bila, odslusala, vratila se...
ukratko i ovako napamet, negdje sam gurnula fasciklu s materijalima kad sam se vratila i trenutno pojma nemam gdje je:
- ovogodisnji glavni gost konferencije je bio dr Carlos Gonzales, glavno predavanje mu je bilo na temu na koju je napisao i tu knjigu My child won't eat (kupila sam je po promotivnoj cijeni i dobila autogram senor Gonzalesa

). bilo je vrlo zgodno, on govori ocajno engleski, ali je beskrajno simpatican i strucan za ovo sto radi, i ima odlican smisao za humor. neke teze su mu vrlo zanimljive, dosta sam biljeski napravila.
imao je jos jedno, vise relaksirajuce predavanje a manje strucno, o obitelji danas, s vrlo zgodnim slajdovima i isto jako duhovito a istovremeno nije neko salabazanje nego ima znanstvene osnove.
ostala bitnija predavanja: jedan je bio o danasnjoj situaciji poroda u Irskoj. meni je dodatno uvijek zanimljivo slusati s cime se bore ovdje, i razmisljati kako je to kod nas (koliko smo daleko od nekog prosjecnog svijeta, nije Irska nikakva prenapredna zemlja). covjek koji je drzao predavanje radi na Trinity College a zvanicnu funkciju bih mu morala potraziti, uglavnom on sebe zove od milja 'male midwife', i napravio je i zanimljiv presjek povijesti babica, sa izvadcima iz srednjovjekovnih knjiga gdje se po njegovim rijecima vidi prvi progon babica koje su od katolicke crkve proglasavane vjesticama.
uvijek volim i osobna predavanja, za svaku konf. se pripremi barem jedno takvo, gdje su predavaci sami clanovi LLL, ove godine je to bilo predavanje tri LLL leaderke o svojim iskustvima u obitelji s vise djece (mada, ovdje su sve obitelji s vise djece, ali vise djece ovdje se smatra od 3 nadalje, ovi s jednim ili dvoje su mikro-obitelj). i kako se nositi s 'mitom o idealnoj mami' pogotovo s razlicitim izazovima osobnosti djece, tu sam se dosta nasla s mojim iskustvom dvoje toliko razlicite djece koje imam.
bila je i jedna homeopatska radionica, no vise uopceno o balansu i disbalansu u tijelu, sto mene zanima, nije bilo prespecijalizirano o homeopatiji, pa sam tu radionicu odabrala - nezgodno je jer osim 2-3 glavna predavanje, sve drugo je poduplano, tako da morate odabrati jedno od 2 istovremena predavanja.
nisam vidjela book club, jer se poklapao s necim drugim sto sam isla slusati (a sad se ne mogu sjetiti sto?), i morala sam po sluzbenoj duznosti propustiti jedan termin jer sam vec dugo u LLL pa spadam u one koji moraju i pomagati, pa sam u nedjelju za vrijeme 2 jutarnja predavanja (jedan termin 2 predavanja) bila dezurna na pomoci u igraonici - za vrijeme svih predavanja je organizirano cuvanje djece.
eto, vrlo ukratko to je to. izmedju ovog oficijelnog dijela, ima puno druzenja i nesluzbenih 'poslova', uglavnom, meni svake godine djeluje da sve brze prodje - ove godine nakon rucka hodam po holu hotela i nesto pricam s jednom, kad vidim da se razduzuju bedzevi i ljudi spustaju kofere (ono kad se mora isprazniti soba makar jos ostajete par sati na popodnevnom programu) i tek tad sam shvatila da je
nedjelja rano popodne i da je konferencija vec pri kraju, uzasno mi je brzo proslo
vrijeme je bilo ocajno - ove godine je konf. bila u Westportu, a Westport je bas na zapadnoj obali gdje i inace je vise kise nego u 'mom' dijelu Irske, tako da sam iz hotela izasla samo u subotu ujutro rano sam ustala i medju prvima doruckovala, i onda imala vremena do 9 kad su pocinjala prva predavanja, jer sam dosla s grupom vec u petak i obavila u petak navecer sve oko registracije, programa, materijala, akreditacije, na sto inace stojite u redu u subotu ujutro, pa sam imala dragocjenih sat vremena 'praznog hoda' i iskoristila za malu setnju oko hotela, cak sam se i spustila do neke lucice i slikala ovce u marini

i to je otprilike bilo to, nakon toga sam upala u 'masinu' predavanje - pauza za kavu - predavanje - rucak - kupovina poklona i knjiga - predavanje.... a u nedjelju ujutro je bilo tako ruzno i sipila neka dosadna kisa da sam se ostala socijalizirati u baru restorana uz kavu
doma proslo sve super, H. me cak nije htjela ni cuti na tel kad sam zvala - ne jer je bila nesto ljuta, nego jer nije imala vremena. kad sam se vratila u Dublin, zovem mm-a da ga pitam sto jos osim kruha za sendvice djeci za skolu trebam kupiti za ujutro (ponedjeljak - H. jede samo jednu vrstu kruha tosta za uzinu, pa od petka do pon ga ne kupujemo), kaze mm - ja ga vec kupio, sve je kupljeno. zakljucak - dok najmladje dijete napuni 5 godina, i muzevi nauce poneku neocekivanu vjestinu
ako ima nekih posebnih pitanja, ovo je onako, ugrubo, ne znam sto bi jos bilo zanimljivo a da ga ne oduzim....