Sada je: 01 svi 2026, 10:16.

Cika = spavanje, molim vašu pomoć!

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Cika = spavanje, molim vašu pomoć!

PostPostao/la vragec » 12 vel 2007, 22:54

Drage moje,
Mi se jos uvijek uspavljujemo na ciki!
Nemojte me sada :cigle Znam da sam to vec trebala rijesiti na drugaciji nacin, al eto nisam, sto zbog toga sto sam mislila kako ce to samo doci od sebe :riba , nesto zbog toga jer nisam uopce dozivljavala da je to neki problem. Nije meni niti sada problem, al nekako mislim da je krajnje vrijeme da to promjenim, jer na kraju ipak idem za 3 mj. raditi, a moj tata ce ju dalje cuvati i nema cicu, barem nema onu koja ima mlijeka ;-)

Moram napomenuti da nema dudu (odbacila ju je sa nekih dva i pol mj.) , a bocicu nikad nije htjela i sada mi ju je glupo nuditi ili isprobavati sa njom kad ju i od nje moram odviknuti uskoro, pa ak nije do sada.....
Daklem kod nas je pravilo cika = spavanje
Zaspi u jutro oko desetke kad papa, i to cim krene papati u vecini slucajeva ona vec zmiri, skuzim ja kad ona zaspi, al jos uvijek tada vuce i guta, pa mi je glupo ju prekidati :dunno. Kad je gotova prebacim ju u njezin krevetic i to je to. Onda papa oko pola tri, ista procedura, i cika za nocno spavanje ista procedura i to sve traje najvise 20 min.

Primam sve vase savjete, mozda i koju knjigu da mi preporucite, molim vas pomozite!
Hvala unaprijed :hug
vragec
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ivana7997 » 12 vel 2007, 23:03

nemoj se posipati pepelom, tj ciglama :) jer to nije neki strasni propust, dapace, vrlo velik broj djece koja se doji u toj dobi povezuje dojenje i spavanje. super je kad to ne predstavlja problem, tj kad se dijete nocu sto puta budi pa zna zaspati jedino s cicom, i slicno.

mislim da mozes pokusati po savjetima iz knjige 'No cry sleep solution' - uskoro izlazi na hrvatskom ;-) ali nemoj se previse uzrujavati - lara zna da kod tebe moze dobiti cicu, kod dede ne moze. on ce vec naci neki nacin da je uspava, a ti mu mozes predloziti nekoliko:

ili da je uspava u kolicima u setnji
ili nosenjem
ili nosenjem u marami i pjevanjem
ili ljuljanjem u ljuljacki
ili, najjednostavnije, da je polegne u njezin krevetic ili bilo koje mjesto na kojem spava, lagano je mazi i pjevusi, u zamracenoj sobi i sl.

mojoj je necakinjici izvrsno bilo citanje u krevetu, potiho, njezno. to je smislila njezina cuvalica, bila sam zadivljena kad joj je to uspjelo i jednom kod mene, dakle u neoubicajenim okolnostima (njima su doma bili majstori, pa su pobjegle :) )

ma znam ti tatu, uspjet ce on to :mah
ivana7997
Abundija

PostPostao/la eli » 12 vel 2007, 23:05

nikakva drama. i ja sam uspavljivala na sisi pa prebacivala do godinu i po. kad me nije bilo, tata je ležao pokraj nje, a ona bauljala po krevetu dok se ne bi srušila. isto nije dugo trajalo. u jaslicama nije ostajala na spavanju.
eli
Sveta krava

PostPostao/la vragec » 12 vel 2007, 23:35

Stvarno ste brze :up

kad me nije bilo, tata je ležao pokraj nje, a ona bauljala po krevetu dok se ne bi srušila.

