Sada je: 01 svi 2026, 11:36.

Slabo mlijeko ili...???

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

PostPostao/la eli » 07 sij 2008, 22:46

to radi samo pri kraju podoja, na početku bi se mogla zagrcnuti, a i masno mlijeko je na dnu.
eli
Sveta krava

PostPostao/la ivana7997 » 08 sij 2008, 10:29

najgore mi je kaj mi se stalno uvlači sumnja...u neznam ni sama kaj

draga, to je normalno. i jako jako jako cesto.

pogledaj je dobro, vidi kolika je, to si sve ti odhranila svojim mlijekom. slatka je, zadovoljna, ziva i zdrava.

razumijem jako dobro taj osjecaj nesigurnosti, nemogucnosti tocnog mjerenja. ona ti ne moze nista reci, ne kuzis uvijek zasto sad cendra, sto joj je sad... i jos kad imas pokraj sebe nekoga tko samo ceka srozati ti samopouzdanje...uh.

kako vrijeme ide, bit ces opustenija sto se tih znakova tice, nece te vise brinuti kakica i napredovanje na tezini, nego nesto drugo. sve je to u paketu. sto prije prihvatimo te slatke brige, roditeljstvo ce nam biti sladje. pokusaj vec sad vise uzivati a manje brinuti. znam, lako je reci...
ivana7997
Abundija

PostPostao/la eleonora » 11 sij 2008, 23:29

Ja se sjećam da su i moji u 4 i 5 mjesecu rijetko kakali. (svakih 10-ak dana).Za sina sam se zabrinula jer mi je bio prvo djete pa sam nakon 4 dana nazvala pedijatricu. Ona je rekla sljedeće _majčino mlijeko je toliko prilagođeno djetetu da se jednostavno nema što izbaciti. Normalno je da dojena beba ne kaka i do 2 tjedna. Što se dohrane tiče (a u nju spada sve uključujući i sokove) ja je nisam uvodila prije 6. mj. ni prvom ni drugom djetetu. Jednostavno sam se oglušila na "dobronamjerne" savjete i slušala sam svoje instinkte. To preporučujem i tebi. Doji, uživaj u tim trenucima, tovje djete da bi živjelo treba samo tebe i zrak. (za sada) :3srca
eleonora
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la MALA2006 » 13 sij 2008, 14:10

Cure :mah
Hvala vam na savjetima :kiss
Evo kopiram kaj sam napisala na Jesenskim da vidite kako se stvari razvijaju :conf

Evo mene opet u problemima
Moja ženska se već dvije noći budi SVAKIH SAT VREMENA
Više naznam kaj napraviti, stavim joj dudu - ne pali, cendra i dalje, stavim ju na cicu, pocica dosta, zaspi i za sat vremena opet
Jučer sam predvečer izišla van, Dora je spavala i velim MM ak se probudi i počne plakat daj joj bebimil i tak je i bilo, pojela 130ml.
Došla sam doma nekih sat vremena nakon toga, okupali ju, stavim ju na cicu, pocica i zaspi - i od tada se na svakih sat vremena budila i jela
Nekako sam htjela sa bebimilom napravit test- reko možda je zbilja gladna, ali sad više ništa nisam sigurna
Koliko bi dugo trebala biti sita nakon 130ml?

Danas je MM dežuran pa smo cijeli dan provele kod mojih i veli meni mama jesi ti njoj vidjela desni? Ona veli da joj je pogledala i da joj se vide zubići, nisu izbili, ali se vide 4 zubića kroz zubno mese.
pogledala i ja kad stvarno tako, gornje jedinice i dvojke se vide jasno ko dan, možda nekih milimetar, dva od ruba i na dodir se točno osjeti onako nabubreno
Dora stalno slini, gura u usta sve kaj joj dođe pod ruku i sa usnicama si trlja desni.
Je li moguće da je cijelo to nespavanje od zubića? Kaj nije to malo rano?

Neznam više kaj da radim danas je spavala samo 2 puta, dva spavanja preskočila i evo od 20h je cicila već nekih 5 puta i budi se svako malo
Nije loše volje, kad se probudi ne plače nego cendra, a čim joj dođem - smješak i tako u krug

tovje djete da bi živjelo treba samo tebe i zrak. (za sada)

Nadam se da je tako, ali nekako počinjem sumnjati :conf

Evo da dodam još ovo:
bebimil joj je dao MM jer mene nije bilo doma, morala sam izići, a u neku ruku mi je to bio test (za moju savjest) da vidim da li je gladna.
Ali s obzirom da je ona nakon 130mj uredno cicala, mislim da to nije pitanje gladi nego baš utjehe i blizine. Jer kako je AA napisala nakon 130ml bi trebala biti sita 2-3 sata. Po vlastitom iskustvu zbilja neznam jer nama adaptirano služi baš u slučajevima da mene nema - uglavnom jedan obrok, a do sada je to bilo 3-4 puta, tako da zbilja nemogu procjenit koliko bi ju trebalo držati sitom

Mislim da je mene malo panika obuzela jer se sve nekako skupilo odjednom - jedva čekam četvrtak da odemo na kontrolu da vidim koliko je narasla i dobila na težini.
Vagala sam se skupa sa njom i čini mi se da nije baš peviše dobila, ali takvo vaganje nije precizno pa neznam
S druge strane sva je buckasta, ima obraščiće i faldice na rukama i nogama, pa opet nisam dosta pametna
Ako zbilja nije u ovih mjesec i pol dana dobila puno na kilaži - jel to opasno? jel se da nadoknaditi? i da li da ju onda dohranjujem ili ne?

