolaktina i istovremeno izdojiti mlijeko za 10-15 minuta umjesto za 20-30 minuta, koliko bi bilo potrebno za izdajanje svake dojke posebno. Istraživanja su pokazala da, kad beba navrši mjesec dana, temeljitije pražnjenje dojke učinkovitije potiče povećanje proizvodnje mlijeka nego češće pražnjenje dojke.

Mnoge su majke uvidjele da istovremeno izdajanje obje dojke, tri puta dnevno u periodu od prvih nekoliko mjeseci (u slučaju kad se majka vraća na posao prije djetetovih navršenih šest mjeseci) osigurava dovoljno mlijeka za bebu za sljedeći dan. Preporučljivo je započeti s izdajanjem i smrzavanjem mlijeka tri do četiri tjedna prije povratka na posao.

Mnogim je majkama lakše izdojiti se ujutro, otprilike sat do dva nakon prvog jutarnjeg podoja – kad su najodmornije i mogu izdojiti veću količinu mlijeka za manje vremena. Neke se majke radije izdajaju više puta tijekom dana i kombiniraju te, manje količine mlijeka.

Sljedeća je mogućnost izdajati jednu dojku istovremeno dok dijete doji na drugoj.

Jednom kad dijete počne s nadohranom, bit će potrebno i manje izdajanja.

Što ako ne možete izdojiti dovoljno

Ako ne možete izdojiti dovoljno mlijeka za svoju bebu, na raspolaganju Vam je nekoliko mogućnosti

- češće nudite djetetu dojku dok ste zajedno (Neke majke učine dodatni napor i dodatno doje bebu tijekom večeri i noću, tako da beba više spava dok su odvojeni i tada treba joj manje mlijeka.)
- organizirajte više stanki za dojenje ili se češće izdajajte dok ste odvojeni,
- ukoliko se izdajate ručno ili ručnom izdajalicom, pokušajte upotrijebiti automatsku dvostruku izdajalicu koja će bolje isprazniti dojku,
- u vremenu kad ste odvojeni organizirajte dohranu.

Preporuka je svakoj majci da se potrudi dojiti češće kad je kod kuće – ujutro, navečer i vikendom. Dojenje je prekrasan način da se osigura harmoničan i privržen odnos s bebom. Učestalim dojenjem održat će se i dovoljna produkcija mlijeka.

No, nije samo majka ta koja će se morati prilagoditi novonastaloj situaciji. Mnoge će bebe okrenuti svoj ritam dojenja i spavanja da bi se prilagodile činjenici da majke nema. Takva «tehnika» zove se – obrnuti ciklus dojenja. U tom će slučaju beba većinu obroka na prsima imati između 17.30 i 7 sati drugog dana. Dijete počne više i češće spavati tijekom dana kad je odvojeno od majke istovremeno pojačavajući intenzitet i učestalost dojenja kad je s majkom. Ovakav ciklus hranjenja govori da je beba toliko povezana s majkom da će je čekati. Ustvari, beba će imati približno isti broj podoja kao i ranije, samo u drugo vrijeme. Ukoliko vaša beba prihvati takav ritam dojenja, bit ćete u mogućnosti manje se izdajati dok ste razdvojeni.

U svoj toj organizaciji oko povratka na posao, organiziranja skrbi za dijete, izdajanja i ostalog, vrlo je bitno ne zaboraviti na vlastiti odmor. Spavanje u zajedničkom krevetu jedna je od vitalnih odluka za zaposlenu majku. Ako je beba u obrnutom ciklusu dojenja, s razlogom ćete biti vrlo zabrinuti hoćete li se uspjeti dovoljno odmoriti kako biste idući dan mogli normalno funkcionirati na radnom mjestu. Ako je noću beba blizu vas (budete li, primjerice, dijelili krevet), omogućit ćete joj neograničen pristup dojci dok ćete vi imati priliku istovremeno se naspavati.

U mnogim kulturama zajedničko spavanje nije prihvatljivo. No, za obitelji u kojima se doji takav je «aranžman» često spašavajući. Istraživanja pokazuju da spavanje s bebom pojačava odnos dojenja te majčino i bebino zdravlje.

Novonastaloj situaciji manje se primjetno, ali možda također vrlo burno, treba prilagoditi i djetetov otac. Ako vas je otpočetka podržavao u dojenju, on će već naći načina kako vam pomoći. No pomozite i vi njemu, raspravite o svemu što vas očekuje, objasnite mu što i kako može pomoći i pokažite mu da cijenite njegovu podršku i pomoć.

