Sada je: 06 lip 2026, 00:07.

Sta kad nas provale?

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Sta kad nas provale?

PostPostao/la Mirci » 24 stu 2007, 00:00

alexandra je napisao/la:i da skratimo - darove ne donosi ni isusek, ni sveta tri kralja, ni djed mraz, nego ih mi svi-ateisti, katolici, pravoslavci i ini - lijepo kupimo u shopping centru, stavimo pod bor i pricamo djeci bajke o isuseku, sveta tri kralja, djedu mrazu, vec po izboru. :mrgreen: dakle, malo lagimo djeci, dok nas ne provale.

vecina nas ipak lagi svojoj djeci. I svatko ima svoj razlog zasto to radi ili ne radi :mrgreen:.

Moj stariji je krenuo u skolu i vjerujem da ce nas vrlo brzo provaliti. Jos ne znam tocno kako cu mu objasniti tu laz :).

Kako cete vi svojoj djeci objasniti zasto ste im lagali?
Ili kako ste im objasnili i kako su oni to primili?
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la LiKmama » 24 stu 2007, 00:04

nemam rjesenje (ma nemam cak ni odgovor :cool ). javljam se zato sto sam upravo danas razmisljala o tome (iako smo mi daaaleko od toga, mi tek pricamo o tome tko, sta, kako i zasto) i jedino sto mi je palo na pamet je zapravo istina: zato sto djecu vise veseli da im darove donese neki tajnoviti stricek koji leta nebom preko cijele zem. kugle, nego mama i tata. :dunno
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la ivana7997 » 24 stu 2007, 00:16

moj je stariji vec drugi razred i neki dan sam zamalo prosuzila kad mi je rekao da su mu decki iz razreda tvrdili da darove zapravo donose roditelji, a on im je tako uvjereno objasnjavao da je nemoguce, jer on zna da mama i tata s njima citaju Bibliju i pjevaju pjesme dok Isus ostavlja darove pod borom... :3srca

ali zna da darove ostalim clanovima obitelji kupujemo sami. to je zato sto Isus zeli da ih razveselimo darovima, to je nas nacin da mu zahvalimo za ono sto je kod nas ostavio..... a tako nekako i ja to dozivljavam, uopce se ne sjecam kad sam skuzila da to zapravo stavljaju mama i tata, i nema ni veze
ivana7997
Abundija

PostPostao/la franika » 24 stu 2007, 00:19

Uf, kaj da ti velim...
Fran me danas opet tupio sa pitanjem jel ce njemu Djed Mraz donjeti one puzzle od 5000 komada, pa ja, da skratim pricu, izvalila da nece, da sam ga pitala a on da je rekao da tamo daleko, gdje on zivi, nema puzzla od 5000 komada nego da on ima kod sebe puzzle od 200 komada a moj petogodisnjak meni na to"Ma daj mama, pa kaj se to ne oblace striceki u Deda Mraza? Lijepo ti reci tvom striceku Dedi Mrazu da sam ja vidio da ima za kupiti puzzle od 5000 komada u onom velikom ducanu u onoj velikoj zutoj kuci (Mueller-op.prev) pa nek tam ode...!" :shock: :roll: :conf :dunno :drink
Zadnja izmjena: franika; 24 stu 2007, 00:22; ukupno mijenjano 2 put/a.
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamaiAM » 24 stu 2007, 00:19

AM upravo čita knjgu "Anica i velika tajna", u kojoj se rješava misterija da li stvarno postoji Djed Mraz. Jako joj je napeto. Jer su se malenima u školi veća djeca rugala da su bebe koje vjeruju u bajke.
AM je zasad istog mišljenja ko i glavna junakinja te knjige, da Djed Mraz postoji i brine samo za malu djecu, a ne i za veliku. I zato velika djeca više ne vjeruju da postoji. A velika si djeca mnogoštošta više mogu priuštiti od male djece: idu kasnije u krevet, imaju veći džeparac, mogu gledati neke filmove koje maleni ne smiju... takve stvari. :) I zato Djed Mraz samo za njih brine.

Čisto sumnjam da će nam ikad zamjeriti zbog takvih malih smicalica. Mislim da će biti ponosna kad otkrije, te će se mudro držati pred malim rođacima koji to još neće skužiti.

