Sada je: 01 svi 2026, 10:11.

Ima ili nema mleka?

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Ima ili nema mleka?

PostPostao/la Jullishka » 12 ruj 2007, 21:45

Ovako, pošto hvala Bogu ja nisam nikada imala problema sa dojenjem i pitanjem dali imam dovoljno mleka, drugarica koja se porodila pre 6 dana je u maloj frci, a ja ne znam u stvari kako da joj pomognem.
Došli su kući juče, mali veliki čovek je rođen kapitalac sa 4630gr, i kako ona kaže, u bolnici ga je dojila, sestre su ih pohvalili kako je odmah uhvatio bradavicu i povukao, i da je baš sisao dečak mali....
Danas je sva u panici, pošto joj je patronažna rekla da nema mleka. Sitsnula grudi, ništa nija izašlo, a ona se posle toga malo cedila, kaže ima...
Ona misli da je jedan stres u bolnici možda prouzrokovao nešto da ima možda manje mleka...jako veliko krvarenje, ogrušak krvi veličine lopate joj je ispao tamo...pa joj se popeo pritisak jako, i onda je bila dva dana na terapiju za pritisak. Ja ne znam dali to ima veze i kakve veze ima, ali još manje znam kako da proveri dali ima mleka.
Kaže da su joj grudi mekane, da nisu nabreknute uopšte (a to mi liči na prazne grudi) i da i ona vidi kako mali ne guta baš (to joj je i patronažna rekla). T.j. guta, ali ne pri svakom povlačenju...pitala sam je dali plače posle podoja, kaže ne...opet mislim da možda ako je gladan, plakao bi, a budi se svaka tri sata i ona ga doji.
Savetovala sam je da malo udarnički unese mlečne proizvode ova dva dana, tečnosti, čajevi...da joj "proradi" to...pa ako nadođe, može se ona izmlazati, nije frka. A i mali kapitalac vuče ozbiljno, pa kontam da ne bi imala problema (mada ja evo u 11 mesecu sam umalo dobila mastitis).
Ako se ja dobro sećam, ja sam izmlazala i po 150ml u početku (ona famozna 4 dana kad sam mu davala Humanu, zbog glupih razloga za žuticu-na savet neonatologa).
Još kaže da mali nije kakio uopšte danas, i da mu je juče stolica bila jako tvrda, kaže da je to bilo još iz porodilišta ostatak, a da kući nije kakio...tu sam joj rekla da male bebe ne moraju kakiti i do 5 dana...
Kako u stvari da sazna dali ima ili nema mleka, dovoljno ili ne?
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la kriss » 12 ruj 2007, 22:26

guta, ali ne pri svakom povlačenju

Secam se da je meni patronazna rekla da je potrebno da povuce 4-5 puta i tek onda proguta (sve).
Mislim da si joj dobro rekla sto se tice tecnosti.
I neka ne odustaje, sto vise malac vuce, to ce vise mleka biti, tako bi trebalo da bude.
ADRIAN 05.03.2006.
kriss
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Hajdi » 12 ruj 2007, 22:35

javit će se cure koje više znaju, al ja mislim da bi novorođenče trebalo kakati .. ovo o nekakanju nekoliko dana vrijedi za malo starije bebe
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la eli » 12 ruj 2007, 22:44

stiskanjem grudi ne možeš doći do nikakvog odgovora.
šest dana nakon poroda mlijeka sigurno ima (ima ga i mjesecima nakon prestanka dojenja), ali pitanje je da li u dovoljnoj količini. količina ovisi o učestalosti podoja i tehnici sisanja. jako je bitan pravilan položaj.
mekane grudi tako rano, nisu dobar znak.

u prvih šest tjedana beba mora kakati i par puta dnevno. i kasnije je bolji znak redovita stolica nego zatvor. ako kaki tvrdo, postoji mogućnost da je lagano dehidrirao i tu se ne bi šalila i odugovlačila. odvela bi ga na pregled. i da, koliko ima mokrih pelena dnevno?

za povečati količinu mlijeka neka ga što češće stavlja na grudi i između podoja neka se izdaja i daje mu izdojeno mlijeko na žličicu (očito tehnika sisanja kaska pa je bočica u ovom slučaju sasvim nepoželjna). unos tekućine ne treba posebno pojačati. bitno je da pije kad je žedna i još dec nakon svakog podoja. i puno spava. kad god stigne.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Bubidea » 12 ruj 2007, 22:46

vec se eli javila, pa da je ne trkeljam
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la eli » 12 ruj 2007, 22:49

piši, bubi. više glava, više pametnih ideja. :mrgreen:
eli
Sveta krava

PostPostao/la Jullishka » 12 ruj 2007, 22:52

Hvala na brzim odgovorima, nisam znala da male bebe moraju da kake, nesto se secam da mogu i do 5 dana ... no verovatno to vazi za starije bebe, ne?
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la eli » 12 ruj 2007, 22:58

da, to važi za bebe starije od šest tjedana. pred dohranu smiju ne kakati i do 10 dana.

evo linka na dva dobra teksta, posebno onaj o kompresijama (pomažu bebi da izvuče što više mlijeka.
http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=96&Tekst2ID=111&Show=2357

http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=96&Tekst2ID=111&Show=669
eli
Sveta krava