Objavljeno: 19. srpnja 2005.

Tekstove o dojenju s naših stranica smijete slobodno koristiti - znanje o dojenju treba širiti, ali molimo da uvijek navedete da se radi o Rodinom tekstu i stavite link na našu stranicu! Hvala.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la licka » 01 vel 2007, 13:11

Ivana puno hvala tekst je odličan :klanja :klanja :klanja
MAMA MALE BLIZANKE - 6/2006
licka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la bubamarka » 01 vel 2007, 13:16

nisam imala granicu, ali sam imala cilj - što duže

bojala sam se da neće potrajati jer mi grudi nisu ništa posebno ni narasle niti sam inače "bogata" po tom pitanju :oops:

prestanak je došao spontano nakon 2,5 godine,
jer sam osjećala da zaista više nemam mlijeka, to su doslovno bile kapi

a i poklopilo se s planiranjem druge trudnoće
Dorotea 11.07.04.
Mihael 17.11.07.
bubamarka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 01 vel 2007, 13:22

ovaj rodin tekst je poprilično idealistički napisan, a u praksi zna izgledati sasvim drukčije, tj. puno teže.

ja sam se vratila na posao kad je malena ima 7 mjeseci i već smo se mjesec i po gnjavile kašicama, a da nije bila u stanju prihvatiti žlicu (automatsko guranje jezikom) i uopće nije bila zainteresirana za hranu.

tada sam na pola radnog vremena jurila doma na dojenje. tada je i prihvatila hranu, ali sam ja sljedećih par mjeseci zbog 4,5h razmaka redovito imala zastoje. ti zastoji mijenjaju okus mlijeka i kad je imala 10 mj to je dodatno produžilo štrajk dojenja i tako mi se količina mlijeka u tjedan dana jako smanjila i jedva da sam uspjela održati laktaciju na tako niskoj razini (odokativno 3dl dnevno) za sljedećih 9 mjeseci. izdajanje je kod mene bilo borba sa vjetrenjačama.

dojena djeca su upola manje sklona bolestima u prvoj godini života u usporedbi s djecom hranjenom adaptiranim mlijekom. Ukoliko dijete ne bude često bolesno, to znači da ćete i vi manje izostajati s radnog mjesta.

ovo potpisujem
eli
Sveta krava

PostPostao/la melita » 01 vel 2007, 13:28

Ja sam u ovih godinu dana koliko radim bila na bolovanju zbog Zitice 4 dana. Sigurno to ima veze s dojenjem, ali nije zanemariva činjenica da ne ide u jaslice, nego ju čuva baka.
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

re

PostPostao/la potepuhica » 01 vel 2007, 13:33

u trudnoci sam mislila da cu dojiti tu negdje godinu dana. ak sve dobro krene i bude ok. hehe.

kad sam pocela dojiti dost brzo sam vidjela sam koliko je dobro i lijepo, pa sam si rekla, ok, ajmo do 1.5g.; tu se vec sigurno hoda i otkriva svijet.

na kraju sam dojila 38 mjeseci i zajedno smo prekinule, ona je do tada vec svasta otkrila, ali dojila i dojila i dojila. :drink

a bebolinu u trbuhu, za nekih 2 tjedna isto mislim dojiti ak sve dobro krene i bude ok, tu negdje godinu i pol.. hehe

i tak..dojenje mi je idealno za prerastanje nekih odluka, principa, prilagodbu, promatranje..bas ono sto bi rekla mprijateljica: roditeljstvo u malom
potepuhica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Hope77 » 01 vel 2007, 14:59

Prije trudnoće i poroda cilj mi je bio 6 miseci - do početka nadohrane, sad kad mi beba ima 4 ipo miseca, cilj mi je puno dalji :3srca
Hope77
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la servuz » 01 vel 2007, 15:02

Ko sta radi,ja "lovim" jesenje mame 2006.
Hope77 pridruzi nam se :mah
Rodjena sam 23.09.2006 u Frankfurtu.
Zovu me:Lole,Doro,Loca,Kikola,Lelo,Doki,Dorka...
Prohodala sam sa 14,5 meseci.
Zadnje merenje:25,5 kg i 127cm.
Zlatokosa sam sa plavim okama.
slika
servuz
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ivana7997 » 01 vel 2007, 15:03

ovaj rodin tekst je poprilično idealistički napisan

:cool

ha, autorica je bila idealistica.

hope, bas sam na to mislila.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Maslacak » 01 vel 2007, 15:04

Prije nego što sam ostala trudna mislila sam da je dojenje nešto sporadično i ne baš pretjerano bitno, da je bočica normala.