Inače, ja pazim da joj objasnim za ozbiljne stvari da ne povjeruje u gluposti. Primjerice, morala sam joj objasnit da vremeplov ne postoji, da je to samo ideja i mašta. Jer toliko često vidi na TVu da se koristi (npr one emisije gdje se vraćaju u prošlost po dinosaure), pa je stekla dojam da to stvarno postoji. Kad sam joj objasnila da ne postoji, na licu joj se izmjenjivala nevjerica i razočaranje. Bilo mi je žao što je to tako teško primila. Vidjelo se kako ju je pogodilo. Moram priznat da sam bila iznenađena.
mamaiAM
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la franika » 24 stu 2007, 00:28

MamaiAM, sada si me sjetila Mene Fran zna cesto pitati jel postoje cudovista, duhovi isl i jednom prilikom sam mu odgovorila da to postoji samo u americkim filmovima.Pa si je on to preveo tako da u AMERICI to sve postoji (i uragani-vidio u Carobnjaku iz Oza) i duhovi i carobnjaci i oni veliki tobogani (rollercosteri) i pa sada jedva ceka da idemo u Ameriku! :roll: Vidim da mu pod hitno moram omoguciti jedan odlazak u Disneyland-pa makar mu provalila da je to Amerika.... :mrgreen:
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Adorabla » 24 stu 2007, 17:17

Nista. :mrgreen: Moja mladja cer, moja sestogodisnjakinja vec zadnje tri godine uvjerava svoju sestru inace desetogodisnjakinju da Djed Mraz ne postoji. I svake godine je tamo negdje kada krene prica o pisanju pisama ista prica, svadja i prepucavanje. Ova mala krene ovoj prati po mozgu da kako je blesava da naravno da DM ne postoji i da to mama i tata kupuju poklone i da kaj je ona mala beba kad takve price pusi :lol
Onda se velika rasplace i zaprijeti "Neka, neka, ako ti ne vjerujes tebi DM nece nista donijeti !"
Svake godine prica isto zavrsi tako da se mala uplasi svojih nevjernickih rijeci, pokaje se :lol napise pismo i zdusno vjeruje svih 30 dana samo da poklon uzicari :mrgreen:

Kako cete vi svojoj djeci objasniti zasto ste im lagali?
Ili kako ste im objasnili i kako su oni to primili?

nista, samo sutim. I nemam pojma kako je mala skuzila a zasto velika tako pusi tu pricu. Ili sto MM kaze kada ja njega masiram da podrzava nerealna ocekivanja kod djece " a kaj tebe briga kaj ja vjerujem i kaj ja tebi smetam ako vjerujem da DM postoji?". Dakle ko sam ja da ista kazem ili da ih uvjeravam. Biraj sam. Poklon ces dobiti i u jednom i drugom slucaju :mrgreen:
Adorabla
Medena

PostPostao/la palunkica » 24 stu 2007, 18:44

Danas u autu Tin lista neki Playmobilov katalog. I kaže da hoće da mu nešto donese Djed Mraz. A ja kažem da toga nema kod nas, nego samo u Austriji (Noina arka je u pitanju), a da mi nećemo ići do Božića. A on mi kaže da zašto Djed mraz onda to lijepo ne kupi u Austriji.

Ja šutim, Tin opet pita "mama zašto". Ja kažem da Djed Mraz može kupovati samo u hrvatskim dućanima. On pita zašto. Kažem ja zato jer može, jer hrvatski Djed Mraz kupuje samo u hrvatskim dućanima (a kaj da mu kažem). On ne odustaje, kaže da Djed Mraz ima pomoćnike koji mogu kupiti gdje god hoće.

Na sreću stigli smo doma i rasprava prestala. :cool

A sad bez šale, čini mi se lijepo dok vjeruju da DM ili tko već gleda kakva su djeca, prima pisma i putuje kočijom po noći da bi njima dobio poklone. Pa dok traje, traje.
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la dodoli » 24 stu 2007, 20:21

Ja sam isto o tome razmisljala neki dan kako ce joj u skoli sigurno netko reci da to kupuju roditelji. Nemam blage sto cu onda :dunno
DORA-18.06.2000.
LUNA-05.09.2005.
dodoli
bravo kralju