PostPostao/la ivana7997 » 13 ruj 2007, 09:09

kriss je napisao/la:
guta, ali ne pri svakom povlačenju

Secam se da je meni patronazna rekla da je potrebno da povuce 4-5 puta i tek onda proguta (sve).
Mislim da si joj dobro rekla sto se tice tecnosti.
I neka ne odustaje, sto vise malac vuce, to ce vise mleka biti, tako bi trebalo da bude.

samo sam htjela naglasiti kad je vec spomenuto: normalno je da ne guta non stop, pa nije cica casa iz koje pije :mrgreen: . na pocetku beba sise na prazno, i kako kod koje mame, odnosno ovisi o tome kakav je let down refleks, dogodit ce se otpustanje mlijeka. i onda pocne gutanje. kod mama s jacim refleksom otpustanja mlijeka bit ce puna usta i mlijeko ce cak curiti van, manja ce se beba ljutiti, zagrcavati itd, kod nekog srednjeg refleksa ce normalno ritmicki gutati. kod slabijeg ce malo sisati na prazno, pa malo gutati, pa opet sisati na prazno, pa opet gutati, itd

kod tako malih beba najbolji pokazatelj dobivanja na tezini su prvenstveno mokre, pa onda pokakane pelene, boja koze itd.
plakanje i nervoza nisu znak gladi, tj nisu samo znak gladi.

ili sve ovo ukratko: neka legne i doji, sto vise spava. ove tekstove koje joj je eli linkala neka da nekome da procita, muzu, mami, tko god je s njom. da ju ne bi ubijali u pojam.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la SanjaMK » 13 ruj 2007, 10:58

ja samo o kaki. Kada smo dosli od porodilista Teo nije kakio mozda 7-8 dana.. ali posle kad je poceo, nije stao :) Bitno tada sam bila i kod nekoliko pedijatra i patronazna mi je rekla da je to u redu u pocetku. ako su lagali mene, ja lazem vas:)
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la VIPmama » 13 ruj 2007, 13:19

mekane grudi tako rano, nisu dobar znak

Osim ako nije druga ili svaka daljnja trudnoća :). Kod prve ovo stoji, ne bi trebale bit mekane
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la ivanaCH » 14 ruj 2007, 11:06

da, i meni su s D. grudi bile strasno mekane, cak nekad nisam mogla ocijeniti koju je ispraznio u ranijem podoju, cak i na samom pocetku. S K. su, ona je prva, bile malo tvrdje ali ne puno.
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ivana7997 » 14 ruj 2007, 11:09

julishka, sto ima, kako je prijateljica?
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Jullishka » 14 ruj 2007, 11:49

Bila je patronažna, dolazi joj svaki dan...ima baš jako malo mleka, uspeva iscediti oko 20 ili 30ml, što je malo, stvarno....patronažna joj je rekla da ga doji na svakom njegovom buđenju, znači, da ne čeka određeno vreme, već kad god mali otvori oči ona da gurne sisu...da tako i podstiče mleko s jedne strane a i mali da sisa. No, ipak je dobio i dohranu...
Danas se nismo čule, juče sam bila i videla ga, mali veliki čovek...još žućkast kao što je moj Vanja bio od žutice... :3srca
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la eli » 14 ruj 2007, 11:57

bebe sa žuticom slabije sisaju i brže se umore. veliki je on dečko i brzo će to doći na svoje.

nema te izdajalice koja može izvući kao jako zdravo dijete. ja u tom periodu nisam uspjevala izdojiti ni kapi, jedino mrvicu ručno pod vrućim tušem, a mala je čupala kao blesava i u niti mjesec dana skočila sa 3 na 4,42.

ako već daje i adaptirano, neka ga daje na žličicu ne bocu. ovako rano kod velike većine djece boca skroz poremeti način sisanja.

i neka ne očekuje veliki skok u težini malca. rođen je jako velik i takva djeca obično dobivaju manje od prosjeka. neki minimum je da 10 dana nakon poroda prestane padati sa težinom, a sa mjesec dana mora vratiti porođajnu.
eli
Sveta krava

PostPostao/la dee-dee » 29 lis 2007, 00:26

imam isti problem...i stres i tlak i malca odvojili par dana od mene...ODE MLIJEKO...došli doma već mu dala i ja bočicu (a prije toga bi i sat cicao na prazno)...ali nisam odustajala...(rodila sam prije 15 dana) pila čajeve i ostale tekučine syntocinon sprej u nos (za otvaranje kanalića) i jedan zlatan savjet jedne bakice..da pijem vodu u kojoj se kuhala blitva...drugo jutro sam se probudila sva nabrekla do bola i piđama mokra ali sva!!...sretno neka ne odustaje..moj još po noći dobije bocu jer se ulijenio...ali sad mu bar pripremim svoje mlijeko u bocu..a adaptirano samo ako vidim da se unervozio i to samo 30ak ml da se uspava (prije je i 100 pio poslije cice...)
img]http://ticker.7910.org/as1cA9BRGn-1110MDAwMzk0NGR8MDAwMTIzNWR8TmGaZSB6bGF0byBqZQ.gif[/img][/url
dee-dee
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la dee-dee » 29 lis 2007, 00:28

i da...u najgorim danima sam jedva 10 ml izdojila iz obe cice...isto se radi o "žutoj" i lijenoj bebi...ali proradilo je sve kad je mlijeko poteklo
img]http://ticker.7910.org/as1cA9BRGn-1110MDAwMzk0NGR8MDAwMTIzNWR8TmGaZSB6bGF0byBqZQ.gif[/img][/url
dee-dee
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.