Ovo potpisujem!

U trudnoci sam se pocela informirati o dojenju- a i moja sestra je tad dojila svoju jednoipolgodisnjakinju... Ukupno ju je dojila 42 mjeseca... sto mi je sad isto skroz normalno!
Nadala sam se da cu Julica dojiti barem do 3. rodjendana, no kako sam pod utjecajem trudnickih hormona- dojenje mi je pocelo smetati, mlijeka je bilo sve manje i manje dok ga nije skroz nestalo a i Julian je bio spreman na prestanak- vec dugo nije dojio nocu vec samo 1-2-3 put dnevno za uspavljivanja i eventualno za budjenje!
Pred kraj smo znali dojiti i svaki drugi dan, pa onda svaki 3-4 dok skroz nije prestao jer je skuzio da nema nista unutra...Dojili smo 26 mjeseci!

Nadam se isto tako lijepom i uspjesnom dojenju (bez mastitisa, ragada i ostalog) sa novom bebicom!
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 01 vel 2007, 15:22

sad se više ne sjećam jesam li s Marom imala postavljene granice do kada bih htjela dojiti, ali znam da sam pred sam kraj dojećeg staža bila jako nesretna jer sam imala neki unutarnji sukob - istovremeno sam htejela i prekinuti i dojiti dalje. na dane me dojenje znalo užasno nervirati, a onda bih pala u ponor grižnje savjesti što bih se tako osjećala.
prestala je s 16,5 mjeseci. jednostavno jednog dana nije htjela više.

s Emom sam si postavila cilj - bar jednako dugo kao s Marom. iako i sada imam krize, povremeno i slabijeg intenziteta, kad vidim koliko ona uživa, kako se trese od sreće kad dignem majicu, mislim da ćemo još duuuugo dojiti. dok sama ne prestane. da je po mome, cca dvije godine bi bila granica
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Maslacak » 01 vel 2007, 15:29

Ina :hug , svaka cast na ustrajalosti... Mene je ta kriza kad me dojenje pocelo nervirati uhvatila tek u trudnoci, ali normalna je i kad nije trudnoca u pitanju!
19.10.2004. J. umjetnik
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la NINANJA » 01 vel 2007, 16:57

Evo, ja sam sa kak je Ivana7997 napisala sa 0-1 friška mama. Pa, da sad ne prepisujem ono kaj sam tam napisala, bum ovdje kopirala:

Dojenje - Anju sam dojila punih 7 mjeseci, onda ju cica više nije zanimala, pa smo tak i prestali. A počela sam tad i sa dohranom. JA sam brijala kak moje dijete ne treba niš osim moje cice, i nisam joj niš davala punih 6 mjeseci (znači, već je ušla u 7 mjesec), a onda se ona počela budit po noći (imala je ritam da je spavala cijelu noć bez buđenja i ciccanja! ), a to je bilo zato kaj je bila gladna.
Ninu mislim dojit kolko bu htjela (nadam se do 1 godine), no ne mislim ju dojit do njene druge ili treće godine - to mi je nekak bezveze...
Dohrana - isto ko i sve koje dojite - nakon 6 mjeseca

Znate kaj je od svega toga najgore?! Kaj je sve ono kaj pišu i pričaju kak dojenje djetetu daje imunitet zapravo u meni pobudilo OGROMNU SUMNJU...čisto zbog Nine - sa 3 tjedna života završila je u bolnici, i evo je opet, sad ima 3 mjeseca i opet je lagano bolesna. A samo ju dojim. Neko bu sad napisal kak imam stariju kćer koja joj donosi viruse - stoji to, no po toj logici bi sva djeca koja imaju stariju braću/sestre trebala bit bolesna ...A kao primjer je Marta od Teutonije koja se fala Bogu nije razbolila kad je Klara bolesna. I kaj sad reči?!

Zapravo sam se ovdje javila/pojadala samo zato kaj Ninu samo dojim, i kak sam i napisala - strašno mi je to kaj kašlje, jer dojena djeca imaju bolji imunitet...ne kužim, dal' ja griješim negdje, jesam li ja ta koja nema dovoljno dobro/kvalitetno mlijeko?!