PostPostao/la eli » 24 stu 2007, 20:27

ja sam se dodatno zapetljala kada sam joj krenula lagati da djed mraz vidi sve (bezobrazno i lijepo ponašanje) i da može sve.
sad očekuje da joj donese igračku konja sa krilima na baterije koji može letjeti. pokušavam joj objasniti da takva igračka ne postoji, ali ona tvrdi - djed mraz može sve, naka napravi takvog konja.
eli
Sveta krava

PostPostao/la TanjaMT » 24 stu 2007, 22:26

mene su pitali da li DM postoji, ja rekla istinu :dunno (ne volim lagat :mrgreen: ). M. je onak sumnjicavo rekao "i bas sve ste ti i tata kupili? u mülleru?" ja rekal da. oni slegli ramenima, rekli da oni ipak misle da se radi o DM. poslije me mm naspotao da pretjerujem u svojoj realnosti i da pustim djecu da vjeruju sto zele.
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la bergamot » 25 stu 2007, 01:36

Rekli smo joj da cemo slati dva pisma DM-u, njeno i nase. Ona ce u svom objasniti sta zeli a mi cemo u nasem kakva je S bila ove godine, pa nek DM vidi i odluci hoce li joj ispuniti zelju. Ne bih rekla da smo je uvjerili i ne bih rekla da joj je stalo sekunde. Trenutno je u haharsko-kocijaskoj fazi pa eto ko fol priprijetili DM-om.

Meni jedna od ljepsih uspomena na djetinjstvo i predbozicno vrijeme jesu darovi koje je mama ostavljala ispod jastuka, mislim, za Sv. Lucu, ma nije ta sreca bila radi darova (slatkisi) nego zbog carolije, probudis se i :3srca... mislim da sam oduvijek znala da je to bila mama ali svejedno. Carolija je to :3srca i bude ti lijepo kad je se sjetis a nisi vise mali :)

Na sam Bozic smo svi kod svekra gdje je veliko otvaranje poklona i gdje se S, naravno, naotvara najvise i mislim da joj je jasno da se tada medjusobno poklanjamo.
meraviljozna krezubica
10|2002
bergamot
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la sonja05 » 25 stu 2007, 11:30

a šta napraviti kad teta spremačica u vrtiću kaže djetetu da djed mraz ne postoji i da ih to roditelji zezaju, pa ustvari neka ona sama pita njih ako njoj ne vjeruje!??? :strah
to se desilo prošle godine u našem vrtiću ja sam poludila. ne zato što je anja saznala za to (ja sam ju opet zmuljala :cool ) već zato što, tko je ona da to njima govori? Nerazumijem tu potrebu i šta je htjela s time postići? mislim, ako se želi praviti važna neka onda to govori na takav način svojoj djeci doma.
sonja05
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ina66 » 25 stu 2007, 14:03

eli je napisao/la:ja sam se dodatno zapetljala kada sam joj krenula lagati da djed mraz vidi sve (bezobrazno i lijepo ponašanje) i da može sve.
sad očekuje da joj donese igračku konja sa krilima na baterije koji može letjeti. pokušavam joj objasniti da takva igračka ne postoji, ali ona tvrdi - djed mraz može sve, naka napravi takvog konja.

identična situacija kod nas i zaludu objašnjavanje da konj ne može letjeti jer su baterije teške, ne - ona hoće takvoga uz isto objašnjenje
onda smo kompromisno pogledali nekog ponija u TLu s kupaonicom (prošle godine je bio frizerski salon u điru :roll: ) pa je napisala pismo DMu da joj donese toga
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la patkica » 25 stu 2007, 14:45

Kad nas provale... bit ce jos teze. Sad su zelje i pisma usmjerena na DMa, a kad provale bit cemo direktno mi pod pritiskom.
patkica
svizac

PostPostao/la swenova mama » 25 stu 2007, 20:52

mirci, pa pitaj se sto se dogodilo kad smo mi provalili kao mali. Nije se dogodilo nista/ nismo obavijestili roditelje jer smo i dalje htjeli darove. Ili su nam davali neko polovicno rjesenje, tipa djed mraz be moze sve stici, pa mu roditelji pomognu. Itd. Svi zelimo vjerovati u bajke.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Mirci » 25 stu 2007, 22:48

znas kako sam ja - ovako kako kaze patkica - odmah sam im rekla i trazila sam ljepsi i veci poklon nego sto bih se usudila traziti isuseka :mrgreen:
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la LiKmama » 26 stu 2007, 00:49

eli je napisao/la:ja sam se dodatno zapetljala kada sam joj krenula lagati da djed mraz vidi sve (bezobrazno i lijepo ponašanje) i da može sve.