Novo je još to da cura po novom kaka svaka dva dana :drink

Cure :kiss
:luv :luv :luv
MALA2006
katodiler

PostPostao/la MALA2006 » 17 sij 2008, 19:48

Bili smo danas na konrtoli i evo kako stvari stoje :(

Cura je od 29.11. do danas dobila samo 200g i narasla 3cm!
ped mi je rekao da ju probam dojiti na svaka 2,5- 3 sata jer vjerojatno sadašnjim tempom (svakih sat i pol, dva po 10-tak min) uzme premalu količinu i nedovoljno masnu, trenutno ju zasiti, pa je brzo gladna i tako u krug
pretpostavljala sam da s obzirom da je već veća treba ćešće jesti, a kako su se podoji skraćivali da je snažnija pa brže povuče onoliko koliko joj treba
Ali ispalo je krivo, jer rezultat nije baš neki
Sada bi trebala u u 2,5-3 h jače ogladniti pa povući više. Veli ped da će joj se na taj način i želudac povećati i samim time zahtjevati veću količinu.
Ovaj tempo ćemo provoditi 10 dana pa na kontrolno vaganje i mjerenje.
Morali smo ići vaditi krvnu sliku da eventualno nije došlo do anemije, ali hvala Bogu nalazi su dobri Sutra ću mu ih odnesti da ih pogleda.
rekao je da možemo lagano početi sa kašicama, ali da inzistiram i dalje na dojenju kako bi se što duže održalo.
Za 10 dana ćemo vidjeti hoće se kaj promjeniti pa ćemo onda vidjeti za dalje.
On smatra da nebi trebalo biti nekih većih problema, s obzirom da je Dorica, vesela, ne plače, veli da je prilično dugačka (65cm - rođena sa 49) i čvrsta tako da je vjerojatno stvar u neuzimanju dovoljno masnog mlijeka
Sad samo moramo čekati da vidimo kak će se stvari razvijati...
MALA2006
katodiler

PostPostao/la eli » 17 sij 2008, 21:53

Sada bi trebala u u 2,5-3 h jače ogladniti pa povući više. Veli ped da će joj se na taj način i želudac povećati i samim time zahtjevati veću količinu.

koji glupi odgovor. to je dijete, a ne guma. (ljute me takvi savjeti koji mogu iscrpiti bebu, a teško da će se debljati ako je umorna za vuć do kraja)

nipošto je ne puštaj gladnu, već doji kad traži, a ako prođe više od dva sata, nudi joj. kako bi došla do masnijeg mlijeka nudi joj istu sisu unutar tri sata, pomaži kompresijama kako ne bi odustala kada mlijeko počne sporije teći... doji je u mraku i tišini, ležeći, da joj ništa ne odvlači pažnju.
ne bi bilo loše ni da se izdajaš nakon jutarnjih podoja pa joj naveče, kad je mlijeka manje, ponudiš to izdojeno na žličicu ili šalicu, ali to samo dok opet ne uhvati normalni ritam dobivanja na kilaži.
eli
Sveta krava

PostPostao/la eleonora » 17 sij 2008, 23:26

Da ili se malo izdoji jer mlijeko je u početku vodenasto da utaži žeđ, a kasnije (mislim za vrijem cicanja) nadolazi masno. Moja kuma je imala sličan problem pa joj je pedijatrica savjetovala da prije dojenja izdoji malo mlijeka tako da beba odmah povuče ovo masnije. Ja isto nisam pobornik uskračivanja. Moji su bili na prsima kad god su tražili.
eleonora
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ivana7997 » 17 sij 2008, 23:30

e, bas me zanima odakle ti je pedijatar i gdje je to čuo, baš bih ga pitala :roll: koliko ima slucajeva u kojima mu je takva metoda donijela dobivanje na tezini.

nazalost, ostaje cinjenica da podrsku i savjete o dojenju nije moguce dobiti od onih koji bi to trebali pruziti, uz cast iznimkama
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Matilda » 17 sij 2008, 23:39

Ah, :roll: rekla sam ti već da savjete dotičnog ped. uzmeš sa zadrškom. Izgleda da samo još on savjetuje kašice s 4 mjeseca. :roll:
I uvijek ću te voljeti i gorjeti, od prvog trena za tobom žeđam.
slika
slika
Matilda
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MALA2006 » 18 sij 2008, 01:39