Da, i kod nas je tako bilo par puta dok ju je muzek "uspavljivao" :lol

ivana, :mah
Mi po noci nemamo problema, probudi se svega dva puta, a kad su zubeki isli mozda tri puta.
vragec
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la licka » 13 vel 2007, 00:38

Moja ima 8 mjeseci i još je dojim. Preko dana čak i može bez cice, ali po noći ako nema cice kad se probudi gotovo je sa spavanjem. Inače joj cica po noći ne služi baš puno za hranjenje već ona samo nju metne u usta, povuće par puta i zaspi. Ali cica mora bit inače nema spavanja. Stvarno bi voljela se riješit tog buđenja za cicu, ali jednostavno neznam kako, da li uopće postoji kakav način
MAMA MALE BLIZANKE - 6/2006
licka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Vrapcic » 13 vel 2007, 01:47

Moj Luki ne zeli zaspati bez sise nikad cak ni po danu...izuzetak je kad smo u setnji pa se vozi u kolicima! Za sad mi to ne predstavlja neki problem...probala sam ja to i drugacije ali nije islo samo ga onda bezpotrebno uznemirim!
Mislim da ne moras toliko da se brines... :3srca
Luca Andre 14.10.2006.
Laura Luna 20.07.2007.
Vrapcic
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la medo14 » 13 vel 2007, 09:24

Djeca savrseno znaju tko im moze dati sisati a tko ne. Mali genijalci. ;-)
Mi smo isto imali obavezno sisanje kao uspavljivanje. Kad sam pocela raditi (sisali su jos naveliko), moja mama ih je nastavila cuvati. U vrijeme popodnevnog spavanja bolje su i brze zaspali s njom nego samnom. Ona ih je polegla, sjela se na rub kreveta i nešto pricala ili pjevušila. Ziva idila.
Nije ih ni pokusavala nosati, da ih ne navikne obzirom da je to za nju pretesko.
Nema problema, sve ce se rijesiti u hodu. Samo uzivaj :mah
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la Maslacak » 13 vel 2007, 09:42

I mi smo isto skoro do kraja dojenackog staza uspavljivali se na cici. Mislim da je vec sa godinu i pol mogao prespavati cjelu noc bez da trazi dojiti, a kad smo prestali sa dojenjem nismo imali problema sa dnevnim i nocnim uspavljivanjima.
Mislim da ju nebi trebala odvikavati od uspavljivanja na cici- pa ona je jos skroz mala. I kad pocnes raditi moci ces ju uspavljivati dojeci- bezveze da joj uvodis bocicu ako vam dojenje ide super. Djed ce vec sam naci neki sistem uspavljivanja.
Ako tebi ne predstavlja problem onda nastavi tako dalje- jer ocito da tebi i njoj tako najvise pase... :3srca
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Hajdi » 13 vel 2007, 11:13

Ne sekiraj se. Prvo, ona ti je još jako mala. Ja sam sve troje uspavljivala dojenjem. Drugi su ih uspavali i bez toga. Mi smo uveli dudu i ninicu (moju staru pidžamu) pa je to pomoglo. Najmlađeg još dojim (18 mjeseci). Svima drugima zaspi bez problema, a kod mene želi "papat".
Kad je moja najstarija imala 9 mjeseci ja se žalila alergologici da mi dijete zaspi samo na prsima, ova me popljuvala, ja se zasekirala .. bezveze, vjeruj. Danas znam bolje i ne slušam glupe primjedbe.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la lastavica » 13 vel 2007, 11:32

Nemoj se brinuti. I moja L se uspavljivala na ciki još dugo, dugo nakon što sam počela raditi. Isto nije imala dudu.
Ivan te je napisala neke od prijedloga, a deda će vjerojatno naći njihov zajednički ritual uspavljivanja. :mah
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la mamaKristina » 13 vel 2007, 11:33