zato sam ja na neke khm ideje (crvena gusjenica na gumb (daljinsko) dugacka oko 20 cm koja pjeva razne pjesmice :da?) izjavila da ne znam da li se to igdje proizvodi i da li ce djed mraz to pronaci (ali mi cemo ga pitati, pa bumo vidli). i trazila odmah rezervu. :cool
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

re

PostPostao/la Buhtlica » 26 stu 2007, 10:05

je, je, imam i ja tih problema. Z. ima realne zelje, tipa neki odredjeni my little pony i tome slicno, ali zato mladi gospon zeli leteceg robota za 5 osoba (nas 4 + baka), ali rekao je da ako DM bas nikako ne moze to pronaci, da onda moze i leteci auto za 5 osoba. :dunno i sad ga molim vec danima da razmisli da li mozda ikako moze nesto trece ako zbilja, zbilja, zbilja DM to ne moze donijeti. nadam se uspjehu.
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 26 stu 2007, 10:29

ina, cure nam imaju istu strast! :dj :drink
eli
Sveta krava

PostPostao/la anlan » 26 stu 2007, 13:50

Kad budu dovoljno veliki da te provale, bit ce i dovoljno veliki da prihvate tvoje objasnjenje da su sve to bile price za malu djecu. Vjerojatno ce im imponirati sto si podijelila tu strogo cuvanu tajnu s njima.
anlan
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la JTS » 26 stu 2007, 14:15

meni to i nije laz...vise kao zabava, event...sto je drugo onaj statista prerusen u mickey mouse u disneyland gdje svi cekaju u redu 2 sata samo za slikat se....taj je jos "lazljiviji" od djed mraza, he-he :dunno

Mislim da sad vec kuzi da je to tata a ne DM...no nije bitno do kad ide, ide...kad ne cemo poceti normalno izmjenjivanje poklona....iako je car pisanja djedu mrazu sto bi zelio...tako preslatka i taj pogled na sanducic kad poslaje pismo....eh....ali djeca ovih dana sve skuze i tako puno brze nego nekad :mrgreen:
JTS
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la silki » 26 stu 2007, 14:48

u prvom razredu dorkas i jedna curica bili su jedini klinci u razredu koji su vjerovali, bez obzira koliko su ih drugi klinci uvjeravali u suprotno.
to mi je bilo super :3srca

te iste godine na badnju noć uhvatio je šogora i baku kako usred noći stavljaju poklone pod bor.
nije trebalo pretjerano objašnjavati. kad se ujutro probudio zahvalio se svima na poklonima. ja sam bila više razočarana nego on.
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la mamainana » 28 stu 2007, 10:49

Moji u principu znaju da im mi donosimo poklone (6 i 10 g.) ali nisu sto posto sigurni
jer djed mraz ne stigne sve pa koji put roditelji mu moraju pomoći :mrgreen: , zato ponekad bude i više poklona
I oni uživaju u čaroliji Sv. Nikole i čišćenju čizmica i u kićenju bora i pripremi da DM bude zadovoljan i sretan
Kad je najstarija prvi put rekla sinu da to nije istina, mi smo joj uredno rekli, da DM onima koji ne vjeruju ništa ne donosi,
nije više bila sigurna, ali bez obzira na sve uživa u čaroliji
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Berta22 » 01 pro 2007, 00:50

mi smo u nekom kontekstu dosli do toga da nekad DM ne stigne obici svu djecu pa zamoli roditelje da mu pomognu
a mislim da ih definitivno buni sljedece, doma se probude i nadju darove, donio Djeda Mraz i sve 5
onda odu baki i ispod njenog bora opet darovi, donio Djed Mraz ???
odu drugoj baki -ispod bora darovi, vidi sto je ostavio Djed Mraz??? (dodje ti da se pitas jel pije taj djed mraz kad tako rasipava darove naokolo)
istovremeno kod nas pod borom darovi za male rodjake i kumove, to nikad nisam sigurna da li da pred njima zamotam i kazem da je od nas (to mi je draza varijanta, tome naginjem) ili da ih ostavim u uvjerenju da je Djed Mraz sve adresare zagubio
Berta22
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la twinkielittlestar » 03 pro 2007, 10:35

Ja sam u prvom razredu osnovne skole posumnjala u djedicu. Ne znam sta me navelo na to ali jesam.