Zapravo sam i tužna :cry: ...
fantazija je divna baš zato što bi se možda mogla ostvariti
NINANJA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tanjabb » 01 vel 2007, 17:41

Prije trudnoce nisam razmisljala o dojenju. Uopce. Trudna sam jedva cekala pocet dojit i krenulo nas je od prvog dana. Moja je zelja bila dojit do 2. rodjendana, no Lukas se s tim nije slozio i prestao sam od sebe dva tjedna prije 18 mjeseci. Bila sam tuzna ali opet sretna jer je zaista dojio do kad god je zelio. Gornju granicu iskreno nemam, ali bi si svakako dojenje iza 2. godine pokusala organizirat u privatnosti doma (zbog komentara nepozvanih), a i ne bi si dopustila da u kriznim situacijama cica bude JEDINI nacin smirivanja vec velikog djeteta. Svasta sam nadrobila ovdje...
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la eli » 01 vel 2007, 18:22

anjinamama, nije sve tako crno i bijelo.
po toj logici bi sva djeca koja imaju stariju braću/sestre trebala bit bolesna ...A kao primjer je Marta od Teutonije koja se fala Bogu nije razbolila kad je Klara bolesna. I kaj sad reči?!

prema klincima koje poznajem, i dojenima i nedojenima, prvih par godina drugorođeno dijete je češće bolesno nego jedinci. i nina i marta su još premale da bi se po njima mogla raditi "odokativna statistika".

i da nisi tražila uzroke nininom slabom imunitetu u sebi, svojem mlijeku, svojem izboru da ti anja ide u vrtić ili nećem trećem. jednostavno, neka su djeca osjetljivija i ti, kao i sve mame, trudiš se u datim okolnostima pružiti joj što veću zaštitu.
Zadnja izmjena: eli; 01 vel 2007, 20:55; ukupno mijenjano 1 put/a.
eli
Sveta krava

PostPostao/la ivana7997 » 01 vel 2007, 20:20

anjinamama, evo ti onda primjer mog drugorodjenog.
isto mu je brat donosio svasta iz vrtica, ne pitaj, ne znam uopce koliko je u komadu bio zdrav u prvoj godini

ja sam u pocetku bila ljuta na dojenje, odnosno propagiranje dojenja. u stilu: reklame lazu :mrgreen: molim lijepo, evo ja dojim, dojena djeca imaju rjedje upale uha, kak to da moji nonstop imaju? i dugo nisam vidjela taj pojacani imunitet dojene djece.

no kad je to proslo, da ga vidis sad, ko stijena je otporan. on bi upalu pluca rijesio za tri dana. kozice je imao pet dana, ukupno deset komada, otplesao ih je. crijevna viroza bi polomila cijelu obitelj osim njega. i tak.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Maslacak » 01 vel 2007, 20:44

Ovo je zanimljiva tema za jedan novi topic- dojenje i otpornost dojene djece!
Ovako, vec sam napisala da je moja sestra dugo dojila svoju najmladju curicu- koja je od pocetka (vec sa par mjeseci) muku mucila sa upalama uha- koje joj se i sad redovito javljaju... Curica je stvarno dosta osjetljiva..

Julian do neki dan nikad nije bio bolestan... Jednom je imao povisenu temperaturu ali bez nekih popratnih simptoma i to je trajalo tu jednu vecer. Prekjucer je bio bubani- isto povisena temperatura, kasalj, curi iz nosica... jucer mu je vec bilo puno bolje- bez temperature... Mislim da je dojenje dosta zasluzno za njegovu otpornost- jer sam i ja imala streptokoknu anginu i dojila sam ga i na njega nije preslo.
19.10.2004. J. umjetnik
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la kruznica » 01 vel 2007, 21:00