Gle, on nije rekao dobila je malo na tezini daj joj kasicu/adaptirano nego je rekao da probamo iz dojenja izvuci maksimum, pa vidjeti hoce li uspjeti dobiti na tezini.
Dora je prva 2mj jela svaka 3 sata ko urica (na zahtjev)I dobivala uredno na kilazi.
Kao sto sam vec napisala sa mjesec I pol je pocela spavati cijelu noc I razmak izmedju dojenja smaljila na 2 sata.
Kada su prestale kolike koje su se javljale navecer poceli su problemi sa trbuscicem I vjetrovoma tijekom cijelog dana I tada je doslo do raspada sistema - svako malo je dojila (ja sam ju stavljala da se smiri), a na kilazi nije dobivalam.
I ja sam mislila da cemo imati frke sa vracanjem na neki normalniji ritam, ali danas se potrefilo da je zaspala u autu kad smo se vracali od ped I nastavila spavati do jedan (znaci nije jela 2,5h)te nakon toga dojila 20min na jednoj dojci I tako sve do navecer tj. Zadnje dojenje u pola 8, ona zaspala u 9, probudila se u pola 12 papala I sada opet spava.
Tako da tu nema nikakvog uskracivanja.
Vidjet cemo kako cemo sutra,ali moj jedini zakljucak je da kod mene cesci podoji nisu bas pokazali superprodukciju I neki rezultat jer sa njezinih +200g u 50 dana sve teorije padaju u vodu.
MALA2006
katodiler

PostPostao/la IINA » 18 sij 2008, 08:43

Da 200gr je zbilja malo. I ja bi bila zabrinuta na tvom mjestu :hug Probaj ovak kak ti je eli rekla. Ne mijenjati strane, nego početi podoj na onoj strani na kojoj si prošli podoj završila, tako da se cica isprazni do kraja.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la ivana7997 » 18 sij 2008, 09:21

nego je rekao da probamo iz dojenja izvuci maksimum, pa vidjeti hoce li uspjeti dobiti na tezini.

da, ali maksimum se dobiva tako kako je eli rekla. cesto na dojci ali ne cesto mijenjati strane, ne davati dudu, caj ni nista nista drugo, sto vise kontakta koza-koza, hranjenje u situaciji da nista ne odvlaci pozornost, eventualno i kompresije pri kraju podoja, mozda i izdajanje prije podoja da odmah krene masnije mlijeko ali oprezno... eto

200 g je malo, ali u toj dobi ogroman broj beba dobije manje zbog pojacanog interesa za okolinu, vise kretanja itd. no bitno je da dobiva. a uz ovo sto sam nabrojala sigurno ce dobiti i vise. uz ono sto ti je ped savjetovao, nece, dapace.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la ivana7997 » 18 sij 2008, 09:33

procitala sam sad sve odjednom. definitivno bih htjela ponoviti i naglasiti da je bitno ne precesto mijenjati dojku, odnosno davati jednu dojku unutar 3 sata
ivana7997
Abundija

PostPostao/la MALA2006 » 18 sij 2008, 12:12

ivana7997 je napisao/la: ne precesto mijenjati dojku, odnosno davati jednu dojku unutar 3 sata

To sam i radila, ako bi dojila obje dojke za jedan obrok uvijek smo idući započeli onom na kojoj je prethodni završio.
Sve kaj ste gore napisale sam radila, sve "školski" zato sam i postavila prvo pitanje tako kako jesam, jer su mi drugi govorili da je gladna, a s obzirom da sam sve radila "kako treba" (čak sam radila i kompresije-a da nisam ni znala da se tako zovu ;-) )pripisivala sam promjenu u Dorinu ponašanju skoku u razvoji, zubićima, svemu, samo ne gladi...
Ali eto nešto je krenulo krivo :dunno
Velim, možda to kaj sam ju stavljala na prsa svakom prilikom kada je plakala zbog trbuščića pa se naviknula uzimati male količine mlijeka, koje su energetski kratko zadovoljavale njezine potrebe te nije ostajalo viška koji bi uzrokovao dobivanje na težini :dunno
Evo nako 24h novog režima, čini se da Dori odgovara, noćas se budila svaka 3-4h (kaj je zadnjih par tjedana bio čisti SF), probudila se u 9, dojila 20 min, ukupno 2h bila budna i evo sada zaspala ko top, i taman kad se probudi, ponovno hranjenje. Jer tim tempom je ona jela na zahtjev (i kaj je najbitnije dobivala na težini) dok nisam ja umješala svoje prste nudeći cicu svako malo.
Dobre je volje, nema cendranja, samo se smije i priča, igra se sa zvečkama, znači nikakvi znakovi gladi ili nezadovoljstva.
Sad ćemo 10 dana tako jer suprotno smo "testirali" 2 mjeseca i rezulatat je nikakav...
MALA2006
katodiler

PostPostao/la MALA2006 » 28 sij 2008, 22:39

Evo samo javljam da je cura dobila 400g u 10 dana :drink
I počela je opet spavati cijelu noć uz maksimalno jedno buđenje!
Hvala svima na savjetima :mah
MALA2006
katodiler

PostPostao/la ivana7997 » 29 sij 2008, 15:33

:mah super
ivana7997
Abundija

Prethodna

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.