Za poklon sam htjela onu "bebu ko pravu" . Tada je bila hit. I dobila sam je pod borom. Jos se sad sjecam one gumene torbe u kojoj sam je dobila ( u njoj je i kupljena ) i mirisa te torbe i mirisa te lutke, onak po novome :3srca I ja mojima pocela govoriti da su to oni kupili i nagovaram kroz smijeh da priznaju, a moj stari smrtno ozbiljan. I uvjerava me da nisu oni.
Htjela ja uzeti svoj poklon van i igrati se, a moji meni da je moram paziti da se ne unisti. I ja s tom lutkom vani, moje prijateljice svaka svoju navlaci, i bacamo mi njih u zrak i lovimo. I moj stari ljut s balkon se dere : pa nisam ti je kupio da je sad unistis! :rolf A meni u glavi nista drugo osim : a - ha, sad sam te ulovila! :cool Sjecam se toga kao da je jucer bilo!

I to je bilo to... bez ikakvih trauma :juhu Tako ocekujem i od svojeg mudraca :mrgreen:
twinkielittlestar
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la viki » 03 pro 2007, 11:16

- moj stariji već od prošle godine priča da ne postoji DM i sl., da je to čovjek koji obuče odijelo DM-a, no svejedno si želi poklone i za Nikolu i za Božić (mislim, ništa se nije promijenilo od prije te spoznaje) :dunno
- i dalje pričamo npr. kaj bi volio da mu donese sv. Nikola
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Barbi » 03 pro 2007, 12:01

Danas u autu Tin lista neki Playmobilov katalog. I kaže da hoće da mu nešto donese Djed Mraz. A ja kažem da toga nema kod nas, nego samo u Austriji (Noina arka je u pitanju), a da mi nećemo ići do Božića. A on mi kaže da zašto Djed mraz onda to lijepo ne kupi u Austriji.

Palunkice, bilo je Noine arke u Mulleru u CC1.
Mi smo inače imali sličnu situaciju, Patrik si je izabrao iz Playmobilovog kataloga neki oooogromni dvorac kojeg nema kod nas, a i da ima mislim da bi koštao barem 800 kn.:ne I ja mu kažem da ne može tražiti od Djeda Mraza tako velike igračke jer kad bi sva djeca htjela nešto tako veliko ne bi mu stalo u vreću i ne bi mogao svima donijeti igračke pa treba tražiti nešto manje. :mrgreen:
I prošlo par dana i kaže meni Patrik jedno jutro "mama, a kako mi je prošle godine DM donio piratsku garažu? to je isto bila velika kutija.":p :lol
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la TanjaMT » 03 pro 2007, 12:41

:lol

meni je M. prosle godine rekao kad je napisao pismo "a da za svaki slucaj napisem da sam to vidio u mülleru" :mrgreen:
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la ZacKa » 03 pro 2007, 12:46

anlan je napisao/la:Kad budu dovoljno veliki da te provale, bit ce i dovoljno veliki da prihvate tvoje objasnjenje da su sve to bile price za malu djecu. Vjerojatno ce im imponirati sto si podijelila tu strogo cuvanu tajnu s njima.

Potpisujem...Shvatit će vezano uz poklone kao i sva djeca na ovom svijetu i mislim da će rijetko koje dijete doživjet to saznanje kao traumu te neka djeca kao i neki odrasli će i dalje vjerovati da ipak nešto još postoji kao npr. čuda, pa uzajamna ljubav, veselje prilikom darivanja koja se tih dana događaju, sve je to i dalje jedna lijepa čarolija... Lijepo je maštati (djeca to vole) zašto im to onda oduzeti i gledati na sve tako realno i tmurno...I mi odrasli volimo maštati...
Što se tiče želja moji ih napišu u pismu a ja im odgovorim da ne znam što će Isusek donijeti sve ovisi o njima jel su dobri prema drugima, prema sebi jer sve što dobiješ moraš na neki način i zaslužiti zar ne, da li dobrim ponašanjem ili nečim dr., a što će biti kad saznaju tada ćemo o tome i razmišljati...
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.