Moj A ima 14mj,dojim ga i dalje,a ja radim već 4mj i isto sam se bojala kako će on to s obzirom da bočicu nije htio ni vidjeti,ali uzalud sam se brinula.Beba jednostavno vidjela da tata nema ciku sa mlijekom i da mu ne preostaje ništa osim čaše ili one sportske bočice,a uspavljivanje je prošlo bez ikakvog problema. Ili bi se sam srušio od izmorenosti ili bi ga tata malo poljuljao i gotovo.Po noći se ponekad ni ne probudi,uglavnom ipak 2-3puta traži ciku i ne znam kako da mu uskratim,a nekako ni ne želim.lpak je to nešto čarobno između mame i bebe,a sad uživam u tim rijetkim trenutcima kad smo uopće zajedno.
Vjeruj da dobro znam kako ti je i da se nemaš čega bojati,samo uživajte dok si još doma sa svojom krasnom bebicom
T 26.9.2004.
A 30.11.2005.
mamaKristina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la vragec » 13 vel 2007, 14:56

Joj curke moje hvala vam puno!!! :hug
Bas ste me umirilie :daj5

Deda ce pocet dolaziti mjesec dana prije mog odlaska na posao na privikavanje pa cemo vidjeti kako ce ici.
Kaj predlazete da budem doma kad ju on stavlja na spavanje ili da odem?
vragec
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 13 vel 2007, 15:00

poljubi ju, pozdravi, traži da ti maše i izađi. ako skuži da si blizu, tražit će baš tebe. ako se vratiš, samo ćeš je zbuniti i odužiti privikavanje.
eli
Sveta krava

PostPostao/la medo14 » 13 vel 2007, 15:46

Kod nas se nije nikad desilo da sam ja bila pristuna a da ih je baka uspijela po svojoj metodi staviti spavati. Dok sam ja bila prisutna baka je bila u drugom planu.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la vragec » 14 vel 2007, 22:40

Drage moje, hvala vam jos jednom na vasim cijenjenim savjetima! :daj5

Do pisanja :bye
vragec
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamaKristina » 16 vel 2007, 10:25

Sad sam se sjetila svojih dečki.Mali A bi se ujutro rano probudio i tražio me,plakao dok nije probudio tatu i onda bi on morao ustati i pokazati mu cijeli stan,svaku sobu da maleni vidi da nisam doma i tek onda bi opet zaspao sa taticom.
T 26.9.2004.
A 30.11.2005.
mamaKristina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la vragec » 16 vel 2007, 23:06

Evo da pohvalim nasu Laru!
Jucer mi je bila mama u posjeti ja sam se ja otisla okupati, a ona i Lara su ostale same. Malo je bubana pa nemre spavati jer joj je nosek zacepljen, al dok sam se ja kupala mama ju je uspavala :nana :nana :nana !!!
I eto meni odma lakse i sad sam sigurna ili barem uvjerena da to nije tak strasno i da se stvarno moze. Mama veli da je plakala jedno 10 min, al da misli da nije prehladjena da mozda cak i nebi. I da, veli da ju je primila za majicu tam di joj je cika i da si je sa prstekima vukla u usta :3srca

Svima slika
vragec
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ivana7997 » 16 vel 2007, 23:24

bravo za mamu i bravo za laru :3srca

ma i tebi isto jedan bravo!
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Lucy25 » 17 vel 2007, 13:01

Hej vragec :mah

Bravo za Laricu :3srca

Istina je da se dijete skroz drugacije ponasa kod nema mame u blizini. I ja sam imala jednu veliku cicomanku koja nije mogla zaspati bez cice. Kad sam drugi put ostala trudna, jos uvijek sam dojila i uzasno sam se bojala sto ce biti kad budem morala u bolnicu. No, na opce cudenje mojih doma, nije bilo nikakvih problema. Mogli su je uspavati na sve moguce nacine, a kad sam se vratila doma s bebom, vise uopce nije trazila cicu :shock: Jos uvijek nemogu vjerovati da smo tako bezbolno prestali :3srca
Melani 09.09.2004.
Lara 09.01.2006.

slika
Lucy25
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Stefanova_mama » 18 vel 2007, 12:44

Samo se opusti i uspavljuj je na siki kad si tu, a kad nisi tu, ona zna ko ima, a ko nema mleka i uspavace se na drugi nacin.