Evo još jedne zadrte dojilje!!! Pošto sam s Tvrtkom imala problema na početku(prvi mjesec dobio je 200g, a ja nisam niti htjela čuti za adaptirano) svaki novi dan bio mi je kao pobjeda. Uglavnom, dojila sam ga 11,5 mjeseci kad je sam odbio cicu. sada s Antom isto nemam neke posebne granice, ali mislim da niti on neće preeedugo. naime, dojimo kad se probudi( i očito je da može i bez toga), prije spavanja i što nam je najvažnije po noći kad se probudi. Mislim da će kad/ako ukine noćno buđenje prestanak dojenja doći jako brzo sam po sebi.
E a što se tiče druge teme, odnosno(ne)otprnosti drugorođenaca i ja muku mučim oko toga. U potunosti potisujem ivanu7997
isto mu je brat donosio svasta iz vrtica, ne pitaj, ne znam uopce koliko je u komadu bio zdrav u prvoj godini
, ali je i moja teorija da se on zapravo jako dobro bori s onim što mu braco donese i tko zna što bi bilo da nije dojen...tješim se tješim...
Najgore mi je kad mi netko upadne s komentarom tipa vidiš kako je bolestan a ti ga dojiš, a ona bebica na adaptiranom uopće nije bolesna :svadja . Mislim, kao da je majčino mlijeko 100% garancija da će dijete biti stalno zdravo, pa po toj teoriji bilo bi kazneno djelo ne dojiti :roll:
Zadnja izmjena: kruznica; 01 vel 2007, 21:06; ukupno mijenjano 1 put/a.
kruznica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 01 vel 2007, 21:05

maslačak, curica tvoje sestre ima dvije starije sestrice, nije to za zanemariti kad se govori o osjetljivosti. :juhu
eli
Sveta krava

PostPostao/la teutonija » 01 vel 2007, 23:38

kad sam rodila ,bilo mi je važno samo dojiti to sam odlučila pod svaku cijenu iako smo imali problemčića na početku .Onda sam mislila da ću do godine dana sigurno ,no vodila sam se prema njoj .
Dojila je do 18 mjeseci onda polako sama prestala ,sama je odbacivala obrok po obrok ,jer kad nije tražila ja nisam nudila,na kraju nam je ostao večernji podoj i njega je ukinula sama uz malu moju pomoć jer sam vidla da joj to više nije užitak nego da postane nervozna dok cica.

Imunitet obje imaju izvrstan,Marta se drži iako Klara svašta donosi iz vrtića,a Klara je i sad,iako u vrtiću ,super :mrgreen:
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Nincka » 01 vel 2007, 23:40

moja djeca vec dugo nisu dojena..... (ali uvijek mi je to bila draga tema i drago razdoblje)

kod obojice sam si postavila kao granicu godinu dana i otprilike tako dugo sam ih obojicu i dojila.

sto se tice dojenja i posla.... meni je to islo super. s drugim sam pocela raditi kad je imao 6 mjeseci, 8-satno radno vrijeme. dojila bih ga ujutro prije posla, cim bih se vratila, navecer i ponoci. prvih par dana mi se malo nakupljalo mlijeko, a nakon toga se uspostavila savrsena ravnoteza, nisam se morala izdajati (kao tih prvih par dana kad bih znala otici u WC i istisnuti barem malo mlijeka da mi bude lakse), nisam cak trebala ni jastucice. i mislim da je to bilo sasvim dosta podoja za dob od 6 mjeseci (do 5 mjeseci su bili samo na mlijeku, nakon toga smo uveli dohranu).

anjina mama - zao mi je sto je tvoja curica bolesna. ali mozes na to gledati i ovako - moguce je da bi, da nije dojena, bila jos i bolesnija. NIGDJE ne pise i nikad se ne tvrdi da su djeca koja su dojena otporna na infekcije. daleko, daleko od toga. nemoj se zabrinjavati mislima da tvoje mlijeko nije dobro. ovisi to i o nekim predispozicijama djeteta, o virusima i drugim bestijama s kojima dijete dodje u kontakt itd.
osim toga, dojenje je puno vise nego puko "prenosenje imuniteta".

i moram reci (ali priznajem, nisam bas pratila literaturu, pa necu tvrditi, vise mi je to na nivou mog osobnog (prilicno cvrstog) uvjerenja) da ne povezujem dojenje s kasnijom otpornoscu na bolesti. po mom misljenju, dojenje ima dugorocne pozitivne ucinke, ali vise u psiholoskom smislu.
(al svatko na svoj mlin navodi vodu, pa tako valjda i ja ;) )

uglavnom, anjina mama, htjela sam ti samo reci, ne opterecuj se povezanoscu dojenja i infekcija. ne moze se tu povuci nikakva direktna uzrocno-posljedicna veza. uzivaj u vasem dojenju i drzim fige da nina bude zdrava.
Nincka
notebook girl

Sljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.