Mi smo se dve godine i 4 meseca uspavljivali na siki, a kad smo prestali uspavali smo se u roku od odmah uz zagrljaj, pricu, mazenje...bez problema (a ja sam mislila da cico ovisnik to nece moci).
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la natasha32 » 19 vel 2007, 14:39

super za bebicu, ici ce to!

i mi smo se uspavljivali na ciki, da ne pisem sad koliko dugo - otprilike koliko nam je trajalo i dojenje (a znat ce starije forumasice dokad je to bilo, da ne prepadam novije :mrgreen: ) - salim se, nama je tako odgovaralo, jer bi u takvom uspavljivanju dobila i mazenje, i pocicala i trajalo je na kraju brze i efikasnije da nisam ni trazila neki drugi nacin

kad bi ostala sama s tatom, uspijevao ju je uspavati na svoj nacin - nosio ju je u setnju, tih prvih godina smo zivjeli bas kraj mora, i to je on sebi zamislio kao idealno uspavljivanje - da se on proseta kraj mora i nju 'usput' uspava. nakon sto sam se par puta naravno brinula kad sam moju hiper-ovisnu-cicavicu morala ostaviti (svi se brinemo kad se ostavljanje pocne dogadjati :hug), skuzila sam to sto svi kazu - kad nema mame/cice, zaspat ce na nacin koji ih druga osoba nauci.

nas rezultat - s cicanjem i spavanjem je sve proslo ok, na svoj nacin, ali jos godinama nakon sto smo je uopce prestali uspavljivati, kad bi je tata barem malo nosio - ona bi zaspala! (inace danju ne spava od svoje 2,5 godine, a ovo da "iz cista mira" zaspe tati na ramenu u 5 minuta se dogadjalo izmedju njenih 3 i 5 godina). imam cijelu seriju smijesnih slika (smijesnih kad se stave sve zajedno + objasnjenje) na kojima ih slikam s ledja, tata hoda, a njena glava visi preko njegovog ramena i zadovoljno spava. trebalo nam je neko vrijeme da shvatimo da se njeno tijelo u stvari 'sjeca' tatinog nosanja dok je bila beba, i da zato u toj pozi uvijek automatski zaspe!
natasha32
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la RitaZG » 20 vel 2007, 06:26

I ja jos uvijek Zoe uspavljujem na cici ali isto tako bez problema zaspi i sa bakama i dedama a i tatom, jedino to nije slucaj kad sam ja u blizini,onda zna sta hoce i sta moze dobiti. Anu uglavnom tata uspava dok ja Zoe i onda Ana spava s nama pa dobi cicu cijelu noc kad god zacvili.
Mislim da se ne mas sta brinuti, sve ce bit OK;) uzivaj u tim trenucima jer ako radis vase vrijeme ce biti limitirano a bebice onda to nadoknadjuju po noci.
RitaZG
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Cika=spavanje II dio

PostPostao/la vragec » 19 tra 2007, 21:20

Evo mene opet :roll:

Prije nego kaj sam ovo napisala, dobro sam si od pocetka procitala cijeli topic, da se ne ponavljam, a i da me malo umiri i da mogu srociti jos jedan pametan post :mrgreen:
Daklem blizi se dan D kad se ja vracam na posao i danas cijeli dan mi to prilicno tesko pada :cry: , a i od ponedjeljka dolazi moj tata na privikavanje. Lara ga vec dobro prepoznaje i smije se kad dolazi u goste i lijepo se igra sa njime. Al ja opet imam par pitanja :da?

Trenutna sitacija sa dojenjem je ovakva. U podne cika za spavanje, slijedeca je za nocno spavanje + nocna i zadnje je negdje ili u sedam ili u osam u jutro. Ja to brojim kao jednom dnevno :mrgreen:
E sad ja vas pitam:
1. Ja sam mislila da prvih tjedan dana deda bude ful sa nama i da nas gleda kak to mi sve zbavljamo, a i da se Lara privikne da je on sada sa nama i da onda jos taj tjedan se uspavljuje na cici, a onda od drugog tjedna ja pocnem prije spavanja odlaziti od doma, poljubim ju, dam joj papa i odem?
2. Njezin krevetic je jos uvijek uz nas spojen (daklem nema ogradice izmedju nas) da li da stavim ogradicu i odmaknem je od naseg krevetica da dedi bude lakse ju uspavljivati, jer mislim da ce ona biti svugdje po nasem krevetu, a ne u svojem kad ce je pokusavat uspavljivati.
3. Kad se ona nauci da ju on uspavljuje u podne, a kak bum ju ja onda u to isto vrijeme uspavljivala preko vikenda sa cicom ili kak i on :conf :dunno

Joj, mozda sam komplicirana, al nemrem si pomoc, totalno sam zbunjena i toliko emotivna da se ne mrem ni prepoznati :oops: :roll:

Molim vas pomozite nam jer ja fakat ne znam kaj bi da vas nemam :vi
vragec
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Hajdi » 19 tra 2007, 21:26

Vragec, previše kompliciraš. Djed će uspostaviti svoju rutinu, vi ćete imati svoju. Djetetu je to savršeno jasno. Dakle, kad si ti s njom, radiš isto kao i dosad. Djed će već naći neki svoj sistem. Ne mijenjaj raspored kreveta i vaš način spavanja. Ne smiješ uvesti previše promjena odjednom. Kod nas je radnim danom jedan red, a vikendom drugi, i nema zabune.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la vragec » 19 tra 2007, 21:44

Evo izvlacim se da mi je prvo dijete pa onda sam :conf :roll:
vragec
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la VIPmama » 20 tra 2007, 07:42

tak sam i ja brinula s prvim :mrgreen:
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la Snježa » 20 tra 2007, 10:55

vragec imamo sličan "problem"
Moja maza je navršila dve godine i uspavljivanje nam je bilo na cici :3srca, al sad već neko vrijeme ona pocica pa još malo se vrti po krevetu, il skače po krevetu il ljuti i traži sve i svašta tak da eto pokušavam prestati sa dojenjem... i već dve noći ne cicamo :( , već joj čitam priču i mazim je... a prihvaltila je objašnjenje da mamu boli cika :ja? i čak je dala pusu ciki kroz majicu :luv
sad me isto brine kak će bit za vikend popodnevno uspavljivanje, bojim se da će ona tražiti ciku, a da joj ja neću moći uskratiti slika
u jaslicama zaspi tetama bez problema i spava duže neg doma vikendom :dunno
eto javila sam se da znaš da nisi jedina i da vam držim fige i javi kak vam ide slika
Snježa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lastavica » 20 tra 2007, 13:34

. Kad se ona nauci da ju on uspavljuje u podne, a kak bum ju ja onda u to isto vrijeme uspavljivala preko vikenda sa cicom ili kak i on

Nis ne brini, kad te "mala" Lara bude trazila cicu za uspavljivanje dat ces joj. Deda nema cicu :) pa ce ju uspavljivati drugačije.
Moja L je krenula s 13,5 mjeseci u jaslice, ali kad je bila sa mnom uspavljivala se na cici ili blizu nje :mrgreen: skoro do tri godine.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la RitaZG » 21 tra 2007, 01:53

Vragec i nas kindac je bio tak pa kad ju je moja mama uspavljivala onda bi se zajendo legle na nas krevet i nekad bi i mama s njom od dremala. I dedi ce dobro doc da si odmori malo a ti im dan ranije napravi rucak pa da se deda ne treba brinut o tome. Ljepo se legne s njom i odmori a mozda ju otpelja i u setnju pa zaspi u kolicima. Ko zna kak ce im pasati. A ti kad si s njom doma radi kak bi inace i da ne ides na posao.Znaju se oni prilagodit bez problema;) Sretno, znam kak ti je ali budi sretna da ti je doma sa dedom i da je ne furas u jaslice.Drs se :mah
RitaZG
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la vragec » 21 tra 2007, 11:46

Jooj, ma hvala vam svima, a i kaj me razumijete :hug :3srca
vragec
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Sljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.